PETIK BUAH DI AUSTRALIA : SENARAI LADANG DAN SENARAI BUAH-BUAHAN DI AUSTRALIA MENGIKUT MUSIM | SITI.YANG.MENAIP

PETIK BUAH DI AUSTRALIA : SENARAI LADANG DAN SENARAI BUAH-BUAHAN DI AUSTRALIA MENGIKUT MUSIM

/
38 Comments
September 21, 2018
PETIK BUAH DI AUSTRALIA : SENARAI LADANG DAN SENARAI BUAH-BUAHAN DI AUSTRALIA MENGIKUT MUSIM. Ramai antara kita berkongsi minat yang sama dengan aku - suka sangat petik buah di negara orang. Kalau berkesempatan ke ladang buah-buahan mesti aku nak singgah, especially di Australia. Seronok petik buah-buahan yang tak tumbuh di Malaysia dan seakan-akan therapy untuk jiwa. Di Australia, even locals pun suka buat aktiviti fruit picking bersama ahli-ahli keluarga dan kawan-kawan. Tiga kali ke Australia dua kali berkesempatan ke ladang buah-buahan. It is very important for all of us to know kitaran musim buah-buahan di Australia sekiranya berminat nak petik buah disana. Petik buah secara santai ya.. Bukan yang duduk sana berbulan-bulan tak balik. Jarang yang bertanya tapi pernah juga dapat email mengenai ladang buah-buahan yang aku dah pergi. Aku nak kongsikan serba sedikit  information yang ada dalam simpanan for these past few years yang aku cari simpan notes dan peram untuk rujukan diri sendiri dengan korang semua. Ini adalah hasil pencarian yang aku buat mungkin juga information yang diberikan ada ralat dan salah here and there. Untuk kepastian, sila buat research sendiri. Aku harap dapat mendatangkan manfaat, especially for those yang nak merasai pengalaman petik buah atau fruit picking di Australia.

AUSTRALIAN STATES & TERRITORIES | NEGERI-NEGERI DI AUSTRALIA

Australia ni negaranya besar nak cover semua dalam masa yang singkat memang tak mampu. All together ada  lapan negeri dan territory : Queensland, New South Wales, Victoria, Tasmania, South Australia, Western Australia, Northen Territory dan Australian Capital Territory. Disetiap negeri seperti biasalah ada pecahan daerah ataupun region. Territory ni kalau tak silap aku lebih kurang macam 'Persekutuan' di Malaysia. Walaupun mengalami empat musim, suhunya berbeza-beza. Winter di Western Australia tak sesejuk di New South Wales dan sebaliknya. Makin ke utara selalunya makin panas. Australia terletak di 'The Southern Hemisphere' jadi musim di negara-negara disana bertentang dengan musim negara-negara yang terletak di 'The Northern Hemisphere'. Australia adalah negara empat musim : Musim Panas (Summer), Musim Bunga (Spring), Musim Luruh (Autumn) dan Musim Sejuk (Winter). Bila dah bincang mengenai musim yang berbeza-beza, hasil tanaman tempatan juga berbeza mengikut suhu dan perubahan climate. Bentuk muka bumi juga dengan kesesuaian hasil tanaman. Ada kawasan yang kering kontang padang pasir dan gunung ganang jadi bukanlah keseluruhan negara sesuai nak bercucuk tanam. Jadi semua inilah antara aspects yang kena tahu. Rasa macam dah jadi 'Cikgu Geography' pula.

