SITI.YANG.MENAIP: February 2018


Oh well.. This channel started out as a hobby saja suka-suka. I am not a professional memang way to far nak compare dengan other extra awesome videos from other people. I just want to have fun sharing my videos. Itu sahaja. Edit videos pun guna tools paling simple tak ada yang susah-susah malas nak hadam. Pening kepala  sebenarnya nak letak effect canggih sebab memang bukan kepakaran. Kakak tak reti sangat jadi kakak surrender buat mana yang tahu saja. Still learning on how to come out with good pieces but faktor usia yang semakin meningkat membuatkan segala process pembelajaran menjadi sedikit slow. Kalau rajin baru belajar sikit-sikit melalui tutorials. Jadi makin bersemangat nak buat videos sejak terfikir, bila pergi jalan ada amek short clips why not aku compile jadi videos daripada membazir terperam. Itulah sejarah kewujudan channel ini. I have no confidence in myself yet nak vlogging, though I love to watch vlogs orang lain. I find my voice funny lain macam bila dalam video jadi no no yet. Bukan dalam masa terdekat tapi tak tahulah kalau tiba-tiba hati diketuk untuk berubah dan keyakinan mula menjelma. Hihihi.. 

Feel free to subscribe to my channel and I'll do the same in return. 

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com

Kepada pemenang-pemenang Giveaway Souvenirs Jeju (FM Jeju, Keychain Jeju dan Souvenirs Korea), separuh daripada hadiah-hadiah korang sudah di post hari Selasa petang yang lepas. Lagi separuh menyusul kemudian. Jangan risau kami tak lari. Proses sedikit tergendala atas faktor-faktor tertentu yang tak dapat dielakkan. Aku simpan tracking number tak nak expose disini dan kalau nak juga boleh personally request. Drop comment down below and do let me know. I have your phone number aku boleh whatsapp tracking number. Aku dah check kesemuanya insyallah dalam keadaan baik-baik saja on the way sampai ke penerima. Thank you pemenang-pemenang pun bagi kerjasama yang tip top. Tahniah dan terima kasih sudi join giveaway kami berdua. Yang tak terpilih jangan merajuk jangan sedih. Lepas ni nak buat lagi la.. Sudi sudikan diri join. Hihihi..

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com

TRAVELOGUE JAPAN | HOKKAIDO KANSAI 2017

JAPAN | HOKKAIDO KANSAI 2017 DAY 0.0 - ITINERARY MUSIM SEJUK 11 HARI DI HOKKAIDO DAN KANSAI + BUDGET PERBELANJAAN. Selesai sudah perjalanan sebelas hari di Hokkaido Region dan Kansai Region di Jepun. Sekali harung kita cover dua regions tapi tidaklah pergi keseluruh kawasan kalau tak sampai sekarang tak balik Malaysia lagi. Tapi sempatlah terjah tempat-tempat menarik di Hokkaido dan sekitar Osaka. Pengalaman pertama ke Jepun berjaya mengubah perception aku mengenai negara itu. Kalau dulu rasa tak teringin nak pergi tapi sekarang rasa macam nak pergi lagi. Dulu belum terbuka pintu hati tapi sekali pergi rasa jatuh cinta terus. Negara yang kaya dengan adab santun dan disiplin yang tinggi. Banyak yang boleh dipelajari disana pengalaman yang mahal dan berharga. Dalam post kali ini, aku akan kongsikan itinerary perjalanan kami selama berada di Jepun serta budget perbelanjaan disana. Untuk budget, aku senaraikan yang penting saja bukan segalanya. Harga barang-barang yang dibeli dan gambaran harga souvenirs dan tambang pengangkutan semua aku dah kongsikan dalam entries lepas. Terlalu banyak kalau nak aku senaraikan jadi aku hanya pilih few things yang selalu ditanya - tambang flight dan penginapan. Idea perkongsian kali ini hanya untuk bagi gambaran saja bukan niat negatif sebaliknya. Apa yang akan aku kongsikan adalah yang bersesuaian dengan cara aku dan Ain berjalan setelah kami buat keputusan untuk ke Jepun - masing-masing telah bersetuju dan kata sepakat dicapai bersama. Tak suruh ikut bulat-bulat tak kata inilah yang terbaik dan sebagainya. Buat timbang tara dan judgement sendiri. Yang baik bolehlah korang cedok dan yang mana tak sesuai jangan ikut.

Videos sepanjang di Jepun diSINI.


PERBELANJAAN UMUM PERJALANAN DI HOKKAIDO DAN KANSAI

Air Asia X Kuala Lumpur - Kansai - Kuala Lumpur (30KG each + Seats + Meals) 
= RM 2784.60 / 2 = RM1392.30 pax

Peach Aviation Kansai – New Chitose – Kansai (20KG each + Seats)
= RM1425 / 2 = RM712.50 pax

Takaful Etiqa Travel Insurance = RM80.12

AIRBNB Sapporo Hokkaido (4 Nights)
= RM795.89 / 2 = RM397.95 pax

Chitose Station Hotel (1 Night)
= 10 000YEN (RM 363.19 approx) = RM345.17 / 2 = RM172.59 pax

AIRBNB Osaka Kansai (4 Nights)
= RM814.06 / 2 = RM407.03 pax

Kansai Wide Area Pass 5 Days
= 9 500YEN (RM345.03 approx)

Kansai Area Pass 3 Days
= 5 300YEN (RM192.85 approx)

• Simcard RM167 / 2 = RM83.50 pax (7 Days + 5 Days)

Osaka Amazing Pass 1 Day 
= 2 500YEN (RM90.80 approx)

Ini sajalah yang ingin aku kongsikan. Gambaran harga ticket dan penginapan dan harga passes yang aku beli dan guna sepanjang berada disana. Untuk di Hokkaido, aku gunakan KITACA Card, sama seperti Touch N Go saja top up dan guna. Sejujurnya nak berjalan di Jepun kena ada duit yang banyak sebab semuanya mahal. Mungkin korang lebih pandai berjimat dan mampu cut down budget tapi aku tak reti. Aku boros dan kalau boleh semua benda aku nak bawa balik. Terkesan jugalah balik dari Jepun bila tengok total damage walaupun seronok tak terhinga dapat pergi sana. Prepare lebih awal juga mungkin salah satu jalan terbaik untuk dapatkan harga ticket yang lebih murah. Kami decided dan prepared tiga bulan sebelum terbang jadi sendiri tanggunglah.

