SITI.YANG.MENAIP: September 2018

SENARAI TEMPAT MAKAN SEDAP DI PERAK : IPOH, SERI ISKANDAR DAN KUALA KANGSAR. Ini adalah entry senarai kompilasi senarai tempat makan yang sedap sekitar Ipoh dan Seri Iskandar. Ada makanan tempatan, nasi campur masakan panas-panas, western food, dimsum, makanan arab dan banyak lagi. Insyallah makanan di tempat-tempat yang disenaraikan dalam entry ini adalah sedap belaka. Aku dah pergi makan sendiri yang mana sedap aku recommend. Tapi kalau korang pergi tak kena dengan tekak jangan marah aku pula ya.. Selera masing-masing tak sama. Aku sertakan juga link terus ke Google Maps senang korang nak cari lokasi. Senarai akan dikemaskini dari masa ke semasa.

SERI ISKANDAR

Mastergrill Family Western Seri Iskandar

Pak Teh Ikan Bakar Seri Iskandar

Double A Steamboat & Grill Seri Iskandar

Che'gu Cafe Restaurant & Catering

D Sepit Biru Shell Out Seri Iskandar

IPOH

Nasi Arab Mecca Towers Meru

KUALA KANGSAR

The Gate Cafe Kuala Kangsar

Steamboat Restoran Nur Ain Simpang Lawin Kuala Kangsar


SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com
SOTONG GORENG TEPUNG SEDAP DAN RANGUP


Selalu order di kedai seafood kadang-kadang dapat sedap kadang-kadang dapat versi cekodok tepung dalam ada sotong. Macam-macam. Dua tiga kali cuba goreng sendiri mungkin teknik salah tak cantik dan rangup. Pernah tepung tertanggal tinggal sotong togel tak ada sarung. Tapi sendiri yang nak makan tak kisah sangatlah. Aku selalu tengok Maangchi masak di Youtube. Satu hari dia kongsikan recipe ayam goreng tepung bersira. Tengok cara lebih kurang sama macam cara-cara nak buat sotong goreng tepung. Tapi kenapa ayam goreng jadi lawa elok crunchy. Ulang dua kali baru aku faham, Maangchi guna teknik double-frying. It is normal sebenarnya kalau nak goreng apa-apa nak kasi crunchy kita goreng dua kali. Sumpah baru tahu maklumlah 'rajin' masuk dapur. Kakak-kakak dan makcik-makcik yang pandai masak jangan kecam !! Baru belajar dan baru mencuba ni.. 

Akhirnya menjadi cantik elok sotong goreng tepung setelah beberapa kali mencuba. Potong sotong jangan kecil sangat sebab nanti mengecut. Nak goreng seekor terus pun boleh. Lumur dengan telur kemudian golek dalam tepung kemudian goreng. Aku guna Tepung Bestari. Oh !! Jangan tuang tepung dalam telur yang nak dilumur nanti jadi cekodok sotong. Tepung kena kering sebelum digoreng baru rangup. Sekejap saja dua tiga minit untuk gorengan pertama. Angkat dan tos kasi rehat seminit dua sampai minyak kering sikit. Get ready untuk gorengan kali kedua pula. Dah tos dan kering minyak jom goreng sekali lagi sampai garing. Agak-agaklah bila nak angkat. Tos sekali lagi dan sedia untuk dihidang.

Maka jadilah sotong goreng tepung cantik comel dan sedap seperti diatas.

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com
SEGMEN BLOGLIST RASA DAN TIPS OKTOBER - DISEMBER 2018

20180922_161319

Kita sukaaa segmen yang simple sangat macam ni !! Jom join ramai-ramai.
SEGMEN BLOGLIST OCT & NOV '18 BY ZZZYY.BLOGSPOT.COM


Jom ramai-ramai join memeriahkan segmen.

GIVEAWAY : LET'S BE BEAUTIFUL BY ANA SUHANA

Giveaway : Let's Be Beautiful by Ana Suhana

Mari join beramai-ramai. Syarat-syarat penyertaan yang sangat mudah.

