Wednesday, 11 January 2017

TRIP SEMPORNA SABAH | DAY 3 - PULAU KAPALAI DAN PULAU MABUL

TRIP KE SEMPORNA SABAH | JALAN-JALAN SEMPORNA ISLAND HOPPING - PULAU KAPALAI DAN PULAU MABUL


Entri sebelumnya di SINI.

JALAN-JALAN SEMPORNA | PULAU KAPALAI DAN PULAU MABUL. Hari ketiga di Semporna. Kami dijadualkan untuk ke Pulau Kapalai dan Pulau Mabul. Pagi hari tak ada aktivit berendam depan resort. Masing-masing sakit badan. Kami hanya tunggu bot datang pick up untuk teruskan perjalanan. Lambat sikit datangnya matahari dah makin mencanak. Hanya kami bertiga saja dengan Pakcik driver dan tour guide baru bernama Andis. Perjalanan diteruskan ke Pulau Kapalai. Jauhnya rasa journey boleh nak tertidur. Bayangan pulau tak nampak langsung. Dekat dua jam juga rasanya naik bot akhirnya sampai ke Sipadan-Kapalai Dive Resort. 

JALAN-JALAN SEMPORNA SABAH | PULAU KAPALAI


Hairan.. Kenapa Pakcik driver berhenti tengah laut. Mana darat nak turun ? Hahaha.. Tak ada daratan. Memang kena terjun terus masuk air. Memang itulah aktiviti kalau di Pulau Kapalai. Tak macam pulau-pulau lain yang cantik berdarat berpasir. Unik Pulau Kapalai sebab inilah pulau yang tak ada pulau sebenarnya. Terhakis sikit demi sikit. Jadi yang tinggal sekarang adalah peninggalan kesan hakisan. Memang daratan ciput sangat dan hanya ada ditengah-tengah resort lima bintang yang dibina diatas air. Aiyaaak.. Memang tidaklah nak terjun terus air tengah pasang bergelora. Gelap gelita. Idiq pun tak nak terjun. Ramai yang tengah snorkeling. Walaupun Pulau Kapalai tersenarai antara pulau tercantik di dunia, kaya dengan corals yang lawa belaka tapi tak apalah. Nak tengok kecantikan kena menyelam dulu. Jadi tak dapatlah aku nak share apa ada bawah sana.

Kapalai-Sipadan Dive Resort. Resort bertaraf lima bintang yang dibina di atas air.

Masing-masing bersetuju untuk tidak terjun ke dalam air. Berhuhuhu saja di atas bot.

JALAN-JALAN SEMPORNA SABAH | PULAU MABUL


Perjalanan diteruskan ke Pulau Mabul. Dekat saja dengan Pulau Kapalai. Satu lagi pulau yang berdekatan adalah Pulau Sipadan. Tapi kami tak kesana. Itu pun syurga untuk divers. Acah-acah berani snorkeling tak payahlah pergi. Hehehe.. Pulau Mabul adalah pulau yang paling banyak pertempatan berbanding pulau-pulau lain. Sekolah pun ada dan suasana lebih meriah. Andis bawa ke perkampungan penduduk-penduduk di Pulau Mabul and itulah pertama kali juga kami tengok gaya hidup orang-orang disana. Tarik nafas dalam-dalam. Memang hidup serba serbi kurang. Tak tahulah macam mana orang-orang disana menampung kehidupan. Rumah pun ada yang tunggu masa nak roboh. Memang membuka mata sungguh pengalaman di Pulau Mabul. Kanak-kanak bogel sana sini bermain-main tidak berpakaian. Tangan menghulur meminta-minta. Bukan tak mahu memberi. Sendiri jalan-jalan tak bawa apa-apa.








Andis bawa kami to the other side of the island. Kami ke Sipadan Water Village Pulau Mabul. Cantik. Sebelum ke Semporna aku memang dah berangan nak bermalam di Sipadan Water Village tapi bilik semua full. Yang tinggal hanyalah bilik orang honeymoon. Hahaha.. Tak jadi menginap di Pulau Mabul. Aku dah tergedik-gedik nak berendam tengok air jernis sekeliling resort tapi Andis tak bagi. Katanya tak boleh. Tak dapat kebenaran dari pihak resort. Memang tak ada seorang pun aku nampak tengah berenang. Tapi macam tak puas hati. Nak valid reason kenapa tak boleh. Ingatkan boleh saja terjun. Kawasan tepi pun tak boleh. Walaupun tak termasuk dalam kawasan resort, tepi saja pun tak boleh. Memang boleh tengok menjamu mata saja.






Lastnya kami ke another spot and Andis cakap situ boleh berenang. Tapi aku pula dah hilang mood. Tak ada selera nak berenang. Spot biasa saja and tak ada corals pun. Tak tahu nak tengok apa. Mula nak bebal sebab tak seperti yang dibayangkan. Kenapa orang lain pergi Pulau Mabul boleh berenang suka hati.. Celah mana pergi boleh ambil gambar cantik-cantik ? Paaanas tak puas hati tapi diamkan sajalah. Mujur ada Pakcik Bajau Laut datang jual ketam-ketam gemuk memujuk hati. Ada jugalah faedah ke Pulau Mabul. Dapat beli ketam-ketam fresh bawa balik ke resort.

