SITI.YANG.MENAIP: PERTH | WESTERN AUSTRALIA 2016 : BUDGET + PERBELANJAAN + SUMMARY

PERTH | WESTERN AUSTRALIA 2016 : BUDGET + PERBELANJAAN + SUMMARY

/
58 Comments
July 12, 2017
Dah hampir nak selesai cerita-cerita aku ke Western Australia. Sikit saja lagi. Penat sebenarnya taip entry travel walaupun seronok mengimbau kembali kenangan lepas. Bab nak ingat balik tu seksa sikit. Tapi bila mood tak ada memang tak jadi apa, taip padam taip padam. Sementara rajin marilah habiskan cerita cepat-cepat, boleh buka cerita lain pula. Ini entry terakhir mengenai Western Australia yang akan aku kongsikan. Selalunya entry terakhir aku akan kongsikan budget dan perbelanjaan dan senaraikan semua links kepada entries lepas. Semoga bermanfaat kepada semua yang ingin mencari info ke sana. Harap-harap sedikit sebanyak dapat membantu korang dapat bayangan dan merancang perjalanan ke Western Australia.

BUDGET DAN PERBELANJAAN SEPANJANG DI PERTH WESTERN AUSTRALIA


Soal budget dan perbelanjaan adalah sangat subjektif mengikut pandangan individu. Bergantung pada matlamat, kehendak dan keupayaan. Jadi kita kena tahu apa target kita bila nak pergi ke sesuatu tempat. Nak shopping, nak sightseeing semata-mata, nak food hunting dan sebagainya. Jadi dari situ kita akan dapat tentukan berapa banyak kita akan berbelanja. Ada orang memang dia nak sightseeing saja iman memang teguh tahan godaan shopping dan sebagainya. Ada pula yang memang suka shopping mall hopping. Jadi kita kena flexible sebab minat lain-lain. Aku kongsikan dengan semua supaya korang dapat beza dan tentukan sendiri mana yang perlu mana yang tak perlu.

Currency Exchange
1AUD : RM3.17


ITEM
AUD
RM
1.
Flight Ticket Kul-Perth-Kul

1119
2.
Parking KLIA 8 Nights

239
TOTAL (1 Pax)

1358
3.
YES Optus Simcard
20.00
63.40
4.
Bayswater Car Rental
376.00 / 4 = 94.00
1191.92 / 297.98
5.
Shopping E-Shed Markets
69.00
218.73
6.
Lunch – Kebab
48.00 / 4 = 12.00
152.16 / 38.04
7.
Parking E-Shed Markets
4.00 / 4 = 1.00
12.68 / 4 = 3.17
8.
Parking Fremantle Market
4.00 / 4 = 1.00
12.68 / 4 = 3.17
9.
Patches
20.00
63.40
10.
Scarborough Observatory
190.40 / 4 = 47.60
603.57 / 4 = 150.89
11.
Dinner – Nandos
79.00 / 4 = 18.50
250.43 / 4 = 62.61
12.
Coles - Groceries
39.00 / 4 = 9.75
123.63 / 4 = 30.91
TOTAL (1 Pax)
292.85
928.33
13.
Petrol
27.00 / 4 = 6.75
85.59 / 4 = 21.40
14.
Sand Boarding Board
10.00 / 4 = 2.50
31.70 / 4 = 7.93
15.
Groceries
13.60 / 4 = 3.40
43.11 / 4 = 10.78
16.
Entrance Fee The Pinnacles
12.00 / 4 = 3.00
38.04 / 4 = 9.51
17.
Souvenirs The Pinnacles
14.99
47.52
18.
Gold Coin The Pinnacles
6.00
19.02
19.
Petrol
17.45 / 4 = 4.36
55.32 / 4 = 13.83
20.
Dinner - Charcoal Chicken
58.76 / 4 = 14.69
186.27 / 4 = 46.57
TOTAL (1 Pax)
55.69
176.54
21.
Petrol
27.85 / 4 = 6.96
88.28 / 4 = 22.07
22.
Persimmon
29.00 / 4 = 7.25
91.93 / 4 = 22.98
23.
Cohunu Koala Park
15.00
47.55
24.
Hug Koala
20.00
63.40
25.
Restawile Motel
150.00 / 4 = 37.50
475.50 / 4 = 118.88
TOTAL (1 Pax)
86.71
274.87
26.
Souvenirs Busselton
18.75
59.44
27.
Apple Picking
10.00
31.70
28.
Apples
5.00
15.85
29.
Petrol
21.45 / 4 = 5.36
67.99 / 4 = 16.99
30.
Chocolate Margaret
24.90
78.93
31.
Dinner - Kebab
48.00 / 4 = 12.00
152.16 / 4 = 38.04
32.
Petrol
26.90 / 4 = 6.73
85.27 / 4 = 21.32
33.
1849 Backpackers
139.75 / 4 = 34.94
443.10 / 4 = 110.75
TOTAL (1 PAX)
117.43
372.25
34.
Two Peoples Bay
12.00 / 4 = 3.00
38.04 / 4 = 9.51
35.
Breakfast - Kebab
53.15 / 4 = 13.28
168.48 / 4 = 42.12
36.
Souvenirs Two Gap
7.99
25.32
37.
Gold Coin Two Gap
6.00
19.02
38.
Petrol
23.75 / 4 = 5.94
75.29 / 4 = 18.82
39.
Dinner – Red Rooster
64.15 / 4 = 16.10
203.36 / 4 = 50.84
40.
Petrol
19.25 / 4 = 4.81
61.02 / 4 = 15.25
41.
Victoria Park Lodge
239.00 / 4 = 59.75
757.63 / 4 = 189.41
TOTAL (1 Pax)
116.77
370.16
42.
Mandurah Dolphin Tours
28.00
88.76
43.
Saman
150.00 / 3 = 50.00
475.50 / 3 = 158.50
44.
Parking E-Shed Markets
4.00 / 4 = 1.00
12.68 / 4 = 3.17
45.
Cicerello’s Fish & Chips
89.70 / 4 = 22.43
284.35 / 4 = 71.10
46.
Parking Watertown
10.00 / 4 = 2.50
31.70 / 4 = 7.93
47.
Shopping Watertown
417.65
1323.95
48.
Dinner - Charcoal Chicken
76.90 / 4 = 19.23
243.77 / 4 = 60.94
TOTAL (1 Pax)
540.81
1714.36
49.
Shopping Belmont Forum
113.90
361.10
50.
Lunch – Nandos
54.30 / 4 = 13.58
172.13 / 4 = 43.03
51.
Shopping Airport
17.45
55.32
52.
Petrol
32.90 / 4 = 8.23
104.29 / 4 = 26.07
TOTAL (1 PAX)
153.16
485.51

