New Zealand 2019 : Laluan Road Trip Di New Zealand, Itinerary 19 Hari & Budget Dan Perbelanjaan Ke New Zealand | SITI.YANG.MENAIP

New Zealand 2019 : Laluan Road Trip Di New Zealand, Itinerary 19 Hari & Budget Dan Perbelanjaan Ke New Zealand

/
12 Comments
May 02, 2020
LALUAN ROAD TRIP DI NEW ZEALAND, ITINERARY 19 HARI & BUDGET DAN PERBELANJAAN KE NEW ZEALAND | Aku dah kongsi tips dan persediaan penting sebelum dan semasa di New Zealand, kali ini nak share laluan road trip yang kami pilih, itinerary  19 hari disana dan budget perbelanjaan ke New Zealand musim panas December 2019. Kami pergi ke North Island dan South Island tak mahu terkejar-kejar. Alhamdulillah untuk kesempatan yang diberikanNya kali ini dapat aku bawa MamiZ ke New Zealand setelah berhempas pulas hampir 7 tahun menabung. Bukan duit turun dari langit yaaa.. Pelan-pelan kayuh bagi tabung penuh. Hampir 3 tahun aku baca pengalaman orang ke New Zealand dan ambil notes serba sedikit untuk pastikan aku puas hati merancang trip sendiri. Masa tu tak tahu lagi bila nak pergi just ambil semangat dan continue berangan.. Bila dah confirm ticket barulah aku lebih merancang perjalanan dengan serious. Trip aku dan MamiZ santai saja kami utamakan apa yang diminati dan make sure keselamatan terjaga sebab pergi hanya berdua. No rush and we took our own sweet time di setiap destinasi yang dituju. Semoga perkongsian ini dapat dimanfaatkan - ambil yang murni saja yang tak elok campak jauh.




Baca : TIPS DAN PERSEDIAAN KE NEW ZEALAND

LALUAN ROAD TRIP DI NEW ZEALAND : NORTH ISLAND & SOUTH ISLAND

Nak plan laluan mana pun ikut sukalah - mula dari North ke South atau dari South naik ke North ikutlah mana yang selesa. Jadikan tips dan pengalaman orang sebagai panduan tapi apa-apa pun utamakan minat diri sendiri dan ahli-ahli rombongan. Kalau korang pergi dengan kawan-kawan, usually ada ketua yang rancang journey. Aku nasihatkan tanya ahli-ahli rombongan apa yang diorang suka dan tak suka. Iyaaalah kita ni manusia ada pelbagai ragam dan perangai. Cuba capai kata sepakat fair and square bertolak ansur supaya semua dapat enjoy dan puas hati. Tak mahulah nanti ada yang monyok dan sedih. Duit habis sama banyak jadi keseronokan pun kenalah sama rata. Kali ni aku dan MamiZ hanya berdua, sangat mudah untuk plan laluan dan tempat-tempat yang kami nak pergi - tak banyak kepala tak banyak kehendak. MamiZ ikut saja macam mana aku atur perjalanan dan tempat-tempat yang kami nak pergi. Kami cuba untuk pergi ke tempat-tempat wajib singgah disana tapi ada beberapa yang aku rasa tak kena dengan jiwa jadi skip sajalah. Baik pergi buat aktiviti-aktiviti yang kita suka. Dari awal memang plan nak sewa kereta wajiblah buat road trip sendiri kalau ke NZ sebab lebih selesa ikut pace sendiri. Rasa nak berhenti boleh berhenti.

Ini adalah laluan road trip di NZ yang kami buat..

