SITI.YANG.MENAIP: PERTH | WESTERN AUSTRALIA 2016 : DAY 3.1 - COHUNU KOALA PARK

PERTH | WESTERN AUSTRALIA 2016 : DAY 3.1 - COHUNU KOALA PARK

/
13 Comments
June 30, 2017
Entri sebelumnya di SINI.
31 Mei 2016 [Selasa]

JALAN-JALAN TRAVELOGUE PERTH WESTERN AUSTRALIA | BYFORD - PELUK KOALA DI COHUNU KOALA PARK. I always love animals. Well not all tapi of course yang comel yang adorable yang fluffy memang semua orang pun suka. In Western Australia ada banyak sangat animal parks yang boleh kita terjah. Paling terkenal dan paling dekat dengan Perth CBD adalah Caversham Wildlife Park. Senang nak pergi dan access dengan public transport. Dari awal perancangan lagi aku tak nak pergi Caversham Wildlife Park. Memang nekad dan decided untuk ke Cohunu Koala Park yang terletak di Byford. Hanya satu jam pemanduan dari Perth CBD atau korang nak naik public transport pun boleh senang juga nak access. Hanya perlu naik train sama ada line Kuning atau Hijau dan turun di Byford Station. Jalan kaki sikit saja terus sampai. Ada sebab utama yang aku akan kongsikan kenapa aku memilih Cohunu Koala Park berbanding Caversham Wildlife Park.

COHUNU KOALA PARK BYFORD

Opening Hours :
Everyday from 10:00AM - 4:00PM

ADMISSION PRICES :
Children Under 3 : Free
Children 3- 13 Years : $5.00AUD
Adults 13 Years and Over: $15.00AUD

CONTACT :
Phone : +61 (08) 9526 2966
Email : cohunu1@bigpond.com.au

ADDRESS :
Lot 103 LoNettleton Road, Byford WA 6122, Australia

Cohunu Koala Park adalah hak milik persendirian dan telah mendapat lesen perniagaan menjaga binatang-binatang yang dilindungi di Australia terutamanya kangaroo, koala, emu dan banyak lagi. Kawasan parking yang luas dan selesa sesuai untuk menampung kunjungan yang ramai secara serentak. Tak perlu risau bersesak-sesak. Selesai beli tiket terus masuk disambut mesra oleh burung-burung didalam sangkar. Ada yang rasa tak hairan tengok burung-burung boleh teruskan perjalanan. Kami terharu bila seekor burung kakak tua mengucapkan 'Hello' sebaik saja kami menjengah entrance. Kemain sungguh mesra. Bagi makan popcorn dia cakap 'Thank You' pula. So cute dan manja. Tapi sebenarnya nak popcorn tu yang manja kemain. Banyak juga burung-burung yang boleh bercakap. Memang terlatih dengan baik. Daripada tak berminat dengan burung-burung ramai pula yang tersangkut berhenti tengok.


Sangat comel and manja. You can even pat them kalau berani.

Semua ada hidden agenda. Manja-manja nak popcorn sebenarnya.



Boleh tahan luas nak menapak dalam Cohunu Koala Park. Matahari terik mencanak atas kepala walaupun angin sejuk. Kalau bawa topi lebih elok nak protect kulit. Kami terus ke kawasan kangaroo dilepaskan. Walaupun Hasif pernah duduk Perth tiga bulan, dia tak pernah pegang kangaroo. Yang lain-lain pun first time nak tengok kangaroo. Jom kita pergi cari kangaroo and pat them puas-puas. I met kangaroo last time in Melbourne but no worries, nak tengok lagi lagi dan lagi pun tak apa.

KANGAROOS DI COHUNU KOALA PARK

Kangaroos di Cohunu Koala Park lebih besar dan menyeramkan dari yang aku jumpa di Maru Koala & Animals Farm Phillip Island. Memang macam agam sangat size kangaroos disini. Tapi yang rasa terbakar, kenapa malas-malas sangat kangaroo di Cohunu Koala Park ni.. Geramnya sebab banyak yang tidur dan duduk-duduk santai malas bergerak. Memang banyak kangaroos dalam kawasan yang disediakan tapi tak aktif tak tahulah kenapa. Faktor cuaca atau sebab dah tengah hari semua nak take power nap tak tahulah. Kalau ada yang melompat-lompat pun macam nak tak nak saja. Yang besar-besar semua duduk melepak. Hulur makanan pun malas nak bergerak. Kena hulur betul-betul kat mulut baru makan. Rasa macam nak cubit geram. Orang datang dari jauh buat perangai pula.