TOTAL PERBELANJAAN DAY 0 – DAY 7
RM1358 + RM928.33 + RM176.54 + RM274.87 + RM372.25 + RM370.16 + RM1714.36 + RM485.51 

= RM5680.02

Ini adalah plus minus tapi rasanya aku dah senaraikan semua benda. Ada kiraan yang aku bundarkan terus jadi lari sikit sana sini. Memang beyond budget sangat terlalu over this time but what to do. Damage has been done. Aku belanja my cousin as well sebab last minute ajak dia ikut kami bersama jadi expenses dia under aku. It was MamiZ's first experience travel oversea (except MamiZ pergi umrah) so I did not want to like strict sangat itu tak boleh ini tak boleh. Hadiah untuk my mother nak suruh dia enjoy. Habis duit banyak dekat shopping dan kami banyak makan luar. Tiga kali saja makan makanan yang dibawa dari Malaysia dan masak. Aku rasa boleh jimat banyak kalau cut down part makan diluar. Bawa periuk kuali and portable stove beli gas disana dan masak. I would do that next time kalau ada rezeki kesana lagi. Makanan halal tak susah nak cari tapi costly. Shopping tak boleh cakap apa. Memang tak dapat control tengok semua benda pun nak beli. Seronok pilih hulur duit dah buat kira-kira baru mengeluh. Apa-apa pun ambil yang positif saja.

What I did, dari awal aku dah suruh semua orang put aside 500AUD untuk ground disana. Asingkan juga duit untuk emergency. Allah izin kami kena saman jadi ada jugalah duit untuk cover jumlah saman. Daripada 500AUD, alhamdulillah cukup cover lodging, kereta, petrol dan makan. Kami sepakat untuk bahagi saja empat. Senang kira. Perbelanjaan lain adalah under expenses sendiri. Basically cukup and enough untuk have fun and enjoy Western Australia dengan 500AUD. Kalau korang ada any confusion boleh email, aku tolong mana yang mampu.

SUMMARY PERJALANAN KE PERTH | WESTERN AUSTRALIA




Ini adalah senarai semua entries berkaitan perjalanan kami ke Western Australia. Semoga dapat membantu yang sedang merancang journey kesana. Nothing much to be shared sekurang-kurangnya dapat bagi idea. Terima kasih kepada semua yang membantu sepanjang proses merancang, sepanjang berada di Western Australia dan semua pihak yang terlibat. Selamat tinggal Western Australia, selamat tinggal Down Under. See you soon dan selamat bercuti everyone.

