SITI.YANG.MENAIP: BUAH MANGGA KERING / PREMIUM DRIED MANGO YANG SEDAP DARI THAILAND

BUAH MANGGA KERING / PREMIUM DRIED MANGO YANG SEDAP DARI THAILAND

/
20 Comments
December 09, 2017

BUAH MANGGA KERING / PREMIUM DRIED MANGO YANG SEDAP DARI THAILAND. Recently my cousin and his family pergi Bangkok bercuti. They got back bawa balik beberapa jenis snacks made in Thailand dan salah satunya adalah buah mangga kering seperti di dalam gambar. Perasaan jatuh cinta rasa pertama muncul lagi the moment I took my very first bite. Aku dahlah memang suka makan mango (pemalas nak kupas kulit saja) dan semua benda rasa mango aku suka. Memang layan sangat makan dried mango tak ingat orang lain. Kalau korang pening kepala fikir nak bawa balik apa untuk family members and friends boleh beli buah mangga kering atau premium dried mango buat souvenirs. Antara cadangan buah tangan untuk mak ayah pakcik makcik datuk nenek. Mana nak beli sepupu cakap merata ada jual senang nak jumpa. No excuse untuk tak beli !! I do not know about other people tapi kalau aku pergi jalan-jalan, I would buy food yang sesuai untuk ahli keluarga selain daripada keychains dan fridge magnets. I cannot afford to bring them with me jadi aku akan cuba bawa balik apa yang boleh dibawa balik ke Malaysia. Ya Allah kenapa sedap saaangat rasa mangga kering dari Thailand !! Memang langsung tak sama dengan mangga kering made in Malaysia atau mana-mana negara. Memanglah Allah izin Thailand kaya dengan mangga dan product kering macam ni tak mengejutkan kalau sedap. Kering tapi still moist dan juicy. Faham tak perasaan dia macam mana bila kunyah rasa kenyal sedap manis semua ada. Stressnya sebab sedap dan seharusnya tak cukup kalau makan sekeping saja. Bila kat kampung ada ramai orang kena tahan diri dari makan - istilah 'ingat orang belakang' hahaha.. Siapa nak pergi Thailand tu tolonglah belikan !! Nak kirim !!

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com


You may also like

20 comments:

  1. SALAM JUMAAT SITI..WAH SEDAP SGT MANGGA KERING TU YAPANDAI ORG THAI MEMBUATNYA

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam Jumaat Kak PI.. sungguh kak Thailand ni Allah izin tanah depa elok tumbuh mangga besar2 manis2..

      Delete
  2. nanti kita gi thailand beli sendiri..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. bilaaaa tu jom !!! hahaha pergi nak beli mangga je boleh ? =P

      Delete
  3. nmpk je dah telan ailio..cara depa proses guna teknologi canggih kot..pernah makan preserved kulit limau bali, beli kat Siam Paragon, sedap giler..kt Msia tak pernah jumpa lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kulit limau bali pun depa buat kasi sedap ? haih laa thailand ni hahaha.. kita rasa ada kulit limau biasa yang buat asam tu kot kan.. nak pegi thailand laa macam ni hehehe..

      Delete
  4. macam sedap ja..adus, tiba2 rasa aiq liuq tup2 jatuh kat keyboard..huhuk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. uuish jenuh macam tu Timm.. rosak keyboard hehe..

      Delete
  5. bila baca entri ni makin terliur rasa nak cari sekarang jugak hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. cari cari jangan tak cari. sedap ni sedap dari yang dijual di Malaysia =D

      Delete
  6. Thailand punya jajan memang sedap². Baru ni kawan sy pun ada belikan kerepek pisang perisa tomyam dengan coconut chips. Ya ampunn sedap!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. uuish kerepek pisang rasa tomyam ? memula macam pelik2 dengar kan tapi bila dah makan sedap rupanya. ada je idea diorang nak buat snack macam mana. bestnyaaa dap dap =D

      Delete
  7. kalu mangga biasa diorg mmg da sedap apatah lg kalu buat mcm ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju !! kadang pikir depa inject gula ke macam mana awat manis saaangat.

      Delete
  8. Kesukaan Sha ini.. Best kunyah snek macam nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe akak.. ade lebih2 tu hulur la sikit ngeh =D

      Delete

DISCLAIMER

All posts, images and pages are owned by the author (unless otherwise stated). No reproduction of the materials from this website are to be used in other third-party websites or personal uses without a written consent or permission from the owner.