ITINERARY MUSIM SEJUK 11 HARI DI HOKKAIDO DAN KANSAI JEPUN

Secara kasarnya inilah jadual perjalanan kami selama sebelas hari di Hokkaido dan Kansai termasuk hari perjalanan pergi balik. Boleh terus fly dari Kuala Lumpur ke New Chitose tapi at that time harga ticket sangatlah mahal jadi kami terpaksa detour sikit. Sedia maklum, during winter memang Hokkaido adalah kawasan tumpuan sebab taburan snow yang banyak. Itulah sebabnya harga semua mahal especially ticket flight. Jadi kalau korang yang buat perancangan awal jumpa harga lagi murah, jangan ditunggu-tunggu sila terus grab. Kami susun itinerary mengikut citarasa kami berdua hasil research serba sedikit dan rujuk entries dari kawan-kawan bloggers lain juga. Semoga dapat memberi sedikit gambaran buat kawan-kawan yang ingin kesana pula. 


Day 1

Perjalanan dari Kuala Lumpur ke Kansai
Ini adalah hari perjalanan dari Kuala Lumpur ke Kansai. Sampai dah lewat malam jadi kami bermalam di Waiting Area Terminal 1 atau lebih dikenali sebagai Aeroplaza. Pagi esoknya adalah hari penerbangan ke New Chitose. Banyak kerusi disediakan dan percuma saja. Kedai makan sudah tak beroperasi tapi ada beberapa convenience store yang beroperasi 24/7.

  • Penerbangan Air Asia X adalah pada pukul 2.15PM
  • Sampai di Kansai International Airport pada pukul 10.00PM waktu tempatan
  • Solat di Prayer Room Terminal 1 Kansai Airport
  • Bermalam di Waiting Area Terminal 1 / Aeroplaza


Day 2

Ke New Chitose Hokkaido
Kami terpaksa batalkan trip ke Mount Moiwa sebab snow fall sangat lebat dan menyukarkan pergerakan. Kena always semak laporan cuaca from time to time. Check-in time ke AIRBNB was at 3.00PM jadi ada banyak masa lagi sementara nak masuk rumah, kami ubah plan untuk solat dan lunch di airport. Kalau mendapat di Terminal 2 New Chitose Airport kena menapak ke Terminal 1 sebab Prayer Room hanya ada di Terminal 1. Luas dan selesa tapi wuduk kena ambil di tandas. Kami tak strict sangat jalan santai saja. Bawa bekalan makanan dari Malaysia dan beli buah-buahan disana yang fresh dan sedap.

Itinerary asal :

  • Penerbangan Peach Aviation ke New Chitose
  • KITACA Card di JR Train Office
  • Check-In AIRBNB / Lunch (Bekalan dari Malaysia)
  • Mount Moiwa Observatory Deck
  • Daiso Sapporo Central
  • Tanukikoji Shopping Arcade
-----------------------------------------------------------------------------------
  • Penerbangan Peach Aviation ke New Chitose
  • KITACA Card di JR Train Office
  • Solat di Prayer Room Terminal 1 New Chitose Airport
  • Lunch di Donburi Chaya New Chitose Airport
  • Check-In AIRBNB 
  • Daiso Sapporo Central
  • Dinner (Bekalan dari Malaysia)


Day 3

Snowmobile Land Sapporo
Aktiviti utama kami di Sapporo adalah bermain di Snowmobile Land Sapporo. 3/4 hari habis disini saja jadi carilah tempat-tempat lain yang bersesuai untuk dimasukkan dalam itinerary. Jyogai Ichiba sangat menarik kalau bercadang untuk makan King Crab tapi kalau saja-saja nak singgah buang masa saja sebab tak ada apa sangat melainkan kedai-kedai yang menjual King Crab. Harga pula mencekik lebih-lebih during winter. Lebih baik ke tempat lain.

  • Snowmobile Land Sapporo
  • Sapporo Crab Market (Jyogai Ichiba)
  • Dinner di Ramen Horyu Souhonten
  • Shopping di Susukino / Tanukikoji
  • Sapporo TV Tower
  • German Christmas / Sapporo White Illumination 


Day 4

Day Trip ke Otaru
Seharian suntuk diperuntukkan untuk ke Otaru. Kami turun di Otaru-Minami Station dan balik melalui Otaru Station menaiki JR Train. Banyak tempat-tempat menarik dan aktiviti-aktiviti yang boleh dilakukan di Otaru jadi susunlah ikut citarasa masing-masing.

  • Otaru Music Box Museum
  • Marchen Square
  • Gin No Kane 
  • LeTAO Cheesecake Lab
  • Kitaichi Glass Outlet
  • LeTAO Le Chocolat
  • Suitengu Shrine
  • Lunch dan solat di Donburi Chaya Otaru
  • Denukikoji
  • Kitano IceCream Yasan
  • Otaru Canal
  • Otaru Mosque
  • Dinner (Bekalan dari Malaysia)


Day 5

Around Maruyama
Hari kelima dipenuhi dengan jadual sekitar Maruyama. Kami tak berkesempatan untuk ke Asahiyama Zoo di Asahikawa jadi berhasrat untuk ke Maruyama Zoo. Dekat sangat walking distance saja tapi cuaca tak menyebelahi tiba-tiba ada snow fall yang sangat lebat. Cancel untuk pergi ke beberapa tempat yang dirancang.

  • Maruyama Park / Hokkaido Shrine
  • Maruyama Zoo
  • Hokkaido University
  • ESTA / Stellar Place / PASEO etc Sapporo Station
  • Sapporo Mosque
  • Sapporo Factory
  • Dinner di Fukunoki Ramen Sapporo


Day 6

Sayonara Sapporo + Shopping di Rera Outlet Mall
Check-out dari AIRBNB di Sapporo kami akan gerak ke Chitose untuk bermalam di Chitose Station Hotel. Sebab utama adalah faktor cuaca jadi takut perjalanan train tergendala jadi kami decided untuk tidur di hotel yang berdekatan dengan airport. Seharian suntuk di Outlet Mall Rera jadi batalkan niat meronda sekitar Chitose.

  • Check-out AIRBNB Sapporo
  • Chitose Station Hotel
  • Outlet Mall Rera
  • Salmon Aquarium
  • Dinner (Bekalan dari Malaysia)


Day 7

Dari Hokkaido ke Kansai
Hari perjalanan patah balik ke Kansai menaiki Peach Aviation. Perjalanan santai saja tak ada mana-mana destinasi utama. Nak ke Dotonbori tapi cancel sebab nak rehat untuk perjalanan hari-hari seterusnya.

