SITI.YANG.MENAIP: NASI DALCA BAWANG / NASI DALCA BAWANG ASTAKA DI PASAR & KOMPLEKS MPPP SUNGAI ARA

NASI DALCA BAWANG / NASI DALCA BAWANG ASTAKA DI PASAR & KOMPLEKS MPPP SUNGAI ARA

/
12 Comments
October 02, 2017

NASI DALCA BAWANG / NASI DALCA BAWANG ASTAKA DI PASAR & KOMPLEKS MPPP SUNGAI ARA. I had this meal really long time ago. Saja teringat nak share sebagai tempat makan sedap dan best di Pulau Pinang. Mungkin ada kawan-kawan sedang merancang percutian ke Pulau Pinang bolehlah masukkan Nasi Dalca Bawang yang sedap dalam list. Terletak di bangunan Pasar & Kompleks MPPP Sungai Ara. Senang nak jumpa masukkan saja nama kedai dalam GPS terus sampai. Dulu macam susah sikit nak jumpa kedai sebab lokasi kedai yang lama dah berpindah. So funny sebab Onni dan AbamZul yang asal bukan orang Penang discovered tempat ni during their visit last time. Aku pun tak pernah tahu nasi dalca terkenal di Penang. Ada juga few other places yang offer hidangan nasi dalca tapi tak pernah cuba jadi no komen. Tak tahu rasanya macam mana. This one sebab dah cuba and sedap jadi berani nak recommend. Seawal pukul 17:00PM mula beroperasi sampai malam dan orang memang ramai. Pergilah awal lambat memang habis. Orang beratur tapi laju saja service jangan risau. Ada yang tapau ada yang lepak makan dikedai. Lauk-lauk semua panas-panas. Paling penting haruslah kuah dalca yang dijadikan kuah. Tapi aku tak minat makan nasi kuah banjir jadi minta sikit saja kuah. Satu lagi tarikan nasi dalca bawang adalah taburan bawang goreng di atas setiap hidangan. Sedap menjilat jari tambah pula dengan ayam goreng dan sedikit paru goreng. Harga yang berpatutan tapi tak ingat dah berapa. Kalau kebetulan tersesat area berdekatan jangan lupa pergi cuba. Tak rugi..

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com


You may also like

12 comments:

  1. First time dengar pasal nasi dalca ni. Sungguh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. marila jalan2 ke Penang. boleh bawa Farah makan2.. hihi =)

      Delete
  2. nak carilah esok, mcam sedap ja!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap Timm.. cari jangan tak cari =)

      Delete
  3. Nampak mcm nasi kandaq jg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih kurangla kak.. tapi highlight dia kuah banjir dhal tu ehhe =D

      Delete
  4. Terliur tengok. Ya ampun. Sedapnya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo datang Penang jangan lupa cuba =D

      Delete
  5. Sungai ara kt seberang ke area pulau?

    ReplyDelete
    Replies
    1. area pulau kak.. bila nak mai penang ? mehla cuti-cuti Malaysia =D

      Delete
  6. Replies
    1. mehlaaa jalan-jalan sini.. hihih =)

      Delete

DISCLAIMER

All posts, images and pages are owned by the author (unless otherwise stated). No reproduction of the materials from this website are to be used in other third-party websites or personal uses without a written consent or permission from the owner.