7 Hari di North Island

Auckland (2 Malam) - Hamilton - Matamata - Rotorua - Taupo - Wellington

9 Hari di South Island

Christchurch (2 Malam) -  Akaroa - Twizel - Oamaru - Dunedin - Te Anau -
Cromwell - Queenstown (2 Malam) - Auckland

Aku gerak dari Auckland ke Wellington dan naik flight ke Christchurch. Sewa kereta dari Apex Car Rental, pick up di Auckland dan return di Wellington. Usually ramai nak jimat masa, gerak dari Auckland ke Taupo dan patah balik ke Auckland untuk naik flight ke Christchurch atau Queenstown. Aku nak ke Wellington - the capital of New Zealand sebab ada ramai kawan-kawan yang study di Wellington cakap Wellington sangat cantik. Setuju !! Wellington memang cantik dan tak menyesal langsung lajak kesana. Plus, aku nak jejak kaki di keempat-empat main airports disana. Ramai yang kata di North Island kurang cantik berbanding di South Island tapi aku rasa di North Island pun cantik. Cantik di North Island tak sama dengan cantik di South Island tapi masih memuaskan mata yang memandang. Kena experience sendiri kedua-dua pulau baru dapat banding dan faham apa yang aku maksudkan. Ada banyak lagi tempat yang teringin nak cover di North Island tapi sayangnya waktu tak mencukupi. Kena utamakan tempat-tempat wajib dulu dan nak gerak ke South Island pula. Di South Island, aku gerak dari Christchurch sehinggalah aku sampai ke Queenstown. Masih sewa kereta dari Apex Car Rental, pick up di Christchurch dan return di Queenstown. Sebelum kejadian banjir dan tanah runtuh pun aku memang tak rancang untuk ke kawasan West Coast (Hokitika, Fox Glacier, Greymouth dan Arthur's Pass) - aku rasa perjalanan terlalu jauh dan masa tak mencukupi jadi kena ada win-win situation jugalah. You gain some you lose some. Kalau nak cover West Coast memang kena korbankan beberapa aktiviti lain. Tak nak !! Utamakan yang penting jadi tak apalah.. Insyallah kalau ada rezeki repeat for sure aku akan include kawasan West Coast sekali.

Jalan di NZ ni memang lain dari yang lain jadi masa rancang perjalanan tu kena tambah extra time. Speed limit paling laju pun 100/kmh itu pun di kawasan tertentu saja. Most of the time hanyalah 70/kmh - 90/kmh merangkak-rangkak. Tabah sangat !! Jalan banyak cerun dan single lane itu kena extra caution. Ada juga road signs yang sedikit pelik kena alert. Salah satu factor melambatkan adalah.. setiap ceruk kita rasa nak berhenti sebab kiri kanan sangat cantik. Dah berhenti nak bergambar nak posing semua makan masa. Memang kena adjust sesiap dalam itinerary untuk sebarang kemungkinan.




BUDGET DAN PERBELANJAAN DI NEW ZEALAND

Soal budget dan belanja memang memeningkan. Kadang-kadang kita risau sangat takut tak cukup budget. Aku pun sangatlah takut bab ini tapi syukur sangat semua masih under control dan ada duit lebih lagi. Apa yang nak dikongsikan hanyalah yang penting saja - tiket kapal terbang, penginapan, entrance fee ke tempat-tempat menarik di New Zealand, petrol dan bayaran lain yang utama. Aku prefer untuk selesaikan semua bayaran penginapan sebelum ke NZ cuma ada beberapa saja yang dibayar ketika check-in dan semua bayaran ticket entrance fee pun dah diselesaikan lebih awal. Hanya bawa duit emergency, makan, shopping dan apa-apa sajalah yang berkaitan. Sila wujudkan duit emergency kemana-mana saja dan dari awal tolong jangan kacau duit ni.. Kalau ada Credit Card mungkin boleh stand by tapi aku prefer cash. Duit ni hanya digunakan jika ada kecemasan saja kalau berlaku yang tak diingini. Ini adalah guidelines jadi pandai-pandai alter sendiri mengikut citarasa masing-masing.

