SITI.YANG.MENAIP: TRIP GENG BULAT 2015 | PULAU PINANG PART 2 - PENANG STREET ART

TRIP GENG BULAT 2015 | PULAU PINANG PART 2 - PENANG STREET ART

/
97 Comments
March 17, 2015
Entri sebelumnya di SINI.

TRIP GENG BULAT 2015 | PULAU PINANG PART 2 - MEMBURU PENANG STREET ART DI PELBAGAI LOKASI SEKITAR GEORGETOWN. Lepas masing-masing dah kenyang aku terus menghala ke Armenian Street / Lebuh Armenian untuk jejak Street Art yang famous di Georgetown. Rasanya semua orang yang pergi Georgetown mesti akan singgah sini. Tak sah kalau tak ambil sekeping dua gambar kat area sini. Those yang rajin boleh sewa basikal dan ronda the whole area. Mengikut pengalaman lepas dengan Momon aku memang tak sanggup nak naik basikal. Cukuplah sekali aku merasa and it was not fun at all. Mungkin fun bagi orang lain. Sincere sorry Ciqen. I heard few times kau sebut nak naik basikal tapi aku pura-pura buat tak dengar. I could not let all of you naik sebab hari panas dan kita semua puteri lilin. Mana boleh sedekah diri lama-lama bawah matahari. The whole area adalah terlalu luas. Nak jejak makan masa sehari suntuk tak berbaloi sewa basikal. Jadi renung-renungkan. If we had more time maybe kita boleh ronda with basikal. You guys need to come over to Penang again. Though banyak kali sudah aku sampai ke Armenian Street tapi aku masih tak boleh nak hafal jalan area Georgetown. Semua mengelirukan. Memang pakai GPS nak sampai. Stress aku tengok semua jalan sama saja rupanya. Jadi key in saja 'Lebuh Armenian' dalam Waze. Di Lebuh Armenian ada banyak parking spaces yang korang boleh guna untuk park kereta. Tapi baca betul-betul ya. Kawasan Georgetown adalah mesra saman parking. Make sure korang ada kupon parking kalau nak park tepi jalan. Mr. Tan, owner hotel text aku a day before cakap boleh check in around 10.00AM. Bila aku belek kembali alamat hotel aku tengok macam nearby kawasan Street Art saja. Memang sangat dekat. Jadi kami siap-siap usung bag masing-masing dan check in. Letak barang lepas tu keluar balik menapak. Kagum sikit tengok bilik. Harap-harapnya kawan-kawan aku suka. On that day aku syukur hari tak terlalu bahang. Panas still panas. Peluh still peluh tapi rezeki kawan-kawan ni semua langit ada sedikit mendung. Kalau tak memang lagi menyengat. Mencucuk-cucuk kulit. Pakai make up memang boleh cair.

SEKITAR ARMENIAN STREET / LEBUH ARMENIAN

                                 

  

 

 



JALAN KAKI DARI ARMENIAN STREET KE CHEW JETTY DAN SEJARAH 'CLAN' DI GEORGETOWN

                                

