SITI.YANG.MENAIP: September 2017

JALAN-JALAN TRAVELOGUE SYDNEY NEW SOUTH WALES AUSTRALIA

JALAN-JALAN TRAVELOGUE SYDNEY NEW SOUTH WALES AUSTRALIA | ITINERARY 7 HARI DI SYDNEY NEW SOUTH WALES. Selesai cerita perjalanan selama tujuh hari di negeri New South Wales Australia. Negeri ketiga Australia yang berjaya aku terjah. Australia is an amazing country cantik bersih dan aku harap dapat cross bucket list untuk pergi ke setiap negeri di Australia. Pengembaraan yang seronok dan pelbagai pengalaman baru yang dapat aku belajar bersama kawan-kawan travel yang awesome dan sangat memahami. Dalam post ini, aku akan kongsikan itinerary perjalanan kami sepanjang tujuh hari di Sydney. Kali ni aku tak akan kongsikan budget dan perbelanjaan kami sepanjang berada disana. Aku lost track sudah berapa total perbelanjaan. Untuk sebarang pertanyaan boleh drop comment atau terus hantar email. Insyallah sedia membantu mana yang mampu.


ITINERARY 7 HARI DI SYDNEY NEW SOUTH WALES AUSTRALIA

Secara kasarnya inilah jadual perjalanan kami selama tujuh hari di Sydney New South Wales Australia. Pada peringkat awal perancangan kami ada cita-cita untuk terbang ke Gold Coast dan balik dari sana tapi tak jadi. Masing-masing setuju untuk stay di Sydney dan explore sehabis baik yang boleh. Dengan konflik tiket penerbangan dan sebagainya kami tak mahu keluarkan belanja yang lebih berganda jadi cukup dengan apa adanya. Ada rezeki lebih insyallah kita pergi Gold Coast atau tempat lain pula ya..


HARI 1

Arrival & Shopping Souvenirs Till You Drop
Sampai Sydney Airport terus beli sim card YES OPTUS untuk kegunaan seminggu dan Opal Card di WHSmith. Reload card dan gerak ke downtown Sydney untuk check-in di Chippendale. Rehat dan refresh sikit apa patut sebelum keluar. Hari pertama santai saja sambil cuba sesuaikan diri dengan kawasan sekeliling.
  1. Paddy Market
  2. Dinner di Kungfu Ramen Restaurant 
  3. Chinatown Friday Night Market

HARI 2

Let’s Go Around Sydney CBD
Satu hari suntuk diperuntukkan untuk meronda sekitar bandar Sydney saja. Ada banyak lagi tempat-tempat menarik di Sydney tapi tak mampu nak jenguk semua. Ini pun tak semua kami dapat pergi atas beberapa factors. Yang ada tick saja berjaya diterjah dan sesungguhnya kaki memang rasa nak tercabut. It was impressive I guess sebab banyak juga dapat cover dalam masa sehari. Kadang-kadang kita ingat sekejap saja kita akan singgah di satu-satu tempat rupanya memerlukan masa yang lama. Adjustment perlu dilakukan. Itinerary kena flexible.
  1. Angel Place Birdcages ü
  2. The Strand Arcade ü  
  3. Sydney Tower Eye  
  4. Laduree Macarons ü  
  5. Archibald Fountain ü  
  6. Australian Museum  
  7. Queen Victoria Building ü
  8. Sydney Town Hall ü  
  9. Cockle Bay Wharf ü  
  10. Madame Tussauds Sydney ü 
  11. Wild Life Sydney Zoo [Gift Shop] ü  
  12. Lunch di Ipoh On York  
  13. Sydney CBD Mosque  
  14. Pyrmont Bridge ü 
  15. Hard Rock Cafe ü  
  16. Harbourside Shopping Centre [Dinner - Enfes Kebab] ü  
  17. Chocolate Hunting Coles ü 
  18. Sydney International Convention Centre ICC [Prayer Room]  
  19. Darling Harbour Firework  
  20. Dinner Malacca Straits On Broadway ü  