Currency Exchange
NZD1.00 : RM2.71

Malaysia Airline Kuala Lumpur - Auckland Return [60KG + Seats + Meals + Insurance]
= RM5790.00 / 2 = RM2895.00 pax

Jetstar Airways Wellington - Christchurch [40KG Check-In + Plus Bundle]
= RM674.66 / 2 = RM337.33 pax

Jetstar Airways Queenstown - Auckland [40KG Check-In + Plus Bundle]
= RM1287.73 / 2 = RM643.86 pax

TOTAL = RM2895.00 + RM337.33 + RM643.86
= RM3876.19 /pax

Etiqa 360 Degrees Travel Insurance
= RM272.14 / 2 = RM136.07 pax

Visa NZeTA (Travel Agent)
= RM320.00 / 2 = RM160.00 pax

Makanan Yang Dibawa Dari Malaysia [Instant Food]
= RM279.18 / 2 = RM139.59 pax

Apex Car Rental North Island Auckland City - Wellington Airport (6 Days)
= RM1129.75 / 2 = RM564.87 pax

Apex Car Rental South Island Christchurch City - Queenstown City (7 Days)
= RM2033.40 / 2 = RM1016.70 pax

TOTAL = RM136.07 + RM160.00 + RM139.59 + RM564.87 + RM1016.70
= RM2017.23 pax

Penginapan Sepanjang Di Zealand :
  1. Juicy Snooze Auckland City (2 Nights) = RM372.76 / 2 = RM186.38 pax
  2. Mill Lodge Hamilton (1 Night) = RM285.69 / 2 = RM142.84 pax
  3. Horse and Jockey Inn Matamata (1 Night) = RM278.91 / 2 = RM139.45 pax
  4. The Backyard Inn Hostel Rotoroa (1 Night) = RM306.14 / 2 = RM153.07 pax
  5. Acapulco Motor Inn Taupo (1 Night) = RM298.98 / 2 = RM149.49 pax
  6. Halswell Lodge Wellington (1 Night) = RM233.62 / 2 = RM116.81 pax
  7. Colonial Inn Motel Christchurch (2 Nights) = RM472.82 / 2 = RM236.41 pax
  8. High Country Lodge Twizel (1 Night) = RM392.95 / 2 = RM196.48 pax
  9. AAA Thames Court Motel Oamaru (1 Night) = RM406.50 / 2 = RM203.25 pax
  10. Dunedin Holiday Park & Motels (1 Night) = RM230.29 / 2 = RM115.145 pax
  11. Te Anau Lakefront Backpackaers (1 Night) = RM346.88 / 2 = RM173.44 pax
  12. Carrick Lodge Motel Cromwell (1 Night) = RM462.00 / 2 = RM231.00 pax
  13. Pinewood Lodge and Apartments (1 Night) = RM576.27 / 2 = RM288.14 pax
  14. Nomads Queenstown Hotel (1 Night) = RM565.99 / 2 = RM282.99 pax
TOTAL = RM2614.90

Entrance Ticket (Bookme, Official Website & Klook) : Bayar sebelum depart.
  1. Auckland Dolphin & Whale Safari (Bookme) = RM502.75 / 2 = RM251.38 pax
  2. Hobbiton Movie Set Matamata (Official Website) = RM449.92 / 2 = RM224.96 pax
  3. Rainbow Springs Nature Park (Bookme) = RM108.21 / 2 = RM54.11 pax
  4. Whakarewarewa Living Maori Village (Bookme) = RM172.85 / 2 = RM86.43
  5. Wellington Cable Car (Klook) = RM46.00 / 2 = RM23.00 pax
  6. Christchurch Tram City (Bookme) = RM80.78 / 2 = RM40.39 pax
  7. Avon Punting Christchurch (Official Website) = RM163.71 / 2 = RM81.86 pax
  8. Shamarra Alpaca Akaroa (Klook) = RM254.00 / 2 = RM127.00 pax
  9. Milford Sound Cruise (Bookme) = RM259.32 / 2 = RM129.66 pax
  10. Queenstown Gondola Luge (Official Website) = RM375.87 / 2 = RM187.94 pax
TOTAL : RM1206.73

Other Expenses 
Duit cash ditangan untuk perbelanjaan harian dua orang.

