SITI.YANG.MENAIP: TRIP GENG BULAT 2015 | PULAU PINANG PART 7 - TOY MUSEUM TELUK BAHANG

TRIP GENG BULAT 2015 | PULAU PINANG PART 7 - TOY MUSEUM TELUK BAHANG

/
70 Comments
March 25, 2015
Entri sebelumnya di SINI.

TRIP GENG BULAT 2015 | PULAU PINANG TOY MUSEUM DI TELUK BAHANG. Part mana aku berhenti cerita pun aku dah lupa. Banyak pula entries came up before aku dapat sambung tentang Trip Geng Bulat. Those yang belum baca cerita-cerita lepas mohon pergi baca cepat sebelum korang bertukar jadi anai-anai. Lepas masing-masing dah kenyang isi perut, kami teruskan perjalanan mengikut itinerary yang dah dirancang. Nak bercuti around Pulau Pinang pun kena ada rujukan juga. Walaupun aku dah menetap di Pulau Pinang almost 24 tahun tapi sekali pun aku tak pernah jejak kaki kat tempat yang kami nak pergi.

TEMPAT MENARIK DI PULAU PINANG : TOY MUSEUM

Terang-terang cakap dah kami pergi TOY MUSEUM. It was a good thing they came righ, aku pun dapat join sekaki. You read it right. Kat Pulau Pinang ada Toy Museum in fact it is the largest Toy Museum in the world. Kalau fact ni tipu maknanya Wikipedia dah bertukar jadi Syiah. Dah pandai membelit. Kalau nak sembang pasal tempat ni dan sejarah penubuhan memang tiga empat bahagian pun tak akan habis. Minum teh tarik dua puluh cawan pun cerita dok bersambung lagi. Jadi kalau rajin boleh baca di SINI. Macam mana owner boleh dapat idea nak buka Toy Museum untuk public. Rajinkan diri korang membaca.


  1. Dari Batu Ferringhi uols drive menghala ke Teluk Bahang.
  2. Di roundabout sila ambil the first exit.
  3. Buka mata luas-luas sebab signboard untuk simpang masuk hanyalah around 50M sahaja.
  4. Boleh juga menaiki bas Rapid Penang : 101, 102 dan 501 atau bas Penang HOHO (beach route) dan turun di Teluk Bahang.
  5. Paling mudah adalah dengan menggunakan teknologi dunia di hujung jari iaitu GPS.
Toy Museum Pulau Pinang
1370, MK2, Teluk Bahang,
11050 Pulau Pinang.

Contact : 012-4602096

Adult : RM10 (MyKad)
Children : RM6






Serbu pergi beli tiket. Cuaca memang panas. Tapi jangan risau. Tempat ni bertutup dan ada aircond. Orang pula tak ada langsung. Memang gersang sungguh. Later adalah few groups of people datang. Meriah sangat pula jadinya tapi aku rasa better meriah dan ramai. Creepy rasanya duduk among patung-patung tu semua. Teringat Toy Stories. Macam manalah kalau all these toys hidup. Settle urusan membeli tiket dan mulalah journey kami masuk ke alam fantasi. At first kami berlima berjalan sama-sama but we ended up berpecah. Masing-masing hanyut dalam dunia masing-masing. Rasa kembali ke zaman childhood. Kita mesti rasa terpaut dengan characters yang kita tahu dan kenal. Jadi disitu nampak juga sebenarnya minat kami berbeza-beza. Tapi ada juga yang sama. Some part just cannot be avoided. Aku rasa the best part dalam Toy Museum ni adalah patung besar yang bernilai ribuan ringgit yang dipamerkan. Memang owner tempat ni tempah khas dari luar negara. They look so damn real. Kalau korang pernah masuk any Madame Tussauds mesti faham perasaan teruja bila tengok figurine artists tu semua. Macam tu lah perasannya bila tengok patung-patung besar watak-watak kegemaran dipamerkan. Even bigger than us. Detailing memang perfect. Yang tak best adalah sebab.. semua patung berada dalam kotak. Tapi haruslah protect. They are not cheap. Kang terpatah tangan jenuh pula customer nak bayar. Disebabkan aku tak berapa pandai ambil gambar gaya photographer pro, jadi gambar pun tak seberapa lawa. Kesian camera aku kejap depan kejap belakang. Nak ambil gambar punya pasal. 