HARI 3

Kangaroo & Koala, Here We Come
Jom cari kangaroo dan koala yang comel. Singgah dulu sekejap di The University of Sydney pura-pura seorang pelajar. On the way balik singgah labur duit di DFO Homebush dan dinner di It’s Time For Thai.
  1. The University of Sydney  
  2. Featherdale Wildlife Park  
  3. DFO Homebush 
  4. Dinner It’s Time For Thai  

HARI 4

Day Trip to Kiama, Sea Cliff Bridge & Wollongong
Day Trip ke Kiama adalah optional. Ikut citarasa masing-masing. Kami bertiga setuju untuk ke Kiama jadi kami rancang perjalanan kesana.
  1. Kiama Blowhole
  2. Sea Cliff Bridge Grand Pacific Drive 
  3. Wollongong
  4. Dinner Blue Flame Express

HARI 5

Day Trip to the Blue Mountains
Day Trip ke Blue Mountains dari Sydney adalah wajib dilakukan. Masih bergantung pada cuaca kena sentiasa tengok weather forecast. Harapnya hari tak hujan. Kalau hujan semua cable cars tak jalan jadi rugi macam-macam aktiviti tak boleh dilakukan. Makanan halal sangat limited jadi boleh sediakan bekal.
  1. The Echo Point
  2. Scenic World
  3. Kebab Shop Katoomba Station
  4. BigW Katoomba 
  5. Sydney Opera House
  6. Nur Muhammad Café Darling Harbour

HARI 6

Sydney and Its Bitches Beaches
Masa untuk menikmati sinaran matahari disepanjang coastal line Sydney. Jangan lepaskan peluang untuk enjoy kawasan pantai yang membiru di Sydney. Pastikan korang pilih hari paling okay mengikut ramalan cuaca. Hopefully betul sebab its Sydney, cuaca berubah begitu saja. Nak enjoy pantai langit kena cantik. 
  1. Coastal Walk Bondi Beach
  2. Coogee Pavilion
  3. La Perouse / Bare Island 
  4. Pancakes on the Rocks
  5. Sydney Opera House / Circular Quay
  6. Central Park Sydney 

HARI 7

Seafood Galore & Home Is Calling
Hari terakhir tak perlu padat sangat. Just nice perjalanan yang santai no rush jangan panic. Pilihlah penerbangan pulang pada waktu malam dan rancang supaya sampai airport sekurang-kurangnya tiga jam lebih awal, Dah nak balik what to do memang kena say goodbye. Why not hari terakhir kita sambut dengan menghabiskan saki baki duit yang ada dan pergi makan seafood sedap-sedap. 
  1. Sydney Fish Market 
  2. Manly
  3. Sydney Opera House 



CADANGAN DAY TRIP YANG BOLEH DILAKUKAN DARI SYDNEY | Selain daripada itinerary yang kami buat, ada banyak lagi options Day Trip yang menarik boleh dilakukan sekiranya berada di Sydney. Kalau ada banyak masa bolehlah cuba squeeze dalam perjalanan korang. Antaranya korang boleh cuba rancang perjalanan ke Hunter Valley. Jervis Bay, Berry, The Entrance, Royal National Park, Port Stephens Dolphin Watching & Sandboarding, Ku-ring-gai Chase National Park dan boleh juga kalau nak ke Canberra. Walaupun orang kata Canberra tu tak ada apa sangat kalau nak pergi tu pergi saja. It is your trip. Memang teringin sangat nak buat macam-macam aktiviti lagi di Sydney tapi masa tak mengizinkan. Manalah tahu in the near future dapat pergi lagi kita cuba explore tempat lain pula. Jadi aku kongsikan sekiranya ada kawan-kawan yang perlukan cadangan dan juga senarai entries untuk jalan-jalan ke Sydney yang dah aku siapkan. Harapnya semua entries perkongsikan kali ini dapat sedikit sebanyak membantu korang semua merancang perjalanan ke Sydney dan enjoy. Doa yang baik-baik saja. Happy travelling !!