Currency Exchange :
NZD1.00 : RM2.71

RM4878 = NZD1800.00
  1. Petrol (13 Days) Original Budget NZ450.00 = NZD397.00
  2. Groceries Shopping Original Budget NZD300.00 = NZD244.68 
  3. Duit Makan Di Kedai Original Budget NZD250.00 = NZD184.30
  4. Souvenirs Shopping Original Budget NZD500.00 = NZD370.64
  5. Emergency Cash = NZD300.00 (tak digunakan)
  6. Seasider Train Ride Dunedin = NZD140.00
  7. Whatawhata Berry Farm Entrance Fee + Berries = NZD32.00
  8. Backyard Lavender Garden = NZD4.00
  9. Wilson Parking Wellington = NZD25.00
  10. Wilson Parking Dunedin = NZD12.00
  11. Super Shuttle Airport Transfer = NZD55.00
TOTAL : NZD1464.62 = RM3969.12 / 2
= RM1984.56

BALANCE : NZD1800.00 - NZD1464.62
= NZD335.38 (RM908.88)

Perbelanjaan Credit Card :
  1. Ola Cab (Boleh trace perbelanjaan melalui application) = NZD104.58
  2. Shopping Di Dress Smart etc = NZD90.30
TOTAL : NZD194.88 = RM528.12 / 2
= RM264.06 pax

GRAND TOTAL :
= RM3876.19 + RM2017.23 + RM2614.90 + RM1206.73 + RM1984.56 + RM264.06
= RM11963.67 pax

Ini adalah perbelanjaan kami selama 19 hari di New Zealand. Kalau yang cari budget backpacking memang aku tak reti. Secara jujurnya aku rasa amount yang kami belanjakan adalah decent dan berpatutan memandangkan kami kesana agak lama dan berdua. Mungkin ada yang rasa mahal sangat tapi korang kena consider banyak faktor dulu. Salah satu faktor utama perbelanjaan jadi mahal juga sebab kami kesana ketika musim panas - peak season musim orang bercuti jadi harga kereta sewa, ticket penerbangan domestic dan penginapan sangatlah mahal. Memang ada banyak perkara tak boleh elak daripada bayar amount yang banyak sebab berjalan ketika Summer. Tapi !! Aku tak terkilan dan terkejut. Aku tetap rasa aku dah buat kerja yang baik dengan merancang perbelanjaan kami disana. Aku tak restrict sangat berbelanja tapi masih within allocation yang aku dah buat. Kalau ada benda teringin nak beli tu beli sajalah.. Ada benda teringin nak rasa nak makan tu makan sajalah. Aku bandingkan juga dengan harga yang ditawarkan travel agency - majoriti harga package adalah sekitar RM9000 - RM10000 bersama harga ticket kapal terbang untuk 9H 7M atau 12H 10M tapi tidak termasuk harga ticket entrance fee. Maksudnya korang kena bayar sendiri juga di New Zealand nanti.. Plus minus aku rasa lagi mahal dan belanja berkemungkinan melebihi budget kami yang kesana lebih dua minggu.



Walaupun aku rasa perbelanjaan kami dikira oookay, there are still few things yang aku belajar dari trip ke New Zealand sebagai pengajaran untuk berjimat cermat.

