SITI.YANG.MENAIP: PERTH | WESTERN AUSTRALIA 2016 : DAY 1.0 - CADANGAN LALUAN ROAD TRIP DI PERTH WESTERN AUSTRALIA + BAYSWATER CAR RENTAL

PERTH | WESTERN AUSTRALIA 2016 : DAY 1.0 - CADANGAN LALUAN ROAD TRIP DI PERTH WESTERN AUSTRALIA + BAYSWATER CAR RENTAL

/
10 Comments
June 20, 2017
Kali kedua dapat kembali ke bumi Australia. I am totally in love dengan Australia dan tak tahu nak express macam mana. For me Australia is such a lovely country. This time akan aku kongsikan kisah perjalanan kami ke Perth dan beberapa lagi bandar-bandar utama di Western Australia. Sejak Malindo Air buka route ke Perth memang aku selalu check harga tiket. Plan disambut baik oleh ahli-ahli jemaah yang telah dikumpulkan MamiZ, CAzizan dan CHakim. Western Australia adalah negeri terbesar di Australia dan tujuh hari memang tak cukup untuk ke semua tempat-tempat menarik di Western Australia. Trip kali ni adalah pencapaian aku yang agak memuaskan sebab semua perancangan buat sendiri. Semua serah kepercayaan untuk aku uruskan. Mula mengatur itinerary sejak beli tiket pada bulan Mac 2016. Ada dua bulan saja nak atur semuanya memang cuak. Sikit-sikit aku buat dan pastikan semuanya berjalan lancar. Teruja sangat dan tak sabar nak pergi sebab first time nak buat road trip di negara orang. Bukan mudah seriously banyak cabaran tapi banyak juga benda baru dan positif yang aku belajar. 

Belum sampai rezeki CAzizan ke Perth ikut kami bersama kerana mengalami kecederaan kaki ketika bersukan. Doctor suruh duduk dirumah berehat jangan dipaksa sangat. Tinggal bertiga macam tak seronok pula kurang ahli. Akhirnya aku dan MamiZ bersepakat untuk ajak Hasif (cousin) ikut ke Perth. Sekurang-kurangnya CHakim ada geng boleh berkawan. Sangat drastic keputusan yang dibuat tiket Hasif pun dibeli tiga hari sebelum bertolak. Hasif ada visa sebab dia baru balik dari Perth. Saja ajak pergi lagi. Drama belum selesai bila dua hari sebelum depart pihak Malindo Air hantar SMS kasih sayang. Waktu penerbangan bertukar dan diawalkan seawal 6:45PM. Sepatutnya penerbangan kami tengah malam supaya sampai ngam waktu pagi boleh terus berjalan. Kalau depart petang confirm malam sampai sana. Plan semua dah atur kereta pun dah deal memang tak larat sangat nak ubah. Serabut sungguh kepala mujur semua orang pun supportive. Masing-masing setuju untuk stay saja di Perth Airport sehingga siang. Disebabkan Malindo Air dah bertukar terminal berlepas ke KLIA jadi semua waktu penerbangan pun disusun semula. Alhamdulillah dalam kepayahan hadir juga kesenangan.

CADANGAN LALUAN ROAD TRIP DI PERTH DAN BANDAR-BANDAR SEKITAR WESTERN AUSTRALIA

Banyak blog kawan-kawan bloggers yang aku jadikan rujukan untuk plan laluan terbaik untuk road trip kami di Western Australia. Terima kasih sudi kongsi pengalaman cerita masing-masing. Mana yang boleh dipraktikkan aku guna pakai. Aku consider minat dan keinginan semua orang untuk tentukan kemana kami akan pergi. Kalau tak mahu road trip pun tak apa. Sekitar bandar Perth pun ada banyak tempat-tempat menarik yang boleh pergi. Sistem public transportation yang sistematik membuatkan pergerakan di dalam bandar menjadi senang. Tapi aku tak dapat nak kongsikan pengalaman naik public transport sebab tak naik langsung. Baca dari cerita mereka yang dah sampai ke Perth saja. Banyak juga tour packages yang ditawarkan untuk ke tempat-tempat luar bandar Perth jadi tak ada halangan untuk enjoy Western Australia to the max. 


Perth - Lancelin - Cervantes - Perth - Busselton - Albany - Katanning - Perth

Basically ini adalah laluan kasar bandar-bandar utama yang dah kami pilih sepanjang berada di Western Australia. Habis tapis sudah route mana yang sesuai dan inilah hasilnya. Kalau punya masa lebih lama memang makin jauh langkah aku rasa. Mungkin boleh sampai hingga ke Esperance mencari natural Lake Hillier atau lebih dikenali dengan nama glamour Pink Lake yang sangat besar. Memang besar sungguh Western Australia apatah lagi keseluruhan negara. Insyallah kalau ada kesempatan untuk pergi lagi aku nak terjah tempat-tempat lain pula. Disetiap bandar ada tempat-tempat menarik yang diterjah dan setiap tempat ada ragam ada pengalaman. Yang manis kita kenang yang mana pahit kita paksa diri telan melupakan.

28 Mei 2016 [Sabtu]

JALAN-JALAN TRAVELOGUE PERTH WESTERN AUSTRALIA | PERTH - PERTH AIRPORT + BAYSWATER CAR RENTAL GUILDFORD ROAD. Berjanji dengan CHakim untuk terus berjumpa di KLIA pada pukul 4:00PM memandangkan waktu penerbangan yang telah bertukar. Selesai urusan check in luggage dan sebagainya kami terus ke Departure Hall. Bagus juga Malindo Air dah berpindah ke terminal KLIA dapat naik aerotrain. Lama sangat tak naik jadi semakin excited. Seronok naik Malindo Air tempat duduk lapang dan selesa. Sesuai jugalah dengan harga yang ditawarkan.