  • Check-In Peach Aviation
  • JR Office Kansai Airport - Kansai Wide Area Pass
  • Information Counter Kansai Airport - Osaka Amazing Pass
  • Lunch di Sojibo Restaurant Kansai Airport
  • Solat di Kansai Airport
  • Gerak ke Shin-Osaka Station
  • Check-in AIRBNB Shin-Osaka
  • Dotonbori
  • Convenience Stores


Day 8

Day Trip ke Himeji, Kobe dan Nara
Hari perjalanan yang panjang dan aku tak suggest korang ikut. Kalau nak ikut juga boleh tapi kena ada disiplin yang tinggi. Kami pun tersasar dari jadual tapi tak tahulah macam mana berjaya juga selesaikan semua yang dirancang. Perancangan asal hanya nak cover Himeji dan Kobe saja. Nara digabung sekali dengan Kyoto tapi tak jadi. Kami pergi Nara terus sebab fikir balik nak bagi rusa makan saja. Jujurnya aku rasa Himeji dan Kobe dalam sehari.. Nara dan Kyoto dihari yang lain better. Banyak tempat-tempat menarik sekitar Nara yang boleh dilawati selain daripada bagi rusa makan. Bawa bekalan makanan untuk diri sendiri sebab kami tak sempat nak cari tempat makan halal. Tapi di Kobe ada beberapa pilihan restaurants halal. Boleh sumbat dalam itinerary untuk cuba makan Kobe Beef yang famous.

  • Himeji Castle - Shinkansen (Kansai Wide Area Pass)
  • Himeji City Zoo (tak dirancang)
  • Shopping souvenirs di Himeji
  • Gerak ke Shin-Kobe Station - Shinkansen (Kansai Wide Area Pass)
  • Shin-Kobe Ropeway / Nunobiki Herb Garden
  • Kobe Muslim Mosque
  • Kobe Harbourland Umie
  • Mosaic Big Ferris Wheel
  • Gerak ke Nara - Shinkansen & JR Train (Kansai Wide Area Pass)
  • Mochi Nakatanidou
  • Nara Park
  • Shopping souvenirs / snacks 
  • Gerak ke Osaka - JR Train (Kansai Wide Area Pass)
  • Dotonbori
  • Dinner - Takoyaki & Luke's Lobster


Day 9

Around Kyoto
Disebabkan Nara dah pergi pada hari sebelumnya jadi kami ada banyak masa di Kyoto. Boleh jalan santai tak terkejar-kejar. Kalau nak gabung Nara dan Kyoto pun cantik juga tapi mungkin kena cancel few places di Kyoto yang tak berapa penting. Antara Kyoto dan Nara, aku pilih Kyoto. Jadi tak terkilan sangat sekejap saja di Nara sebab aku rasa Kyoto lagi menarik dan berbaloi untuk spend masa lebih lama.

Itinerary asal :

  • Bergerak ke Kyoto dari Osaka - JR Train
  • Fushimi Inari Shrine
  • Gion Corner
  • Arashiyama Bamboo Forest
  • Gerak ke Nara - JR Train
  • Nara Park
  • Balik ke Osaka
  • Dinner di Matsuri Restaurant

----------------------------------------------------------------------------------- 

  • Bergerak ke Kyoto dari Osaka - JR Train
  • Arashiyama Bamboo Forest
  • Fushimi Inari Shrine
  • Keihan Line Subway (Beli tiket sehala)
  • Gion Corner
  • Dinner di Halal Ramen Gion Naritaya


Day 10

Around Osaka
Sehari sebelum balik ke Malaysia memang dikhaskan untuk pusing sekitar Osaka saja. Terlalu banyak tempat-tempat menarik jadi mustahil dapat cover semuanya dalam masa sehari. Jadi aku dan Ain senaraikan yang kami rasa paling berbaloi dan berkenan di hati. Itupun banyak juga yang kami cancel sebab dah penat sangat tak mampu nak teruskan. Dengan menggunakan Osaka Amazing Pass yang super jimat kita boleh terjah macam-macam tempat jadi rancanglah perjalanan korang baik-baik.

  • Osaka Park / Osaka Castle
  • Osaka Tennoji Zoo
  • Umeda Sky Building Observatory Deck
  • Lunch dan solat di Osaka Station
  • Santa Maria Cruise Day Trip
  • Tempozan Ferris Wheel
  • Tempozan Market Place
  • Osaka Aquarium Kaiyukan
  • Tsutenkaku Tower
  • Dinner di Osaka Naritaya
  • Dotonbori


Day 11

Perjalanan Pulang ke Malaysia
Tak ada tempat-tempat menarik diterjah. Memang hari perjalanan pulang semata-mata sebab beli tiket balik awal.

  • Kansai International Airport
  • Beli Royce Chocolate di Kansai Airport




Alhamdulillah selesai satu siri yang lama terperam. Penuh pengalaman suka duka dan penuh makna. Rasanya semua dah dikongsikan yang mana patut. Mana baik rasa sesuai boleh jadikan panduan. Yang tak okay tak sesuai buang jauh. Rancanglah perjalanan korang sebaik mungkin supaya berbaloi setiap langkah menapak dan setiap sen yang telah dibelanjakan. Any confusion atau soalan boleh terus email dan insyallah akan cuba dibantu secepat mungkin mana termampu.  It is a big world out there lets go and explore. Happy travelling !!

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com

TRAVELOGUE JAPAN | HOKKAIDO KANSAI 2017

JAPAN | HOKKAIDO KANSAI 2017 DAY 0.1 - HOKKAIDO KANSAI TRAVELOGUE VIDEOS. Entries cerita jalan-jalan ke Jepun dah lama habis ditaip baru ada masa nak buat videos. Maklumlah nak siap edit satu video pun ambil masa yang lama. Orang tak pro macam inilah jadinya. Cuba sikit edit sikit tak jadi tutup cancel project. Ada mood sikit cuba lagi sampailah rasa puas hati. Edit biasa saja paling mudah tak ada effects canggih kakak tak reti !! Saja suka-suka nak buat dah alang-alang rakam banyak sangat. Lepas tu gedik nak kongsi dengan korang semua. Semua videos aku dah upload di SITIYANGMENAIP Youtube Channel boleh check them out diSINI. Tak ada paksaan tak ada unsur memaksa. Ada juga videos lain jadi kalau korang sudi nak singgah jemputlah. Kalau malas tak apa ni haaa akak share disini untuk hampa dengan related entries untuk rujukan.