  1. Elak pergi ke New Zealand ketika peak season - Summer adalah the busiest month in New Zealand. Musim orang travel sebab cuaca sangat cantik jadi segala benda mahal. Aku memang dari awal sejak menabung bertahun lalu dah aim nak ke NZ ketika musim panas jadi dah expect untuk keluarkan belanja yang tinggi. Musim kedua tersibuk adalah Spring diikuti oleh Autumn. Low season di NZ adalah ketika Winter (June) kecuali harga penginapan di Ski Resort. Walaupun kita boleh dapat rate yang murah ketika Winter, tapi rugi juga sebab siang pendek dan perjalanan terhad.
  2. Tempah kereta sewa lebih awal - Walaupun aku dah mula menabung ke NZ sejak bertahun lalu, tapi aku confirm beli ticket hanyalah 4 bulan sebelum depart. Jadi nak susun segala itinerary ambil masa dan aku tempah kereta sewa 2 bulan kesana. Aku tengok harga sangatlah berbeza sehingga hampir RM1500.00 boleh jimat sekiranya aku tempah lebih awal.
  3. Tempah penginapan lebih awal - Sama seperti kereta sewa, ketika peak season penginapan pun sangatlah mahal terutamanya di bandar-bandar utama. Paling mahal adalah di Queenstown memang semua satu malam range harga RM500 keatas walaupun.
  4. Penginapan hostel / backpacker room (shared toilet / kitchen) - Ini kalau pergi dengan kawan-kawan sesuai jugalah sebab harga memang jauh lebih murah. Kalau korang tak kisah kongsi toilet dan kongsi dapur untuk memasak then inilah option terbaik untuk berjimat. In my situation, aku purposely tak pilih hostel dan backpacker room sebab aku pergi dengan MamiZ plus kami ada experience buruk duduk di hostel. Untuk penginapan aku memang cari yang selesa supaya kami ada space sendiri
  5. Cuba untuk cari at least 4 orang ahli-ahli rombongan - Dari awal aku memang rancang nak pergi dengan MamiZ saja, trip anak-beranak tapi aku tak nafikan kalau pergi lebih ramai, perbelanjaan individu akan jadi sikit sebab kita bayar kongsi. Bayaran seperti kereta sewa, penginapan dan makan boleh kongsi lebih ramai jadi tak terasa sangat mahal.
  6. Beli ticket entrance fee dari Bookme atau Klook - ini memang jimat sangat dah. Kena rajin tengok selalu sebab harga yang murah very limited. Baca terms baik-baik sebelum beli.
  7. Lebihkan memasak dari makan di kedai - Dalam trip kami, aku boleh katakan ratio kami makan di kedai dan memasak adalah 40:60 jadi kami berbelanja agak banyak juga on makanan. Untuk jimat, boleh kurangkan makan di kedai dan masak saja prepare bekal.




ITINERARY 19 HARI
DI NEW ZEALAND

Sebenarnya 17 hari saja on the road sebab 2 hari adalah hari perjalanan pergi balik. Ikutkan hati nak lajak sebulan terus sebab harga ticket jadi sama saja. Setelah ditolak ditambah dan direnung masa depan, tak jadilah sebab akan upset budget bab lain dan sememangnya tak cukup duit dah. Tak apa ada rezeki lain kita boleh pergi lagi walaupun tak tahulah kena menabung berapa tahun pula. Trip ke NZ ni kami cover both islands : North Island dan South Island. Perjalanan di North Island bermula di Auckland sehingga ke Wellington. Naik domestic flight dari Wellington ke Christchurch. Perjalanan di South Island pula bermula di Christchurch sehingga ke Queenstown sebelum ke Auckland semula untuk penerbangan balik ke Malaysia.

  Day 1
111219
Wednesday
Dari Kuala Lumpur Ke Auckland

  • Penerbangan Malaysia Airlines ke Auckland 08:30PM

  Day 2
121219
Thursday
Around Auckland Day 1

  • Arrived in Auckland at 12.30PM local time
  • Beli simcard Vodafon Travel Pack
  • Super Shuttle Airport Transfer to Jucy Snooze Auckland
  • Check-in Jucy Snooze Auckland
  • Dinner : Uncle Man's Restaurant Karangahape  
  • Countdown Auckland City  
  • Jucy Snooze Auckland

 Day 3
131219
Friday
Around Auckland Day 2

  • Depart from Jucy Snooze Auckland
  • Breakfast - Luna’s Express Chancery Street
  • Queen Street (Souvenirs Shopping)
  • Britomart Train Station
  • Auckland Whale & Dolphin Safari  
  • Dinner - Ponsonby Foodcourt (Kuta Bali)
  • Jucy Snooze Auckland