Duduk atas ekor mata kuyu mengantuk. Haih..



Joey dan Mama Kangaroo. Tengah menyusu..

Tengah khayal nak tidur kan.. Menyampah.

Bagi popcorn pun tak layan. Siap hulur bersuap di mulut.

Nak makan tapi malas bangun. Sumpah pemalas.

Overall memang seronok walaupun banyak kangaroos yang sedang bermalas-malasan. Memang conclusion aku semua kangaroos tengah mengantuk sebab dah tengah hari. Cuaca pula sedap sejuk. Memang mengundang lena. Jadi kena datang awal sikit. Hopefully semua tengah ceria hyper barulah kita pun seronok nak sama-sama lompat dengan kangaroos. Selain daripada main animals seperti kangaroos dan koalas, Cohunu Koala Park juga merupakan tempat tinggal untuk beberapa jenis binatang-binatang lain yang jinak. Ada beberapa ekor binatang yang sengaja dibiarkan berkeliaran bebas dan ada yang dikurung. Jangan risau semua binatang tak kejar dan gigit kita. Bonus sekiranya datang ke Cohunu Koala Park dapat pat binatang-binatang lain juga.



Keldai pun pandai posing pandang camera.

Asal hulur makanan mesti datang punyalah.

Kalau tak silap ni kuda padi. Nakal bukan main lagi asyik nak keluar saja.

Cute Bambi.. Ikut saja mana MamiZ pusing. Sebenarnya dia nak makanan.

Aku rasa ni Ilama bukan Alpaca. Tah lebih kurang sama.

PENGALAMAN DUKUNG / PEGANG KOALA DI COHUNU KOALA PARK

Inilah reason utama kenapa aku nak sangat datang ke Cohunu Koala Park. Untuk aku scratch out salah satu list dalam senarai bucket list aku - Dukung / Pegang Koala. Kalau masih tertanya-tanya dimana tempatnya yang bagi peluang dukung koala, disinilah di Cohunu Koala Park. Pergi Melbourne dapat tengok saja tak boleh pegang jadi bila ada kesempatan bukan setakat pegang, boleh dukung sekali who on Earth akan lepaskan peluang yang datang. I was so excited sebab memang wishlist sangat but nothing is free in this world. Kena bayar another extra 20AUD (RM63.40 approx) untuk dukung seekor koala for about ten minutes. They will teach us macam mana nak pegang koala properly, area mana yang boleh pegang dan safety precaution takut kena cakar. More than enough seriously sangat berharga sepuluh minit yang diberikan. 

Makan saja kerjanya. Tenangnya hidup seekor koala.

Bermunajat nampak gayanya. Power nap juga ditengah hari.




Sempat jelir lidah.

Memang kena berhati-hati bila dukung koala. Nampak macam manja semacam tapi bila dicengkamnya tangan kita boleh tahan tajam kukunya. Itulah kena berhati-hati jangan biarkan koala rasa insecure takut makin kuat cengkaman. Jangan sentuh muka sebab takut nanti dia ingat jari-jari kita adalah makanan. Bulu agak kesat tak adalah sedap sangat bila membelai. Kena support koala dengan pegang bahagian punggung sebab majoriti beban badan koala disitu. Koala yang kami dukung adalah baby lagi. Tak sampai setahun dan berat pun boleh tahan melenguhkan juga bila dukung. Bayangkan kalau dukung mummy or daddy koala entahlah macam mana hazabnya. Apa-apa pun it was so much fun dapat dukung koala. Pengalaman yang tak dapat dilupakan. Kalau korang pun ada keinginan yang sama macam aku, kenalah rancang masukkan Cohunu Koala Park dalam itinerary. Tak rugi sebab bukan boleh dapat di tempat lain. Tak semua koala centers di Australia izinkan kita dukung koala.