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com


You may also like

58 comments:

  1. 5k lebih dalam masa seminggu tu memang perbelanjaan yang besar. Tapi mujur untuk dua orang kan. Teringin jugak nak bercuti sana, tapi cost tu memang kena menyimpan. huhue

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada benda yang gabung bertiga ada yang gabung berdua.. duit belanja CT sorang saja yang pegang so boleh keep track hehe..

      Delete
  2. sronok travel tp bab nk mengarang kt blog bercinta juga tp kalo xupdate xleh plak mengimbau kembali kenangan travel tu kn...saya pegi korea 2013 pn xupdate2 tp masih teringat2 hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe updatela kongsikan dengan kawan2.. mcm CT suka baca citer kawan2 pergi jalan2 hehe.. x kisahlah tahun bila.. memang penat mengarang tapi ikut kood kadang2 suka kadang2 malas hehe..

      Delete
  3. belum berpeluang nak ke luar negara lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah ada rezeki akan sampai. jom kita menabung dulu..

      Delete
  4. Siqah tabik spring betul dengan Siti yang tekun update blog pasal travel. lengkap semua dan laju pulak tu update. keep it up Siti <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. sementara tak sibuk ni ada masa nak update.. dah edit semua gambar letak watermark siap2 draft tinggal menaip saja hihi..

      Delete
  5. parking sini dulu.. in sha allah, ada rezeki kot sampai Perth jugak kan... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yezzaaa betul tu tepat sekali ^^

      Delete
  6. Tapi... entri sebelum ni kite banyak tertinggal.... T_T

    Tak pe2.. tengah kejar momentum... nanti kite bw balik ye.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe lek lek awak.. bila free ada masa mailaa singgah ^^

      Delete
  7. seronok tengok orang pergi travel tapi bila akak tengok kat bajet, kena pendam je perasaan hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan pendam.. jom kita bukak tabung ^^

      Delete
  8. perghh..banyak gak budget..bila lah gamaknya cik nor blh g jgk..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh cut lagi ni.. jom jom kita pi. tiket pun sebenarnya boleh dapat lagi murah jangan decide last minit macam kami ^^

      Delete
  9. salam..
    hi siti..
    wahh agk tinggi kan blnje tu..
    better g wat umrah..hehe
    teringin sgt ni.. ^o^
    tp mmg la..klo nama travel ke lua ngra ni mmg kena sdia kos budget yang tinggi.
    hmm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah umrah menyusul selesai isu dan ada mahram insyallah ada rezeki umrah pula.. opcoz nak pergi. tuntutan ^^

      Delete
    2. moga dimakbulkan bersama sama kita ye..
      Aminn ^_^

      Delete
    3. amin mudah-mudahan ada rezeki kita kesana =)

      Delete
  10. ke australia memang mahal, so kalau nak ke sana lagi marilah kita menyimpan..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. naaaaaak pergi lagi..!! ofcoz hehe wishlist tu. marilah kak kita penuhkan tabung yang entah bila nak penuh itu..

      Delete
  11. 5K tu ok rsnya bila tgk CT byk p tmpt2 menarik...shopping dan makan kt luar. Kwn p baru2 ni dgn travel agent pon habis mcm ni jgak tp x byk tmpt yg depa p

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo pi ngan egen kena bayar depa sama.. senang dari segi tak payah fikir dah nak susun cari jalan.. tapi kalau cut down makan luar and kawal diri shopping ngam cantik lagilah duit tu hehe..

      Delete
  12. Khatam sudah... tapi WA ni memang best untuk dilawati sebenarnya walau tak glamer macam Sydney dan Melbourne...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. dan yang lebih cantik tu diluar kawasan jadi perlukan masa yang lama untuk explore. menarik.. tapi hati CT masih memilih Melbourne. nampaknya Melbourne lagi meninggalkan kesan hehehe..