PETIK BUAH DI AUSTRALIA : SENARAI LADANG DAN SENARAI BUAH-BUAHAN DI AUSTRALIA MENGIKUT MUSIM. Ramai antara kita berkongsi minat yang sama dengan aku - suka sangat petik buah di negara orang. Kalau berkesempatan ke ladang buah-buahan mesti aku nak singgah, especially di Australia. Seronok petik buah-buahan yang tak tumbuh di Malaysia dan seakan-akan therapy untuk jiwa. Di Australia, even locals pun suka buat aktiviti fruit picking bersama ahli-ahli keluarga dan kawan-kawan. Tiga kali ke Australia dua kali berkesempatan ke ladang buah-buahan. It is very important for all of us to know kitaran musim buah-buahan di Australia sekiranya berminat nak petik buah disana. Petik buah secara santai ya.. Bukan yang duduk sana berbulan-bulan tak balik. Jarang yang bertanya tapi pernah juga dapat email mengenai ladang buah-buahan yang aku dah pergi. Aku nak kongsikan serba sedikit  information yang ada dalam simpanan for these past few years yang aku cari simpan notes dan peram untuk rujukan diri sendiri dengan korang semua. Ini adalah hasil pencarian yang aku buat mungkin juga information yang diberikan ada ralat dan salah here and there. Untuk kepastian, sila buat research sendiri. Aku harap dapat mendatangkan manfaat, especially for those yang nak merasai pengalaman petik buah atau fruit picking di Australia.

AUSTRALIAN STATES & TERRITORIES | NEGERI-NEGERI DI AUSTRALIA

Australia ni negaranya besar nak cover semua dalam masa yang singkat memang tak mampu. All together ada  lapan negeri dan territory : Queensland, New South Wales, Victoria, Tasmania, South Australia, Western Australia, Northen Territory dan Australian Capital Territory. Disetiap negeri seperti biasalah ada pecahan daerah ataupun region. Territory ni kalau tak silap aku lebih kurang macam 'Persekutuan' di Malaysia. Walaupun mengalami empat musim, suhunya berbeza-beza. Winter di Western Australia tak sesejuk di New South Wales dan sebaliknya. Makin ke utara selalunya makin panas. Australia terletak di 'The Southern Hemisphere' jadi musim di negara-negara disana bertentang dengan musim negara-negara yang terletak di 'The Northern Hemisphere'. Australia adalah negara empat musim : Musim Panas (Summer), Musim Bunga (Spring), Musim Luruh (Autumn) dan Musim Sejuk (Winter). Bila dah bincang mengenai musim yang berbeza-beza, hasil tanaman tempatan juga berbeza mengikut suhu dan perubahan climate. Bentuk muka bumi juga dengan kesesuaian hasil tanaman. Ada kawasan yang kering kontang padang pasir dan gunung ganang jadi bukanlah keseluruhan negara sesuai nak bercucuk tanam. Jadi semua inilah antara aspects yang kena tahu. Rasa macam dah jadi 'Cikgu Geography' pula.

Related image
https://www.australias.guide/maps/

Queensland & Regions
Brisbane
Gold Coast
Sunshine Coast
Fraser Coast
Bundaberg
Gladstone
Capricon
Mackay
Whitsunday
Townsville
Cape York
Gulf Savannah
Cairns & Tablelands
Outback Queensland
Southern Queensland Country

New South Wales & Regions
Sydney
Central Coast
Hunter
South Coast
Blue Mountains
Snowy Mountains
North Coast
Country New South Wales
Outback New South Wales

Victoria & Regions
Melbourne
Great Ocean Road
Phillip Island
The Goldfields
The Murray
Gippsland
High Country
Daylesford & Macedon Ranges
Yarra Valley & Dandenongs
Geelong & Bellarine
Mornington Peninsula
The Grampians

Tasmania & Regions
Hobart
Freycinet
Midlands
Tasman & SE
Derwent Valley
Flinders Island
Huon and The South
Devonport & Cradle Mountain
Stanley & North West
King Island
West Coast
Launceston & Tamar Valley
St Helens & North East

South Australia & Regions
Adelaide
Adelaide Hills
Barossa
Kangaroo Island
Fleurieu Peninsula
Clare Valley
Yorke Peninsula
Eyre Peninsula
Flinders Ranges & Outback
Limestone Coast
Murraylands
Riverland

Western Australia & Regions
Perth
Australia Coral’s Coast
Margaret River & South West
Broome & North West
Australia’s Golden Outback

Northern Territory & Regions
Darwin
Arnhem Land
Central Desert
Alice Springs & Surrounds
Katherine & Surrounds
Tennant Creek

Australian Capital Territory
Canberra

BUAH-BUAHAN DI AUSTRALIA MENGIKUT MUSIM | SEASONAL FRUITS IN AUSTRALIA

Dah tahu negeri-negeri dan regions, mari kita tengok pula senarai buah-buahan yang ada di Australia mengikut musim. Ini adalah senarai secara general untuk keseluruhan negara Australia, untuk pecahan setiap negeri berlainan kerana suhu dan bentuk muka bumi yang berbeza memainkan peranan. Aku senaraikan beberapa jenis buah-buahan yang selalunya orang suka pergi petik di ladang. Kalau nak senaraikan semua memang panjang berjela jadinya. Aku kongsikan yang umum saja untuk rujukan. Kalau berminat boleh buat bacaan lanjut sendiri.

