SITI.YANG.MENAIP: MELBOURNE VICTORIA 2015 | AUSTRALIA : DAY 5.0 - BRIGHTON BATHING BOXES

MELBOURNE VICTORIA 2015 | AUSTRALIA : DAY 5.0 - BRIGHTON BATHING BOXES

/
144 Comments
October 18, 2015
Entri sebelumnya di SINI.
18 September 2015

JALAN-JALAN TRAVELOGUE MELBOURNE VICTORIA | AUSTRALIA PORT PHILLIP BRIGHTON - BRIGHTON BATHING BOXES. Dua hari berturut-turut schedule penuh dengan melawat tempat-tempat menarik di Victoria yang terletak di luar Melbourne. Hari ini kami bercadang untuk jalan santai-santai tapi masih mengikut itinerary yang dirancang. Kami tinggalkan rumah Cik Tia agak lewat. Bermalas-malasan dulu kemudian baru bersiap. Kalau ke Melbourne memang wajib untuk kita luangkan masa untuk ke Brighton Bathing Boxes yang terletak di Port Phillip. Lokasi pun senang nak reach kalau naik train. Tak banyak songeh. Alaaa tempat rumah-rumah cantik orang-orang kaya Melbourne. Tak dapat own sebiji dapat jenguk pun jadilah.

LOKASI BRIGHTON BATHING BOXES


Dari Flinders Street Station kita perlu gerak ke City of Bayside untuk tengok all the bathing boxes yang terkenal di Melbourne. Tak perlu beli tiket khas. Terus scan MYKI dan cari Platform 13 Sandringham Line. Tersorok sikit tapi senang nak jumpa. Tunggu train sampai. Ada dua options yang boleh pilih : (1) turun di Station Middle Brighton atau (2) turun di Station Brighton Beach. Kedua-dua stations ada seksa ada bahagia yang tersendiri. Ramai yang suggest untuk turun di Middle Brighton dan ramai juga yang suggest untuk turun di Brighton Beach berdasarkan pengalaman masing-masing. Bila sendiri dah merasai baru dapat nilai mana yang lebih bagus. Kami decided untuk turun di Brighton Beach sebab dekat untuk ke pantai berbanding kalau turun di Middle Brighton (rujuk peta lokasi). Terus nampak laut bila keluar dari station dan banyak signage yang menghala ke Brighton Bathing Boxes. Lintas jalan dan ikut laluan disepanjang persisir pantai. Tapi laluan cantik yang disediakan pendek saja. Kita kena lalu atas pasir juga dan sangat menyeksakan. Lenguh kaki tapi dapat enjoy view yang cantik.

Platform 13 Sandringham Line

Brighton Beach Station

Jalan raya yang tenang tak banyak kenderaan. Kena lintas jalan untuk ke pantai.




Air laut yang sangat jernih. Sejuk sangat airnya. Mampu celup jari saja.

Yeay dah sampai. Alhamdulillah setelah puas membetis.


Bathing Box yang paling terkenal.








Jauh kena jalan. Termengah-mengah membetis. Mengeluh beberapa kali tapi digagahi juga. Bila dah nampak Brighton Bathing Boxes dari jauh terus rasa excited. Macam berbaloi sangat rasa aku spend tenaga menapak. No one was there selain aku dan Kak Sal. Bahagianya rasa. Lama sikit baru ada few people bawa anjing bersiar-siar. Baru bangun agaknya. Berharap dalam hati agar hari tak hujan. Kalau tengok keadaan langit memang bila-bila masa saja boleh hujan lebat. Alhamdulillah setitik pun tak turun. Bolehlah kami posing sepuas hati. 