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com

JALAN-JALAN TRAVELOGUE SYDNEY NEW SOUTH WALES AUSTRALIA

Entri sebelumnya diSINI.
23 March 2017 [Khamis]

JALAN-JALAN TRAVELOGUE SYDNEY NEW SOUTH WALES AUSTRALIA | MANLY + SYDNEY OPERA HOUSE + SELAMAT TINGGAL NEW SOUTH WALES. Sedap makan gelato sambil naik feri ke Manly. Perlu sangat ke pergi Manly ? Terpulang kepada citarasa masing-masing. Kalau ikut suggestion orang ramai memang Manly tersenarai antara tempat menarik di Sydney untuk dilawati. Tapi personally aku rasa tak adalah benda yang menarik sangat disana. It is just nice untuk duduk melepak santai dengan kawan-kawan tepi pantai. Kalau ada banyak masa di Sydney boleh singgah tapi kalau nak cepat skip pun tak apa. Gerak dari Circular Quay Wharf 3 menuju ke Manly Wharf. Perjalanan mengambil masa kira-kira empat puluh minit sehala. Cuaca mendung mengiringi kami sepanjang perjalanan. Aku nak sangat naik feri ke Manly hanya kerana satu sebab saja. Aku tengok entries yang PLM kongsikan rasa teruja terus letak Manly dalam itinerary. Korang mesti sedia maklum Sydney Opera House adalah antara icon terkenal di Sydney dan untuk ambil gambar Sydney Opera House dari sudut tertentu salah satu daripadanya adalah kena naik feri dari Circular Quay ke Manly. Kalau ambil gambar Sydney Opera House dari Mrs. Macquarie's Point pun tak akan sama dengan angle gambar dari dalam perjalanan ke Manly. Unless korang ada drone boleh terbangkan untuk ambil gambar dengan lebih jelas dan awesome. Tak perlu naik feri.

Bergerak meninggalkan Circular Quay.


Menghampiri Sydney Opera House.

Permandangan hadapan Sydney Opera House.

Sydney Opera House dikejauhan.

Please excuse my photography skill yang tak berapa nak membanggakan. Snap ambil gambar ikut mana sempat saja sebab hari mula hujan renyai dengan angin kuat bertiup. Camera pula tak sempat charge penuh jadi kena guna bila perlu saja. Memang puas hati naik feri ke Manly dapat tengok keseluruhan kawasan hadapan Sydney Opera House dari jarak dekat. Jadi kalau korang pun ada keinginan yang sama dah tahu nak kena buat apa kan.. Sampai Manly hujan dah berhenti tapi langit masih mendung. Bila-bila saja rasanya hari boleh hujan lebat. Sementara langit masih baik marilah kita meronda. Terus saja ke Manly Beach kira-kira sepuluh minit jalan kaki dari Manly Wharf. Surrounding sekitar Manly tenang saja. Ada beberapa butik pakaian branded dan ada juga local brands. Kedai cafe menjual makanan dan hotels. Menariknya juga hotel-hotel sekitar Manly sangat cantik dan klasik. Deretan rumah-rumah kedai ditukarkan menjadi hotels dengan rekaan yang stylish. Teruja dan kalau dapat spend satu malam pun menarik juga. Sayangnya kami dah nak balik Malaysia jadi mampu cuci mata saja. 

Aku kadang-kadang tak faham bila orang cakap pantai ni cantik.. kena pergi wajib singgah when hakikatnya view biasa saja. Samalah macam Manly Beach. Aku nak rate sebagai biasa saja nothing spectacular or the bomb sampai meleleh air liur tengok. Cantik lagi Bondi Beach dan beaches lain sekitarnya. Lebih bersih air lebih biru dan overall memang fantastic. Compare Manly Beach dengan Miami Beach Batu Ferringhi, lawa lagi Miami Beach. Manly Beach memang standard biasa saja cuma extra meriah sebab ramai tengah picnic dan sunbathing here and there. Bolehlah kalau nak main layang-layang or bubbles. Kalau duduk melepak santai pun bolehlah kira lulus ngam saja. Serious tak lama kami singgah acah jejak kaki bergambar saja. Nak duduk pun tak ada ruang yang menarik. On the way balik singgah beli kebab dulu. Cadangnya buat bekalan makan dalam flight tapi sampai balik Malaysia lupa terus nak keluarkan. Mujur tak basi dan masih boleh dimakan. Haaaih !! Ingat beli nak kasi Nurul dan Amy rasa kebab Australia. Maaflah ya..