Untuk rujukan penuh itinerary dan perbelanjaan sepanjang sebelas hari ke Hokkaido dan Kansai boleh rujuk SINI. I had fun making all these videos jadi harapnya korang have fun juga menonton. Videos favourite aku adalah video bermain snowmobile dan dan video trip ke Otaru. Rasa terubat rindu didada bila tengok videos rindu nak pergi jalan lagi. Niat asal nak buat satu atau dua videos saja sumbat semua sekaligus tapi tak jadi banyak sebab aku rasa lebih baik buat duration pendek. Tak mampu nak buat panjang pening kepala jadinya edit save edit lagi save. Kakak tak kuat !! Lagipun aku sendiri tak minat nak tengok videos yang panjang sangat jadi videos sendiri buat yang pendek sudah. Tak adalah jemu sangat nak tengok. Jangan kecam oookay kakak budak baru belajar. Kalau ada kurang kat mana-mana buruk sana sini terima sajalah bukan bidang aku benda-benda macam ni. Saja seronok nak kongsi. Happy travelling !!

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com

TRAVELOGUE JAPAN | HOKKAIDO KANSAI 2017

Entri sebelumnya diSINI.
14 December 2017 (Khamis)

TRAVELOGUE JAPAN | HOKKAIDO KANSAI : SAYONARA KANSAI + CHOCOLATE ROYCE DAN HASIL SHOPPING DI JEPUN. Hari kesebelas di Jepun adalah hari perjalanan pulang ke Malaysia. Flight balik adalah pada pukul 11.45AM dari Kansai International Airport. Seawal pukul 7.30AM kami dah check-out dari rumah terus menuju Shin-Osaka Station. Jauh juga perjalanan ke airport lebih kurang satu jam. Ambil gambar rumah yang sudah dikemas, bukti bahawa kami tak tinggalkan rumah dalam keadaan kotor. Host minta kami kumpulkan semua sampah dan tinggalkan di balcony. Jadi tak perlu pening fikir mana nak buang. Dia pun tak sediakan tong sampah, hanya ada plastic berlainan warna saja. Menaiki JR Train Haruka, kami terus gerak ke airport. Tak tahulah kenapa that day, it took us more than one hour nak sampai ke airport. Memang sampai airport waktu masih awal tapi cuak jugalah rasa. Tahap nervous sampai lupa nak ambil gambar. Tahu nak selesaikan urusan cepat supaya boleh balik Malaysia. Next time kena prepare for the worst sebab macam-macam boleh jadi di dalam perjalanan. Terus ke check-in counter Air Asia dan panjangnyaaa line !! Dua tiga hari sebelum dah cuba nak check-in secara online tapi asyik decline. Jadi nak tak nak kenalah beratur. Pekerja di counter pun kalut semacam tapi syukurlah semua selamat dapat boarding pass dan check-in luggage. Alhamdulillah tak ada lebih muatan just nice.

Marilah kita terus ke departure gate. Batalkan niat untuk meronda sekitar airport sebab dah lambat. Di dalam sana kita tak tahu macam mana pula process yang perlu dilalui. Untuk perlepasan international semua kena naik aerotrain. Manusia memang ramai sangat berhimpit-himpit teruk nak keluarkan camera ambil gambar pun terbatas. Keluar dari aerotrain sampai ke departure terminal ada banyak kedai-kedai lagi. Kalau nak shopping last minute masih boleh. Kami nak beli Chocolate Royce yang terkenal di Jepun. Di Malaysia pun ada tapi harga mahal sikitlah. Alang-alang berada di Jepun, haruslah tapau sekotak dua. Line memang panjang nak beli chocolates pun panjang. Tapi disebabkan departure gate kami dekat saja dan boleh nampak dari kedai choclates, kami redha beratur. Chocolates tetap kena beli. Sila beli yang ada tulis 'Liquor Free' sahaja. Yang tak ada tulis 'Liquor Free' jangan gatal beli. Jadi rembatlah beberapa kotak pejam mata bayar. Apa-apa pun harga Royce di Jepun lebih murah dari di Malaysia. Pekerja akan balut chocolates kita baik-baik dan letak dry ice sekali supaya chocolates tahan elok cantik sehingga sampai ke rumah. Jangan risau..

Menghampiri departure gate.

China Airlines.

Air France.

Royal Dutch Airline KLM.

Korea T'Way Air.

Korea Jeju Air. Foreshadowing hihihi.. Goodbye Japan.

HASIL TUAIAN DI JEPUN

Disini aku kongsikan serba sedikit barang-barang yang aku beli di Jepun. Tak semua hanya yang general saja. Yang exclusive sikit aku sorok buat simpanan peribadi. Little disclaimer - bukan nak menunjuk bukan nak riak hanya nak berkongsi. Semoga dapat membantu kawan-kawan semua serba sedikit mencari ilham apa benda nak bawa balik as souvenirs untuk keluarga dan kawan-kawan. Jujurnya banyak juga duit yang habis untuk souvenirs because they are expensive. Kadang-kadang tak logic harga seketul fridge magnet lagi mahal dari sekotak chocolates. Tapi itulah dia Jepun.. Kena bersedia sebarang kemungkinan. Kalau sejenis yang tahan godaan tak apa sangat. Aku tak.. Kalau boleh semua benda aku nak bawa balik. Duit saja tak cukup.

Info mengenai Halal Food Card diSINI.


Antara snacks yang dibawa balik. Semua orang tahu (1) Biskut Kapal yang sedap (kotak biru) ada juga beberapa flavours lain tapi yang biru juga paling sedap. Harga berubah-ubah ikut tempat dan kedai jadi bergantung kepada nasib badan. Range in between 50YEN - 200YEN (RM1.82 - RM7.26 approx). Kami beli di salah sebuah kedai di Nara kebetulan tengah ada sale 75YEN (RM2.72 approx). Kotak makan ruang jadi kena pandai-pandai budget berapa kotak nak beli. (2) Kit Kat pelbagai flavours. Di Jepun ada macam-macam flavours Kit Kat sampai tak tahu nak pilih yang mana. Tapi tengok ingredients yaaa.. Takut ada alcohol. Yang ini aku dah check dengan pekerja kedai. Kalau dia tipu kata okay makanya aku kena tipulah. Huhuhu.. Range harga adalah 500YEN (RM18.16 approx) keatas. (3) Meiji Macadamia. Ini memang favourite aku dan harganya sedikit mahal. Sekotak kecil berharga lebih kurang 300YEN - 500YEN (RM10.90 - RM18.16 approx) tapi sedap jadi tutup mata saja beli. (4) Gula-gula Bunga Ros - sumpah sedap !! Sepeket hanya 170YEN (RM6.17 approx) dan ralit makan sedap sangat. Aku beli di random kedai snacks yang aku jumpa di Nara. Banyak kedai snacks di Nara seronok shopping disana. (5) Digestive Cookies biasa-biasa saja. Sama rasa dengan the ones we have in Malaysia nothing special. Tak beli pun tak apa tapi (6) Chococo Green Tea itu sangat sedap. Wajib beli kalau jumpa. Dalam dia ada packaging kecil-kecil sesuai nak kasi kawan-kawan. Cuma kotak makan ruang juga jadi tak boleh nak bawa balik banyak. Belakang kotak Meiji Macadamia ada (7) Gula-gula madu pun sama sedapnya dengan gula-gula ros. Dibeli di kedai yang sama. Ada tiga flavours laju anak-anak buah aku terkam. Not too sweet just nice. Packaging pun lawa cantik nak buat souvenirs.


