SITI.YANG.MENAIP: PERISA AISKRIM PILIHAN HATI

PERISA AISKRIM PILIHAN HATI

/
82 Comments
July 28, 2017

Gambar sekadar hiasan. Tak boleh makan Baskin Robbins hari-hari. Menangis poket. Aku sangat suka makan aiskrim dan gelato tak kisahlah yang murah, mahal atau buat sendiri. Janji ais berkrim sejuk dan sedap. Taklah selalu masuk kedai aiskrim mahal dan enjoy. Sesekali adalah untuk reward diri sendiri setelah berhadapan dengan realiti. Apa salahnya kan.. Korang mesti ada aiskrim kegemaran dan flavour atau perisa favourite. Dulu rajin buat aiskrim Malaysia, bukan buat sendiri. Cilok sepupu punya aiskrim yang dia buat berniaga. Aaargh !! Dengan adik tak payah berkira. Perisa asam boi dan milo memang favourite sangat. Kadang tak cukup satu makan sambil tengok tv. Kalau aiskrim confection aku sangat suka Mat Cool Icy Grape. Yang perasa anggur ada rasa mint sikit dan any other yang perisa ala ala citrus seperti orange or lime. Jarang sebenarnya makan yang ala-ala Magnum dan Cornetto. Aiskrim McDonalds Sunday Cone dan McFlurry pun favourite. Ternanti-nanti perisa baru McFlurry nak dicuba. 

Bila sebut aiskrim mahal memang terus segar dan on saja bila diajak makan. Terus terbayang Baskin Robbins, Haagen Dazs, Ben & Jerry's, The Cream & Fudge Factory, New Zealand Natural dan banyak lagi. Haagen Dazs tak minat sangat tak tahulah kenapa tak berapa suka. Ben & Jerry's pula kena tengok flavours betul-betul before beli. Takut ada yang tidak-tidak and only available di hypermart yang exclusive macam Cold Storage, Jaya Grocer dan Sam's Groceria. High class sangat sampai susah nak jumpa dan beli. The Cream & Fudge dulu ada sebuah di Alamanda, tapi sekarang macam dah tak ada. Tak tahulah kalau dah bertukar lokasi. Di NU Sentral pun ada rasanya. Jarang jumpa tapi kalau ada aku sangat suka Banoffee Toffee. Sedapnya !! Telan air liur pula sambil menaip. And all time favourite haruslah Baskin Robbin, paling common yang senang nak jumpa almost everywhere. Favourite flavours haruslah Green Tea, Hockey Pockey, Mango, Gold Medal Ribbon, Pralines dan macam-macam lagi. Kadang-kadang selera tak dapat jangka. Suka certain flavours tapi ended up dengan flavours lain. Korang pula macam mana, marilah kongsikan bersama. Talk about ice-cream, rindu pada buah hati nan satu, membuak-buak rasa yang amat pada DediS, peneman setia partner makan aiskrim tak kira masa dimana jua. His favourite would be Mint Chocolate Chips. Al-Fatihah.

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com


You may also like

82 comments:

  1. PC semua perisa ok...cuma ikut mood..huhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. a ah kan sebenarnya ikut mood hihi.. kadang tekak tamo pun yang fav. nak cuba perisa lain pulak.. hehe..

      Delete
  2. suka sgt aiskrim,atleast dlm peti mesti ada 1 stok aiskrim :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. uuih ni advance hihi.. kena ada stock dalam fridge. jangan lupa maaakan sudah nanti kejung gitu jaaa hihi..

      Delete
  3. Mama asal Nama eskrem mmg suka laa.. to x suka perisa keladi

    ReplyDelete
    Replies
    1. wooh sama2.. jagung and keladi cannot goo..

      Delete
  4. Aiskrim semua sedap bg akak..layan je makan

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe janji nama eskrim ye daak ^^

      Delete
  5. pasal aiskrim jangan ditolak...akak suka yang campur almond dan kekacang

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaa tu kalau dalam cup okay kalo cone gini berterabur hehe..

