SITI.YANG.MENAIP: TRIP GENG BULAT 2015 | PULAU PINANG PART 1 - DARI KUALA LUMPUR KE PULAU PINANG

TRIP GENG BULAT 2015 | PULAU PINANG PART 1 - DARI KUALA LUMPUR KE PULAU PINANG

/
80 Comments
March 16, 2015
TRIP GENG BULAT 2015 | PULAU PINANG PART 1 - DARI KUALA LUMPUR KE PULAU PINANGSiapa yang tak suka pergi jalan-jalan dengan kawan-kawan, obviosly tak ada. Akhirnya perancangan yang beberapa kali telah gagal berjaya dilaksanakan. Sumpah cakap memang banyak kali kami rancang nak pergi jalan sama-sama. Aku rasa trip kali ni menjadi sebab Onni dah nak kahwin. Masing-masing dah rasa the urge nak let go Onni. Sekarang boleh buat lawak lagi kot, nak bergurau senda. But its a good thing haruslah kahwin bila dah sampai seru. Tak selamanya kita nak stick together. Kawan-kawan Geng Bulat nak datang bercuti ke Pulau Pinang naik kereta api. Aku dah suggest beli tiket awal sebab berdasarkan pengalaman memang hazab kalau tiket beli lambat-lambat. Syukur juga masih ada beberapa seat yang available on that date yang they all nak datang. Itu pun tiket balik dah habis kena rembat. Hari cuti sekolah bermula. Memang aku dah expect tiket laju saja jalan. Jadi settle beli tiket untuk datang ke Pulau Pinang through train dan balik ke KL dengan bus. Aku belikan tiket bus sebab aku takut tiket bus pun bakal habis kalau lambat. Alhamdulillah selesai semuanya.

Asalnya kami nak menginap di Apollo Inn di Georgetown. Aku survey dan tanya pendapat semua. Semua setuju unluckily bilik yang kami nak dah di booking. Laju sungguh bilik kena book padahal sebulan lagi nak pergi. Bilik tu bilik family room. Ada dua katil besar. Kalau gabung memang sedap sangat untuk guling bersama. Jadi aku kena cari alternative lain. Berkat siang malam Google sana sini akhirnya aku came across this one hotel yang menepati citarasa kami semua. Apa lagi terus book. Harga yang Agoda tawarkan adalah RM269.00 untuk satu malam. Tergerak hati nak call hotel terus dan owner kasi harga yang lebih murah. Hanya RM220.00 satu malam. Terus on dan aku depositkan duit pendahuluan. Owner pula sangat prihatin senang untuk berurusan dengan pihak hotel.


DARI KUALA LUMPUR KE PARIT BUNTAR MENAIKI KTM SENANDUNG LANGKAWI

Kawan-kawan siap berkumpul di KL Sentral pukul 9.00PM. Aku memang suruh kumpul awal. Nanti tak terkejar-kejar. Alhamdulillah semua selamat naik dan perjalanan yang smooth dari KL Sentral ke Parit Buntar. Bergerak pada pukul 10.00PM and expected untuk sampai Parit Buntar pukul 4.30AM. Senang turun di Parit Buntar berdekatan dengan rumah aku. Aku tidur kerja asyik nak terjaga. Kipas dah paling laju tapi panas yang amat. Kalau ada aircond tak apa juga. Tapi bagus juga tak adalah aku terlajak tidur. Nanti siapa pula nak ambil kawan-kawan aku. Aku tak pernah mandi pukul 3.00AM. That day was my first time. Bilik panas bahang tapi dah mandi menggigil pula. Cepat-cepat siap dan kejut MamiZ. MamiZ nak teman escort pergi station kereta api. Pukul 4.30AM jalan pun lengang yang amat takut nak drive seorang diri. Merempit pun sesuai benar. Dah jumpa Geng Bulat peluk cium then kami pula escort MamiZ balik rumah. Tunggu MamiZ masuk kami terus pecut gerak ke pulau. Dari Nibong Tebal, perjalanan ke Georgetown memakan masa hampir satu jam. Bergantung kepada tahap korang memandu.

Bukti keempat-empat kawan-kawan Geng Bulat berjaya naik kereta api.