Related image
https://www.australias.guide/maps/

Queensland & Regions
Brisbane
Gold Coast
Sunshine Coast
Fraser Coast
Bundaberg
Gladstone
Capricon
Mackay
Whitsunday
Townsville
Cape York
Gulf Savannah
Cairns & Tablelands
Outback Queensland
Southern Queensland Country

New South Wales & Regions
Sydney
Central Coast
Hunter
South Coast
Blue Mountains
Snowy Mountains
North Coast
Country New South Wales
Outback New South Wales

Victoria & Regions
Melbourne
Great Ocean Road
Phillip Island
The Goldfields
The Murray
Gippsland
High Country
Daylesford & Macedon Ranges
Yarra Valley & Dandenongs
Geelong & Bellarine
Mornington Peninsula
The Grampians

Tasmania & Regions
Hobart
Freycinet
Midlands
Tasman & SE
Derwent Valley
Flinders Island
Huon and The South
Devonport & Cradle Mountain
Stanley & North West
King Island
West Coast
Launceston & Tamar Valley
St Helens & North East

South Australia & Regions
Adelaide
Adelaide Hills
Barossa
Kangaroo Island
Fleurieu Peninsula
Clare Valley
Yorke Peninsula
Eyre Peninsula
Flinders Ranges & Outback
Limestone Coast
Murraylands
Riverland

Western Australia & Regions
Perth
Australia Coral’s Coast
Margaret River & South West
Broome & North West
Australia’s Golden Outback

Northern Territory & Regions
Darwin
Arnhem Land
Central Desert
Alice Springs & Surrounds
Katherine & Surrounds
Tennant Creek

Australian Capital Territory
Canberra

BUAH-BUAHAN DI AUSTRALIA MENGIKUT MUSIM | SEASONAL FRUITS IN AUSTRALIA

Dah tahu negeri-negeri dan regions, mari kita tengok pula senarai buah-buahan yang ada di Australia mengikut musim. Ini adalah senarai secara general untuk keseluruhan negara Australia, untuk pecahan setiap negeri berlainan kerana suhu dan bentuk muka bumi yang berbeza memainkan peranan. Aku senaraikan beberapa jenis buah-buahan yang selalunya orang suka pergi petik di ladang. Kalau nak senaraikan semua memang panjang berjela jadinya. Aku kongsikan yang umum saja untuk rujukan. Kalau berminat boleh buat bacaan lanjut sendiri.

Musim Bunga (Spring)
September / October / November
Musim Panas (Summer)
December / January / February

Apples (QLD / SA / TAS)
Cherries (NSW)
Peaches (NSW / QLD)
Strawberries (NSW / VIC / QLD / WA / SA)
Kiwi (QLD)
Mangoes (QLD / WA)
Nectarines (NSW / QLD / WA)
Pears (QLD / SA / TAS)
Plums (NSW)



Apples (QLD / WA)
Cherries (Australia)
Grapes (Australia)
Peaches (Australia)
Strawberries (Australia)
Kiwi (QLD)
Mangoes (QLD / WA)
Nectarines (Australia)
Pears (VIC / QLD)
Lychees (QLD)
Plums (Australia)

Musim Luruh (Autumn)
March / April / May
Musim Sejuk (Winter)
June / July / August

Apples (Australia)
Grapes (Australia)
Peaches (Australia)
Strawberries (NSW / VIC / QLD / SA / TAS)
Kiwi (Australia)
Nectarines (Australia)
Pears (Australia)
Plums (Australia)
Persimmons (Australia)


Apples (VIC / QLD / WA / SA / TAS)
Strawberries (QLD)
Kiwi (Australia)
Pears (VIC / QLD / SA / TAS)
Persimmons (QLD / SA)



Queensland
Spring
Summer
Autumn
Winter
Red Apples
Red Apples
Red Apples
Red Apples
Green Apples
Green Apples
Green Apples
Green Apples
Grapefruits
Grapefruits
Grapefruits
Grapefruits
Guava
Guava
Guava
Guava
Honeydew
Honeydew
Honeydew
Honeydew
Kiwi
Kiwi
Kiwi
Kiwi
Oranges
Oranges
Oranges
Oranges
Passionfruits
Passionfruits
Passionfruits
Passionfruits
Pears
Pears
Pears
Pears
Pomegranate
Pomegranate
Pomegranate
Pomegranate
Rockmelons
Rockmelons
Rockmelons
Rockmelons
Strawberries
Strawberries
Strawberries
Strawberries
Blueberries
Blueberries
Blueberries