Aku ajak kawan-kawan aku berjalan sampai Chew Jetty. Tak jauh pun. Dari Armenian Street korang hanya perlu jalan ke arah Pengkawan Weld atau jalan besar dan cross the road. Usually kalau sewa basikal, apek or amoi kedai akan kasi peta besar percuma. Follow arah dalam peta okay. Kat kawasan seberang jalan ada banyak clan jetties. Mari bercerita tentang 'Clan' pula. Clan sebenarnya adalah kategori kaum atau keturunan. Satu kelompok manusia yang kongsi minat yang sama, nama yang sama or senang cerita keluarga pun boleh juga. Berdasarkan tazkirah sejarah yang salah seorang apek di Chew Jetty cerita kat aku - "Orang cina kan ada banyak surname : Lee, Tan, Chew dan sebagainya. Jadi masa zaman datuk nenek moyang orang cina memula datang Tanah Melayu, they classified their houses through surname. Jadi keluarga Chew duduk satu kelompok. Keluarga Tan duduk satu kelompok. Tak bergaul dan saling bermusuhan. Kiranya assabiyah terbentuk melalui surname masing-masing. As time passed by negara pun dah maju tak adalah permusuhan tu semua. Tapi blocks perumahan mengikut nama masih ada." Haaa itulah jadinya ada beberapa nama jetties di Georgetown. For the first time aku teringin nak explore jetty lain. Selama ni asyik ke Chew Jetty saja. Kali ni menapak ke Tan Jetty. Bersebelahan saja dengan Chew Jetty. Tapi hampa. Macam zombieland. Jadi kami patah balik ke Chew Jetty yang more lively dan meriah. Jadi korang tak payah terlebih kudrat nak jenguk jetty lain. Terus saja ke Chew Jetty. Kalau rasa tenaga ada banyak silakan explore jetty lain.


















Nasib kawan-kawan Geng Bulat. Air surut and lumpur saja ada. But worry not. Jalan sampai hujung jetty ada air laut. Bila air surut macam ni, bau lumpur sangat kuat. Boleh hilang mood nak berjalan. Kalau air pasang memang cantik juga sebab banyak bot kat kawasan ni. Plus air agak cantik membiru. First time juga aku datang waktu air surut. Selalu penuh saja terpasang. Kawasan ni lagi bahang dari kawasan lain. Tepi laut lah katakan. Ada angin tiup sepoi sepoi bahasa tapi bersepoi sajalah. Still panas juga. Memang aku dah siap sedia ingatkan kawan-kawan bawa payung or topi. Tapi paling epic aku sendiri lupa nak bawa. Lepas sakan sun tanning tepi jetty akhirnya semua sedar akan masa yang menghantui untuk mempercepatkan langkah. Patah balik dan sempat snap few pics kat several arts. Makin pudar aku tengok arts ni semua. Mohon cat balik. Kasi terang. Ada few arts yang korang wajib ambil gambar tau. Kena datang Armenian Street sebab kat sinilah semua arts yang pioneer ada sebelum berkembang ke kawasan lain. Ambil gambar puas-puas dan akhirnya menuju ke next destination. Sabaq naaa nanti aku sambung. Kasi hampa semua ruang bernafas sikit.

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com


You may also like

97 comments:

  1. Street art dkt shah alam pun blom smp apatah lg la yg dkt georgetown. Hanya mampu tgk gmbr yg kawan2 share je...dkt jeti tu kalo air pasang lg syok...panas sgt la tu smp air kering.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi CT pun dak pergi lagi.. time study dulu laman seni tu dak ada lagi..
      ehehe marilah jalan2 sini Kak Sue.. mai jalan ngan family =)

      Delete
  2. sanggup berpanasan...x pe...demi sahabat kan? bila lagi nak buat 'keje2' mcm ni kan? ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi kena sangguplah nak jalan-jalan..
      penang memang ceruk mana pun panas hihi..

      Delete
  3. akak pun dulu ada sorang kawan yang memula tak boleh nak masuk.tak ngam langsung.dok semeja pun tak boleh.tapi lepas dok kaji apa yang buat tak serasi tu lama2 jumpa puncanya..last2 jadi kawan baik...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. time tak sebulu tu tak pernah plak kita nak kaji kenapa kan..
      kita patutnya kena siasat kenapa.. ala semua dah berlalu. skrang da baik baik..

      Delete
  4. jangan murka kak . aku enggak salah . hahaha

    yaya pun puteri lilin jugak . biar bawah matahari lama2 cayor dbuatnya . ahaha

    best nyaa trip gan geng bulat ye . hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaha tanak kena murka pi baca lekaih..

      okay kita geng =D kena pi jalan kat tempat2 sejuk saja kita ni mimimih..