Musim Bunga (Spring)
September / October / November
Musim Panas (Summer)
December / January / February

Apples (QLD / SA / TAS)
Cherries (NSW)
Peaches (NSW / QLD)
Strawberries (NSW / VIC / QLD / WA / SA)
Kiwi (QLD)
Mangoes (QLD / WA)
Nectarines (NSW / QLD / WA)
Pears (QLD / SA / TAS)
Plums (NSW)



Apples (QLD / WA)
Cherries (Australia)
Grapes (Australia)
Peaches (Australia)
Strawberries (Australia)
Kiwi (QLD)
Mangoes (QLD / WA)
Nectarines (Australia)
Pears (VIC / QLD)
Lychees (QLD)
Plums (Australia)

Musim Luruh (Autumn)
March / April / May
Musim Sejuk (Winter)
June / July / August

Apples (Australia)
Grapes (Australia)
Peaches (Australia)
Strawberries (NSW / VIC / QLD / SA / TAS)
Kiwi (Australia)
Nectarines (Australia)
Pears (Australia)
Plums (Australia)
Persimmons (Australia)


Apples (VIC / QLD / WA / SA / TAS)
Strawberries (QLD)
Kiwi (Australia)
Pears (VIC / QLD / SA / TAS)
Persimmons (QLD / SA)



Queensland
Spring
Summer
Autumn
Winter
Red Apples
Red Apples
Red Apples
Red Apples
Green Apples
Green Apples
Green Apples
Green Apples
Grapefruits
Grapefruits
Grapefruits
Grapefruits
Guava
Guava
Guava
Guava
Honeydew
Honeydew
Honeydew
Honeydew
Kiwi
Kiwi
Kiwi
Kiwi
Oranges
Oranges
Oranges
Oranges
Passionfruits
Passionfruits
Passionfruits
Passionfruits
Pears
Pears
Pears
Pears
Pomegranate
Pomegranate
Pomegranate
Pomegranate
Rockmelons
Rockmelons
Rockmelons
Rockmelons
Strawberries
Strawberries
Strawberries
Strawberries
Blueberries
Blueberries
Blueberries

Nectarines
Nectarines
Nectarines

Raspberries
Raspberries
Raspberries

Mandarins

Mandarins
Mandarins
Green Grapes
Green Grapes


Mangoes
Mangoes


Peaches
Peaches



Plums
Plums


Cherries

Cherries


Persimmons
Persimmons

Blackberries



Red Grapes



Lychees




Western
Australia
Spring
Summer
Autumn
Winter

Apples
Apples
Apples
Passionfruits
Passionfruits
Passionfruits

Mandarins

Mandarins
Mandarins
Nectarines
Nectarines


Mangoes
Mangoes


Strawberries
Strawberries


Honeydew


Honeydew

Grapes
Grapes


Rockmelon
Rockmelon



Nashi Pear
Nashi Pear


Kiwi
Kiwi
Berries



Oranges




Apricot



Cherries



Peaches



Plums




Pears




Grapefruits



Navel Oranges


New
South Wales
Spring
Summer
Autumn
Winter
Strawberries
Strawberries
Strawberries

Nectarines
Nectarines


Peaches
Peaches


Plums
Plums


Mandarins


Mandarines
Oranges


Oranges
Cherries




Berries
Berries


Apricots




Kiwi



Pears



South
Australia
Spring
Summer
Autumn
Winter
Strawberries
Strawberries
Strawberries