Nectarines
Nectarines
Nectarines

Raspberries
Raspberries
Raspberries

Mandarins

Mandarins
Mandarins
Green Grapes
Green Grapes


Mangoes
Mangoes


Peaches
Peaches



Plums
Plums


Cherries

Cherries


Persimmons
Persimmons

Blackberries



Red Grapes



Lychees




Western
Australia
Spring
Summer
Autumn
Winter

Apples
Apples
Apples
Passionfruits
Passionfruits
Passionfruits

Mandarins

Mandarins
Mandarins
Nectarines
Nectarines


Mangoes
Mangoes


Strawberries
Strawberries


Honeydew


Honeydew

Grapes
Grapes


Rockmelon
Rockmelon



Nashi Pear
Nashi Pear


Kiwi
Kiwi
Berries



Oranges




Apricot



Cherries



Peaches



Plums




Pears




Grapefruits



Navel Oranges


New
South Wales
Spring
Summer
Autumn
Winter
Strawberries
Strawberries
Strawberries

Nectarines
Nectarines


Peaches
Peaches


Plums
Plums


Mandarins


Mandarines
Oranges


Oranges
Cherries




Berries
Berries


Apricots




Kiwi



Pears



South
Australia
Spring
Summer
Autumn
Winter
Strawberries
Strawberries
Strawberries

Apples

Apples
Apples
Mandarins

Mandarins
Mandarins
Pears

Pears
Pears
Tangerines


Tangerines

Blackberries
Blackberries


Raspberries
Raspberries


Plums
Plums


Rockmelon
Rockmelon


Honeydew
Honeydew



Persimmons
Persimmons

Apricot



Cherries



Peaches




Grapes



Oranges



Pomegranates




Navel Oranges


Victoria
Spring
Summer
Autumn
Winter
Strawberries
Strawberries
Strawberries

Mandarins

Mandarins
Mandarins

Pears
Pears
Pears
Berries
Berries



Grapes
Grapes


Melons
Melons


Valencia Oranges
Valencia Oranges



Apples
Apples

Apricots



Cherries



Peaches



Plums





Kiwi



Navel Oranges


Tasmania
Spring
Summer
Autumn
Winter
Apples

Apples
Apples
Pears

Pears
Pears

Blackberries
Blackberries


Plums
Plums


Raspberries
Raspberries


Strawberries
Strawberries


Nectarines
Nectarines


Apricots



Cherries



Peaches




Senarai yang ringkas dan senarai yang sedikit panjang. Pilihlah mana-mana buat rujukan jika perlu. Rasanya dah cukup senarai buah-buahan di Australia yang selalu menjadi pilihan ramai. Kalau kita tengok pada jadual yang aku dah buat, banyak taburan buah-buahan ada di Queensland dan yang paling menarik, banyak jenis yang ada sepanjang tahun. Jadi pergi musim apa pun tak jadi masalah. Aku ke Melbourne Victoria pada Musim Bunga (Spring / September) dan langsung tak tahu menahu mengenai seasonal fruits in Australia. Pergi ke ladang yang ada hanyalah buah-buahan citrus - lemons dan oranges. Kalau di ladang lain ada strawberries. Di Donnybrook Western Australia pula kami berkesempatan petik apples pada Musim Sejuk (Winter / June). Jadi, kalau korang berminat rancang perjalanan betul-betul supaya tak terlepas musim buah-buahan yang sepatutnya. 