      Delete
  5. Wahh..seronok..alaa...sayangla kalau arts tu dh pudar kan..jadi kerja lain pula nak cat balik..tapi nak buat camna..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah.. memang banyak arts lain tapi tak ori macam ni..
      kena juga cat lain kasi renew..

      Delete
  6. akak suka tengok gambar2 kali nie..lebih ceria dan cantik....semoga persahabatan kalian berkekalan..amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa gambar lepas sendu ka ? ahaha..
      versi kanak-kanak riang sikit kali ni..

      Delete
  7. Street art ni macam tempat wajib pergikan kalau pergi Penang. Saya memang dah lama teringin nak pergi sini tapi tak tahulah bila nak dapat pergi sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wajib singgah.. mai lah balik malaysia dulu adik manish..
      meanwhile enjoy ur days there =)

      Delete
  8. bertahun - tahun dulu pergi penang , x tahu lak ada street art ni . maklumlah x de lagi internet nak mengoogle ... pakai terjah je . sudahnya cuma tgk pantai dan rembat jeruk ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. street arts ni adela dalan few years ago baru ada..
      haaaa itu namanya CM kena datang penang lagi..

      Delete
    2. Bertahun2 dulu tu dah macam zaman batu plak bunyinyee... He He He...

      Delete
    3. hahaha mmg lama la SS.. dalam stahun pun mcm2 prubahan ada..

      Delete
  9. Assalam siti,
    waaaaaaaaaa
    gigih uols yer
    tetengah PANAIH :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan hihihi.. gigih jugakla sekali sekala..

      Delete
  10. ni ke geng bulat? kat mana yg bulatnya...cute2 semuanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. adus Kak JM.. CT lah paling bulat tu.. hehehe CT pun cute jugak la eh ?
      miahaha.. kitorang ni kuat makan. tah nama Geng Bulat tu otometik terbentuk..

      Delete
    2. Dulu kot yang bulat...sekarang semuanya dan empat segi... hehe

      Delete
    3. sekarang pun kebolatan lagi T.T huwwaaaa..

      Delete
    4. Ala bolat kecil ke hihihih

      Delete
    5. bolat kecil.. bolat kecik.. menjadi besar..

      Delete
    6. sepatutnya letak nama geng ciut miut, baru betoi CT

      Delete
    7. ehehe susah nak sebut.. tiga perkataan.. GB senang.. Geng Bulat hihi..

      Delete
  11. nk berkenalan dengan Neddy boleh? heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehehe adus adus.. memang Neddy ramai peminat..
      akak kena tabah tunggu dia reply wasap ahahah..

      Delete
    2. Sis JM tak nak berkenalan dengan saya ka?

      Delete
    3. Farrah MF : sis JM dh kenal..cute orang nya

      Delete
    4. apa? Neddy tu ramai peminat perlu tabah menunggu...tak pelah nk kenal SS lah pulak

      Delete
    5. sob sob sob.. Akak JM nak Neddy saje sob sob..

      Delete
    6. JM nak kenal SS? Hurmmmmm... JM nak kenal SS?????? Hurmmmmmmmmmmm (lagi panjang)... JM nak kenal SS? Hurrrrmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm (lagi lagi panjang!)

      Delete
    7. SS: JM dah berbulu kenal SS.. haha..

      Delete
    8. alamak.. korang ni suka sembang pasal bulu kan ? ahahaha..

      Delete
  12. Harap dapat ke sini satu hari nanti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. PLM sampai nanti hello2 ye.. hihi..

      Delete
  13. tak pernah lagi round2 kat street art nih.. nama jer dok penang.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi ayuk ayuk.. kena p ronda cepat arts tu semua dah kian pudar..

      Delete
  14. hai siti.... lama tak jengok sini... cuti2 nampaknya ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak KM..!!!! Ya Allah lamanyaaaa.. ingat akan cuti blogging seketikaaa.. tunggu2 nnt CT jenguk sana k..

