Siapa Suka Buah Laici Kita Geng | SITI.YANG.MENAIP

Siapa Suka Buah Laici Kita Geng

/
55 Comments
October 07, 2020

 


Antara buah favourite aku dan setiap kali musim laici aku antara yang paling teruja. We don't grow lychee in Malaysia jadi kena tunggu Thailand export baru dapat merasa laici fresh macam ni. Sebolehnya nak avoid buah dari sana tapi apakan daya.. Dah suka. Kalau tiba waktu teringin tapi tak ada.. makan yang dalam tin laaa jawabnya.

Tapi.. buah laici fresh macam ni harga dia mahal. Lagi-lagi time awal musim perggghh jerut leher peniaga--peniaga jual. Itulah time paling best nak makan laici sebab tengah super fresh dan crunchy. Nak beli kena catu dan berkira-kira juga tau.. Seikat macam dalam gambar pun dah hampir RM30.00. Hurrrmm.. Beli sikit-sikit buat lepas teringin.

Sedapnya !! Nikmat dunia yang wajib disyukuri.

Siapa suka buah laici ?
Sep sikit.. Kita geng.



You may also like

55 comments:

  1. Wehhh kenapa besau besau isi dia... Allahu teringin jugak nehhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe sebab tu rege dia RM30 haaa.. sebab besau2
      puas hati skali ngap..

      Delete
  2. Geramnya tengok buah laici ni! Kalau dapat yang fresh macam ni memang akan dok hadap je sampai habis 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2.. ralit makan lagi2 kalau dah letak dalam fridge..
      peeerghh nikmat dia tu takleh kata apa..

      Delete
  3. Sukanya.. Letak pula dalam peti ais, pergh!! Luar biasa nyamannya bila lalu tekak.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju !! wajib kena letak dalam fridge. lagi syiook dan padu !!

      Delete
  4. huih mahalnya rm30... akak biasa jumpa rm10 ke 12 sekilo pernah la beli... mahal-mahal tunggu murah sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau beli masa awal2 musim mmg gitu harganya.. or kat
      tempat saya jela kot harga gitu sebab semua pun mencekik hehe..

      Delete
  5. wow laici segar n juicy sedap sgt tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Kak PI.. yang juicy tu nikmatnya..

      Delete
  6. sedapnya..so juicy...brg mahal, kena savour pelan2..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. indeed !! memang kena makan slow slow ngadap dia..
      menikmati flavor dan texture tu betul2..

      Delete
  7. Sekali-sekala lepaskan keinginan.
    Kalau jumpa depan mata memang mengadap makan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe betul2. sesekali je time musim laici..
      lagipun buah bukan selalu ada.. ada rezeki jumpa kita syukuri =)

      Delete
  8. Kak PC ada masalah besar sebab bila dah mula makan susah nak berhenti..bukan buah laici je..kebanyakkan buah-buahan macam tu sebab PC memang suka makan buah-buahan dari kecik..terliur la pulak..aduss.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi samala kak kita ni sebenarnya memang suka makan buah..
      yes kadang2 bukan laici je hulurla buah ape pun.. semua suka..

      Delete
  9. Bestnya. Laici thailand mmg best. Besar2 pulak tu. Sekarang ni yang dekat Jaya Grocer tu pun sedap. Warna hijau tapi manissssssss.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itula kena terima jela laici memang dari Thai.. rendam la
      banyak kali dulu before makan.. oo yang ijau tak pernah cuba =P

      Delete
  10. Saya suka.. saya suka..!!
    Dulu kalau ke Ho Chi Minh suka sangat beli.
    Sebab murah, besar dan manissssss

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa area2 sana memang banyak kan laici !! bestnya
      kalau jumpa yang besar murah n manis tu.. lagi puas hati..

      Delete
  11. Replies
    1. alaaaa.. macam mana ni ? macam mana nak jadi geng ?

      Delete
  12. tak pernah lagi makan buah laici fresh macam ni. Selalunya makan yang dalam tin tu je tapi memang suka laici dari kecik lagi hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun first makan bila dah kat uni kot yang fresh tu.. kalo tak memang dalam tin sajalah yang dok makan.. kalau dapat cuba nanti tryla.. sedap =)

      Delete
  13. Sedap ni... tapi kan anak-anak kakmim buah longan pun dia panggil buah laici... hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe budak2 kan.. senang pkir semua jadi laici..
      longan pun sedap jugak.. i loiiike..

      Delete
  14. takdelah minat sangat tapi ok je kalau makan. besarnya laici die..puas hati ni kalau makan

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. saya kalo dapat ni tak tolak.
      tapi kalau dapat buah2 lain pun tak tolak jugak..

      Delete
  15. Akak suka *angkat tangan* pernah beli masa kat Guangzhou jual tepi jalan. Bila nampak je Ya Allah sukanya tapi bila beli kena tipu dengan apek tu dia kasi duit tak laku. Geram je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha peniaga2 kat China tu mmg kita kena perati betul2 kak.. depa sek sek gitu mana tahu halal haram berniaga. tapi xpelaa dapat makan laici sedappp kan hehe..

      Delete
  16. tak dapat dinafikan nak makan laici kena tunggu negara jiran bawa masuk ke negara kita.
    Besar manis dan bersari ..harga pun lebih murah . kalau dah sampai ke pintu sempadan buah kecil dan mahal pula.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. memang kat negara depala banyak buah2 ni.. kat tempat kita tak tumbuh pun. redhaa jela da nak makan.. bab harga tu memang xleh kata apa.. gitu la range dia kalau dapat yang murah tu rezeki..

      Delete
  17. Sedapnya buah laici. LH pernah makan sekali mama bawa balik. LH tak suka minum air laici tapi suka buah laici 😋

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe kite semua yang flavor lychee majoriti suka. tapi gegula kurang sikit. puding ke air2 ke buah lagi laaa laju..

      Delete
  18. sedapnyeeeeeeeeeeeeeee! kita suka!!!

    ReplyDelete
  19. akak suka he hee
    ank2 pula suka laici dlm tin

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama yeay !! yang dalam tin tu mengubat rindu kalau
      yang fresh ni xdak..

      Delete
  20. suke juga tapi susah nak dapat

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang.. ikut musim negara jiran baru ada masuk
      Malaysia kena tunggu tahun depan pula..

      Delete
  21. Pehhh lama dah cheq tak jumpa buah laici fresh..aduih teringin aih! 😆

    ReplyDelete
    Replies
    1. samala !! dok rasa teringin ni..
      kena tunggu musim tahun depan pula gayanyaa ni..

      Delete
  22. Saya suka! Sedap tu makan fresh laici. Tapi susah nak jumpa. Harga memang mahal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul.. susah jumpa dan mahal. barang baikkk gitula dia hehe..

      Delete
  23. saya tak suka laici, tapi boleh makan laici kalau dibuat air minuman jer, hihi

    ReplyDelete

DISCLAIMER

All posts, images and pages are owned by the author (unless otherwise stated). No reproduction of the materials from this website are to be used in other third-party websites or personal uses without a written consent or permission from the owner.