MANLY + MANLY BEACH

Menghampiri Manly Wharf. Banyak kapal-kapal kecil.




Manly Beach yaaang.. huuurm..





Balik ke Circular Quay dan menapak menuju Sydney Opera House. Langit mendung hujan renyai tak dapat nak berlama-lama bergambar. Cari tempat berteduh dan ended up berada dalam bangunan Sydney Opera House. Sempat pusing-pusing dalam bangunan dan dengar free tour yang disediakan di lounge Sydney Opera House. Ada juga beberapa interactive screen yang disediakan untuk pengunjung yang berminat untuk tahu mengenai Sydney Opera House dengan lebih lanjut. Ramai pengunjung dan ada beberapa shows yang sedang berlangsung. Sementara duduk hilangkan penat di lounge dapatlah tengok gelagat Sydneysiders yang minat seni dan muzik. Menarik dan jadi penonton pun pakai baju cantik-cantik. Agak-agak hujan dah berhenti kami menapak keluar. Niat dihati nak ke Mrs. Macquarie's Point jadi kami terus ke park. Half way berjalan memang Allah izin hujan turun menderu lebat tak ada renyai terus gelabah cari tempat berteduh. Memang susah sebab open park ada pokok-pokok saja. Lencun tak payah cerita sejuk menggigil semua ada. Cancel ke Mrs. Macquarie's Point walaupun kami perlu berjalan dalam sepuluh minit saja lagi. Nope !! Memang tak ada tanda hujan nak berhenti. Terpaksa meredah hujan cross park to the nearest train station untuk terus ke Sydney Central Station. Naik train dalam keadaan basah lencun. Sambil tunggu train sambil perah baju. Hopefully tak mengganggu orang lain dalam train dengan keadaan kami.








Sebelum hujan lebat menderu turun.

Langit dah warning sebenarnya hujan lebat on the way.



SELAMAT TINGGAL NEW SOUTH WALES

Pengalaman sungguh tapi bila kenang balik memang kelakar. Macam-macam Allah izin merasa dalam trip kali ni. Ambil luggage di Central Station dan terus gerak ke airport masih dalam keadaan lencun kesejukan. Thank you Daus, kawan Amy teman kami jalan-jalan dan sama-sama lencun. Berlari-larian dalam hujan memang tak dapat dilupakan. Sampai airport kami masih ada empat jam sebelum waktu departure. Keluarkan baju kering nak salin dan berehat. Urusan check-in berjalan lancar tak ada lebihan berat just nice. Aku kongsi dengan Amy. Asalnya cuak takut terlebih tapi alhamdulillah. Masuk ke departure hall nampak ada shower room. Ingatkan nak tukar baju saja tapi menarik juga kalau dapat mandi. Pergi intai keadaan shower room dan terharu. Syampoo dan sabun pun disediakan apa lagi alasan untuk tak mandi ? Ohohooi tak pernah aku mandi kat airport tapi kerana terpaksa dah tak tahan baju kuyup semua basah. Selesai mandi scarf pun tak pakai shawl selempang suka hati baju tshirt seluar baggy, aku dah ready nak naik kapal terbang nak tidur dan balik Malaysia. Sejam sebelum departure dengar announcement flight delayed. Dengan captain dan anak-anak kapal turut sama menunggu dengan jayanya. Alang-alang dah masuk waktu solat carilah tempat boleh solat dulu. Nampak ada seorang kakak dari Malaysia nak tukar pampers anak dia. Aku minta izin nak join sekali sebab nak solat. Kalau aku masuk seorang macam minta kena kecam saja alang-alang dia ada baby dan urusan yang lebih legit nak guna bilik baby aku tumpanglah sekali. Dia pun tunggu sampai aku habis solat baru sama-sama kami keluar. Lega !! Naik flight dekat satu jam juga flight tak gerak tapi we were too tired to notice apa yang terjadi disekeliling. Aku sedar kami bertiga memang senyap sebab selamat tidur. Letak kepala terus masuk dreamland. Terjaga bila waktu makan entah bila depart pun aku tak tahu. Hahaha.. Nurul punya badan panas gila confirm sebab kena hujan. Flight attendant yang baik hati bagi ubat dan make sure kami okay. Paling tak boleh tahan bila ramai ingat kami students Malaysia belajar di Sydney nak balik bercuti. Pakat panggil 'adik' 'adik' padahal aku yakin budak flight attendant tu jauh lagi muda dari kami bertiga.