Ini hasil-hasil tuaian di kedai-kedai 100YEN (RM3.63 approx) yang famous di Jepun seperti SERIA, Can Do, Daiso dan banyak lagi. Tapi Daiso ada GST dikenakan. Beg-beg dan pouches ini semua dijual merata tapi kalau beli dikedai biasa memang tak dapat harga 100YEN. Mungkin lebih mahal. Banyak aku beli sebab sepupu sepapat ramai jadi inilah souvenirs yang sesuai untuk semua. Ini lagi murah dari fridge magnet jadi belilah ini sebagai souvenirs. Boleh juga digunakan sampai hancur. Material dari kain cotton yang sangat nipis tapi jahitan kemas. Bolehlah nak sumbat lipstick jadikan make up pouch atauapun nak letak documents. Yang penting dah belikan souvenirs. Majoriti aku borong terus di SERIA senang habis cerita settle. Size kecil ada size besar ada semua 100YEN jadi pandai-pandailah decide nak beli yang mana.


Inilah yang favourite semua orang - fridge magnet. Ini suku saja sebab yang lain at the moment aku nak ambil gambar masih di dalam luggage malas nak korek keluarkan. Yang kecil kipas diatas gambar tu aku beli di Otaru dapatlah 159YEN (RM5.77 approx) sekeping. Itu adalah yang paling murah kami jumpa sebab yang lain-lain semua range 300YEN - 700YEN (RM10.90 - RM25.42 approx) sekeping. Memang harga tak masuk akal sangat untuk fridge magnet. Tapi kenalah beli juga itupun dah ditapis-tapis bilangannya. Haih.. Lebih baik beli souvenirs lain tapi kalau tak beli fridge magnet tak sedap hati pula. Ini hanya untuk insan-insan terpilih jadi kalau korang dapat seketul dari aku kira koranglah antara yang terpilih itu. Di Daiso pun souvenirs menarik juga tapi rasa macam boleh dapat kat Malaysia jadi tak berapa beli sangat. Borong toys dan few other things saja.


Ini sangat cute. Memang sebelum pergi lagi nekad nak cari tapi sayang Pikachu punya dah habis. Ini adalah face mask dan sangat comel. Peminat-peminat Pokemon kena cari ni dan beli. Aku ada tulis entry khas mengenai Face Mask Pokemon. Rujuk SINI. Aku beli di ESTA Sapporo dan aku percaya ada terjual serata Jepun. Kena cari di tempat yang sepatutnya. Sekeping face mask Pokemon berharga 495Yen (RM18.81 approx). Ternampak pula face mask Doraemon dan kawan-kawannya Nobita Sizuka Giant dan Suneo. Nak memenuhi hasrat dihati, rembatlah beberapa keping face mask Doraemon dan Doralin dengan harga 395Yen (RM15.01 approx). Banyak sangat pilihan dan kalau ada kawan-kawan rapat yang suka anime sesuailah belikan ini jadi souvenirs. Insyallah selamat untuk dipakai setelah dirujuk kepada beberapa orang. Selain daripada gambar-gambar diatas, aku beli few other things juga tapi malas nak ambil gambar. I bought tshirt Hokkaido berharga 1080YEN (RM39.22 approx) sekali dengan tote bag Hokkaido harga 800YEN (RM29.06 approx). Memang gitulah harga barang-barang disana. Souvenirs mahal kemain tapi barang-barang branded boleh tahan murahnya. High end brands murah pula dapatlah borong few other things yang kat Malaysia tak mampu beli. Beli Hello Kitty dan Pokemon merchandises untuk koleksi peribadi. Pretty much ini sajalah yang dibeli.

SAYONARA JAPAN

Apa ni ? Entry last ke ? Haaa.. Sudah-sudahlah tu dah habis dah tak ada cerita dah selamat sampai Malaysia alhamdulillah. Finally berjaya habiskan entries siri ke Hokkaido dan Kansai setelah beberapa bulan diperam. Itineray dan perbelanjaan akan aku kongsikan dalam post yang lain. Hampir nak lupa dah everything mana buku nota aku campak pun tak tahulah. Segala perbelanjaan dicatat setiap sen digunakan aku tulis. Thank you kepada Ain yang sudi teman jalan-jalan. Tak sangka dari perbualan biasa saja terus menjadi. Semoga ada lagi trip bersama dimasa akan datang. Nanti kita plan jalan-jalan sama lagi ya.. Sangat memahami dari awal perancangan sampailah dah balik. Kalau dulu tak berminat sangat dengan negara Jepun tapi rasanya sekarang dah ada rasa suka yang tebal. Masih merasakan Korea lagi seronok dari beberapa sudut tapi insyallah ada rezeki kita terjah region lain pula di Jepun. Untuk sebarang pertanyaan boleh terus email untuk layanan yang lebih cepat. Yang mana aku boleh tolong jawab aku jawab berdasarkan pengalaman. Sementara itu marilah kita terus menabung untuk keriangan perjalanan seterusnya. Happy travelling !!

