SITI.YANG.MENAIP: MAKAN BUAH DURIAN TERBAIK DARI BALIK PULAU DI DURIAN RUMAH BATU

MAKAN BUAH DURIAN TERBAIK DARI BALIK PULAU DI DURIAN RUMAH BATU

/
109 Comments
July 16, 2017
Setiap kali tiba musim durian tiba memang tak pernah lupa daripada teringat pada Balik Pulau, my home for about dua belas tahun. Sejak pindah ke seberang Pulau Pinang memang tak pernah miss untuk kembali ke Balik Pulau semata-mata nak makan durian. Memang rindu setiap kali musim durian disana, meriah sana sini orang jual durian. One of a kind sedap semacam despite harga yang sedikit mencekik. Tapi benda bagus haruslah comes with a price tapi tak akan pernah mengecewakan. Rugi sangat siapa yang tak suka makan durian. This time aku nak kongsikan tentang pengalaman makan durian di Durian Rumah Batu, antara lokasi terkenal untuk lepak makan durian Balik Pulau yang sedap. Di sekitar Balik Pulau mana-mana ceruk pun ada dijual durian yang sedap tak semestinya hanya di Durian Rumah Batu saja. Bagi aku, semua durian di Balik Pulau adalah awesome. Kalau inginkan privacy dan pengalaman makan durian di dalam dusun, memang Durian Rumah Batu adalah antara pilihan yang terbaik.

LOKASI DURIAN RUMAH BATU BALIK PULAU


Kedudukan agak tersorok dan terperuk dalam dusun durian tapi senang saja nak pergi. Boleh terus refer GPS untuk sampai ke kawasan Durian Rumah Batu. Jangan rasa ragu-ragu macam tersesat memang akan masuk hutan sikit. Don't worry signage banyak beri panduan. Boleh access dengan kereta dan jalan pun berturap cantik. Ada sungai juga kalau berminat nak mandi-manda.

Durian Rumah Batu
127, Mukim 2, Sungai Pinang,
11010 Balik Pulau, Pulau Pinang

Contact
012-538 5128

SILA BUAT TEMPAHAN SEBELUM KE DURIAN RUMAH BATU

Sekurang-kurangnya sehari sebelum silalah telefon dulu dan buat tempahan. Usually aku hanya beritahu budget dan jenis buah durian yang nak dimakan. Senang cerita nanti tauke pergi cari dan simpankan buah durian untuk kita. Sediakan duit saja. Setakat ni tak pernah lagi melampau-lampau benar harganya dan terlebih budget. Tak boleh pergi selalu sesekali nak merasa jadilah.

Permandangan di sekitar kawasan Durian Rumah Batu.

Tauke yang mesra pelanggan.



Memang puas hati dan sedap sehingga menjilat jari. Dari awal aku dah pesan nak durian yang isinya pahit jadi memang pahit betul kami dapat. Jangan lupa untuk tempah air buah pala sekali. Sedap diminum selepas makan buah durian. Segar rasanya kelat dan manis. Habuan makan durian tak ingat dunia, minum air masak kena banyak juga. Kalau tak mulalah nak panas badan dan sakit tekak. Benda baik dan berbaloi kena kongsikan dengan semua supaya orang lain pun dapat rasa nikmat dunia yang sama. Durian di kawasan lain pun sedap juga. Asal durian, kalau hulur aku tak tolak. Kalau berkesempatan ke Balik Pulau, apa salahnya singgah seketika di Durian Rumah Batu. Makan durian puas-puas sementara buah tengah banyak. Jangan tunggu lama-lama nanti melepas.

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com


You may also like

109 comments:

  1. Replies
    1. meh kak jalan2 ke Balik Pulau makan durian ^^

      Delete
  2. SEDAPNYA MAKAN DURIAN DI BALIK PULAU...DURIIAN YG DIJUAL GERENTI TERBAIK...PERNAH SEKALI ADA PENGALAMAN MKN DURIAN DI SANA

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul.. setakat ni tak pernah lagi dapat durian tah apa-apa di Balik Pulau. always yang terbaik hehe.. bru puas hati ^^

      Delete
  3. mengancammnya siti..hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe durian tu yang mengancam =P

      Delete
  4. Replies
    1. maila jalan-jalan Penang kak.. CT ada sini ha.. jom kita buat trip pergi Balik Pulau makan durian puas2..