Apa ni ? Entry last ke ? Haaa.. Sudah-sudahlah tu dah habis dah tak ada cerita dah selamat sampai Malaysia alhamdulillah. Finally dapat habiskan entries siri ke New South Wales. Itineray dan perbelanjaan akan aku kongsikan dalam post yang lain. Thanks a lot kepada kawan-kawan travel kali ini, Nurul dan Amy. Nanti kita plan jalan-jalan sama lagi ya.. Both of you are awesome banyak tolong dan sangat memahami. I had fun travelling with you two hopefully korang pun had fun juga travelling together. Terima kasih juga kepada kawan-kawan yang sudi baca perjalanan kisah kami bertiga di Sydney. Aku masih ada rasa sayang yang tebal untuk Australia dan aku harap dimurahkan rezeki dapat teroka negeri-negeri lain di Australia untuk siri pengembaraan yang seterusnya. Meanwhile kita teruskan menabung untuk keriangan berganda. Happy travelling !!

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com

JALAN-JALAN TRAVELOGUE SYDNEY NEW SOUTH WALES AUSTRALIA

Entri sebelumnya diSINI.
23 March 2017 [Khamis]

JALAN-JALAN TRAVELOGUE SYDNEY NEW SOUTH WALES AUSTRALIA | BAGGAGE STORAGE SYDNEY CENTRAL STATION + SEAFOOD GALORE DI SYDNEY FISH MARKET + DARLING HARBOUR KE CIRCULAR QUAY. Haaari terakhir di Sydney. Memang setiap kali nak balik hati menjerit-jerit tidaaak mahu pulang. Cuaca mendung dari pagi sayup sama syahdu dengan hati kami. Flight balik pada waktu malam jadi kami masih punya waktu nak meronda lagi. Kena check out by 10:00AM tapi pukul 08:30AM dah siap. Di Central Station ada service Baggage Storage untuk tolong kita simpan luggage buat sementara waktu atau up to seminggu. Ada beberapa location sekitar Sydney and the nearest one senang untuk kami bertiga adalah di Grand Concourse Central Station Sydney bersebelahan saja dengan station Lightrail Hay Street. Harga pula mengikut size luggage (small medium or large) semestinya dan mengikut jam (4/8/24 jam). Aku ada satu luggage besar dan satu hand carry. For sure kami kena simpan lebih dari 8 jam terpaksa ambil untuk 24 jam. Total aku kena 29AUD (RM110.00 approx). Untuk rujukan lanjut sila rujuk SINI - Baggage Storage Australia. Lepas dah selesai semua urusan tagging bag dan bayaran kami teruskan dengan aktiviti-aktiviti yang sudah dirancang sebelum mengucapkan selamat tinggal kepada Sydney. Ada lagi beberapa tempat-tempat menarik sekitar Sydney yang bakal kami terjah. First of all kami sangat lapar haruslah pergi makan. Amy dah janji nak jumpa kawan dia di Sydney Fish Market jadi lets go !!

SEAFOOD GALORE / HIDANGAN MAKANAN LAUT DI SYDNEY FISH MARKET

When you are in Sydney, a visit to Sydney Fish Market should not be missed. Wajib menjadi antara tempat untuk diterjah. Dari Central Station kami naik Lightrail Central Station terus ke Fish Market Station. Boleh juga turun di Wentworth Park Station lebih dekat tapi kami nak lalu bangunan depan entrance area Sydney Fish Market jadi turun di Fish Market Station. Kalau turun di Wentworth Park Station masuk ikut pintu belakang. Weekdays pun orang ramai penuh dengan pelancong tapi tak sesak. Just nice nak cari tempat duduk makan dan lepak. Dalam Sydney Fish Market ada banyak kedai yang menjual makanan berasaskan hidangan laut. Rambang mata nak pilih semua nampak sedap dan teringin nak cuba. Sediakan duit saja sebab harganya tak adalah murah. Peminat sushi dan sashimi mesti cuba fresh sliced sashimi dari pelbagai jenis ikan. Aku tak minat sangat tapi tengok gebu-gebu ikannya telan air liur juga. Kami pakat order apa yang kami teringin dan kongsi bersama. Dah nak balik habiskan saja duit yang berbaki. Beli lunch set sesuai untuk empat orang makan. Aku dan Nurul beli 1/4 daripada seekor lobster. Kalau beli seekor besar memang menangis wallet. Dari pergi Semporna aku teringin nak makan dan rasa lobster rupanya dapat rasa di Sydney. 

