Photobook Jeju By Pixajoy Pula Akhirnya Berjaya Disiapkan | SITI.YANG.MENAIP

Photobook Jeju By Pixajoy Pula Akhirnya Berjaya Disiapkan

/
54 Comments
July 21, 2020
Trip ke Jeju ni dah hampir tiga tahun berlalu tapi baru ada masa nak siapkan Photobook sebagai tanda kenangan. Ini adalah trip kedua aku dengan Kak Sal ke luar negara and the trip was great. Lama tak jumpa Kak Sal - jom kita plan next trip kita kak.. Cuti-cuti Malaysia pun best juga. Ada few places in mind hehehe nanti kita bincang yaaa..

Seperti biasa aku memang akan gunakan service dari Pixajoy - nampaknya memang setia sungguh aku dengan diorang ni. Mungkin sebab dah cuba sekali dan rasa puas hati sangat so tak nak berpaling tadah dan curang. Ini first time aku buat photobook sampai 80 pages haaa hamek kau segala gambar aku nak include. Selalunya maximum aku buat 60 pages saja. Total untuk sebuah buku adalah RM116.00 termasuk postage. Harga ni berbeza juga kadang-kadang ikut promosi voucher semasa dan jenis kertas yang kita pilih. Aku suka matte glossy - suka yang jenis licin dan ada texture sikit sedap nak pegang. Nak yang lawa means kenalah tambah harga hihihi.. Size pun optional nak portrait atau landscape. Aku suka landscape dan usually akan pilih 8.5" x 11" baru puas. Memang banyak sangat gambar dan jenuh tapis pilih yang terbaik untuk diabadikan. Ada juga gambar-gambar yang dari camera Kak Sal. Seperti biasa aku kongsikan sedikit dengan korang rupa photobook kali ni.














Nak siapkan satu-satu buku memang makan masa. Bukan kita ni kerja sentiasa mengadap screen nak edit nak susun pilih gambar bagai. Usually aku buat sikit-sikit bila aku rasa bosan tak tahu nak buat apa. Kalau tengah busy memang tak bersentuh langsung. Disebabkan photobook ni nak dijadikan kenangan memang aku pay extra attention untuk menyiapkan satu-satu buku. Aku bayangkan dulu susunan yang aku nak buat dan design yang aku nak. Taste aku sama saja jadi setiap photobook yang aku dah buat semua hampir sama.

Puas hati bila photobook dah sampai ke tangan kita.
Sambil selak helaian.. sambil kenangan menjelma di ingatan..

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com


You may also like

54 comments:

  1. Cantik..biar lmbat, puas hati hasilnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak.. slowly susun sbb harga dia pun mahai.
      kena kasi betul2 puas hati..

      Delete
  2. saiz buku pun atas pilihan kite jg ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul.. semua da ada di website
      kita tinggal pilih je yang mana kita nak..

      Delete
  3. Boleh jadi kenangan di masa akan datang :)

    ReplyDelete
  4. Lawanya, kenangan di abadikan dalam photobook. Dah macam pengganti album pulak kan. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. itula sebab skrng jarang da cuci gmbr kan..
      semua digital macam ni.. best juga..

      Delete
  5. bestnyaa ada photobook begini. Comel aja tersimpan kenangan best2 dalam tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. itula tu sebab nak simpan gambar2 kita ambil kan..
      jadikan la buku bebila senang nak tengok..

      Delete
  6. Replies
    1. thank you Rabia..
      awak boleh buat juga.. kenangan =)

      Delete
  7. Banyak gambar pemamdangan yang cantik-cantik Siti letak. Fokus pada alam sekitar ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak kak.. sama rata permandangan n gambar sendiri.
      cuma nak dikongsikan disini saya amek page yang permandangan =)

      Delete
  8. Replies
    1. thank you..
      jom buat juga.. jadikan kenangan =)

      Delete
  9. cantiknyaa, puas hati kalo gambar yang kita ambil sendiri dibukukan macam ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul.. puas hati sebab semua buat sendiri..
      ni gabung2 juga dengan gambar2 Kak Sal..

      Delete
  10. Lamanya baru siap... itu la kan, nak buat post blog entry pun tak sempat... banyak perkara lain yang perlu di beri perhatian...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha betul2 mmg makan masa semua ni. plus saya buat slowly itula bertambah lama baru siap. utamakan urusan yang lebih penting..