 


 

 

 

 

 

See !! See !! Banyak sangat figurines besar-besar macam ni. Kami jadi extremely teruja. Another good point about bebudak Geng Bulat they are too good untuk posing sana sini. Ada saja idea nak pose macam mana. Akulah paling tak fotogenic. Other than figurines yang besar gabak macam ni, there are thousands of other toys yang dipamerkan. Over 110 000 toys ada kat sini. Teruja !! Rasa kembali jadi budak-budak. They divided into several sections. Ikut category dan jenis toys. Tapi aku main lalu saja mana-mana part yang aku tak berkenan. Tak kuasa nak belek satu-satu rak. Pinar mata aku tengok banyak sangat patung. Dalam satu rak ada empat tingkat pula. Masing-masing penuh dengan toys. Kalau rajin bolehlah tengok satu-satu. Toys dari cerita Pirates of the Caribbean. Ada Jack Sparrow, Will Turner ada kapal Black Jack dan macam-macam lagi yang berkaitan. Barbossa pun ada. Elizabeth Swann jangan dilupakan. Hantu-hantu watak sampingan semua ada. Kalau peminat setia memang confirm sambil tengok sambil zikir nama-nama watak semua.














 




















Aku rasa tempat ni sesuai untuk 80's babies dan 90's babies. Budak-budak generasi baru mungkin teruja untuk tengok patung-patung mainan saja tapi they cannot relate anything dengan zaman mereka membesar. Macam kita lain. Those yang dari kecil membesar tengok Disney cartoons mesti kenal Pinocchio, Snow White, The Bugs Life dan even Marie. Siapa tak pernah tengok cartoon The Aristocats mesti ingat Marie adalah seekor watak kucing semata-mata. Jangan dilupakan Thomas O'Malley, Duchess, Berlioz dan Toulouse. Mungkin sebab Marie adalah yang paling comel sebab itulah popular sampai sekarang. Yang mana lahir-lahir terus masuk generasi hantu KPOP memang tak akan faham perasaan kami. Kalau berharap nak ada patung Upin Ipin atau Boboiboy memang tak adalah. Harapan. Mungkin soon owner akan mula beli toys cartoon baru. Anna dan Elsa yang menjadi kegilaan budak-budak zaman sekarang. Hiccup dan Toothless. Blu dari cerita Rio dan binatang-binatang terkenal Madagascar. Lama juga kami kat sini. Aku tak habis pusing pun. Mana yang sempat tengok sajalah aku tengok. Terlalu banyak. Kawan-kawan aku semua teruja. Macam-macam gaya bergambar. Bagus. Tak sia-sia datang. Janji semua happy. Entah bila nak datang lagi. Yang duduk dekat pun tak pernah singgah. Aku rasa kena repeat lagi datang sini. DediS tak puas hati sebab dia tak ikut sekali. Dia nak juga tengok toys ni semua.

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com


You may also like

70 comments:

  1. wahh besttt..kartun zaman anis kecik2 ade.. besttnye bestnyeee...huhu.. jadi kanak2 riang jap tengok gambar2 nie... nak pergi sini... huwaaa.. poket...cepat la penuh... nak jenjalan..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. cepat cepat penuh poket tu Anis.. mai penang jom kita dating =D weee.. memang banyak kartun zaman kita memuda.. bebudak skrang tah tak kenal..

      Delete
  2. Assalam Ct,
    haaaaaaaaa
    hat ni akak tak pi lagi :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi yes yes !! maknanya bukan CT sorang orang penang yang
      belum jejak toy museum.. p bawak boboiboy..

      Delete
    2. Assalam CT,
      haaaaaaaaaaa
      hat tu yang tak leh pi tu haaaaaaaaaa
      mengkala kata my boboboy nampak ka semua toys tuuuuuuuuuu
      matik laaaaaa
      nak dihangkut semua :P

      Delete
    3. hahaha buat drama kat situ.. hentak2 kaki mintak toys..

      Delete
  3. Singgah mendarat kejap intai CT. Wah, entri geng bulat udah naik! Nanti datang lagi. Mmmuaahhhh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaip haaaip mohon mendarat lama sikit miahaha..
      muaah ? maluuuu titeee..