Bye Kuala Lumpur. Jumpa lagi.

Perjalanan dari Kuala Lumpur ke Perth Airport mengambil masa kira-kira lima jam setengah. Western Australia adalah negeri Australia yang paling dekat dengan Malaysia. Kalau korang nak ke Australia tapi malas duduk dalam flight lama-lama, Western Australia adalah pilihan yang tepat sekali. Masa kami kesana tengah musim sejuk tapi tak ada snow pun. Susah nak jumpa snow di Australia hanya di tempat-tempat tertentu saja. Musim sejuk di Perth dan sekitar Western Australia taklah sehingga kita kena pakai baju berlapis-lapis teruk sangat. Just nice suhunya but never underestimate the weather.

29 Mei 2016 [Ahad]

HELLO PERTH DAN SEWA KERETA DI PERTH DARI SYARIKAT BAYSWATER

Semalaman tunggu dan tidur di Perth Airport. Aku tak peduli aku tidur juga sebab memang dah mengantuk sangat. Ramai rupanya yang sama-sama bergelandangan dan majoriti adalah orang-orang Malaysia. Mesti naik Malindo Air juga yang secara mengejut tukar waktu penerbangan. Tak apalah pengalaman. Mudahnya berada di Perth Airport sebab prayer room pun disediakan untuk solat cuma bercampur lelaki dan perempuan. Gilir-gilir ambil turn untuk solat. Bersihkan diri salin baju dan bersiap sedia untuk meneruskan perjalanan di Western Australia. Kalau nak buat road trip kenalah ada kenderaan yang bawa kita pusing-pusing. I have to thank PLM yang banyak ajar macam mana nak sewa kereta dari Bayswater dan melayan pertanyaan aku yang macam-macam. Memang aku tak pernah sewa kereta di negara orang. Siap buat tutorial bergambar lagi.

Ada banyak pilihan kereta-kereta sewa dari company seperti Hertz, Avis, Europcar dan Thrifty yang boleh terus ambil di Perth Airport tapi aku memilih untuk sewa dari Bayswater. Sebab utama adalah harga yang jauh lebih murah dan berpatutan untuk empat orang. Bayswater tak ada kaunter serahan di Perth Airport, antara drawback yang menyusahkan pengguna. Off course they will come up dengan solution. Ada satu office Bayswater yang berdekatan dengan Perth Airport iaitu di Guildford Road. Kalau nak sewa kereta dengan Bayswater terus dari Perth Airport boleh ambil perkhidmatan Airport Transfer yang disediakan dari Perth Airport ke office Bayswater Guildford Road. Tambang seorang hanya 10AUD (RM31.70 approx) return. Total semua masih lagi murah berbanding sewa kereta dengan companies lain. Terpulang pada selera dan budget masing-masing. Beli simcard terus saja call Bayswater Guildford Road untuk inform yang kami dah sampai di Perth Airport.

Turun dari flight ada banyak buku-buku comel. Jangan lupa ambil Hello Perth sebab ada banyak discounts menarik yang mungkin kena dengan jiwa.



Urusan sewa kereta juga mudah sebab dari awal dah diuruskan dari Malaysia. Janji ada credit card semua urusan jadi mudah. Kelam kabut juga sebab aku tak ada credit card. Pinjam card MamiZ settle semua. Kami sewa Corolla Hatch yang sesuai untuk empat orang penumpang. Hanya pergi dan sign beberapa perkara terus boleh ambil kereta. Setiap driver yang akan pandu kereta kena daftar diri masing-masing dan additional cost akan dikenakan. Kami akan menempuh perjalanan yang jauh, jadi driver tambahan amatlah diperlukan. Jangan tipu daftar seorang saja tapi yang memandu ramai. Hanya MamiZ dan CHakim yang daftar sebagai driver. Berminat untuk sewa kereta dari Bayswater boleh tekan SINI. Excited sebabfirst time travel dengan MamiZ ke luar negara. Yang lain-lain pun my new travel partners. Let's go guys. We can do it.

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com


You may also like

10 comments:

  1. tak sabar nk tau lebih lnjut...best2

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi sementara ada mood insyallah nanti update lagi =)

      Delete
  2. wahh..roadtrip..best nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok.. pengalaman pertama buat road trip =)

      Delete
  3. baru tau malindo ada bukak route pegi perth jugak, selama ni slalu naik AA je :D bulan 8 ni baru merasa naik malindo air, tu pun pegi langkawi je haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. best naik Malindo tak perlu pening harga luggage. kadang2 rezeki dapat harga lagi murah dari AA.. skrang dah ke Brisbane jugak hehehe..

      Delete
  4. huyooo pergi perth tuu. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. cerita tahun lepas ni dik.. akak tengah cuba nak habiskan asap =)

      Delete
  5. Dah cantik Perth airport... dulu berserabut kat depan pintu keluar tu ada renovation...
    Wah dapat kereta Corolla Hatch juga... best sebab kereta baru...
    Malindo air ni nampak macam kecilk je... Airasia guna kapal terbang besar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. masih lagi serabut sikit airportnya dengan bunyi bertukang sana sini. tapi tak adalah teruk sangat.. nak upgrade katanya kan hehe.. Corolla Hatch tu paling murah and tak sangka besar juga and muat semua beg2 gabak hehe.. CT tak tahu jenis2 flight tapi rasanya Malindo Air ke Perth ni flight dia macam size AA domestic. tapi luas boleh bersila duduk.

      Delete

DISCLAIMER

All posts, images and pages are owned by the author (unless otherwise stated). No reproduction of the materials from this website are to be used in other third-party websites or personal uses without a written consent or permission from the owner.