Brighton Bathing Boxes semua comel dan cantik. Colourful. Memang rasa nak snap gambar sentiasa. Ada 82 buah kesemuanya dan memang unik. Selalunya kawasan Brighton Beach akan meriah bila tiba musim panas. Bila tak ada orang lagilah terasa nikmat untuk bergambar sebab tak ada gangguan langsung. Ingat tau.. Wajib untuk ambil gambar dekat box yang ada flag Australia. That one bukanlah the most beautiful box tapi paling famous. Ada banyak lagi yang cantik-cantik. Aku dan Kak Sal buka bekalan bekal dan had our breakfast di Brighton Beach. Lebihan pizza dan cookies saja buat alas perut sebab lama juga kami melepak di Brighton Beach.

STATION MIDDLE BRIGHTON

Kami decided untuk naik train di Station Middle Brighton pulang ke Melbourne City. Nak merasa guna kedua-dua jalan yang kawan-kawan bloggers lain suggested. Well aku surrender menapak mencari station Middle Brighton. Jalan punya jalan tak nampak pun bayang train station. Teruskan lagi melangkah sampai kami hanyut dalam kawasan perumahan elit orang-orang kaya Melbourne. Rumah-rumah semua besar cantik and so clean. Lawanya. Lupa sekejap yang kami sebenarnya mencari jalan ke train station. Akhirnya terpaksa juga guna Waze untuk cari arah. Alhamdulillah ada internet. Agak berselirat juga sebab terpaksa lalu banyak lorong. Kalau tak ada Waze memang aku patah balik ke station Brighton Beach. 


Waze bawa lalu lorong sebegini. Redha !!



Bila dah nampak railway dah lega. Dah nak sampai train station tiba-tiba dengar bunyi loceng. Pakat lari sakan takut tertinggal train. Dah kena tunggu next train pula. Bila sampai tengok train dah jalan. Sedih gila dalam dok tercungap-cungap. Lagi sedih bila tahu train yang terlepas tu bukan train yang sepatutnya kami naik pun. Ranap jiwa raga kat situ juga. Menyumpah diri sendiri. Tabah menanti dan train pun sampai. Jom kita balik ke Melbourne City. Masih ada beberapa agenda yang belum selesai. Back in Melbourne City dan terus decided untuk tukar itinerary.

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com


You may also like

144 comments:

  1. Replies
    1. samalah kitaaaa rindu jugak !!

      Delete
    2. Akak pun rindu gak,... Eh boleh ke? ;)

      Delete
    3. eheheee akak rindu CT lah.. kalo gitu boleh je =P

      Delete
  2. "Bila sampai tengok train dah jalan. Sedih gila dalam dok tercungap-cungap. Lagi sedih bila tahu train yang terlepas tu bukan train yang sepatutnya kami naik pun"


    boleh bayangkan perasaan masa ni hahaha . XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa kami lari tu ada one guy kerut2 dahi tngk kami.. lepas tu dia sengih2 je tanak gelak kat kami ahaha..

      Delete
    2. haha, kitorang beria lari macam amazing race..sekali hampa je

      Delete
    3. ahaha mamat tu sampai merah2 muka gelak kat kita.. masa dia kerut dahi mesti dia pelik apahal cem ribot berlari =P

      Delete
  3. Asalam , singgah melbourne kak siti XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe Yana jom kita pergi Melbourne sama-sama =D

      Delete
  4. cantik semua pondok pondok nya,
    aci ke panggil pondok?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe pondok la kot sebenarnya benda ni.. dalam ada tempat mandi je..

      Delete
    2. Akak nak bina satulah pondok camni hihihi

      Delete
    3. please dooooo.. nanti boleh CT tumpang nempek..

      Delete
    4. ni SS panggil jamban..huhuhu, keji

      Delete
    5. bhahaha weh kalo jamban pun lawa cenggini i okay je =P

      Delete
    6. Jambannya bagus... Keh keh keh

      Delete
    7. jamban cemni.. tido dalam tu pun takpa..

      Delete
  5. Part air laut sejuk tu , baca caption yana pon terbayang sejuk nya! haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. memula acah nak celup kaki.. celup jari da menggelupur.. x jadi..