      Delete
  6. Iskh rasa nak tadah aiskrim tu takut jatuh..
    Melting tau Siti, cuaca sekarang panas memang sesuai makan ice cream..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha teringat pulak one scene.. memang da pernah jatuh tergolek tak sempat makan pun. nak tunggu masuk kete punya pasal. merataaapi disitu jua..

      Delete
  7. semua ais krim yang mahal-mahal tak pernah merasa lagi. Takat yang dijual di giant tu je pernah merasa. Aiskrim magnum classic sekali sekala untuk reward diri. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana-mana pun sama kak.. janji ice cream takan ditolak. ice cream malaysia tu pun laaayan kadang-kadang sampai 3 4 makan.. hihi.. perlu untuk reward diri. dah penat kerja cari rezeki =)

      Delete
  8. Sedapnyer aiskrim....nyumnyum =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap kaaan.. rasa nak makan eskrim hari-hari..

      Delete
  9. Replies
    1. sedap sedap.. tapi tengah teringin Mcflurry plak ni..

      Delete
  10. Saya paling suka pun perisa coklat, hihihi. sebenarnya tak suka ice-cream sgt, bila teringin tiba2 baru cari.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe bila tiba2 teringin tu yang paling nikmat makan =)

      Delete
  11. kalau saya choc peppermint tu wajib beli!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe choc mint tu memang classic. dari dulu sampai skarang memang sedap =)

      Delete
  12. kalau saya paling suka magnum white choklat tu. tapi try kurangkan makan sbb risau kalori. haha. bak kata awk , sekali boleh lah reward utk diri kan ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa itula itula nak kurangkan tu yang tak reti hahaha keje nak makan saja itu ini lepas tu makin bam bam baru stress hahaha..

      Delete
  13. Akak suka Mint tu.. besttt

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi sedap kan.. tengok balik gambar rasa nak makan eskrim =D

      Delete
  14. Ya Allah...mint tu favorite...ni dh terasa2 dlm mulut dah pulak..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi dah terasa dalam mulut tu kenalah pergi cari eskrim hehe..

      Delete
  15. Akak on je semua flavour! Tapi kalau aiskrim malaysia tu, akak suka jagung, asam boi dan bubur kacang hijau. Yummeehhhhhh!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. CT xleh semua flavor jagung kecuali jagung sebenar. bubur pulut hitam ada tak orang buat eskrim ? tu dap dap hehe..

      Delete
  16. OMG!! Cuaca pnas terik ni sedappp klu dpt ice cream ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi apa lagi jangan lupa dapatkan eskrim hehe..

      Delete
  17. Terliurrr tengok aiskrim BR ni. Hahah! Sedapnyaaa 😉

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe dah terliur tu kena pergi beli hehe..

      Delete
  18. Replies
    1. hihi betul tu sedap.. tapi sekali sekala je boleh =D

      Delete
  19. Sedapnya Aiskrim lagi-lagi sekarang musim panas heavennya makan aiskrim

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul betul.. panas2 ni dapat eskrim memang nikmat sungguh la..

      Delete
  20. Replies
    1. best.. rasa macam nak pi cari air ais oo eskrim gak ni. panas kemain hari ni..

      Delete
  21. saya suka aiskrim potong je..

    satu potong 20 sen..

    buat sendiri pun boleh juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada lagi eh eskrim 20sen ? bestnya. yang CT jumpa eskrim Malaysia pun dah 30sen-50sen. eskrim potong kedai 1Malaysia pun singgit hehe..

      Delete
  22. wah temptingnya tengok aiskrim ni.. terliur lah pula, hehe

    NEEZA l Malaysia Lifestyle Blogger

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh pergi terjah makan eskrim skarang hihi..