Permandangan hadapan Sydney Fish Market.




Udang-udang yang comel.


Berpuas hati dengan hasil tangkapan.

Makan tepi perairan Blackwattle dan Anzac Bridge Sydney.





Atas lobster ada mashed potato dan cheese. Yuuums =D

NAIK FERI DARI DARLING HARBOUR KE CIRCULAR QUAY

Cannot remember berapa habis untuk merasa makanan-makanan diatas. Mahal yes tapi tak terlalu mahal sampai rasa terseksa nak bayar. Plus kami kongsi jadi it was okay. Just nice. Kami makan memang sampai licin tinggal kotak. Berharga sungguh setiap seketul ikan or seafood yang dibeli. Langit masih mendung tak ada tanda nak cerah. Susah hati juga sebenarnya fobia lencun berlari-larian hari sebelumnya. Dah kenyang dah senang hati dah dapat apa yang dihajati marilah kita gerak ke next destination. Kami nak terus ke Manly sekejap tengok ada apa disana. Dari kawasan Darling Harbour tak boleh terus ke Manly naik feri, kena transit dulu di Circular Quay. Inilah peluang nak naik medium pengangkutan feri yang terkenal di Sydney. Selain bas dan metro, Sydneysiders suka menggunakan feri untuk bergerak dari satu tempat ke satu tempat yang lain. Sejak hari first sampai kami tak pernah naik feri lagi jadi inilah masanya untuk merasa naik feri di Sydney. Dari Sydney Fish Market kami gerak ke Lightrail Wentworth Park Station dan turun di Lightrail Pyrmont Bay Station. Berdekatan dengan Lightrail Pyrmont Bay Station ada Pyrmont Bay Ferry Terminal. Disitulah kita akan naik feri ke Circular Quay. Ada banyak options sebenarnya dari Darling Harbour nak ke Circular Quay tapi kami memilih untuk menaiki feri.



Muka masing-masing sunburn teruk.


Feri untuk ke Circular Quay dah sampai.

Bye Darling Harbour.



Luna Park Sydney.

Sydney Harbour Bridge.


Menghampiri Circular Quay.

Seronok naik feri di Sydney patutlah ada yang ulang banyak kali. Duduk open deck sedap rasa angin cuaca mendung sejuk tak terik. Feri tak laju sangat dan tak merangkak lembab. Puas hati lagi-lagi bila dapat lalu bawah Sydney Harbour Bridge. Sebiji-sebiji besi jambatan jelas nampak. Dari Darling Harbour ada beberapa point yang feri akan berhenti before sampai di Circular Quay. Di Circular Quay ada banyak wharf jadi kita kena pastikan betul-betul wharf mana yang patut kita pergi untuk ke destinasi yang dituju. Kami perlu tunggu di Wharf 3 untuk ke Manly. Ada lima belas minit lagi jadi bolehlah beli ice-cream Gelato yang sedap berhadapan wharf untuk hilangkan dahaga. Sedapnya rasa  patutlah menjadi kegilaan sangat Gelato di Australia. Yang jual pula seorang pelajar dari Malaysia yang kerja part time di kedai Gelato jadi dah jumpa orang kampung habis semua flavours dia kasi rasa sambil bersembang. Enjoy dulu ice-cream feri datang baru gerak masuk Wharf 3 dan sedia untuk gerak ke Manly yang mengambil masa kira-kira setengah jam untuk sampai.

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com

DISCLAIMER

All posts, images and pages are owned by the author (unless otherwise stated). No reproduction of the materials from this website are to be used in other third-party websites or personal uses without a written consent or permission from the owner.