SENARAI LADANG-LADANG BUAH-BUAHAN DI AUSTRALIA

I've noticed few things, walaupun dalam satu-satu musim ada banyak jenis buah-buahan, tak semua buah ada di satu-satu ladang buah-buahan yang kita rancang nak pergi. Mungkin di Ladang A hanya ada strawberries dan plums tapi tak ada cherries. Di Ladang B pula ada cherries saja tapi tak ada buah-buahan lain. Pihak ladang juga mungkin tak terima kunjungan pelancong-pelancong yang datang nak experience pengalaman memetik buah. Kita boleh hantar email atau hantar personal message di Facebook Page untuk tanya apa-apa yang kita nak tahulah untuk kepastian. Here comes another important aspect yang kita kena tahu, senarai ladang-ladang buah-buahan yang ada di Australia. Aku adalah sikit simpan list hasil pencarian jadi aku nak kongsikan dengan korang pula. Apa-apa pun, information yang aku share mungkin tak tepat dan untuk kepastian silalah buat rujukan dan research terperinci sendiri.

Queensland
Western Australia
Victoria
New South Wales
South Australia

Tasmania
Northern Territory

Australian Capital Territory

Senarai ladang buah-buahan di Australia akan bertambah dari masa ke semasa. Tak adalah hari-hari kerja aku buat research pasal ladang buat kat sana. Kadang-kadang bila ada free time tak tahu nak baca apa online barulah rajin mencari maklumat. Aku tak pasti websites dan links yang aku share masih active atau tak. Yang mana aku jumpa aku senaraikan. Kena check sendiri. Selalunya ladang buah-buahan disana rajin saja update news di Facebook Pages. Jalan terbaik adalah selalu check dan terus saja personal message atau email untuk mendapatkan kepastian. One thing for sure, it is so much fun dapat pergi sana nak rasai sendiri pengalaman memetik buah. Jadi !! Selamat memetik buah dan happy travelling.

Apples picking at Spring Valley Orchard
Donnybrook Western Australia

http://seasonalfoodguide.com/
http://www.pickyourown.org/australiavic.htm
https://www.buggybuddys.com.au/things-to-do/fruit-picking-perth/
https://www.visithilltopsregion.com.au/orchards-pick-your-own/
http://ganachepatisserie.com.au/a-guide-to-the-seasonal-fruits-in-australia/
https://www.experienceperth.com/article/mon-03122018-1641/best-places-pick-your-own-fruit
https://www.ellaslist.com.au/articles/where-to-pick-your-own-cherries-near-sydney

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com


You may also like

38 comments:

  1. Tenguk list rasa macam tiap bulan nak pergi petik buah....tak kisah buah apa janji pi ladang petik buah...hehehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi rasa macam tiap2 bulan nak pegi hehe.. seronok rasa puas hati. dan tenang saja tengok gebu2 atas pokok =D

      Delete
  2. salam singgah. allahu, menggoda nya gambar buah kat dalam video tu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tengok real terus melting tergoda hehe.. geram gebu2 semua =D

      Delete
  3. Thanks for sharing this, kak Siti. Kot kot kalau teringin nak ke Aussie nanti boleh jadikan rujukan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi kat Canada macam mana ? belah2 sana pun banyak buah jugak kan.. share la nanti hehe jadi rujukan orang nak pi Canada =D

      Delete
  4. hahaha bila baca apa yang siti post nie kan..teringat kat kawan MN ajak pergi kerja dekat australia kutip buah cakap dia..tapi MN tak nak lagi pun bukan senang kerja tempat orang..lepas tu nak buat premit pun bukan murah ya...last-last tak jadi

    ReplyDelete
    Replies
    1. viral kan kerja kat sana tu sebab harga gaji bila convert jadi lumayan. tapi takper la kot sebab macam menakutkan saja.. tapi kalau nak pergi pun apa salahnya cuma kena dengan gaya yang betul. masuk secara berpermit untuk bekerja =)

      Delete
  5. sebab tu ramai org kerja curi2 di sana ni..
    atau pun at first visa melancong... then overstayed.. sebab nak kerja..
    mahal gajinya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. gaji lumayan tapi salah caranya. kesian yang betul2 nak kesana jalan2 katanya macam2 isu skrang.