      Delete
    2. dah beria pakai sweater pakai, memanglah sejuk

      Delete
    3. ahaha dah nak bukak stoking kan nak berdrama tapi tak jadi =P

      Delete
  6. SEMUA PIC CANTIK MENARIK...SITI N SAL NAMPAK HAPPY SGT DI SANA...MESTILAH TU...

    ReplyDelete
    Replies
    1. extra happy sebab tak ada orang langsung =D

      Delete
    2. memang happy kak PI..rasa tak nak balik

      Delete
    3. betui tuuu.. kan best kalo duduk sana =D

      Delete
  7. owh jelesnya dapat gambar di many boxes yang ada ...

    akak g sorang ... tak de orang nak ambik kan gambo ... adik akak tunggu kat lepas cross road tu je sebab dia malas jalan ... hu hu hu ...

    nak selfie tak reti pulak ... keh keh keh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo jalan sorang elok usung tripod kot.. sayangla da sampai tapi tak dapat amek pictures ehehe..

      Delete
  8. #nhhasrinduostrolia

    ReplyDelete
    Replies
    1. kami pun rindu ostrolia..

      Delete
    2. Apsal skrg cik manisah ni asyik rindu-rinduan jer? :)

      Delete
    3. dalam hati ada taman leeee tuh skarang =P

      Delete
    4. i u rindu tak?hehe

      Delete
    5. Kak Huda mesti laa rindu Kak Sal.. dia x rindu CT je..

      Delete


    6. Siti jom tengok civil war ngan AADC jom

      Delete
    7. Ko blk cuti skolah x

      Delete
    8. ehehe balik tapi lepas seminggu berkelana.. boleh plan nak bukak puasa sama-sama nanti okay ?

      Delete
  9. ha ha ha.. akak p main laut - sampai paras lutut - abes basah jeans...
    pastu selamba ngan jeans basah tu p melbourne city ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sejuk tu pi celop kaki gak ? peergh.. tapi akak naik kete kan ? xpelaa.. kami xkan nak naik train dengan lencun2..

      Delete
    2. huda pergi time summer..kitorang kalau buat gitu mau kejung kaki

      Delete
    3. NAIK TREN LAH WEIH ... MANA ADA KERETA KAT MELBOURNE... HA HA HA...

      Delete
    4. eeeeh kata pi GOR road trip.. xkan kereta kuda kot =P

      Delete
    5. GOR sewa lh kete.. ishhhg budak ni... cubit kang...

      Bukan lah 2 mgu dok sana sewa kete... bankrupt le woit

      Delete
    6. ahahah manalah tahu kot sepanjang kat sana naik kete =P

      Delete
  10. seronoknya travel luar negara. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah.. dapatla sesekali bila tabung penuh =)

      Delete
  11. cantik view kat sana..bila la nak dpat pergi sana

    ReplyDelete
  12. Brighton box ni mmng femes betul, harap boleh pegi sini juga nanti :D tpi kat dalam rumah tu apa benda ya? boleh masuk ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. a ah.. sebab cantik and actually quite mahal kalau nak own one.. jadi kita tumpang gambar box orang jela.. dalam tu ada shower ehehe.. diorang simpan surfing board dalam tu..

      Delete
    2. Ada shower ke dlm tu... ingt kn tmpt simpan surfing board je

      Delete
    3. rasanya ada shower kitorang intai2 sket ada lobang2.. nampak shower ada katil ada.. canggih jugakla dalam tu..

      Delete
  13. Bathing Box tu memang famous! Selalyu tengok gambar orang dekat situ :D

    ReplyDelete
  14. Suka tengok boxes tu. Colourful. CT ambil gambar kat setiap box tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahhaa jenuh kak ada 82 semuanya.. memang target nak yang ada flag tu je..

      Delete
    2. nak amik semua tak settle sampai petang...

      Delete
    3. ahahaha kan ? ada je yang buruk x kretip.. tapi majoriti kretip..

