SITI.YANG.MENAIP: SIMPAN GAMBAR-GAMBAR KENANGAN KETIKA TRAVELLING DENGAN HASILKAN PHOTOBOOK

SIMPAN GAMBAR-GAMBAR KENANGAN KETIKA TRAVELLING DENGAN HASILKAN PHOTOBOOK

/
82 Comments
July 23, 2017
Ramai orang suka simpan kenangan ketika travel atau kenangan-kenangan apa juga events sekalipun dalam bentuk Photobook. Selain daripada simpan dalam hardisk dan share di social media, apa salahnya kita jadikan buku juga. Senang nak selak-selak kalau rindu. Aku baru berjinak-jinak dengan photobook tahun lepas. Niat nak siapkan photobook dah lama ada tapi asyik bertunda dan sebenarnya tak tahu nak mula dari mana. Tengok kawan-kawan lain buat memang teringin sangat nak buat juga. daripada dibiarkan gambar terperam. Aku bukanlah orang yang selalu sangat travel jadi pengalaman pun sedikit. Cuma rasa nak juga abadikan kenangan-kenangan selama berjalan-jalan dalam bentuk photobook. Akhirnya tahun lepas baru cuba, itupun setelah sepupu kenalkan dengan Pixajoy. At first memang blur tak tahu nak godek macam mana. Tapi Pixajoy sangat senang nak faham. Mudah sangat arahan jadi pening tak lama. Ada banyak websites yang offer service photobook. Ikut sukalah nak guna khidmat yang mana. Sekali dah buat rupanya taklah susah sangat. Jadi addicted pula bila berjaya hasilkan buku pertama. Terus rasa gian nak buat lagi dan lagi. Cuma masa saja cemburu lebih. Tak izinkan sangat nak duduk mengadap laptop dan edit gambar.

Baru ada empat buah buku.



Selain mengumpul souvenirs dari negara-negara lain, aku rasa eloklah juga buat photobook. Pendapat peribadi, setiap kali tengok balik photobooks yang ada mesti terbit rasa rindu. Macam terbayang-bayang kenangan-kenangan di satu-satu tempat yang diabadikan. Aku baru ada empat buah buku dan buat tak ikut turutan. Main ikut sedap rasa nak buat yang mana dulu. Harga standard ikut nasib promosi ketika beli coupon. Rezeki dapat murah boleh dapat dua buah buku. Kalau tengah tak ada promosi tunggu nanti singgah website lagi. My first photobook adalah #TravelockCTxSouthKorea dan dari situlah timbul minat nak buat untuk travelogues yang lain. Seronok edit dan susun gambar. Aku belum creative lagi nak buat photobook yang comical. Ada pernah tengok satu sample siap ada bubble talk. Comel tapi tak reti buat lagi. Jadilah photobook skema gambar susun rapat-rapat. Puas hati dengan service dari Pixajoy, pantas cantik kemas dan rasanya akan setia untuk jangka masa yang lama. Ini bukan entry review berbayar memuji Pixajoy. Tidak.. Memang suka dan rasa nak kongsi dengan kawan-kawan semua. Korang pun mesti ada juga kan koleksi photobooks dalam simpanan. Marilah kongsi idea dan suggestion sebab suka tengok photobooks orang lain juga.

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com


You may also like

82 comments:

  1. Wahh bestnya.. sy dr dulu mao travel tp still xda rezeki huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. belum sampai rezekinya bukan tak ada.. jom kita jalan2 jom =)

      Delete
  2. WAH SITI SUDAH ADA 4 PHOTOBOOK YA TAHNIAH BOLEH DISIMPANJADI KENANGAN PERIBADI

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak siapkan empat pun berzaman Kak PI.. memang makan masa nak siapkan especially part nak edit gambar. malas tapi suka.. macam mana tu hihi..

      Delete
  3. menarik,drpd print gbr ,mungkin boleh la lps ni bua photobook ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes sangatlah better dari sekadar print gambar hehe.. lagi berbaloi dan tak cepat rosak. hati pun puas =)

      Delete
  4. Bagus ni. Saya berkira-kira jugak nak albumkan semua softcopy gambar. Bila la ada masa nak buat ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang bab masa tu cabaran.. tpi bila dah siap rasa berbaloi sangat =)

      Delete
  5. irda pun suka nak buat photobook ni..maybe boleh buat untuk career..prrjalanan career..tp xreti sgtlah..nanti ajarkan boleh..nak start mcm mana..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yaa sebagai bukti career betul tu.. CT berniat nak buat juga sbijik untuk koleksi aktiviti-aktiviti di sekolah. senang nak dokumentasi.. meh PM tepi boleh CT ajarkan hehe..