JALAN-JALAN DI PULAU PINANG BERMULA

                               

1) MASJID SUNGAI TIRAM. By 5.45AM kami sampai di Masjid Sungai Tiram, Bayan Lepas. Aku lalu Jambatan Pulau Pinang yang pertama. Second link akan terlalu sunyi aku takut. Aku memang dah plan untuk terus ke masjid Sungai Tiram untuk perform solat Subuh dan bersiap. Elok kami sampai masjid duduk sekejap terus dah azan. Jemaah perempuan tak ramai mana. Adalah dua tiga orang makcik yang datang untuk solat berjemaah. Selesai solat kami bersiap-siap. Aku dah agak terbiasa juga dengan masjid ni sebab selalu datang singgah untuk solat kat sini dengan my parents. Selesa dan kalau nak mandi or bersiap memang okay sangat.

2) PANTAI QUEENSBAY. Lepas selesai bersiap, aku bawa kawan-kawan tengok sunrise tapi jujur cakap macam dah sedikit terlambat. Hari pun dah agak cerah. Maksudnya matahari pun dah keluar. Tapi tak apa. Sekali sekala lepak tepi laut tengok matahari naik apa salahnya. Aku decided untuk ke pantai yang berhadapan dengan Queensbay Mall. Bagi aku pantai tu sangat menarik untuk lepak santai or nak jogging pagi-pagi. Jalan agak lengang jadi senang nak parking. Aku buat selamba saja parking betul-betul di roundabout Queensbay Mall.





Bila dah berkumpul haruslah gambar muka sendiri yang banyak diambil. Ingat senang nak muatkan lima muka dalam satu gambar. Setahun sekali saja tau dapat buat. Tengah elok sedang nikmat melepak boleh pula Ciqen buat drama. Excited nampak anak ketam terus dia meluru nak kasi anak ketam makan cornflakes. Licin batu dah hampir nak tergelincir. Nasib cepat balance badan. Kalau tak ada yang kena tunggu Queensbay Mall buka sebab ada orang kena beli baju baru. Daripada nak kasi anak ketam makan sikit saja cornflakes terus separuh paket jatuh terburai. Tapi eloklah cornflakes yang terburai Ciqen daripada kau yang jatuh dalam air laut tu. Ketam ke mana kau ke mana. Jenuh nak jawab kat Abah dan Ibu. Lagi tragedi menimpa. Hasil daripada Ciqen menabur cornflakes secara paksa rela terus berduyun-duyun gagak datang kat kawasan cornflakes tumpah. Memula seekor dua saja. Lepas tu dia ajak geng. Seram sejuk. Teringat scene dalam Snow White and The Huntsman bila banyak-banyak gagak kumpul tetiba jadi ahli sihir. Drama much. Tapi sebab gagak makin banyak menghampiri jadi kami pun beransur. Tak selera pula nak tengok laut dalam keadaan gagak kat sekeliling. Kalau merpati tak apa juga.




Kenduri cereal cornflakes madu. Sedap sangatlah tu.



Then kami gerak untuk isi tangki perut masing-masing. Meh aku habaq siap-siap kat hampa semua. Kami kalau bab makan memang bersatu. Hampa jangan terkejut tengok kami makan macam-macam. Sebab tu nama geng kami Geng Bulat. Masing-masing bulat. Sebenarnya aku rasa aku paling bulat dalam geng ni. Bab makan memang kami tak tolak. 

3) NASI LEMAK BATU MAUNG. Aku bawa kawan-kawan makan nasi lemak di Batu Maung. Ada satu port nasi lemak baik punya. Tak sempat nak ambil gambar. Insyallah next time aku pergi aku ambil gambar. Selalu juga kami satu family makan kat sana. Kali ni bawa kawan-kawan pula. Orang tak berapa ramai time kami sampai. Tapi while makan tudia orang mula beratur. Memang sedap. Landmark senang. Turun dari jambatan kedua silalah menghala ke Batu Maung. Jalan depan sikit saja korang boleh nampak pokok bunga kertas yang besar dan merimbun. Ala-ala tak terurus sikit belah kanan jalan dan disitulah kedainya. Disebalik pokok bunga kertas itu. Nasi lemak sedap with lots of lauk pauk untuk dipilih. Sambal sotong yang superb sehingga menjilat jari. Masing-masing hanyut dalam dunia makanan. Elok aku kasi isi tangki kawan-kawan aku. Kang nanti nak jalan-jalan sakan. Boleh bakar balik makanan tu semua. Next kami ke mana pula kenalah tunggu sambungan nanti korang bising pula entry panjang berjela.

