Kompleks Kilang Jeruk Madu Pak Ali Simpang Ampat Pulau Pinang | SITI.YANG.MENAIP

Kompleks Kilang Jeruk Madu Pak Ali Simpang Ampat Pulau Pinang

/
29 Comments
November 01, 2019
Dekat sangat dengan rumah tapi baru first time pergi. Dalam 20 minit dari Nibong Tebal dah sampai ke Simpang Ampat. Kawasan tersorok sikit diantara beberapa kilang lain tapi guna GPS insyallah tak sesat. Menarik sebab dapat tengok pekerja-pekerja process buah-buahan sebelum dijadikan jeruk melalui tingkap. Tak pasti boleh atau tidak kalau nak buat lawatan ke dalam kawasan pemprosesan. Kalau dapat masuk mesti lagi seronok. Dari sinilah semua jeruk dihantar ke seluruh Malaysia. Kawasan luas dan bersih. Walaupun kedai Jeruk Madu Pak Ali dah ada di merata ceruk negara, orang ramai masih lagi suka memborong di Pulau Pinang. Baru dapat feeling sebenar membeli jeruk katanya.. Ingatkan ada harga special sikit kalau beli terus di kilang tapi tak ada maknanya.. Sama saja dengan yang dijual di kedai.




Tengah process buah jambu batu.





Pilih jangan tak pilih..



Korang suka makan jeruk tak ? Aku suka tapi tak bolehlah makan banyak sangat. Sesekali bolehlah dilayan tekak yang mengada ni. Favourite aku adalah mangga kuning, kedondong, betik dan sengkuang. Bila makan jeruk sengkuang rasa tak berdosa sangat sebab konon makan sayur. Uuuuish makan tu mak mertua lalu pun tak pandang. Kadang-kadang selalu juga top up bekalan jeruk biar ada dalam fridge. Bila rasa teringin terus makan sejuk-sejuk. Nikmat !!

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com


You may also like

29 comments:

  1. Hahahaha , rasa tak berdosa eh . Saya suka jeruk pak ali yang campur tu . Just pala tu cannot brain la rasa apa . Kalau buah pala tu okey lagi boleh makan .

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe yang campur2 tu wajib tapi selalu beli sengkuang extra. memang suka sebab crunchy. pala pun CT tak minat. tapi bolehla makan..

      Delete
  2. Ooo boleh siap masuk nengok ek..Belum eprnah sampai lagi, biasa kriim aje kawan-kawan kalau ada yang ke sana...bestnya, kalau Sis dah memborong jeruk buah pala dah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat tingkap kaca tu saja tapi nampak jelas pekerja2 tengah potong buah semualah.. process lain x nampak.

      Delete
  3. walaupun kat kl pun ada kedai jual jeruk madu pak ali, tetap teruja kalau dapat beli kat sana... kalau ada kawan opis balik penang tetap seronok kalau dia bagi jeruk ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. perasaan tu tetap teruja beli kat penang juga macam mana pun. walaupun ada merata malaysia dah ehe..

      Delete
  4. haip..intai jeruk ke, intai cik abang buat jeruk tuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. dedua la kak.. ada peluang kita guna sebaik mungkin =D

      Delete
  5. Bestnya dapat tgok depan2 dieorang proses tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dapat masuk mesti lagi best.. tengok jelas sikit. tapi dari tingkap tu pun da jelas jugak nampak diorang potong2..

      Delete
  6. sedapnye.. kita yang baca pulak meleleh air liur hehehe

    ReplyDelete
  7. Wah first time tengok. Tersusun cara kerja depa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul Zumal.. tersusun dan yang penting bersih..

      Delete
  8. uis..terliur pula tengok jeruk tu..hehe

    ReplyDelete
  9. Paling suka buah pala.... alaa... tak boleh dapat harga diskaun eh kalau beli dari kikang terus... frustnya.. huhuu.. anyway best ni kalau dapat masuk tgk depa proses.. šŸ˜Š

    ReplyDelete
    Replies
    1. buah pala yang kering sedap. yang besar tu kadang2 suka kadang2 tak suka.. kelat n ada rasa pelik sikit. takdee discount samajee rege..

      Delete
  10. Sep.. suka mangga kuning juga.. Jeruk yang kalau makan tak pedih perut..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2.. Jeruk Pak Ali ni makan banyak2 pun x sakit perut. n tak rasa tajam di tekak.. ada sesetengah tu amek 1 bite pun rasa tajam.

      Delete
  11. Pernah datang sini sekali.. lama dulu..
    Sekrang makin kemas kilang dia..

    ReplyDelete
  12. Bersih dan kemas nampak kilangnya. Bagus SOP pembuatan jeruk bagi menjamin kebersihan dan rasa jeruk tuh. KSarie pada satu ketika dulu sangat gila jeruk tapi sekarang dah kurang banyak sangat sebab Dr dah sound banyak kali suruh jaga pemakanan hehehehehehe

    ReplyDelete
  13. wah ke kilang terus..syok tul...suka juga jeruk tp tkleh mkn slalu

    ReplyDelete
  14. nmpk bersih kilangnya. kalau mkn jeruk pak ali ni, sy pilih jeruk mangga je..

    ReplyDelete
  15. Huntung lah dapat pi tengok kilang dia, nampak cara depa buat kan baru rasa puashati. Kak Sue pun pengemar jeruk juga, kalau pi Penang tak sah la tak borong jeruk Pak Ali kan..

    ReplyDelete
  16. First time tgk kilang dia..alahai tetiba tingin nak makan jeruk Pak ali

    ReplyDelete
  17. Selalu beli yang kat tepi highway seberang perai ja. Tu pun dah rasa gembira nyopping šŸ˜‚. Kalau datang yang kilang ni laagi entah berapa lama dalam ni, hehe

    ReplyDelete
  18. kita pon suka jeruk ... tapi tak leh makan banyak sebab mungkin air jeruk akan buat sesak nafas ..hahaaaaaa

    ReplyDelete

DISCLAIMER

All posts, images and pages are owned by the author (unless otherwise stated). No reproduction of the materials from this website are to be used in other third-party websites or personal uses without a written consent or permission from the owner.