      Delete
  6. nak jugak buat, ada jugk kwn bgi cdangan

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. buatlah Timm perasaan sentimental each time selak-selak balik tengok gambar hehehe dan rasa semangat nak jalan lagi jauh..

      Delete
  7. Ana pun suka tgk photo book ni.Dah lama teringin nak buat tp xterbuat2. Tp bila tgk CT buat ni rasa wajib nk print juga lah photo book ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe nak mula tu memang payah sikit tapi dah dapat rhythm rentak semua terus mengadap laptop nak siapkan hehe..

      Delete
  8. cantik bila gambar tu kena susun-susun macam tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa skema sangat.. tingin nak cuba yang cheeky2 comel2 sket hehe..

      Delete
  9. macam best je tapi kena godek2 dulu cara dia macam mana..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. a ah takpe first time saja susah sikit then lama2 godek2 jadi pro hehe..

      Delete
  10. bestnya..akak tak try lagi photobook ni memang teringin nak buat, hai kena godek2 jugalah nampaknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe sila sila.. puas hati bila tengok balik gambar2 kita..

      Delete
  11. Replies
    1. puas hati kak.. penat lelah edit gambar akhirnyaaa berhasil =)

      Delete
  12. hahah . teringin jgk nak buat. tp bukak travel pun . cuma nak buat photobook gmbr family. masalahnya semua dr handphone. hahahah takut nnti pecah pulak. gambr buruk bila di print

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya okay saja.. jangan buat besar2 buat just nice saja. and tengok resolution gambar. kalo kecik jangan enlarge sangat..

      Delete
  13. akak takde photobooks pun walaupun sebenarnya teringin sangat nak buat untuk gambar anak2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. best tu kak.. koleksi gambar anak2 lagi2 process depa membesar. nanti biar da dewasa tengok balik hehe.. kazen CT tu buat pasal anak2 dia.. gambar menangeh air mata berjurai semua ada hehe..

      Delete
  14. Best kan once dah berjaya buat photobook ni..
    Mrs Pip guna photobook.com.my ... tu pun buat time ada promosi jer lah, harga asal kan mahal ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oowh betul harga time xdak promosi brani jeling saja hehe.. CT beli coupon pun memang time promosi. tapi penah gak expired sebab terperam teruk..

      Delete
  15. wah...nampak macam buku cerita bergambar dah...best2...

    dl Aqil kecik2 selalu buat mcm tu. lani dh lama x buat dh photobook. xda masa nk susun gmbr

    ReplyDelete
    Replies
    1. bab masa tu memang seksa sket kan.. nak edit nak susun memang tak sempat. tapi bila dah siap tahap kepuasan tu peergh..

      Delete
  16. Wahhh boleh lah buat macam ni jugak nanti. Banyak simpan dalam laptop, risau jugak kalau hilang nanti. Huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes untuk apa2 events pun tak semestinya travel saja. hari raya pun kami buat photobook jugak.. dengan families semuala..

      Delete
  17. cantik sangat susunan gambar tu, tak nampak serabut.
    taktau pun kak ct penah pegi europe sebelum ni, nak kena baca balik ni :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekali saja dulu pernah.. tak adalah europe trip sangat saja je nama tu nak acah-acah hehe.. majoriti entries jadi draft.. tengah edit2 mana patut..

      Delete
  18. Memang seronok bila dapat buat photobook ni..akak ada buat beberapa buku dr photobook Malaysia gak. Cuma gambar anak je lah yg banyak..hehe.. nak letak pic travel,tak banyak berjalan lagi... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dengan photobook malaysia CT tak pernah cuba sebab dah sangkot dengan Pixajoy. hehe simpan je kak koleksi anak2 tu.. nanti depa besar tayang balik..

      Delete
    2. Haah...suka buat koleksi photobook...setakat ni dah ada 6 set.. hihi

      Delete
    3. wow bestnyaaa dah ada enam ketul hehe.. CT ada lagi 4 voucher 2 expired hahaha nak kena renew..

      Delete
  19. Wahhhh cantiknya....memang kenangan terindah bila tengok balik kan =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila rasa rindu nak travel tapi duit pun ehem ehem.. bolehla selak2 balik lepaskan rindu and bayangkan tengah disana.. hihi pun boleh gitu ^^

      Delete
  20. seronok kan dapat simpan kenangan macam ni. Baru create 1 buku .

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. sebahagian daripada kenangan. okay kak tu dah tiba masanya untuk tambah lagi koleksi hehe jadikan dua pulak ^^

      Delete
  21. Okey.....minat kita sama...travel then abadikan dalam photobook.
    Best kan??