      Delete
  5. Sedapnya duriannn. ni lagi best, terus makan dari kebun. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2.. luruh depa kutip terus serve hehe. best sebab depa kasi yang betul2 jenis kita suka. so berbaloi pergi..

      Delete
  6. Wah sedapnya durian. I is craving right niw. Mana nak cari durian yg pahit ni dekat sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sini tu kat mana tuuu.. maila Penang CT bawak pi Balik Pulau hehe dapat gak CT makan durian lagi kalo pergi sana..

      Delete
  7. pehh kuning betul isi doyan tuu. nak gak T__T

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuning warna isinyaaa pahit2 gitu baru nikmat makan durian hehe.. meh meh Penang akak bawak jalan. makan laaa puas-puas ^^

      Delete
  8. perghh..terbaik dari ladang, meleleh ailio..belum pernah rasa air buah pala..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. CT pun bru festime cuba air buah pala tu.. sedap lah jugak kena gaya dengan kita yang dah makan durian. tak adalah muak..

      Delete
  9. ya Allah, isi durian tu menggiurkan. Sedapnya lahai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf maaf tiada niat lain selain menggoda kawan-kawan semua mai Balik Pulau makan durian hehe..

      Delete
  10. Uuiihhh....nampak lemak berkrim

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe bukan nampak lagi dah.. memang confirm lemak berkrim.. hihi..

      Delete
  11. Wow! bestnya fresh dari ladang

    ReplyDelete
    Replies
    1. best.. mari2 kita masuk dusun durian sama2.. mai Penang roger naaa..

      Delete
  12. fuhh durian my feveret..ya Allah sedapnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap syukur nikmat dunia Allah kasi.. rugi tak makan durian kan hihi..

      Delete
  13. aduhaiiiii.. i is jeez okk..
    sedapnyaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. mai Penang kak jalan2.. sementara musim tengah banyak ni..

      Delete
  14. Fuhhh creamy.. Nasib baik baru makan durian malam tadi, kalau tidak meleleh juga baca entry akak ni. haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ngeh3.. dapnyee makan durian. akak suka tapi memang takleh makan banyak2. kalau banyak siap sedia nak demam..

      Delete
  15. owh jalan nak pi teluk bahang...

    ok tak jeles pun...

    masa kecik memang gila durian...

    dah besar...tak apalah tak makan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. a ah jalan nak pi Teluk Bahang. kat atas bukit tu pun ada satu lagi dusun famous kena call jugak tapi tu dah lama gila tak pi..

      Delete
  16. kalau manggis jeles sangatlah

    ReplyDelete
    Replies
    1. manggis dah banyak orang jual.. rambutan tak nampak gi huhu..

      Delete
  17. apapun durian balik pulau memang terbaik

    ReplyDelete
    Replies
    1. yezza..!! tepat sekali..!! tak mengecewakan..

      Delete
  18. Sedapnya.. Baru mkn suami beli.. Udang merah rm50 3 bekas kau.. Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow puas hati sangat tu udang merah hehe.. sedapnya rasa nak durian jugaklah skarang ni hehee..

      Delete
  19. Replies
    1. sedap kak.. sekrang jadi teringin plak dah dok tengok entry banyak kali..

      Delete
  20. Makk aiii sedapppnya... teringinnn...hihi... kira murah gak harga tu kan..puas hati makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. a ah untuk kualiti yang terbaik tu berbaloi dah tu.. tapi yang lagi murah dan sedap pun boleh dapat. saja je ni sesekali nak merasa..

      Delete
    2. uwaaa baru dpt makan 2biji durian kat sini...punya mahaalll..menangis smbil makan...hehe

      Delete
    3. saabarla hehe benda baik memang mahai.. hihihi..