      Delete
  15. Masa tengok gambar lorong Waze bawak korang tu, automatik dalam mind nyanyi lagu Gangster Paradise :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Farrah.. lagu apa tu ? zaman bilaaa nye lagu tu =P

      Delete
    2. hahaha, tu lagu zaman kita sekolah, kak Farrah..manalah Siti tahu

      Delete
    3. bhahaha.. serious tatau pape..

      Delete
  16. Warna warni haaa boxes tu. Bestnyaaa dapat ke sana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul.. cantik2 semua padahal dari kayu je pun..
      diorang kretip..

      Delete
  17. memang comel dan cantik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan Mommy ehehe.. omey ja semua =)

      Delete
  18. wah..banyaknya gambar akak..malu plak!hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaha sebab akak sendiri tanak upload =P

      Delete
  19. masa lalu lorong belakang tu memang rasa rare je..mcam2 doa baca..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaha kita masing2 pucat lesi.. dahla ada pokok yang buah cem tengkorak orang tu.. seram gila !!

      Delete
  20. Memang cantik tempat itu..ingin ke sana lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bilaaa Uncle nak pegi lagi.. nak ekot !!

      Delete
  21. Jaga-jaga melompat tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. huahua.. ok jeee PLM.. acah2 lompat banyak kali before snap =P

      Delete
  22. Salam kunjung.

    Seronoknya melancong. Gambar-gambar pun style! :)

    ReplyDelete
  23. salah satu tempat yg wajib ambek gambor..bestnyaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Husna.. wajib singgah sini =)

      Delete
  24. I feel you lah masa kena menapak kat pasir tu! Hahaha.

    Rumah kat situ semua besar2 kannn. Cantik plak tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe memang menguji kesabaran kan ? bathing boxes punya pasal.. redah sajalah labuuu ehehe.. betol. rumah macam castle pun ada..

      Delete
  25. Wah...bestnya buat pic poskad kat situ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe kena amek yang without model.. kalo ada model terus rosak gambar =P

      Delete
  26. pasir coklat rupanya.ingat putih

    ReplyDelete
  27. Replies
    1. huahua.. tiga empat kali amek.. lompatlah sampai mengah =P

      Delete
    2. ce SS lompat nak tgk ;p

      Delete
    3. SS lompat... Pasir jerlus.. he he he...

      Delete
    4. haaaa x kire.. nanti semua kena lompat jugak =P

      Delete
  28. Layan pic dulu... nti smbg... muahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaaaik layan picture je ? huurm..

      Delete
    2. sampai ke sudah x sambung2 ahaha nak TALI ke ;p

      Delete
    3. Gambo jamban... he he he...

      Delete
    4. hewhew.. SS acah acah je tu..

      Delete
  29. Replies
    1. hye Kakak DP.. sihat2 alhamdulillah..
      maafin ya lama ngak bertandang rumah akak =D

      Delete
  30. selalu juga usha pondok colorful tu, bestnya kalau dapat pi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh plan nak terjah lepas ni.. dah usha2 tu =D

      Delete
  31. bestnya takde orang, buleh posing sesuka hati...exercise berlari mengejar train..tetiba train lain..huhu..redho..

    rasanya kt Melaka pun ada mcm ni jg..tk pernah pergi lg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulaaa pasai mana pegi semua orang pun tataulah.. tapi by 9AM gitu ramai je yang bawa anjing jalan2.. diorang baru bangun kot..

      kat Melaka pun ada ? kena terjah ni..

      Delete
    2. kat area mana kak Nohas..ce share leh g carik

      Delete
    3. betui betui.. share please.. boleh kita terjah =D

      Delete
  32. Bestnya pg bathing boxes, bila lah Mekja nak sampai ke mari.

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok.. insyallah ada rezeki Mekja sampaila nanti =)

      Delete
    2. lagi seronok kalau boleh masuk mandi kat dalam tu

      Delete
    3. hehe yang tu kena sambar orang sana buat hasben dulu laaa..