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com

TRAVELOGUE JAPAN | HOKKAIDO KANSAI 2017

Entri sebelumnya diSINI.
13 December 2017 (Rabu)

TRAVELOGUE JAPAN | HOKKAIDO KANSAI : OSAKA AMAZING PASS 1 DAY + OSAKA CASTLE MUSEUM + CRUISE SHIP SANTA MARIA + TEMPOZAN GIANT FERRIS WHEEL +  MAKAN MALAM DI  HALAL MENTEI NARITAYA OSAKA MINAMI DAN DOTONBORI. Hari terakhir di bumi Jepun sebelum berangkat pulang ke Malaysia esok harinya dipenuhi dengan jadual meronda sekitar Osaka. Jujurnya aku dan Ain sangat penat. Perjalanan sepuluh hari di Jepun memerlukan tenaga dan stamina yang tinggi. Memandangkan hari ini kami hanya akan pusing sekitar Osaka saja, kami tak terkejar-kejar sangat nak keluar awal. We took our own sweet time bersiap. Ada beberapa tempat menarik sekitar Osaka yang kami target nak pergi dan beberapa tempat lain sekadar alternatives sekiranya terpaksa ubah perancangan asal.

OSAKA AMAZING PASS 1 DAY

Selain daripada membeli Kansai Wide Area Pass, kami beli Osaka Amazing Pass 1 Day untuk kegunaan satu hari. Ada juga option untuk dua hari. Rujuk SINI. Osaka Amazing Pass boleh dibeli secara online atau beli saja ketika mendarat di Kansai Airport Information Counter. Harga Osaka Amazing Pass 1 Day hanyalah 2500YEN (RM91.50 approx) tapi bila ditambah tolak harga entrance fee kesemua tempat yang kami pergi dan tambang subway nilainya lebih dari harga pass. Sangat-sangat berbaloi lebih-lebih lagi kalau kita akan berada lama di Osaka. Dengan menggunakan Osaka Amazing Pass, kita boleh naik Osaka Subway with unlimited rides. Apa benda Osaka Amazing Pass ni ? Seperti yang kita semua tahu, kat Jepun ada berpuluh-puluh jenis passes. Lain tempat lain kawasan lain passes yang digunakan jadi kenalah pilih betul-betul. Kami dah guna Kansai Wide Area Pass untuk cover perjalanan ke Himeji, Kobe, Nara dan Kyoto dan dengan menggunakan Osaka Amazing Pass, kami dapat cover lebih kurang tiga puluh tempat-tempat menarik (tourist attractions) sekitar Osaka dengan harga yang sangat menjimatkan. Nak cover semua dalam masa sehari memang tak sempat jadi kita pilih saja yang mana paling berbaloi. Satu pass saja diperlukan untuk kita access ke banyak tempat-tempat menarik sekitar Osaka. Well it is not practically free sebab kita dah bayar harga pass, tapi untung banyak sangat. Jimat dari pelbagai sudut. Bila kita beli Osaka Amazing Pass, kita akan dapat pass dan beberapa keping discount coupon. Menarik juga boleh digunakan untuk dapat potongan harga entrance fee di beberapa tempat-tempat menarik sekitar Osaka. Jangan lupa bawa discount coupon bersama pada hari Osaka Amazing Pass digunakan kalau tak memang sia-sia.

** Ketika entry ini ditulis, ada lebih banyak options tempat-tempat menarik sekitar Osaka yang boleh dilawati dengan hanya menggunakan Osaka Amazing Pass. Bersesuaian dengan musim. Rujuk SINI

OSAKA CASTLE MUSEUM

Destinasi pertama yang kami tuju adalah ke Osaka Castle Museum. Aku memang bukan orang minat sejarah seni bina dan yang seangkatan tapi tak tahulah tergerak hati nak pergi sana pula that day. Mungkin sebab tak masuk Himeji Castle jadi rasa kena juga masuk salah satu istana yang ada di Jepun. Osaka Castle dah diubah suai jadi museum dan ada observatory deck. Ada banyak station yang boleh access untuk ke Osaka Castle. Boleh naik bus juga. Dari tempat penginapan korang elok fikir station mana paling dekat. Semua station pun kena jalan banyak lebih kurang lima belas minit tapi cuaca sejuk jalan slowly okaylah not bad. Dari Shin-Osaka Station, kami naik JR Train Tokaido Sanyo Line ke Osaka Station dan tukar ke JR Train Osaka Loop dan turun di Morinomiya Station dan menapak ke Osaka Castle. We just followed which ever route suggested by Google Maps. Orang sangat ramai tourists dan juga lawatan-lawatan pelajar sekolah di Jepun. Bagus semuanya mengikut arahan tour guide. Kami berlegar-legar di perkarangan dulu sebelum masuk ke dalam Osaka Castle. Datang tadi kami naik JR Train menggunakan Kansai Wide Area Pass jadi Osaka Amazing Pass masih belum active. Nak masuk ke Osaka Castle kena scan dulu ticket barulah pekerja di counter ticket tanya untuk confirmkan penggunakan Osaka Amazing Pass 1 Day Pass. Tak perlu bayar apa-apa tapi kalau walk-in, entrance fee sebanyak 600YEN (RM21.96 approx) akan dikenakan.



Permandangan dari observatory deck Osaka Castle.




Masuk ke Osaka Castle terus dibawa naik lift ke tingkat atas. Tapi penggunaan lift adalah sangat limited. Boleh naik saja tak boleh turun. Jadi nak turun kena guna tangga. Ada few levels yang tak boleh langsung bergambar jadi sila ikut peraturan. Kami nak pergi observatory deck sebenarnya. Yang bab sejarah dan interactive videos semua tak berapa minat. Nak ke observatory deck kena naik tangga. Tabahlah memanjat tangga curam dan sempit. Tapi bagus sebab tangga naik dan turun diasingkan tak payah berebut bersesak-sesak. Kawasan meninjau pun sempit jadi kena bertolak ansur dengan orang lain. Paling bising off course pelancong-pelancong China pening kepala dengar suara macam guna mic. Orang lain pun nak bergambar nak bercuti tapi tak bising riuh. Dimana-mana pun sama saja perangai diorang. Lepas puas cuci mata kami gerak pula ke destinasi seterusnya. Singgah sekejap di kedai-kedai depan Osaka Castle mencari icecream green tea tapi terus tak jadi beli. Kami nampak penjual yang sama baru lepas pegang sausages goreng dan dia juga yang pegang cone sambil press mesin icecream. Oh no.. Dan ramai orang Islam (since they were wearing hijab) beli. Tekak rasa loya tak apalah tak dapat icecream pun. Kalau tak nampak tu memang kami pun dah selamat beli rasanya Allah nak lindung. Jadi kawan-kawan.. Please next time tengok betul-betul jangan meluru beli saja. So much kita rasa teruja nak membeli dan mencuba, yang basic jangan lupa.