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com


You may also like

80 comments:

  1. Amboiiiiii happy no... ni da lbh tahap havoc da ni ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe kami pegi mana-mana pun havoc =P

      Delete
  2. best dpt lepak ngan kawan2 kan.. selamat brcuti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi CT dah balik dah.. best lama kami tak jumpa =)

      Delete
    2. Mood sekarang mesti super duper happy kan! Dah recharged ngan geng bulat ;)

      Delete
    3. hehe balik jalan2 tido smpai tak ingat apa.. usually kami jumpa kat KL ni kira refreshing untuk jumpa kat penang..

      Delete
  3. next episode plzzz :-)) ...masa bujang lah nak enjoy macam ni dgn kawan2 kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe sabaq sabaq.. next episode is on the way ehehe..

      Delete
  4. Replies
    1. uncle nak join tak next time =D miaahaha..

      Delete
  5. Okay. Next!

    Siti ni memang planner cuti2 yg terbaik lahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. miahahaha sabaq sabaq.. ceq dok pulun cari mood..

      jom jalan-jalan Scha.. mai la penang =D

      Delete
    2. Betul, Scha. Dah tahu dah siapa jadi travel agent akak kalau ke sana :)

      Delete
    3. miahahaha.. ni la agent paling murah charge nyaa =D

      Delete
    4. Dia boleh jadi duta kementerian pelancongan Penang...

      Delete
    5. aaaa tu laaaaa.. bleh apply keje pasni..
      duta kecil yang comel miahaha..

      Delete
  6. waaa...best!!
    next episode... ~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi on the way =D coming soon..

      Delete
  7. Seronok dapat explore Penang dengan kawan-kawan. Teringin sangat nak ke Penang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes.. nanti Farah balik malaysia mai lah sini.. kita buat trip jugak =)

      Delete
  8. Batu Maung?hah...dh dkt sgt dgn tmpt keja ni.
    Nasi lemak tu kedai Misai ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe alamak tak tahula kedai Misai ke tidak =P

      Delete
  9. Mandi 3pagi, sejuknye.... tggu masuk warga emas leh dpt less 50% tiket ktm.....;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. huurm kena tunggu 30 tahun lagilah baru dapat travel
      sama-sama kalo nak diskaun warga emas ehehe..

      Delete
  10. Cupppp

    Awak orang Nibong tebal erk???
    kat mane???kitew pun orang Nibong tebal tau...
    Dekat dengan taman negeri bukit Panchorr..

    ReplyDelete
    Replies
    1. a ah ehehe.. rumah kat area mrsm transkrian ni haaa ehehe..

      Delete
    2. Alamak...satu kampung pulak ler..tah2 pernah terserempak tapi tak kenal kan..heheh

      Delete
    3. haaa misteri kan ? agaknya kita mmg penah terserempak.. maluuuu =P

      Delete
  11. Happy Holiday CT..seronoknya..seronoknya..hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe itew dah balik la Cik Mimie..
      jom jalan sama =D

      Delete
  12. hamboiii syoknyaaa hakak kita ni trip gan bff dia . hehe

    have a nice trip kak . syoknyaa amek angin duduk atas batu . hah feeling nya ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi susah tau kami nak kumpul sama Yaya.. haruslah sronok..
      mai penang akak bawak jalan..

      Delete
  13. nasib baik bab makan sama citarasa kan..hehe..lepas ni nak p mana pulak CT?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bab makan memang laju kami bersatu =D
      lepas ni ? tunggguuuu hehe..

      Delete
  14. Bestnye tgk sunrise ct....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini pun dah terlambat.. matahari dah naik hihi..

      Delete
  15. utg gagak tu . pepagi dah ada breakfast free ... kat tasik cyberjaya juga byk gagak . kami piknik kat situ . seekor 2 gagak ada atas pokok perhati . bila my anak buah baling roti je , terus mereka rembat . pastu makin ramai lak .

    ReplyDelete
    Replies
    1. english style lagi.. susu saja tak ada =P

      hihi hati hati.. ada yang memerhati.. nanti tengok2 makanan ilang kena kidnep..

      Delete
    2. pasal gagak tuuu, comel pula tengok kawan sisi CT posing mcm tuuu. hihi.