      Delete
  15. Siti,...akak datang menjengah Siti ni. Sorry lama tak lepak sini.
    Hai geng bulat! Selamat berkenalan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tudia skali lepak.. puluh2 dia tinggal ehehehe.. ala mai le skali skala pun.. jangan tak mai terus..

      Delete
  16. Wuishh, saya pun ada dua geng. The gelak geng dgn sarasinatasya. Best klu ada group2 kawan yg kamceng camni ehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi nama geng dia.. memang nampak unik sungguh ehehe..

      Delete
  17. saya nk berkenalan yg no 3 tue leh
    .

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi yang tu single and available lagi..

      Delete
    2. yg ciqen tuuu comel plak tengokk heee..jgn risauu saya normal XD

      Delete
    3. ahahaha.. its okay Wardah.. takda salah sangka haih..

      Delete
  18. cantik2 la gambar2 tu semua..wah, buat kak wana teruja juga nak jalan2 ke sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa lagi Kak Wana ? Air Asia tngh promo ni.. tiket murah.. mari mari dtg penang..

      Delete
  19. seronok jalan2 dengan geng sekepala kan..kalau masing2 dah kawen agak susah nak jalan2 macam ni lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulaaa nanti sorang sorang da kawen.. kalo gather kena usung anak2 plak nanti ehehe..

      Delete
  20. Assalamulaikum siti... juruh masuk umah siti hihihi... lama tak jejak sini... ni guna hp bw nasib baik ada powerbank boleh la nak bom.blog sesiapa ni hihihhi... bila akak dapat p sana teringin nak g sana huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi xpe kak.. mai jenguk skali skala pun xpe.. yang x mai terus tu yang taceng mrajuk tu.. pergh siap ngan power bank haa dtg nyinggah.. betol2 blogwalking tu.. chaiyok2..

      mai sini mai.. kita p ronda..

      Delete
  21. Replies
    1. hihi komen ni mintak kena cubit ni.. hihi..

      Delete
    2. Assalam CT & siti,
      jom3
      kita reronda JJCM Penang bertiga :)
      tapi kena time Hubby iols koje weekend la he3
      kalo idak sian hubby iols nak kena tinggai :P

      Delete
    3. hahahah laaa xkan nak bawak hasben kot kak ? macam krik krik ku rasakan haha..

      Delete
    4. nak jugak joinnn sementara blom kwen lagii. hahaha XD

      Delete
    5. mari mari adik Wardah.. mari join kelab kekakaks ni..

      Delete
  22. Jemput join segmen ini ye . :) http://aztazhr.blogspot.com/2015/03/segmen-klik-iklan-nuffnang-by-aaizaatt.html

    ReplyDelete
  23. syoknyer tpt ni. slu duk tgk org post jer... akak belum pernah p sini... teringin sngt nak bw anak2 ke sini... ms akak duk png dl lum ada arts segala bagai ni... skang klu p png just jumpa sv kt usm terus balik. xdan nk p tanjung...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bawa anak2 kena sediakan topi o payung.. cuaca mmg sngt panas.. kalo nak rare p waktu malam hihi.. tngk lukisan seram =P

      make sure jalan smpai ujung tau.. smpai p jetty baru cantik.. nmpk ferry semua..

      Delete
  24. nice shot la siti dkt street art ni...ritu pegi takde snap gambo lawa-lawa pun...kena berebut dgn tourist lain. sedih benor :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaaa nape tak amek gambar ? alahai.. mmg kalo time peak season plancong gitula.. kena tnggu turn.. kat certain gmbr je org ramai.. yg wajib amek kena bratur eheh..

      Delete
  25. SS tak dapat kenal Neddy tu pon tak pe laaa... Bukan Neddy pandang SS pon... Yang tudung tekois tu SS nak kenal leh x? Ha Ha Ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaha.. ramai peminat Neddy ye.. dia mmg gitu.. kena sabar sket nak ngorat dia =D miahahah..

      tudung tekois ? ada ke tudung tekois ?