Selain daripada tarikan utama dukung dan pegang koala yang dijanjikan, Cohunu Koala Park ada banyak sudut dan replika-replika yang besar-besar untuk kita bergambar. Pandai nak tarik perhatian pengunjung. Seriously tak rugi apa-apa kalau datang ke Cohunu Koala Park in fact you will gain more. Dengan hati berbunga riang, perjalanan diteruskan ke Busselton. Hari dah semakin gelap. Mengikut plan, semua perjalanan jarak jauh akan dilakukan pada waktu malam. Sangat mencabar dan perlukan focus yang tinggi. Thumbs up untuk MamiZ dan CHakim yang menjadi two super drivers yang cemerlang sepanjang di Western Australia. Gigih memandu berjam-jam pada waktu malam dengan jayanya. We had too bukan tak mahu elak sebab waktu siang yang pendek membuatkan pergerakan sedikit perlahan. Kenalah juga korbankan waktu malam untuk perjalanan. Kalau korang dapat elak lebih bagus sebab bahaya memandu pada waktu malam. Alhamdulillah semua selamat tak ada apa-apa yang terjadi. Seekor binatang liar pun tak ada yang melintas.

BERMALAM DI RESTAWILE MOTEL HIGHWAY BUSSELTON

Sebelum ke Busselton sempat juga kami singgah di Mandurah tapi dah terlewat untuk catch the last trip tengok dolphin. Tak apalah nanti kita susun balik itinerary supaya dapat juga tengok dolphin. Sampai di Busselton hampir 9:30PM dan terus cari hotel nak check-in. Ini adalah lodging favourite aku sepanjang di Western Australia. Bilik tidur dan toilet yang luas. Puas hati sangat dengan bilik yang kami dapat. Kereta terus parking depan pintu masuk bilik. Memang aku tak snap gambar lodging. Dua bilik untuk satu malam hanyalah 150AUD (RM475.50 approx). Tak tahulah kenapa malas semacam each time nak ambil gambar lodging. Tapi boleh rujuk SINI untuk dapatkan bayangan apa rupa Restawile Motel Busselton. Dinner kami sangat gempak. Makan pisang kaki dan maggi yang dibawa dari Malaysia. Rehat yang cukup sangat diperlukan. Esok nak mengembara lagi.

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com


You may also like

13 comments:

  1. tak dapat pergi australia , terjah entri ini pun dah dapat tahu ,hehe ,,bestnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah ada rezeki mesti sampai sana punya.. =)

      Delete
  2. teringat mitch masa kat melbourne cakap 'kalau diberi pilihan, dia nak jadi koala". haha.oklah tu kanggaru tak ajak awak tango macam kat melbourne..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe senang hidup jadi koala.. tu Mitch pun nak jadi koala. keje makan tido makan tido.. tapi kangaroo kat sini besar2 kak.. seram juga sbenarnya..

      Delete
  3. kangaroo aktif waktu pagi sebab masatu diorang belum makan lagi. haritu kitorang datang pagi2 semua kangaroo peramah, pastu sebelum nak balik singgah balik tempat kangaroo dah nampak dah dia punya perangai malas tu hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe awal pagi tengah lapar kan baru active.. sama cem tengok kat Melbourne mmg ceria sungguh lompat sana sini pagi hari.. kemain bila tengah hari pemalas..

      Delete
  4. kebetulan ada kwn aku nak fly ke perth next week, mmg aku forward link blog ko pd dia. thanks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hopefully dapat membantu apa adanya serba sikit =)

      Delete
  5. 10 minit pun berharga dh.. kemain smua nk makanan hahah 😬😬 sgt cerdik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe kan.. sebab makanan je semua pun nak manja2..

      Delete
  6. Awwwww, all the animals look so cute! <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe kan.. they are photogenic as well =D

      Delete
  7. bestnya dapat dukung kaola..cute..kangaroo2 tu mngantuk betul rupanya..hihi..

    ReplyDelete

DISCLAIMER

All posts, images and pages are owned by the author (unless otherwise stated). No reproduction of the materials from this website are to be used in other third-party websites or personal uses without a written consent or permission from the owner.