      Delete
  11. wah...cantiknya.. betul. kalu boleh semua pic nak dimasukkan tambah2 pic yg cantik2 mcm ni. harus diabadikan.
    bila susun2 tu memang rasa jenuh gak la, but bila sampai hasilnya..puas hati sgt. tak puas belek sekali kan... :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang kalo boleh semua gambar nak sumbat sekali..
      jenuh tapis gambar mana helok hehe.. saya rasa susun2 tu as therapy
      bila bosan.. n hasilnya rasa puas hati =)

      Delete
  12. semua pic kenangan yg cantik elok simpan dlm photobook

    ReplyDelete
    Replies
    1. benar Kak PI.. supaya senang..
      bila rindu boleh belek2 lagi tengok kenangan..

      Delete
  13. timbul dan hidup nampak gambar2 nya. Cantiknya la hai

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena pilih kertas glossy.. lagi cantik jadinya =)

      Delete
  14. Tengok gambar pun dah rasa kagum apatah lagi kalau berezeki lihat depan mata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah.. ada rezeki kesana mudah2an =)

      Delete
  15. cantik siti susun gambar-gambar. akak failed betul bila part nak susun gambar. main letak je, janji ada muka sendiri. hehe. pangai sangat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya asingkan pages kak.. yang permandangan tu asing dengan muka kita semua hehe sebab nak khaskan begitu. xpeee susun macam mana pun janji kita puas hati..

      Delete
  16. cantiknya photobook CT , bagus print sebagai kenangan abadi kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena buat elok2 kak.. sbb harga dia mahai. jadi
      kena bersungguh sbb nak bagi puas hati..

      Delete
  17. Cantik la SYM rasa nak kumpul gambar2 nak buat juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat je Zumal.. nanti senang nak belek2 tengok balik..

      Delete
  18. cantik nya.....huhuhuhu kalau akak rasa semua pun nak buh dalamnya hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha mmg dilema sngt kak rasa nak letak semua hahah..
      jenuh la dok asingkan.. 80ms rasa tak cukup..

      Delete
  19. Cantiknya gambar2 siti. Dah masuk photobook lagila cantik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. edit juga gambar2 tu kak.. kasi terang sikit.
      kena buat elok2 sbb mahai kang nanti tak puas hati pula..

      Delete
  20. Perghhh puashati bak hang oii dah siap dalam buku macamtu... Sis ko, tersadai gambar semua dalam laptop hahahaha..nak buat sehari ke sehari tak rajin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi ayuh sis !! mari kita buat buku jugak. sayang gambar2 tu semua berkumpul gituuu saja. buat buku nanti boleh selak2..

      Delete
  21. Cantik photobook. Teringin pulok nak gi Jeju Island. bila ada rezeki nanti, insya allah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah ada rezeki pasti akan kesana juga =)

      Delete
  22. menariknya..boleh buat juga nanti..gambo kawen byk yg tersadai lagi nih..xsempat pilih2 nk buat album lain..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi gambooo kawen tu cepat pegi buat album..
      yang tu patut semangat tuuu nak siapkan =D

      Delete
  23. Indahnya photobook ni gambar cantik2

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih Mama..
      tempat nya pun memang dah cantik..

      Delete
  24. cantiknya gambar-gambar dalam photobook ni. ksarie dok tertangguh-tangguh nak buat photobook. Adoi la. Gambar dalam hp dah nak penuh dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee akak jangan tangguh2.. tapi sy pun hehe da 2 tahun baru gigih nak buat. sebabnya tula takot kang jadi pape kat hardiskk.. naya..

      Delete
  25. bestnye...belum kesampaian ke jeju....tunggu covid-19 reda....rietta xpernah try lg pixajoy photobook...mcm menarik juga ni...kalau photobook yang satu lg tu...rietta pernah try....mcm ok juga...nak nak kalau ada baucer diskaun...jimat....

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah nanti C19 da clear kita pi jalan2 k..
      sabar dulu sementara ni.. yang photobook saya x penah cuba. tapi yang ni pun buat time ada discount. kalo x.. memang mahal..

      Delete
  26. Walaupun makan masa namun hasilnya cantik sangat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena spend masa nak siapkan.. sbb rege dia pun hehehh..
      takut kalo main buat je nanti menyesal..

      Delete
  27. banyak gambar cuti cuti buat photobook lebih bagus. simpan kenangan boleh tengok bila bosan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. kalau tak asyik terperam dalam hardisk je..
      baik buat photobook boleh belek2..

      Delete

DISCLAIMER

All posts, images and pages are owned by the author (unless otherwise stated). No reproduction of the materials from this website are to be used in other third-party websites or personal uses without a written consent or permission from the owner.