    ReplyDelete
    Replies
    1. ngeh3.. sep sikit kak..!! syiook buat benda ni cuma makan masa hihi..

      Delete
  22. Kita hari tu beli voucher untuk photobook juga. Konon-konon nak abadikan segala gambar kat Canada dengan Korea tu. Last-last, takde masa nak mengedit, mengupload gambar semua. Makanya, burn la duit tu dan harapan untuk ada photobook. lol

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang bab nak spend time tu sangatlah limited. eeh tapi bukan kita boleh renew ke voucher tu.. kena bayarla sikit tapi boleh je renew. sayanglah kalau betul tak jadi gunaaa.. gambar2 awak dahlaaa superb..

      Delete
  23. Replies
    1. yes bagus untuk koleksi kenangan..

      Delete
  24. Jimat dan bagus jugak buat macam ni kan? Nampak sempoi daripada album gambar kenangan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. zaman skarang tak pasti ada lagi atau tak orang simpan album gambar macam dulu2.. maklumla katanya da makin moden hehe..

      Delete
  25. wah bestnya. Dulu teringin juga nak buat, tapi mahal...hehehe. So sy cuci gambar je dan buat album byk2 sbb jimat daripada wat photobook. Tapi x secantik photobook la jadinya...hehehe...
    Siti...jemput lah join giveway ni. https://ciknurul23.blogspot.my/2017/07/chocolate-fan-giveaways-by-sii-nurul.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena beli time promosi baru okay dan berbaloi.. kalau takdak offer memang mahai. hehe takpe macam mana skalipun.. janji kita simpan kenangan2 tu semua..

      Delete
  26. salam..
    wah siti ade buat ea..
    bgusnyer..
    mmg besh ni kalo buat kan..kenangan =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. sebagai kenangan.. bukan rajin selalu nak bukak hardisk tengok gambar hehe jadi elokla buat photobook..

      Delete
  27. travel takde sbb ibu suka gambar..I mean kena print gambar jugak la kan...so, utk photobook...Sally akan buat bila g konsert je..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow photobook diaaaa pasal konsert. hehe ibu nak gantung buat frame. ibu awak kan tu suka hiasan2..

      Delete
  28. good idea. sekarang store kat google drive je

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu ada gak simpan situ tapi rasa macam nak juga kena buat photobook hehe..

      Delete
  29. Bagusnya CT buat photobook.. Tabik spring la... Saya tak ada kudrat nak buat photobook

    ReplyDelete
    Replies
    1. process nak siapkan tu memang bercinta Kak DP.. memang malas nak mula tapi dah mula buat memang rasa ralit..

      Delete
  30. Replies
    1. inilaah masanya untuk buat Yui.. Yui banyak kucing boleh buat buku untuk kucing-kucing tu semua..

      Delete
  31. wah cantiknya photobook ct

    ReplyDelete
  32. Cantiklah fotobook tu.. Tapi tak berapa nak sabar susun gambar.. kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. yaa bab nak susun susun gambar tu memang perlukan kesabaran. tapi hasilnya memang memuaskan hati hehe =)

      Delete
  33. Zaman sekarg Kita dh X cuci gambar.. so photo book lg practical

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. kalau cuci gambar simpan dalam album ok takpe.. kalau letak entah mana mana hala perginya gambar tu..

      Delete
  34. cantik la...sy gak nk buat xbuat2 lagi hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. cammmon !! mulakan hehe nanti mesti addicted then terus rasa nak buat nak buat jaaa kerja tamo brenti..

      Delete
  35. Betul..sekarang memang trend buat photobook..senang..kita boleh DIY sendiri je kat mana2 website contoh macam pixajoy ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan senang skarang DIY lepas tu sendiri design sendiri puas hati. rasa macam pencapaian sangat bila tengok buku dah siap =)

      Delete
  36. menarik... mcm siti patut la buat sbb selalu travel..

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa-apa occasion pun boleh.. album raya.. gambar anak2 semua boleh. cantik2 je bila tengok balik hihi =)

      Delete
  37. bagus jugak buat macam ni.. kalau hilang gambaq ada jugak kenangan 😀😀

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul.. senang nak tengok and teringat2 balik time jalan2.. hehe..

      Delete
  38. wah dh ade 4 buah..saya nk habiskan 1 buku pun bercinta nak buat..

    ReplyDelete
  39. Mummy berimpian nak buat buku ni dah lama.tapi sampai skrg tak tertunai...busy nau nau..hahhha

    ReplyDelete

DISCLAIMER

All posts, images and pages are owned by the author (unless otherwise stated). No reproduction of the materials from this website are to be used in other third-party websites or personal uses without a written consent or permission from the owner.