      Delete
  4. akak smpai sudah x smpai2 sini.ms pegi feringghi blk ckp nk singgah tp hampes...asal blk ja lupa...asal lupa ja blk...hak3

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi menarik sini.. kena plan mai singgah balik la kak.. berbaloi datang. kalau minat toys n cartoons memang okay sangat.

      Delete
  5. tertanya jugak museum ni.. ashirnya ada juga share.. nanti kita p ye CT.. CT bawak..hahaaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi orang penang ni haaa baru first time jejak kaki QA ooi.. buek malu hahaha..
      marilah.. jom kita ramai2 jalan2.. lepak kat fringgi semalam dah cukup..

      Delete
  6. dadiz pun nak p jugak.. Hurm.. minat juga kartun erk..heheee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia memang minat tu yang nak pi gak.. kena plan next time hehe..

      Delete
    2. terbaiklah DediZ sporting...hehe

      Delete
    3. dia suka juga menda cem ni =D

      Delete
  7. Errrr...uncle kat depan yg jaga tiket tu masih show origami kecilnya tak.. Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi mesti penah pergi kan ? tapi kali ni yang jaga amoi laaa.. xdak uncle pun.

      Delete
  8. rasa nak bawak balik laa jack sparow tu . hahahaha . tp real lg hensom ~ hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ambil la Yaya.. hihi letak dlam blik..
      nak tengok bleh tido lena ke dak..

      Delete
  9. huihhh bleh tenganga mulut bila masuk museum ni ek..dh taraf obersi ;p
    segala jenis patung ada...

    ReplyDelete
    Replies
    1. katanya the biggest toy museum in the world.. hehehe..
      memang truja =D

      Delete
  10. Thanks for this entry, kak Siti. Banyak benda baru saya belajar pasal Penang daripada entries Trip Geng Bulat. Tak sabar nak balik Malaysia dan explore Penang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi explore dulu Canada tu habis habis Farah.. nanti balik malaysia x nyesal..
      dah balik bebila pun bleh ronda penang.. habaq mai je..

      Delete
    2. Kering poket kak kalau nak explore Canada ni. Sobs sobs sobs.

      Delete
    3. alaaa ye ke.. but its good sebab Farah dah memang ada sana..
      patutla ada stud yg kerja part time kan.. duit biasiswa tak cukup..

      Delete
  11. Seronoknya kalau dapat pergi ni. Mengimbau kenangan zaman kanak-kanak dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe kan.. bila tengok patung2 katun ni rasa cem jadi bebudak balik..

      Delete
  12. pernah pergi toy museum sblm diorang pindah ke teluk bahang. tp masa tu x byk toy mcm skang nih. figurine yg bsr2 pun x byk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaa time tu pun CT tak pernah singgah.. lalu je sebab rasa macam tak best..
      rupanya gempak hehehe.. kena repeat lah kalo macam tu =P

      Delete
  13. Salam. Hee gmbr patung besar yg real

    ReplyDelete
  14. PO comel gilaaa! hahaha. Boleh ikut plan siti. Mana tahu trsesat sana. hihi

    Jemput join GA Sayang oleh Scha eh? :)

    Giveaway Sayang by Scha Nazri

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi boleh boleh.. sesat nanti call CT k aaahaks..

      Delete
  15. da byk kali g penang tp kt sini jg yg blom sggh ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pe Anies..yang duduk penang ni 24 tahun baru first time singgah =D

      Delete
  16. woowww nie truja nak g penang. sebelum nie xpenah tau pun ade toy museum kat penang, baru buka yer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lama dah Lisa.. dulu kecik saja skrang da upgrade..
      dah pindah tempat..

      Delete
    2. wahh samalah baru tahu jugak nii. hihi

      Delete
    3. hehehe normal. sebab orang penang pun tak tahu miaahaha..

      Delete
  17. menyesal masa dok kat Penang tak pergi...huhuhu. Oh Em Gee...akk suka gila kartun Aristocats tu walaupun klasik giler. Suka watak Tulouse yang nakal dan comel tu.. kalau akak conform teruja datang sini sebab memang giler watak-watak Superhero.Superman ada tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha CT pun suka aristocats..
      everybody wants to be a cat.. because a cat is only cat.. hahaha..

      superman ada Kak Sal.. yang besar punya pun ada..