      Delete
  6. Cherries dia sedapppppp lagi2 kalau tgh musim & muraahhh.. Thanks for sharing Siti yg manis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulaaa tu cherries sana sedap kan. bila sampai Malaysia adeh harganya mencanak2 naik mahal. huhu =D

      Delete
  7. menariknya..fruit picking...selalunya ladang buah2an kt sana kita boleh makan sepuas2nya kan..

    tengok video, sekrg ni kt australia dah ada dusun buah2an tropika - durian, rambutan, langsat, jgn tersilap gi ladang lak..hihi..tapi menarik gak dusun mereka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bayar entrance fee then makan sampai kenyang hehe baru puas hati. a ah kak banyak di kawasan Queensland. kat sana suhu agak tropical kot tu yang ada rambutan longan semua hehe. yang tu xyah pi laaa ngeh2 =P

      Delete
  8. Semua musim kat sana ada buah epal, kiwi, strawberry dengan pear. Strawberry kat Malaysia mahal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itula kat Malaysia mahal. kat sana murah dan besar. manis lagi =D

      Delete
  9. Very informative Siti, good...

    Entah bila le dapat merasa petik buah di negara orang ni. But surely its gonna be a memorable experience kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you. bolehla plan pegi Australia. btw hari tu tengok orang share gambar lychee banyak gila !! kat Vietnam kot. geramnyaa tengok hahaha..

      Delete
  10. Ai belum pernah jejak lagi Australia, teringin jugak nak pi nanti time spring or autumn. Nak tengok koalaaa... n then nak melantak cherries and strawberries :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. jooom !! pergi melantak cherries dan strawberries =D

      Delete
  11. bestnya byk musim buah!! kat malaysia kalau musim buah pun best. lagi2 musim durian. :D teringin nak tengok ladang buah luar negara nii. tengok dari tv nampak mcm best je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itula dok tengok kat utube kat tv jadi teringin. ladang kita xdak boleh pegi nak petik2 kan.. musim buah kita pun meriah. tropical fruits =)

      Delete
  12. App rasa nectarines tu?harga di malaysia Mahal ya amat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih kurang macam peach juga sikit2. yup mahai tapi sedap =D

      Delete
  13. wahhh daebakkk! teringin sebenarnya nak kerja kutip buah kat australia (even sekejap) sebab katanya gaji mahal haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang mahal bila convert ke duit kita. kalau duduk sana sama saja sebab cost pun tinggi disana. hehe..

      Delete
  14. aida ada kakak di sana. da jadi PR pun berpuluh tahun.
    dia selalu usik, ajak dtg umah dia pastu gi petik buah :) ha ha ha ha
    nampak mcm sengkek jer kan, petik buah.
    tapi hakikatnya, gaji mahal!

    ReplyDelete
    Replies
    1. iyeee kak gaji petik buah disana besar nilainya bila dah tukar ke duit kita. kalau disana masih dianggap biasa saja sebab cost of living pun tinggi. hehe tapi ada peluang pegi jalan2 sana pergila. seronok =D

      Delete
  15. kazen sy penah keje petik buah kt sn. gaji mmg lumayan. igt lps dpt gaji bsr nk kawen rupanya buat g melancong😆

    ReplyDelete
    Replies
    1. masuk kerja cara baik xpe.. yang susah tu yang masuk xde permit..

      Delete
  16. Adoi.. seronoknya kalau dapat petik Peach.. Tapi tulah.. petik strawberry dekat CH pun tak lepas lagi.. nak ke luar negara pula.. adoi..

    ReplyDelete
  17. Share list at my email . .

    ReplyDelete

DISCLAIMER

All posts, images and pages are owned by the author (unless otherwise stated). No reproduction of the materials from this website are to be used in other third-party websites or personal uses without a written consent or permission from the owner.