CRUISE SHIP SANTA MARIA DAY CRUISE

Meninggalkan kawasan Osaka Castle kami terus ke kawasan Osaka Bay. Ada banyak tarikan menarik disini yang boleh kita terjah menggunakan Osaka Amazing Pass dan juga discount coupon yang diberikan. Kami patah balik ke Morinomiya Station dan terus ke Osakako Station menaiki Osaka Subway Chuo Line (Green). Guna Osaka Amazing Pass saja scan ticket. If not, tambang sehala saja sudah 280YEN (RM10.25 approx). Dari Osakako Station dah boleh nampak Tempozan Giant Ferris Wheel tapi itu kita tinggalkan sekejap. Kami nak kejar Cruise Ship Santa Maria dulu nak tengok departure time untuk next cruise. Rezeki kami elok sampai next trip akan berlepas. Terus scan beratur tunggu nak naik kapal. Dengan menggunakan Osaka Amazing Pass, kita hanya boleh pilih salah satu saja Santa Maria Cruise yang kita nak sama ada Day Cruise atau Twilight Cruise. Kena tengok tarikh dan waktu operasi juga. Rujuk SINI. Harga ticket walk-in adalah 1600YEN (RM58.56 approx) untuk Day Cruise dan 2100YEN (RM76.86 approx) untuk Twilight Cruise. Memang jimat banyak dengan menggunakan Osaka Amazing Pass. Syukur sempat beli Tuna Onigiri di Family Mart buat alas perut. Marilah kita naik Cruise Ship Santa Maria Day Cruise menyusuri Aji River.

Replica kapal Santa Maria yang digunakan.

Open deck kapal Santa Maria.

Ada restaurant toilet dan lower deck. Ada tempat duduk dan pameran sejarah.

Kapal cruise orang kaya dan Tempozan Giant Ferris Wheel.






Ini replica Christopher Columbus - Santa Maria adalah kapal pelayaran terbesar yang pernah digunakan oleh Christopher Columbus untuk belayar.

Lama jugalah bersiar-siar naik Santa Maria. Nampak roller coasters dan dengar jeritan-jeritan rupa-rupanya itulah Universal Studios Japan. Kami tak pergi sebab masing-masing bukan jenis yang minat theme parks. Tapi kalau ada masa lebih sampai juga rasanya. Hihihi.. Angin sangat kuat dan kencang plus sejuk. Semua sudut penuh orang jadi kami decide untuk ke lower deck. Orang tak ramai pun semua tertumpu bergambar di upper deck. Tanpa sedar akhirnya kami tertidur satu round sampailah kapal berhenti dan pengumuman dibuat. Baik punya pengsan tak tahu apa jadi diatas. Itu tandanya kami ni dah penat sangat sampai boleh tertidur. Macam lama tidur sebab terjaga rasa fresh. Buruk perangai.. Nak tidur make sure barang-barang berharga kepung baik-baik. Lena-lena pun berwaspada jugalah. On the way patah balik ke Tempozan Giant Ferris Wheel, kita akan lalu Osaka Aquarium Kaiyukan. Menarik sangat building ada replica ikan besar. Sekali tengok dari luar macam tak percaya itu aquarium tapi itulah sebenarnya aquarium lapan tingkat, antara yang terbesar didunia. Nak masuk boleh tapi tak tersenarai dalam list tempat-tempat menarik menggunakan Osaka Amazing Pass. Tapi kita boleh guna discount coupon yang diberikan. Dapatlah discount 100YEN seorang. Tambah tolak darab bahagi walaupun menggunakan discount coupon harga masih mahal sebanyak 2300YEN (RM84.18 approx). Disebabkan duit YEN makin menipis kami tak jadi masuk. Boleh rujuk entry INI kalau berminat nak masuk. Rasa menyesal pula tak masuk sebab seronok rupanya. Kalau ada rezeki kembali ke Osaka, memang aku nak masuk.

TEMPOZAN GIANT FERRIS WHEEL

Aku rasa semua orang pun tahu Tempozan Giant Ferris Wheel ini adalah famous di Osaka dan wajib naik sekiranya dah sampai ke Osaka. Kalau nak view lagi cantik datanglah senja in between hari masih cerah dan bertukar ke malam. Kami tak ada masa nak tunggu jadi terima saja waktu apa pun. Menggunakan Osaka Amazing Pass, kita scan tiket saja. Kalau walk-in harganya hanyalah 800YEN (RM29.28 approx). Ada dua options, nak naik gondola lantai kaca atau bertutup. Obviously yang lantai kaca panjang beratur berbanding yang bertutup. Satu pusingan penuh mengambil masa kira-kira lima belas ke dua puluh minit. Seronok dan tenang saja tak terasa pun berpusing. Cuma bila dah sampai di altitude yang tinggi kembang jugalah kaki sebab nampak bawah. Naik waktu siang ni advantage adalah nampak segala-galanya dengan jelas. Sejenis yang gayat memang penakut sikit. Permandangan Osaka Bay dan kawasan sekitar adalah sangat cantik. Nampak Akashi Kaikyo Bridge (lalu menaiki Cruise Santa Maria), Kansai Aiport dan beberapa lagilah attractions di Osaka.







Osaka Aquarium Kaiyukan dihujung sana.


Kembang kaki kalau tengok bawah.

Bangunan-bangunan sekitar Osaka Bay.

Dah nak sampai bawah semula. Bangunan sebelah adalah Tempozan Market Place.

Insyallah kukuh. Baca doa banyak-banyak.

Lega bila dah mendarat semula. Keluar dari Tempozan Giant Ferris Wheel kami masuk sekejap meronda dalam Tempozan Market Place. Cuci mata apa yang patut. Tak meriah sangat tapi okaylah kalau nak pusing-pusing. Singgah satu kedai jual Hello Kitty merchandises dan tiba-tiba jadi kanak-kanak semula. Dulu kecil tak dapat nak beli sekarang ada duit sikit baru boleh beli. Beli benda-benda comel saja senang nak bawa balik sebab luggage dah penuh dengan makanan. Alasan sangat padahal kalau boleh semua benda nak beli bawa balik. Katanya ada kedai makan halal di Tempozan Market Place tapi tak jumpa pun. Ingat kalau ada jumpa nak cross out kedai makan yang kami rancang nak pergi tapi tak jumpa. Janganlah kita buang masa marilah terus pergi cari makanan. Nak makan shabu-shabu halal yang famous diperkatakan tapi tak jadi. Nak pergi Matsuri pun ada dua sessions dah belum buka untuk session seterusnya. Ended up kami ke Halal Mentei Naritaya Osaka Minami. Yup.. Kedai Naritaya lagi sama macam the one we went in Kyoto.