      Delete
  21. Suka beno siti makan durian ya..akak tak minat sangat sekadar seulas dua boleh lah mkn .Mungkin sebab dah ada pokok sendiri walaupun hanya tinggal sepokok je tapi bila berbuah memang terbaik isinya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. untung ada pokok sendiri boleh makan bila2.. dulu ada tapi dusun tu atuk dah jual kat orang memang tak merasa dah pokok sendiri. suka sangat kak tapi takleh gak makan banyak2.. memang seksa sakit tekak and demam..

      Delete
  22. Balik Pulau!!!! rindunya. Tempat akak belajar dulu-dulu. Memang kalau musim durian, kitaorg snack petang makan durian uollss! fuhh...mewah betul rasa. Bila lah nak jejak kaki ke sini lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe belajar kat mana tu dulu kat Balik Pulau ? hehe memang rindu. CT dulu duduk sana sesekali pergi mesti teringat zaman kanak2 kat sana. hehe snack petang durian yaaaa bestnya =D

      Delete
  23. Perghhh isi dia memang terbaik.. teringin nak makan durian tapi harga memang meninggal.. Cam tak berbaloi nak makan.. adehh

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul harga sekarang tengah kemain mahal.. tunggu nanti time durian belambak2 murah la sket hehehe..

      Delete
  24. skrg bukan musim durian, kalo beli leh koyak kocek suar spender bagaii., huhu2

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe habis koyak rabak semua =D

      Delete
  25. wah bestnya, teringin gak

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe mari mari datang Penang.. boleh pegi sama-sama =D

      Delete
  26. Ya Allah sedapnyeeeeeeeeeee.. e'in dah laa hantu durian..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe bahaya ni hantu durian banyak duri =D

      Delete
  27. Wahhh!! Bestnya.. Thanks ct sebab share info ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok kak.. marilah jalan2 Penang =)

      Delete
  28. teringin nak makan durian. tapi bila tgk harga, fikir banyak kali. air buah pala air apa ya? huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengah mahai sekarang tapi kenot tahan. nampak je rasa nak makan. hehehe buah pala yang dijadikan air ? hahah comel soalan..

      Delete
  29. Replies
    1. sedap sedap.. marilah jalan Penang =)

      Delete
  30. Saya pernah tinggal di bayan baru. Not far from balik pulau. Durian balik pulau memang sedap. Tapi At that time saya memang tak tau durian rumah batu. Maybe i'll try but kena tempah pulak. Never mind. I will tempah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha dont mind please.. pergila sesekali booking makan durian mahal confirm sedap apa salahnya. kalau selalu memang nangeh poket hehe..

      Delete
  31. Huwaaaa sedapnya! Cx pon suka durian yg ada pahit2 sikit. Rasa nikmat bila makan. Bestnya kalau dpt kesana. Tp skrg tgh berpantang, so marilah berhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe sabaq sikit lagi nanti habis pantang boleh attack hehe.. durian pahit is the best kebaabom paling fevret hehe.. tapi asal durian hulur mesti tak tolak..

      Delete
  32. wah..menarik tempat ini makan durian.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe Uncle marila jalan2 ke Penang.. kita makan durian =)

      Delete
  33. Aduh....takkan nak ke Balik Pulau nak makan durian!...Tp mmg nampak sedaplah durian tu CT...oren, isi pun nampak tebal.
    Yg penting berbaloi, walau harga mahal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe sesekali apa salahnya mai lajak ke Balik Pulau.. alang2 tu mari ronda Penang sekali hehe..

      Delete
  34. sedapnya. hari itu kat kedai, dapat baunya. nak beli, duit xde..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe tunggu nanti lama sket rasanya murah dah sebab dah makin banyak. sekrang tengah baru nak mula ni memang kemain regenyaa..

      Delete
  35. waiting ur next entry..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. wooh.. hihi baiklah akan berusaha untuk rajin =D

      Delete
  36. Rasanya yang ni masuk dalam tv hari tu. Heheh. Bestnyaa makan durian. Selalu Nani kalau teringin sangat, beli yang dekat SS2 aje. Heheh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi pergh masuk tv plak dusun ni tak tahu tak tengok tv.. SS2 tu apa ?