      Delete
  26. wahhh, happening betul lah kawan2 u ni CT.. heehee.. siap ada nama gelaran mesra tikus lagi tu..
    tapi tak pelik pun, hehe.. Shad ada kawan, kami panggil dia Kicap.. hehe.. :D
    Street Art kat Penang tak g lagi, kat Laman Seni Shah Alam dahh.. hehehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahhahaa tikus tu nama dari sek rendah.. tah la asal nama CT je dapat nickname tikus ahahah.. kicap ? napeee jadi kicap ?

      laman seni tu pun tingin gak nak pi.. tapi tak brapa minat ronda area shah alam tu yg x pi pi lagi..

      Delete
  27. Nak kenal semua boleh?? yg paling nak kenal, si tukang cerita ni.. hehe.. mohon email kan detail secepat mungkin..hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa ? email detail ? QA ada suruh email ka ? ahaha maaf maaf.. ni baru dpt tngk komen kawan2 ni.. jangan marah naaa..

      btw.. nak detail apa ? hihi..

      Delete
  28. Kalau baca cerita ceritun yg penah ke Penang, mesti ke street art ni kan.. ai yg dah dekat 2 tahun dok penang, xsampai2..haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu dok berangan mmg tak kan sampai!

      Delete
    2. haaaip ni mmg nak kena ni.. QA awatnyaaa tak p jenguk lagi ? cepat cepat baru jadi penduduk penang hihi..

      SS : pelamin anganku musnah.. eh..!!

      Delete
  29. ooo dah kenal dh geng bulat hehhee....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahah lepas ni nampak kami kat memana jangan memalu tegur (wah bajet retis) ahahah..

      Delete
  30. chantek tol lukisan kat dinding tuhhhh....hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi kalo suruh CT lukis orang semua lari hihi..

      Delete
  31. Seronoknya dah macam-macam ada kat penang ni.
    Dulu time akak berulang alik kat sana takde lagi semua ni.
    Bila la nak jejak kaki ke sana lagu

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam2 da skarang ni kak.. apa lagi..
      mai bawak anak2 jalan sini ehehe..

      Delete
  32. nk gi!! street art! mu tnggu aku dtg..hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow semangat Timm ehehe.. mari mari..
      penang pun tunggu Timm datang =D

      Delete
  33. berjalan kaki di kawasan Georgetown heritage memang sangat best..byk benda menarik..

    memang patut dikekalkan spt sediada..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe memang. yang duduk sini dah lama pun tak habis explore..
      tapi kena ada kekuatan mental fizikal gak.. cuaca panas =D

      Delete
  34. Demi adik CT, CN gagahkan diri membaca semua entry trip geng bulat ni. hehe... rasa lucu baca sesi pengenalan geng bulat ct tu. hehe.. comel introduction ct buat tu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha yes Akak CN.. beradik2 plak.. muda sungguh i terasa.. tapi takpe i is suka. ahahaha.. haaa geng bulat memang comel miahaha.. so dah dapat idea nak plan trip CN ?

      Delete
  35. Siti...napa cakap selebet. Kan comel tu. Bulat is awesome apa. Tapi tak nampak bilat pon.

    GI! gang bulat. BLey berkenalan ☺☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. CT laaa selebet Kak Fiza.. mmg selebet dari dulu.. tak reti nak fesyen2 hihi..
      kita kena jumpa depan2 baru tau bolat ke tidak.. hehehe.. nak join GB pun boleh ehehe..

      Delete
  36. Akak CT comel apaaa. chubby macam tu comel. ingat tak tagline ABAM? heee ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaargh.. kalo ikut cakap Abam memang tak kurus la akak.. takleh takleh..
      itu bukan alasan untuk selesa dengan kebulatan skarang.. noooo !!

      Delete

DISCLAIMER

All posts, images and pages are owned by the author (unless otherwise stated). No reproduction of the materials from this website are to be used in other third-party websites or personal uses without a written consent or permission from the owner.