Mood dah memang tak baik suruh buat apa pun tak jadi. Ajak Pakcik driver bot dan Andis balik ke Lato-Lato Mun Resort. Hari masih awal lagi sebenarnya tapi tak ada jiwa dah nak bersiar-siar di Pulau Mabul.. Jom sajalah kita balik. Pakcik driver bot bawa pusing keliling Pulau Mabul. Lalu di beberapa resort dan chalet yang memang terkenal di Pulau Mabul. Ada Scuba Jeff Sipadan, Big John Scuba, Uncle Chang Bungalow, Scuba Junkie dan banyak lagi pilihan yang boleh dipilih. Semua pilihan tempat tinggal ada menyediakan package diving. Jadi aku buat conclusion sendiri. Nak enjoy Pulau Mabul sama seperti nak enjoy Pulau Kapalai. Kena dive !! Sangat sesuai untuk those yang berani diving. Aku belum berani.



17 ekor hanya RM150.00. Seekor pun besar dari tapak tangan.


Banyak chalet dan resort lain di Pulau Mabul.


Pakcik Bajau Laut menjual udang lipan kepada pelancong. Huhuhu..


Overall aku tak berapa suka trip ke Pulau Kapalai dan Pulau Mabul on that day. Tapi kalau ada kesempatan untuk kembali aku nak pergi lagi. Aku yakin ada cara sebenarnya untuk menikmati keindahan kedua-dua pulau dengan betul. Perhaps next time aku boleh belajar diving pula. Dapatkan lesen dan bina keyakinan untuk jadi berani. 

Pulang ke Lato-Lato Mun Resort. Kami balik awal makcik di resort pun terkejut. Nampak sangat tak berapa teruja. Bagi ketam-ketam untuk makcik rebuskan. Nanti makan for dinner. 
Sedar.. Dah malam dah Maghrib. Ya rabbi lamanya hanyut tertidur. Hehehe..

---------------------------------------------------------------------------------------------

Al-Fatihah untuk arwah DediS, Shuhaimi Bin Sulaiman.
-SITI YANG MENAIP (SYM)-

Reach me via email at :
sitiyangmenaip@gmail.com

24 comments:

  1. Pemandangan yang cantik atas laut. Kalo dalam laut sure lagi cantik kan. Cepat2 apply lesen diving pulak pasni. Balas dendam nnt datang balik diving sampai lebam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. teringin nak diving kak tapi ada itu sejenis takut hehe.. itula kat atas acah2 cetek pun dah cantik. ape lagi bawah sana tu..

      Delete
  2. Memang tak boleh terjun depan resort tapi kat pantai bahagian pulau pun cantik juga...

    Wah bestnya sambil dinner sambil mengetam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa kenapa tak boleh ? situla lawa clear saja airnya. buatla boleh naik canoe ke apa ke.. cewah macam CT lak manager situ hehe.. pantai kami pergi tak cantik pun. serius tadak selera nak mandi pun.

      mengetam juga yang penuh nikmat =D

      Delete
  3. peliknya kenapa dia tk kasi berenang kt situ pulak..tak pasal2 hilang mood orang nk bergembira :(

    ketam tu looks yummy!

    ReplyDelete
    Replies
    1. entahla tak tahu kenapa tak boleh berenang situ. tapi memang sorang pun tak ada berenang situ. bila tanya tour guide just cakap orang resort tak kasi. nak jaga quality kot entah hehe..

      Delete
  4. Allah...cantiknya permandangan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantik.. terasa rindu pula macam nak pergi lagi =)

      Delete
  5. murahnya 17 ekor hanya rm150 tu, besar2 lak tu. puas makan

    ReplyDelete
    Replies
    1. iyeee geram tengok hehehe.. hidup lagi masa beli..

      Delete
  6. u kena ulang lagi tu.
    ramai yg bagi tau, this place cantik dan siap tidur2 kat situ lagi.
    akak tak boleh nak ke sana.
    lesen tak lulus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itula tapi huurm.. CT tak tahulah bila nak pegi lagi hehe.. seronok tapi tak sanggup nak sunburn =P

      Delete
  7. CT yang paling comel~~~ rindunyer... lama tak jengah sni :) sihat ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe tula lama kan tak bersembang2.. alhamdulillah sihat ^^

      Delete
  8. cantiknye view dia.. laut dia bersih je :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jernih and bersih.. memang cantik =)

      Delete
  9. ya Allah cantik nyaaa. bila boleh pi sana jugak ni

    ReplyDelete
  10. Cantik sungguh.. Tp bayangkan jika bawa kanak-kanak mesti kecewa tak boleh berenang. Mahal tak bayaran tidur sini satu hari?

    ReplyDelete
    Replies
    1. a ah.. kalo menginap sana okay kot. dibawa ke spot yang sepatutnya.. CT pun tak tahu nak komen guano sebab tak tahu =D

      Delete
  11. Assalam siti,
    cantik nye view
    cantik2 belaka gambar semporna...
    bila la dpt wat tangan depa gitu huhuhuuu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. joooom kita pi Semporna.. setiap kali tengok gambar rasa nak pegi lagi tapi satu ja tak tahan.. sunburn =p

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...