      Delete
  37. hoiii...melampau la sampai ke dusun terus! hahahaha...tak hajak ni...mencik laaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan propaaaaa Sally !! kalau ajak pun macamlah awak boleh ekot huhu..

      Delete
    2. heloo...takat Balik Pulau, boleh je sampai kalau ajak...niat mana niat!!

      Delete
    3. sudahlah !! nak tunggu awak sampai Penang pun berjanggut ni nak pergi Balik Pulau. awak pandang Korea je.. CT kat Penang ni mana kurlas..

      Delete
  38. Allah dik ! Kecurrrr akk oi ! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak kak alamak.. kena mai Penang laaa lagu tu =D

      Delete
  39. Durian rumah batu ni mmg da bomb kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. a ah.. satu lagi atas bukit Teluk Bahang tu tapi sebab nak pi petang so takut nak lalu kawasan bukit2 tu.. maka x jadi hehe..

      Delete
  40. Laaaaaaa. Dah dua kali baca rupanya.
    Dah komen pun

    ReplyDelete
  41. Wahhhh sedapnya durian...heaven betul dapat makan durian ni...=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. meh jalan2 Penang kita pegi makan durian ^^

      Delete
  42. hi sis hehehe Mellya melawat :D
    mellyacrayola.blogspot.my

    ReplyDelete
  43. Ai fobia dengan durian. Mmg tak pergi la.. kalau ajak pun tak nak.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi takpe kak.. faham je ada orang tak suka. ada juga yang bau pun tak boleh.. kita pi makan benda lain lah kalau gituu ^^

      Delete
  44. Ohoii sedapnya durian Tu. Dah la tahun ni durian xbyk sgt

    ReplyDelete
    Replies
    1. eeeeh kat utara ni banyak duriaaan tergoda sokmo tengok durian. tapi sayang tekak takleh makan banyak sangat..

      Delete
  45. Ya Allah sedapnya... tapi kenapa SYM makan durian yang pahit yea? Saya suka yang manis tapi tak makan banyak la... harga pun mencekik.. hahahhaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. wooh CT makan je semua jenis kak tapi prefer yang pahit. tak tahula kenapa tapi suka sangat yang pahit tu. lagi paaahit lagi sedap hehehe..

      Delete
  46. Haritu ada makan-makan durian free. Mama nak pergi, tapi terlepas tarikh, makanya tak pergi. Takde rezeki makan durian free kot. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. uuish korang kat Balik Pulau lagilaaa syurga durian.. lajak le ngan mama pergi makan durian ramai ramai..

      Delete
  47. Replies
    1. sedap kak.. lepas tu kena minum air banyak2..

      Delete
  48. kat balik pulau memang femes dgn durian tu kan..
    dgr je la..yaya xpernah lagi merasa kat sana..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe marilah Yaya jalan2 ke Penang.. boleh akak bawak makan durian hehe..

      Delete
  49. akak xmakan durian kalau poyok makan la hahahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. eeeh gitu plak hihi.. CT dedua suka. kalo tempoyak suka ngan udang..

      Delete
    2. Hahahaha..ada sejarah yg x suka makan durian tu Abe kak ekin makan durian.. Temponyak x suka hahahaha adil la

      Delete
    3. hihi terbalik pulak dah gitu. takpe saling melengkapi gituuu..

      Delete
  50. sedapnyaa durian.. ya ampun terliurnya. tapi nak pegi balik pulau tu yg jauh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi alang2 pergi kalau sampai harus pergi cari durian tau.. makan puas puas sedapnyaaa..

      Delete
  51. pergh.. boleh meroyan ni... sedap alahai tengok buah durian...

    NEEZA l Malaysia Lifestyle Blogger

    ReplyDelete
    Replies
    1. tidaaak !! janganla meroyan hehe tapi berdurian xpe hihi..

      Delete
  52. try durian batu kurau pulak... sedap jugak

    ReplyDelete

DISCLAIMER

All posts, images and pages are owned by the author (unless otherwise stated). No reproduction of the materials from this website are to be used in other third-party websites or personal uses without a written consent or permission from the owner.