      Delete
  23. Sedapnya aiskrim terliur tengok

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi sesekali tu bolehlah. hari2 nangeh poket T.T

      Delete
  24. siapa je tak suka aiskrim kan? hehe. kalau aiskrim ni flavor yg paling saya suka chocolate dgn green tea kot
    tapi percayalah, saya belum pernah makan baskin robbins lagi :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. green tea baskin robbins memang yuuummss.. jom Mazni. kita pergi baskin robbins hihi kalo nak akak banje kena datang penang dululah =D

      Delete
  25. Sama..favourite gak aiskrim2..paling suka yg ada perasa mint2..tak kisah brand apa..tapi selalu yang ada rasa mint2 ni, hat mahai2 je..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. eeh tak jugak yang bekas besar2 tu pun ada mint juga. slalu je beli tak ingat da brand apa tapi macam nestle ke magnolia ke.. ada je mint =)

      Delete
  26. nyum nyum., eskem membesar sbg johan., hehe2

    ReplyDelete
    Replies
    1. bilaaa Wak nak banjeee makan eskrim ni ??

      Delete
  27. suka tengok aiskrim pelbagai ni, tapi kalau tak ada orang belanja, IQ malas nak beli dengan sendirinya. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi boleh nak banja janji kena mai Penang dulu =)

      Delete
  28. saya hantu eskrem. paling suka Magnum. nyummm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Magnum suka yang ada almond tu ja.. tapi skrang ada banyak pilihan. sedap-sedap semuanyaa. janji nama eskrim tak tolak dah..

      Delete
  29. pernah makan sekali je aiskrim ni sebenarnya
    JanjiKita

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi BR ni sesekali okaylah. selalu poookai jadinya =P

      Delete
  30. Skrg BR ada promo. Belik 1 scoop flavor bru, free 1 scoop any flavor... ok jugak flavor bru tu.. lupa nma pulk

    ReplyDelete
    Replies
    1. waah gitu.. dapat free yang satu lagi tu. menarik.. ritu flavor baru nutty caramel sedapnyaaa tu makan banyak2 x apa.. hihi..

      Delete
  31. opssss berdouble nampaknye tu.. rsnye pernah makan sekali jerk aiskrim BR ni.. kalau x salah la.. agak manis jugak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. opcoz maneeeh hihi.. amek double sebab kalau single tak berbaloi dengan harga. baiklah double..

      Delete
  32. Fuyooooo BR .. Sefapnya laa layan aiskrim ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap.. kadang2 teringin tu kemain sangat tekak ni =P

      Delete
  33. Kita tak pernah lagi makan BR.

    ReplyDelete
  34. setakat ni layan BR dgn godiva heee memang puas dpt mkn

    ReplyDelete
    Replies
    1. godiva tak pernah try lagi hihih..

      Delete
  35. wawa suka ais cream jeruk & ais cream mcd sedap..")

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaais krim jeruk tu macam manaaa ?? tak pernah dengar cem menarik ja..

      Delete
  36. Kalau makan aiskrim BR ni, asyik pilih chocolated je. Tak reti pilih perasa lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi next time cuba pulak flavor lain. sedap2 semuanya =)

      Delete
  37. Replies
    1. yaaah itu yang kita mahukan hihi..

      Delete
  38. sedapnya laaa aiskrim BR

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap tapi tadak BR yang dekat dengan rumah huhu.. kena tahan dulu keinginan.

      Delete
  39. GV suka juga aiskrim. Sekali tu teringin nak makan Haagen Danzs, bila tanya harga, terkejut mahal gile. terus tak jadi beli. last last beli aiskrim milo sebagai pengganti. huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe itu mahai sangat. tapi sesekali apa salahnya. CT pernah makan skali rasanya tapi tak kena sangat dengan tekak. tak makan dah lepas tu..

      Delete
  40. Mummy makan Ice Cream Sunday Cone pun dah berbunga2 rasa hati.. hat lain mampu tengok je la..hahah :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa kamon Mummy xkan tengok ja.. sunday cone pun effort tu nak beli. kena pi mekdi hehehe..

      Delete
  41. Sesekali reward diri dengan aiskrim mahal pun nice kan siti.. Adoi.. Mujurlah Baskin Robins nie jauh.. Sha teringin nak cuba yang Haagen Danzs tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haagen Dazs pernah rasa sekali ja.. bolehla tapi prefer Baskin lagi hehe. seseskali okay kak kalo every week eerk.. nangis poket..

      Delete

DISCLAIMER

All posts, images and pages are owned by the author (unless otherwise stated). No reproduction of the materials from this website are to be used in other third-party websites or personal uses without a written consent or permission from the owner.