      Delete
  18. sis membesar dgn kartun popeye . itu pun tumpang tgk rumah jiran ... nasib baik letak dlam kaca . klu x dah jadi mcm2 tu ... heheheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi CT kenal popeye dah masuk sekolah rendah rasanya..
      time kecik2 memang princess disney memanjang..

      kalo tak da kaca.. yang tua pun teruja CM ehehe..

      Delete
  19. Fewittt katun katun tu tu tu nampak comel sangattt..geram tengok..insyaallah klau berpeluang g sana blh laaa terjah tempat ni...menarikk

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang geram !! kalau yang besar tu rasa nak pelok2..
      bawak laa anak2 mai jalan sini Kak Lya..

      Delete
  20. saya selalu bab GPS ni pakai Waze je.. senang. hahaha. kalau tengok kat maps, jenuh mencari.

    menarik juga tengok toys museum ni. tapi macam lebih creepy dari thrilled je bila dah masuk -.- kalau patung kecik xpe lagi. yang penting besar tu.eiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun GPS je hahaha.. kalo kat KL tu pun semua pakai waze jugak..

      hahaha kalo datang petang2 sendu malam ke creepy la kot..
      siang cemni sikit je seram tu..
      rasa ada mata yang memerhati..

      Delete
  21. Wah banyak pantung kartun yg akak minat pun ada la.. syoknya yg x p terujantengok ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang ni katun budak2 tua yang suka hahaha.. katun2 lama..
      yang baru tak ada sangat pun..

      Delete
    2. Tu la... yg tua teruja la kartun zaman dia hhhi

      Delete
    3. ooops.. CT dak CT dak.. CT muda lagi tidak !!!!

      Delete
  22. Toy Museum ni kalau bawak budak2 kecik habislah...semua dia nk....Shrek!...rasa nk jadi princess Fiona pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. jenuh parents nak control.. sekali dia merap nak itu ini hahaha..

      Delete
  23. Wah, bestnyhe,,tgk gambar pun Cik Mimie dah excited..kalau dapat pergi sini..xtau nk ckp..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. marilah jalan sini Cik Mimie.. CT sedia menunggu ni..

      Delete
  24. kak siti, betul2...rasanya budak2 80's dgn 90's jer kenal kartun2 carakter ni....sukanya, sumenya kartun yg kita tengok....

    ReplyDelete
    Replies
    1. itula.. baya baya kita ni yang boleh relate.. macam ne setia tunggu tv2 tv3 kfc hour haha..
      oooops kalo tengok sailormoon hari sabtu ahad mesti dragon ball..

      Delete
  25. wah..seronoknya..banyak giler patung..kak wana teruja dengan patung jack sparrow tu..minat sangattt!! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. fuiyooo Kak Wana minat Jack Sprrow rupanya.. tp ptg tu besaq sangat..

      Delete
  26. agak-agaknya, patut tak masuk dlm itinerari? hehe... mcm menarik je :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. not necessary hehehe.. unless CN mmg ada kat area sini than okay kot..
      kalo dari georgetown saja2 nak singgah buat buang masa..

      but still.. up to you =)

      Delete
  27. belum bca lg tp kelakar bla baca tajuk trip geng bulat tu...hehe. terasa iollss..ngeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha nak join the club ? the more bulat the more layak miahahaha..

      Delete
  28. toy museum pun xsempat pi lg.. alahai sedih.

    kalau free bg no.. boleh ajak p tgk avengers :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. jangan sedih2.. nanti p okay..
      nombor ? maluuuu kite.. duduk area mana eh..

      Delete
  29. wahhh, banyak bangat toys nye... tapi lagi awesome if and only if dia punya tempat letak tu pun boleh bagi lagi lawa sikit.. tak ke.. hehe.. nampak mcm duduk dlm balang/sangkar je shad tengok... tedia ayat sangkar ku guna... :D haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe maybe sebab too many kot.. tak larat nak jaga seketul2.. dia susun la macam tu..
      nama pun museum.. mmg nak display je =P

      Delete
  30. last month ena pergi penang tapi x sempat nk jalan2 pon..sempat g bukit bendera je..nk pergi lagi sekali tapi xtahu la bila..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. laaa nape tak dan jalan ? alaaa.. tak pe nanti mai lagi penang yaaa..

      Delete

DISCLAIMER

All posts, images and pages are owned by the author (unless otherwise stated). No reproduction of the materials from this website are to be used in other third-party websites or personal uses without a written consent or permission from the owner.