MAKAN MALAM DI MENTEI NARITAYA OSAKA MINAMI

Dari Osaka Bay kami patah balik ke Osakako Station dan gerak ke Hommachi Station menaiki Osaka Subway Chuo Line (Green) dan tukar ke Midosuji Line (Red) dan turun di Shinsaibashi Station. Lepas tu on saja GPS key in nama kedai terus menapak. Selain turun di Shinsaibashi Station, boleh juga turun di Nagahoribari Station menaiki Osaka Subway Sakaisuji Line (Brown). Lebih dekat kurang dari sepuluh minit menapak. Lapar kemain kami berdua memang tak makan heavy meal dari pagi jadi inilah masa yang ditunggu-tunggu.

Kecil saja kedainya.

Mazesoba yang sedap pun turut ada disini.

Ruang dalam kedai. Tak ada surau disediakan disini.

Ain order Spicy Chicken Ramen.

Kami order Dumplings dan Croquette.

Aku masih setia dengan Beef Bowl. Memang favourite.

Chef tengah goreng Croquette.

Pelayan warganegara Indonesia. Mesra melayan dan bersembang.

Dumplings dan Croquette.

Spicy Chicken Ramen.

Beef Bowl.

Food was awesome. Sama sedap seperti di Kyoto. Sebenarnya kami nak ke Umeda Sky Building tapi cancel sebab dah kepenatan sangat. Sayang sebab tak kesana tapi tak apalah. Kalau korang berkesempatan, jangan lupa terjah Umeda Sky Building. Disebabkan that night was the last night di Jepun, kami decided untuk sekali lagi ke Dotonbori. This time betul-betul nak labur duit incase ada benda yang berkenan dihati untuk dibeli. Dari Mentei Naritaya kami jalan kaki saja ke Dotonbori. Dekat sangat-sangat.

TAKOYAKI DI DOTONBORI

Dalam entry lepas diSINI aku ada kongsikan tentang kedai Takoyaki yang kami singgah untuk beli takoyaki. Sebelahnya kedai yang sentiasa ramai orang. Disebabkan tak sanggup nak beratur, kami beli di kedai lain. This time bila kami ke Dotonbori, ingat nak cubalah takoyaki kedai ramai orang tu.. Mesti sedap sebab ramai sanggup beratur dan kebetulan aku dapat beratur depan sekali. Sambil aku beratur aku dapat tengok live pekerja sediakan takoyaki. Dari tuang batter hingga dah jadi bebola semua aku tengok dan excited. Yes !! Penantian berakhir juga bila dapat beli takoyaki. But semuanya meleset lebur dan kami bersyukur sangat dapat menyaksikan dengan mata kepala sendiri process penyediaan. Setelah semua takoyaki siap dimasak, pekerja itu menyembur alcohol sebelum dimasukkan kedalam bekas untuk dijual. Nauzubillah.. Syukur sangat kalau tak memang dah telan takoyaki tu semua. Kalau aku beratur belakang mana aku nampak apa jadi didepan. Hikmah sungguh Allah izin aku didepan sekali. Terus singgah kedai yang sebelumnya, masih tak ramai orang dan sekali lagi aku tanya untuk kepastian. Aku tunjukkan food card yang aku ada.. Senyum saja dia 'No beef only squid. No alcohol no sake no mirin. Muslims can eat these takoyaki.' Aku yakinlah sebab dari awal pun tengok dia masak tak ada benda meragukan. Ini peringatan juga untuk semua sebab sebelum berangkat ada ramai kawan-kawan pesan makan takoyaki di Dotonbori. Jadi inilah bukti tak semua benda nama 'Takoyaki' di Dotonbori adalah halal. Jangan main tibai beli saja.

Info mengenai Halal Food Card diSINI.

Kedai inilah yang sembur alcohol pada takoyaki.

Berkenan jacket disini tapi entahlah.. Kali kedua pergi tak mahu beli pula.

Nak icecream disini tapi tunggu pekerja tak muncul-muncul.

Pilihan flavours yang menggoda. Tapi sampai sudah pekerja tak muncul.




Are you lost kakak ?

Takoyaki lagi. Perhatikan betul-betul sebelum membeli.

Ramai sangat orang dalam kedai ni. Majoriti memborong kosmetik.


Ini bukan Captain America.. Ini adalah Kuidaore Taro - Most famous clown dan juga mascot Dotonbori. Banyak souvenirs dia dijual.

Menggunakan Osaka Amazing Pass, kita boleh naik cruise di Dotonbori juga.

How we gracefully ended our last night in Japan.

Alhamdulillah niat dihati nak makan icecream akhirnya tertunai bila kami singgah satu booth kecil saja jual icecream vanilla dan green tea matcha. Hanya ada beberapa flavours saja ada buat pilihan. Aku tunjuk food card dan reaction normal yang aku dapat haruslah muka pekerja yang berkerut-kerut. Ada tiga orang pekerja perempuan, muda-muda semuanya macam budak sekolah. Seorang dah pening kepala then dia tunjuk kat seorang lagi angguk-angguk saja. Diorang suruh kami tunggu sekejap lepas tu tiga-tiga hilang pergi belakang tak tahulah buat apa. Sekali keluar masing-masing bawa tepung bawa susu kotak bawa flavouring (aku yakin itu bahan utama dicampur nak buat icecream) dan belek depan kami. Satu-satu diorang perhatikan dah berbincang sebelum akhirnya dengan broken English salah seorang cuba jelaskan yang bahan-bahan digunakan semua selamat. Gigihnya usung semua bahan-bahan kedepan rasa nak gelak tak jadi terus rasa kagum. Comel pun ada juga beriya nak jelaskan. Lastnya kami belilah icecream dalam kesejukan makan. Dari Dotonbori walaupun baru pukul 7.30PM kami tak melencong mana-mana dah. Terus balik ke Shin-Osaka dan perjalanan tergendala sikit sebab ada train yang rosak. Akhirnya pukul 9.00PM juga sampai. Lepak sekejap bersihkan diri dan buat apa yang patut sebelum kemas barang. Ohh Ain kemas barang dulu sebab aku dah selamat pengsan tidur. Tapi at 1.00AM aku terjaga paksa diri kemas barang pula. Tak boleh tunggu esok sebab awal pagi dah nak gerak ke Kansai Airport.

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com

DISCLAIMER

All posts, images and pages are owned by the author (unless otherwise stated). No reproduction of the materials from this website are to be used in other third-party websites or personal uses without a written consent or permission from the owner.