Day 4
141219
Saturday
From Auckland To Hamilton

  • Check-out Jucy Snooze Auckland 
  • Pick up car from Apex at 
  • Mount Eden
  • Piha Black Sand Beach
  • Off to Hamilton
  • Lunch : Lunchbox
  • Hamilton Garden
  • Pak N Save Mill Street Hamilton
  • Check-in Mill Lodge Hamilton 
  • Dinner : Masak

Day 5
151219
Sunday
Around Hamilton & From Hamilton To Matamata

  • Check-out Mill Lodge Hamilton
  • Whatawhata Berries Farm (Berries Picking)
  • Rotorua Drive Hamilton Lake
  • Lunch : Milanos Halal Pizza Hamilton
  • Lavender Backyard Garden
  • Gerak to Matamata
  • Check-in Horse and Jockey Inn Matamata
  • Dinner : Pizza

Day 6
161219
Monday
Hobbiton Movie Set & From Matamata To Rotorua

  • Check-out Horse and Jockey Inn Matamata
  • Matamata i-Site
  • Hobbiton Movie Set
  • Lunch : Lunchbox
  • Blue Spring Putaruru
  • Off to Rotorua
  • Check-in The Backyard Inn Hostel Rotorua
  • Laundy 1
  • Dinner : Masak

Original schedule adalah ke Redwoods Treewalk, Government Garden dan Rotorua Lake, tapi terpaksa batal sebab hujan lebat. More time di hotel jadi kami selesaikan laundy.

Day 7
171219
Tuesday

Maori Culture & From Rotorua To Taupo

  • Check-out The Backyard Inn Hostel Rotorua
  • Whakarewarewa Living Maori Village
  • Lunch : Lunchbox  
  • Redwoods Treewalk
  • Rotorua Lake
  • Rainbow Springs Nature Park (Kiwi Birds)
  • Off to Taupo
  • Dinner : Burger Fuel (Halal Option)
  • Check-in Acapulco Motor Inn Taupo

Day 8
181219
Wednesday

From Taupo To The Windy Wellington - NZ Capital

  • Check-out Acapulco Motor Inn Taupo
  • Huka Falls
  • Lake Taupo
  • Souvenirs Outlet Taupo
  • McDonald’s Taupo
  • Off to Wellington
  • Lunch : Straits Kitchen Taihape
  • Check-in Halswell Lodge Wellington
  • Dinner : Masak

Day 9
191219
Thursday
Around Wellington & From Wellington To Christchurch

  • Check-out Halswell Lodge Wellington
  • Wilson Parking Jervois Quay
  • Wellington Cable Car
  • Lunch : Dapur Johor Capital Market 
  • Wellington Waterfront
  • Wellington Masjid
  • Wellington Wind Sign
  • Return car at Apex Wellington Airport
  • Check-in Jetstar Airways to Christchurch
  • Depart to Christchurch at 06:30PM
  • Arrive in Christchuch at 07:30PM
  • Super ShuttleAirport Transfer to Colonial Inn Motel Christchurch
  • Check-in Colonial Inn Motel Christchurch
  • Dinner : Masak

Day 10
201219
Friday

Around Christchurch

  • Depart Colonial Inn Motel Christchurch
  • Avon River Punting
  • Christchurch Botanic Garden
  • Christchurch Tram Tour
  • Laundry 2
  • Dinner : Pedro House Of Lamb Christchurch 

By 3.00PM dah balik ke hotel semula sebab nak uruskan laundry sebelum mula road trip di South Island.