      Delete
  33. Gambar melompat berpisah tiada. Lama betul nak update entri ni ye hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe betul tu lama CT peram tak publish2.. xdan nak belek nak up.. haruslaa gambar lompat ada.. hehe..

      Delete
  34. kalau mcm tu sis JM nk stop kat sini Station Brighton Beach...x nak membetis jauh2 kang kurus betis bunting padi iols ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. bunting padi ke bunting gajah? keh keh keh..

      Delete
    2. ehehe berhenti kat Brighton Station la kena membetis jauh.. tapi view cantik. kalau Middle Brighton hewhew.. jangan sesat dalam perumahan orang je..

      Delete
  35. perghh..lengang gilo baru best nk lompat..waktu bila ramai org..summer season kot eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup kalo summer tu memang berjemuran cem ikan kering orang2 Melbourne =P

      Delete
  36. bathing box tu berkunci..teringin nak masuk mandi kat dalam tu..kat mana nak minta kunci ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe kitorang cuba gak intai2 apa kat dalam.. nampak shower je..

      Delete
  37. Sedih gila dalam dok tercungap-cungap. Lagi sedih bila tahu train yang terlepas tu bukan train yang sepatutnya kami naik pun <--- sian! kih kih kih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak tumpang sian gak...

      Delete
    2. ahaha trasa ikhlas sungguh kesian tu tau.. huuumph !!

      Delete
  38. waze tu mmg..ikut suka die jek..pernah guna waze dia bg jln jauh..frust tul

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang kaya pakai Waze... SS ni usahkan Waze... Internet pon tak de... Sedih!

      Delete
    2. ehehe memang suka hati dia je nak bawak pegi mana.. guna Google Maps lagi betul dari Waze..

      Delete
  39. laahh kota warna warni yang cantik tu bathing box rupanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe iyeee lah tempat mandi je sbenarnyaaa. tapi orang kaya je mampu milik benda ni. rakyat marhaen cem kita mampu tengok ja..

      Delete
  40. ada tak warna PINK..sbb nak lompat bintang kat depan tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe ada je kaler pink.. da suka lompat2 eh skarang =P

      Delete
  41. menarik dan cantik bathing box tu...tapi apa kegunaannya....cer terang skit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk berak.. he he he..

      Delete
    2. usually orang guna time summer kalau tak silap.. lepas mandi2 kat laut diorang bilas balik badan dalam tempat ni.. tempat simpan surfing board dan lepak2 kot ehhee..

      Delete
  42. mmm nasib baik jalan di tempat depa tak macam lalu di lorong-lorong perumahan di Penang..kalau tak mau kena kejar anjing...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe tapi rasanya kat tempat kita pun anjing terbela elok jugak lagi. yang liar tu sikit rasanya..

      Delete
  43. "Mengeluh beberapa kali tapi digagahi juga"... Ayat paling skema... he he he...

    ReplyDelete
  44. Bertahun2 SS travel tak pernah sekali pon guna Waze atau apa2 GPS kat luar negara... Semua guna GPOS...

    ReplyDelete
  45. Cute nya Bathing Box. Alahaiiii...siannya siti berlari2 kejar train.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah semua sebab salah sangka.. bunyi cem train kami je tengok2 train orang lain. lenguh kak oooi..

      Delete
  46. Gambar comel Hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe kasi chance aa nak posing =D

      Delete
  47. kenapa x angkut sebiji bw msk dlm beg n terbangkn ke malaysia? heheheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. huahua.. sapa nak jaga lepas tu ? haha.. maintenance banyak ooo..

      Delete
  48. bestnya lompat2.. janji xdak org boleh la selfie puas. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. a ah memang best sebab tak ramai orang.. tapi bila nak tengah hari tu orang mula bawa anjing diorang jalan2..

      Delete

DISCLAIMER

All posts, images and pages are owned by the author (unless otherwise stated). No reproduction of the materials from this website are to be used in other third-party websites or personal uses without a written consent or permission from the owner.