      Delete
    3. sebab memula cornflakes tu tumpah tepi dia.. lepas sekor datang
      ramai pula datang singgah.. tu yang jadi melepak tepi gagak..

      Delete
  16. Assalam siti,
    ooohoooooooiiii
    uols punya petua pi carik nasik lomak itu sungguh memBLURkan iols tau3 he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa blur ke ? kat kawasan tu saja ada banyak pokok bunga kertas..
      nampak cem semak2 tapi ada kedai kat situ..
      dekat saja ngan second link..

      Delete
    2. Assalam CT,
      dia blah hat tala pi batu maung ka blah tala pi second link tu???????

      Delete
    3. batu maung kak.. lepas dari second link lalu simpang teluk tempoyak..
      depan sikit lagi..

      Delete
  17. puas sis JM cari yang mana satu bulat sbb semua cute

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni yang kembang ni.. semua cute katanya ehehehek..
      bulat tu susah nak jelaskan kenapa =P

      Delete
    2. Mata SS fokus kat tudung biru tu je....

      Delete
    3. ye ke SS ? hihiks..
      nah ciuman satu..

      Delete
    4. semuanya comel2 tu yang panggil geng Bulat ye sis. Heee. ;)

      Delete
    5. ahhaaaak.. ni Wardah tak baca bebetul ni ahaha..
      kami suka makan.. usually orang bulat2 suka makan..
      jadilah geng bulat..

      Delete
  18. bestnya ronda2 ngan kawan2 macam nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Kak Eyda.. jom kita jalan jalan..

      Delete
  19. Bestnya bercuti dengan geng! mesti meriah kan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. best.. bila Kak Farrah pulak nak datang ?

      Delete
    2. Bukan meriah lagi... Tu mesti kecoh giler tu...

      Delete
    3. havoc dowh.. kalo bangunan bleh runtuh..

      Delete
  20. SS fokus satu2 part yang bulat2 aje.. Ha Ha Ha....

    ReplyDelete
  21. err..banyaknya gagak hitam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. seram. kalo citer omputih gagak mesti orang jahat.

      Delete
  22. geng bulat semua comel2.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe kami mmg comel =D eewah eewah..

      Delete
  23. amboi kak.. best berholiday.. kite ni waktuu stress sokmo.. mmg xdpt la nak berholiday ni kak. uwaaa T-T

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak Neddy.. nape tu stress ? namo la stress stress.. sesekali
      kena p jalan2.. dekat2 rumah pun okay.. taman ke air terjun ke.. we need healing mechanism tau..

      Delete
  24. sedapnya gagak dapat makan... hehehe...
    happy holiday... shad pun makan nombor satu jugak.. hehe. kasik high five sikit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang malaysia kalo travel mmg makan dlu yg difikirkan hihi.. x makan means x travel..

      gagak gred a ni Shad.. makan cereal..

      Delete
  25. hahaha teruja sgt nk bgi ank ketam mkn last2 tetumpah plak ye rezeki gagak la

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa tu la.. rezeki gagak makan cereal pepagi.. sihat =P

      Delete
  26. sonok kan jenjalan ngn kwn2...teringat zaman muda dolu2....erkkk...tua dh skg ni...hahahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaha adus sebut tua ni ku rasakan sakitnyaaa tu disini ahahaha..

      Delete
  27. dah lama tak naik ketapi....sonok tuuu....leh tido dalam ketapi...hihihhi

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti tak lama lagi ETS boleh sampai penang ehehe..
      boleh ulang alik pen-kl banyak kali =D

      Delete
  28. Takdelah bolat mana pun geng ni.
    Bestnya dapat jalan-jalan dengan geng yang sekepala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kengkawan yang lain tak bolat kak.. CT yang bolat ahaha..

      Delete
  29. Bestnya naik train. Amboi....gagak tak memilih makan namanya tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaha makan cereal mana nak memilih.. kelakar tol..
      gagak maju ni..

      Delete
  30. amek gambar dlm train sbgi bukti yang tak tahaannn tuu hihi comel je la gelagat korunkkk XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. akak kena make sure diorang semua selamat masuk train..
      nanti ada yang tertinggal tak ke naya ahaha..

      Delete

DISCLAIMER

All posts, images and pages are owned by the author (unless otherwise stated). No reproduction of the materials from this website are to be used in other third-party websites or personal uses without a written consent or permission from the owner.