Day 11
211219
Saturday

From Christchurch To Twizel

  • Check-out Colonial Inn Motel Christchurch
  • Pick up car from Apex at 08:00AM
  • Depart to Akaroa
  • Shammara Alpaca Akaroa
  • Lunch : Lunchbox
  • Akaroa Town
  • Cookie Time Christchurch
  • Countdown Ashburton
  • Check-in High Country Lodge & Backpackers
  • Dinner : Masak

Day 12
221219
Sunday
Lake Taupo, Mount Cook & From Twizel To Oamaru

  • Check-out High Country Lodge & Backpackers
  • Lake Taupo - Lupins
  • Mount Cook Hooker Valley Track
  • Lunch : Lunchbox
  • High Country Salmon 
  • Off to Oamaru
  • Check-in AAA Thames Court Motel Oamaru
  • Dinner : Masak

Day 13
231219
Monday
Sealions !! From Oamaru To Dunedin

  • Check-out AAA Thames Court Motel Oamaru
  • Oamaru Lookout Point
  • Katiki Point Lighthouse
  • Moeraki Boulders
  • Off to Dunedin
  • Baldwin Street Dunedin
  • Lunch : Cafe Nesli Turkish Kebab
  • Check-in Dunedin Holiday Park & Motels
  • Laundry 3
  • Dinner : Masak

Day 14
241219
Tuesday

From Dunedin To Te Anau

  • Check-out Dunedin Holiday Park & Motels
  • Lower Moray Place Carpark
  • Dunedin Railway Station
  • Seasider Train Ride
  • Countdown Dunedin Central
  • Lunch : Lunchbox
  • Off to Te Anau
  • Check-in Te Anau Lakefront Backpackers
  • Dinner : Masak

Day 15
251219
Wednesday
Milford Sound & From Te Anau To Cromwell

  • Check-out Te Anau Lakefront Backpackers
  • Milford Sound Cruise
  • Lunch : Lunchbox
  • The Chasm 
  • 1855 Lookout Point
  • Gertrude Valley Lookout
  • Monkey Creek
  • Falls Creek Waterfall
  • Lake Gunn Viewpoint
  • Cascade Creek
  • Mirror Lakes
  • Eglinton Valley
  • Off to Cromwell
  • Check-in Carrick Lodge Motel Cromwell
  • Dinner : Masak

Day 16
261219
Thursday

Cherry Picking Day & From Cromwell To Queenstown

  • Check-out Carrick Lodge Motel Cromwell
  • Dam Good PYO Cherries
  • Cromwell Town
  • Patagonia Chocolates Wanaka 
  • Lunch : Erik's Fish & Chips
  • Lake Wanaka The Lonely Tree
  • Cardrona Bra Fence
  • Arrowtown
  • Check-in Pinewoods Lodge Queenstown
  • Dinner : Masak

Day 17
271219
Friday
Glenorchy & Around Queenstown

  • Check-out Pinewoods Lodge Queenstown
  • Glenorchy Wharf
  • Return car at Apex Queenstown City
  • Check-in Nomads Queenstown Hotel 
  • Skyline Queestown Gondola & Luge
  • DF Souvenirs Queenstown
  • Dinner : O'Connells Shopping Centre Kebab
  • Queenstown Waterfront

Day 18
281219
Saturday
From Queenstown To Auckland (Around Auckland)

  • Check-out Nomads Queenstown Hotel 
  • Super Shuttle Airport Transfer to Queenstown Airport
  • Check-in Jetstar Airways to Auckland
  • Depart to Auckland at 09:30AM
  • Arrive in Auckland at 11:30AM
  • Masjid Al Maktoum
  • Dress Smart Auckland
  • Lunch : Chamate Restaurant Auckland
  • One Tree Hill
  • Check-in Malaysia Airlines

Day 19
291219
Sunday
Goodbye New Zealand !!