Apples

Apples
Apples
Mandarins

Mandarins
Mandarins
Pears

Pears
Pears
Tangerines


Tangerines

Blackberries
Blackberries


Raspberries
Raspberries


Plums
Plums


Rockmelon
Rockmelon


Honeydew
Honeydew



Persimmons
Persimmons

Apricot



Cherries



Peaches




Grapes



Oranges



Pomegranates




Navel Oranges


Victoria
Spring
Summer
Autumn
Winter
Strawberries
Strawberries
Strawberries

Mandarins

Mandarins
Mandarins

Pears
Pears
Pears
Berries
Berries



Grapes
Grapes


Melons
Melons


Valencia Oranges
Valencia Oranges



Apples
Apples

Apricots



Cherries



Peaches



Plums





Kiwi



Navel Oranges


Tasmania
Spring
Summer
Autumn
Winter
Apples

Apples
Apples
Pears

Pears
Pears

Blackberries
Blackberries


Plums
Plums


Raspberries
Raspberries


Strawberries
Strawberries


Nectarines
Nectarines


Apricots



Cherries



Peaches




Senarai yang ringkas dan senarai yang sedikit panjang. Pilihlah mana-mana buat rujukan jika perlu. Rasanya dah cukup senarai buah-buahan di Australia yang selalu menjadi pilihan ramai. Kalau kita tengok pada jadual yang aku dah buat, banyak taburan buah-buahan ada di Queensland dan yang paling menarik, banyak jenis yang ada sepanjang tahun. Jadi pergi musim apa pun tak jadi masalah. Aku ke Melbourne Victoria pada Musim Bunga (Spring / September) dan langsung tak tahu menahu mengenai seasonal fruits in Australia. Pergi ke ladang yang ada hanyalah buah-buahan citrus - lemons dan oranges. Kalau di ladang lain ada strawberries. Di Donnybrook Western Australia pula kami berkesempatan petik apples pada Musim Sejuk (Winter / June). Jadi, kalau korang berminat rancang perjalanan betul-betul supaya tak terlepas musim buah-buahan yang sepatutnya. 

SENARAI LADANG-LADANG BUAH-BUAHAN DI AUSTRALIA

I've noticed few things, walaupun dalam satu-satu musim ada banyak jenis buah-buahan, tak semua buah ada di satu-satu ladang buah-buahan yang kita rancang nak pergi. Mungkin di Ladang A hanya ada strawberries dan plums tapi tak ada cherries. Di Ladang B pula ada cherries saja tapi tak ada buah-buahan lain. Pihak ladang juga mungkin tak terima kunjungan pelancong-pelancong yang datang nak experience pengalaman memetik buah. Kita boleh hantar email atau hantar personal message di Facebook Page untuk tanya apa-apa yang kita nak tahulah untuk kepastian. Here comes another important aspect yang kita kena tahu, senarai ladang-ladang buah-buahan yang ada di Australia. Aku adalah sikit simpan list hasil pencarian jadi aku nak kongsikan dengan korang pula. Apa-apa pun, information yang aku share mungkin tak tepat dan untuk kepastian silalah buat rujukan dan research terperinci sendiri.

Queensland
Western Australia
Victoria
New South Wales
South Australia

Tasmania
Northern Territory

Australian Capital Territory

Senarai ladang buah-buahan di Australia akan bertambah dari masa ke semasa. Tak adalah hari-hari kerja aku buat research pasal ladang buat kat sana. Kadang-kadang bila ada free time tak tahu nak baca apa online barulah rajin mencari maklumat. Aku tak pasti websites dan links yang aku share masih active atau tak. Yang mana aku jumpa aku senaraikan. Kena check sendiri. Selalunya ladang buah-buahan disana rajin saja update news di Facebook Pages. Jalan terbaik adalah selalu check dan terus saja personal message atau email untuk mendapatkan kepastian. One thing for sure, it is so much fun dapat pergi sana nak rasai sendiri pengalaman memetik buah. Jadi !! Selamat memetik buah dan happy travelling.

Apples picking at Spring Valley Orchard
Donnybrook Western Australia

http://seasonalfoodguide.com/
http://www.pickyourown.org/australiavic.htm
https://www.buggybuddys.com.au/things-to-do/fruit-picking-perth/
https://www.visithilltopsregion.com.au/orchards-pick-your-own/
http://ganachepatisserie.com.au/a-guide-to-the-seasonal-fruits-in-australia/
https://www.experienceperth.com/article/mon-03122018-1641/best-places-pick-your-own-fruit
https://www.ellaslist.com.au/articles/where-to-pick-your-own-cherries-near-sydney

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com

DISCLAIMER

All posts, images and pages are owned by the author (unless otherwise stated). No reproduction of the materials from this website are to be used in other third-party websites or personal uses without a written consent or permission from the owner.