SITI.YANG.MENAIP: WHILE IN TERENGGANU : TOMYAM IKAN SPECIAL KUALA BERANG

WHILE IN TERENGGANU : TOMYAM IKAN SPECIAL KUALA BERANG

/
32 Comments
June 11, 2018

WHILE IN TERENGGANU | JALAN-JALAN TERENGGANU | TOMYAM IKAN KUALA BERANG


The very first day I was in Kuala Berang, the locals suggested me to try their infamous Tomyam Ikan. Apparently all kedai in Kuala Berang have this in their menu. Tak pernah tahu ikan dimasak tomyam weird but we gave it a try. Just to note that I am not an avid fan of tomyam be it yang merah atau putih and definitely tak suka ikan masak rebus or air air except Sup Ikan Merah. Sorry tekak memilih. But surprisingly rasanya sedap just nice or maybe because it has a little taste of Sup Ikan than I could eat. I won't suggest if the menu is not tasty. If you happen to be in Kuala Berang, jangan lupa untuk cuba !!

Opps.. Picky eater at its best.

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com


You may also like

32 comments:

  1. sedap nmpknye tomyam ikan tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap boleh laa tahan. those yang suka tomyam mesti suka ni..

      Delete
  2. Nampak sedap laa...terus akak teringin...ayoyo

    ReplyDelete
  3. Eh mak saya tinggal di Kuala Berang tapi taktau pasal kewujudan kedai ni pun. Area mana tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hurm rasa mcm banyak kedai jual ni sebab pegi mana2 pun ade.. tapi this one from kedai tepi hospital =)

      Delete
  4. belum pernah makan dan tak tahu pun sebenarnya....boleh cuba dan serius...nampak sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe samalah kita discover menu baru di tempat orang. sila cuba.. tomyam putih letak ikan. woo kena ikan laut baru sedap =D

      Delete
  5. Tak pernah cuba lagi kalau tomyam ikan ni. Boleh cuba ni masa balik Ganu next week.

    ReplyDelete
    Replies
    1. braya di Ganuu ye.. cubalah. kalau di Kuala Berang majoriti semua kedai suggest menu ni kalau tanya apa best.. speciality di Qber kot hehe..

      Delete
  6. Tengok tomyam ikan ni tetiba rasa macam nak masak ikan petang ni.. eemm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe jadi tak masak ikan ? kalo ikan slalu CT tak makan sangat masak cemni tak suka ikan direbus. suka goreng tapi ni okayla =D

      Delete
  7. Ada tom yam ikan erk... Macam menarik je... First time dengar menu nie... Nanti la, kalau ada rezeki, boleh cuba taste...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade ade.. tomyam putih tu masuk ikan. tapi rasa macam sup ikan pulak daripada tomyam sebab rasa ikan kot dah over power tomyam =P

      Delete
  8. tomyam ikan ni fav masa dekat sabah dulu sebab ikan fresh. Every week makan tomyan ikan kerapu nyummmyyyyyy!

    ReplyDelete
    Replies
    1. woaa kat Sabah pun famous rupanya. ni baru first time tahu ikan masak tomyam. hihi.. okayla not bad kira lulus masuk tekak hehe..

      Delete
  9. Aduhai, terliur akak tengok. Rasa macam lambat je waktu berbuka nak sampai hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. bhahaha blogwalking waktu puasa memang menyeksa. keje telan ailio je kan kak dahla sedap2 tengok gambar hehe..

      Delete
  10. mek pun tk pernah try tom yam ikan. tak hnyir ke? huhu. mek tak suka ikan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo tak suka ikan xleh go kot.. tak hanyir sedap je =D

      Delete
  11. First time juga tahu pasal tomyam ikan. Rasa macam aneh pula.

    ReplyDelete
    Replies
    1. actually tomyam putih tu dia letak ikan.. sedap je macam sup ikan =)

      Delete
  12. tgk pic je dah kecur ni ;-)

    ReplyDelete
  13. Rumah saya few minutes je dari Kuala Berang but tak pernah tahu pun pasal kewujudan tomyam ikan ni. Oh my malu la sebagai local cenggini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni kat kedai tepi Hospital Hulu Terengganu. CT selalu p situ beli air kelapa hehe.. biasa tu sebab locals kan masak kat rumah. yang merantau ni dok cuba sana sni ehhe..

      Delete
  14. nampak sedap tu tapi akak tak pernah makan tomyam ikan

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam tomyam putih tapi taruk ikan gituuu ja =D

      Delete

DISCLAIMER

All posts, images and pages are owned by the author (unless otherwise stated). No reproduction of the materials from this website are to be used in other third-party websites or personal uses without a written consent or permission from the owner.