  • Penerbangan Malaysia Airlines to Kuala Lumpur at 01:30AM


Inilah itinerary kami sepanjang 19 hari di New Zealand. Itinerary dirancang mengikut keselesaan kami anak-beranak apa yang kami suka dan mengambil kira beberapa faktor penting seperti keselamatan dan kesihatan amatlah diutamakan. Dari awal memang kami tak plan untuk ke West Coast sebab perjalanan jauh. Kalau ada lebih masa mungkin lajak juga slowly tapi masa terhad jadi kena korban dulu keinginan nak kesana. Disana pun tak banyak sangat benda yang kena dengan jiwa melainkan tengok permandangan yang cantik. Kecuali korang memang minat nak tengok glacier dengan jarak dekat barulah berbaloi. Dijadikan cerita, memang kawasan West Coast ditutup ketika waktu kami disana sebab banjir besar dan tanah runtuh. Tak apa.. ada rezeki lain kita pergi lagi. Perjalanan seharian basically bermula pukul 09:00AM dan aku design perjalanan supaya kami sampai di tempat penginapan sekurang-kurangnya pukul 06:00PM. Lunch memang tapau senang berhenti mana-mana cari kawasan sesuai dan makan. Ada hari yang kami sampai lebih awal jadi bonus sebab boleh berehat lebih sikit. Walaupun it was during summer dan waktu siang adalah panjang, we did not take the chance untuk merayau lama-lama. Lagipun kedai-kedai pun by 07:00PM dah tutup. Dalam trip ke NZ ni hanya sekali saja singgah masjid iaitu di Wellington Mosque sebab tak sempat nak solat di hotel. Sebab kami hanya berdua perempuan jadi rasa tak perlu kot nak singgah solat di mana-mana masjid. Semua aku susun supaya dapat Jama' Takhir di hotel. Itinerary yang aku kongsikan ada banyak kekurangan tapi bolehlah kot kalau korang nak jadikan panduan. Ambil mana-mana bahagian yang dirasakan sesuai bolehlah ikut. It is best kalau korang sendiri susun ikut apa yang korang suka supaya trip lebih bermakna.

Aku selalu pesan.. You are the boss. Biarlah macam mana kita rancang perjalanan kita pun tak perlu ikut orang. Ikut kata hari sendiri sebab kepuasan tu kita yang rasa.

Okay !! Semua persiapan dan itinerary dah siap.. Jomlah kita ke NZ.

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com
SitiYangMenaip | Facebook Page | Youtube Channel |




You may also like

12 comments:

  1. Complete segalanya...very detail..yg berhajat kesana boleh baca ni sbg panduan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. semoga bermanfaat apa yang saya kongsikan =)

      Delete
  2. Berani melancong berdua.
    Lake Taupo memang cantik. Air bersinar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi memang nekad nak travel anak branak this time..

      Delete
  3. Bilalah agaknya nak ada duit pergi sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah slowly. saya pun menabong lamaa makan masa bertahun..
      semoga ada rezeki Zumal nak kesana =)

      Delete
  4. kalau memang da nak pergi, haaa tak kisah dah kan berapa pun...lagi pun, kita da plan, dan kumpul duit lama..bukan terus berkepuk habiskan gitu aje...terkejut gak tengok total dia, tapi tengok la berapa hari tu..lebih dua minggu, kira reasonable jugak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. saya bukan orang yang duit jatuh segedebuk boleh belanja terus tak fikir apa dah. kena catu macam2 dan menabong untuk capai. for me total tu sangat reasonable untuk bilangan hari dan aktiviti yang dilakukan.. tapi ada banyak je cara nak cut down belanja..

      Delete
  5. lengkap betul perkongsian Siti..
    Sennag untuk dijadikan rujukan.. tq atas perkongsian Siti..

    ReplyDelete
  6. Sy aim taun ni ke Japan..da plan cantik2 da bajet alih2 Feb tu tiba2 bertunang n plan kawin Sept ni. kompom2 bajet travel tguna untuk kawin but then bila plan cantik2 utk persiapan majlis alih2 pkp/mco gara2 covid so maybe terpaksa tangguh majlisnya huhu

    sedih sbb plan lain jd lain tapi takpala cantik2 plan kita, plan Allah lagi cantik kan.

    ReplyDelete

DISCLAIMER

All posts, images and pages are owned by the author (unless otherwise stated). No reproduction of the materials from this website are to be used in other third-party websites or personal uses without a written consent or permission from the owner.