      Delete
  13. ok la sebab 5k utk 2 orang kan. tapi yes if cut down makan luar lebih byk boleh jimat

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul.. part makan dan shopping kalau dapat cut memang boleh jimat sangat =D

      Delete
  14. separuh baru abis baca, siti.
    fuhh. best nyer la if dpt jenjalan according to your entries :)
    apa kan daya. lom rezeki dpt gi.
    aida ada sorang kakak di aussie.
    dah x sihat dah dia kat sana. raya ni kata nyer nak balik.
    sebab x sihat, x dpt balik. da berumur dah dia, siti :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok sesekali bila dapat travel.. rasa berbaloi perit menabung berbulan2.. eeh iyeke ada kakak disana. bolehla Aida pegi sana melawat. dia memang PR dah ya di Australia.. perjalanan flight memenatkan memang kalau x sihat susah sikit.. insyallah ada rezeki tu pasti bertemu ^^

      Delete
  15. Assalamu'alaikum, baru sempat nak raya kat 'rumah baru' CT :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ngeh3.. sila sila masuk rumah baru. hihi kuih raya tak berapa nak ada dah ni =D

      Delete
  16. Alamak, berderet entri tak baca lagi ni ha,...lama jugak kalau nak telaah semua nih! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehee bila rajin silalah mentelaah.. idok rajin apakan daya =P

      Delete
  17. Ralit sat tengok jadual tuu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. CT jenuh fikir colour apa sesuai nak pilih buat jadual tu..

      Delete
  18. Tersangat detail ni. Fuh. Seronoknya melancong ke Perth! Saya pernah pergi tapi dah lama dulu. Ada hajat nak pi lagi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok kan memang terasa juga nak pergi lagi tapi tunggu lama sikit.. kasi betul2 rindu baru pergi balik..

      Delete
  19. telitinya akak bab kira2 ni. lepasni setiap kali travel kena tulis jugaklah jumlah perbelanjaan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena tulis untuk rujukan.. akak kena tahu duit flow pergi mana sebab currency bukan murah jadi perlu tahu. kalau tak mahu jot down everything buat secara pukal.. kira semua buat kelompok2.. senang juga gitu =D

      Delete
  20. pehhh. btl2 teliti ni. xmampu lagi nak gi perth ni huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah kalau sekadar ke Perth with minimal budget dah boleh pergi ^^

      Delete
  21. Kena baca slow slow mulai sekarang ni sebab dah lama tak singgah.

    By the way, detailed nya expense sheet akak. Memang catat setiap kali spend duit ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe kalau sudi dan rajin nak baca silakan hehe akak suka suka hehe.. yes Farah memang akak catat semua. in fact kalo kurang 10sen pun argue hahaha..

      Delete
  22. besar juga perbelanjaan tapi untuk pengalaman melihat bumi orang satu yang bagus

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila ada budget bolehla pegi sebab seronok ya memang seronok tapi belanja tu.. boleh belanja kurang tapi ceq tak reeeeeti hahaha..

      Delete
  23. Entah bilalah nak pergi CT...kotnya tak terpergi hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe rezeki kak we will never know ^^

      Delete
  24. Ok kot budget tu...kami total damage utk 1 family 3 org kt sana nearly 12.5k kot...blik tu mngeluh panjang..hahahahah..tapi nak pi lagi oiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe ni untuk seorang kak.. CT pun pergi bertiga yang fork out money CT ngan mak jadi lebih sebenarnya expenses ni.. just kira untuk seorang. huhu..

      Delete
  25. Kagumlah dapat siapkan entri travel... saya entri Jepun dah 2 tahun tak settle lagi dengan laptop yang tak mengizinkan.. aduhai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kamooon Kak Nora !! hehe carila semangat itu nak habiskan entry travel. CT tak sampai lagi Japan mana tahu boleh refer entries akak..

      Delete
  26. Kak Mirror kalau buat entry travel selalunya upload pix immidiately right after kita snap tu..time mlm2 masa kat hotel/chalet/kemah tros draft, otherwise byk fakta2 penting yg lupa.

    Thanks follow blog Kak Mirror.. Akak pun follow sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. CT nak edit dulu gambar2 masuk watermark. bagusnyaa rajin gitu tapi memang balik je kadang2 nama tempat lupa terus. memang kena jot down apa kita buat brapa belanja and mana kita pi..

      Delete
  27. wah bwh 6k overall ok sgt bajet ni ct... bab travel berhari2 kena la bwk notepad dgn pen. senang xlupa semua benda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul.. kena bawak yang manual jugak kena tulis baru betul. kalau tulis kat fon rasa tak puas sangat hahaha..

      Delete
  28. Alhamdulillah, dapat belanja mak tercinta, mesti MamiZ happy..mak happy, kita pun happy jg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak.. hopefully mak suka trip kami tu. hadiah untuk mak walaupun tak seberapa nak bandingkan dengan apa yang parents kita da buat untuk kita =)

      Delete

DISCLAIMER

All posts, images and pages are owned by the author (unless otherwise stated). No reproduction of the materials from this website are to be used in other third-party websites or personal uses without a written consent or permission from the owner.