Thursday, 22 September 2016

WINTER TRIP | SOUTH KOREA 2016 : DAY 2.0 - IGIDAE PARK + ORYUKDO SKYWALK

JALAN-JALAN MUSIM SEJUK DI KOREA | BUSAN - IGIDAE PARK + ORYUKDO ISLAND


Entri sebelumnya di SINI.
16 Januari 2016

TEMPAT-TEMPAT MENARIK DI BUSAN | SOUTH KOREA : IGIDEA PARK DAN ORYUKDO ISLAND. Awal pagi terus kemas barang-barang dan simpan di lobby. Satu malam saja di Welcome Busan Guesthouse. Misi meneroka Busan diteruskan. Ada beberapa tempat menarik yang kami dah target nak pergi before bergerak ke next destination - Igidae Park dan Oryukdo. Disekitar kawasan Oryukdo ada beberapa tarikan : Oryukdo Island, Oryukdo Skywalk dan track untuk walking trail. Boleh hiking atau bersiar-siar di tepian laut. Cadangan asal sebelum berlepas ke Busan adalah untuk ke Gyeongju dan ambil day tour. Tapi fikir balik kami takut terkejar-kejar. Breakfast roti dan jem.. telur rebus (disediakan oleh pihak hotel) dan grilled mackerel dari Jagalchi Market dinner malam sebelumnya. Strawberries manis dan gebu juga. Sedapnya !!

Cara untuk ke Oryukdo Skywalk (Dari Busan Station) :
1. Naik bus No. 27 dari Exit 10
2. Terus saja ke Oryukdo SK View Humun Bus Stop 
3. Jalan lebih kurang 300m untuk sampai ke destinasi

Asalnya kami hanya refer pada information di atas. Dari Choryang Station kami perlu ke Busan Station. Siap sedia untuk bergerak. Turun dari tangga lobby terpandang papan notis yang disediakan oleh pihak hotel. Eeeh !! Tak perlu ke Busan Station. Ada cara lain untuk ke Oryukdo Skywalk dari Choryang Station.

Pihak Welcome Busan Guesthouse ada sediakan notes cara-cara ke Oryukdo Skywalk dari Choryang Station.

Dari Choryang Station juga ada bas yang boleh bawa penumpang ke Oryukdo Skywalk. Cuma kena keluar ikut exit lain. Tak jadi masalah. Keluarlah ikut Exit 12 pula. Bas yang sama juga kalau dari Busan Station. Hihihi.. 

Cara untuk ke Oryukdo Skywalk (Dari Choryang Station) :
1. Naik bus No. 27 dari Exit 12
2. Terus saja ke Oryukdo SK View Humun Bus Stop 
3. Jalan lebih kurang 300m untuk sampai ke destinasi

Exit 12 Choryang Station.

Yeay bus dah sampaaai =)

Kalau ikut Google Maps, perjalanan mengambil masa selama satu jam tapi rasa tak sampai satu jam. Mungkin hanya 30-45 minit bergantung pada traffic. Jadi pandai-pandailah budget masa. Bila nampak pintu gerbang SK View (apartments) kami pun turun. Nasihat aku.. Jangan turun lagi. Bus akan berhenti di hujung jalan untuk u-turn. Patutlah dari jauh nampak banyak bus tersadai. Kalau turun awal kena menapak jauh. Syukur cuaca sejuk mendung berangin. Kalau tengah hari rembang summer matahari mencanak ? Haaa..

Ini after 10 minit menapak dari entrance SK View. Still a long way to go. Huhuhu..

Bus Busan City Tour.

Bila dah sampai hujung.. Boleh pilih nak kemana dulu. Igidae Park di sebelah kiri atau terus ke Oryukdo Skywalk di hujung jalan. Kami pergi Igidae Park dulu. Igidae Park ni besar tau. Hiking trail dan laluan agak panjang. Coastal walk pun mungkin juga sebab tepi laut. Ramai ahjusshi ahjumma siap sedia dengan hiking gear untuk memanjat. Kagum sungguh. First kena panjat tangga atau jalan cerun hampir 90 degree. Tercungap-cungap memanjat. Sampai atas teruskan lagi perjalanan. Banyak tangga sungguh negara ni. Aku panjat sikit saja nak bergambar punya pasal. JM teruskan ikut laluan trail yang disediakan seorang diri while aku tunggu dibawah layan perasaan. Aku kirim camera minta tolong JM ambil gambar ada apa atas sana. 

Tak larat !! Plus takut kalau nanti pinggang buat hal. Kalau cramp tiba-tiba dah JM kena dukung aku pula. Hihihi.. Jadi baiklah berjaga-jaga.

IGIDAE PARK COASTAL WALK / HIKING TRAIL


Igidae Park dan Oryukdo Skywalk dihujung sana. Cantik !! Walaupun pokok semua togel kekeringan.

Oryukdo Observatory Deck. Pulau-pulau di sekitar Oryukdo Island.


Nampak laluan bertangga tu semua ? Kalau rajin boleh pergi naik memanjat.

Oryukdo Skywalk dari laluan trail.

Hiking trail.

Hiking trail lagi,

Oryukdo coastal line.

Oryukdo coastal line lagi.

Dah puas cuci mata dari atas, kami terjah Oryukdo Skywalk pula. Ramai juga umat manusia yang ada. Masing-masing bawa keluarga or partner. Meriah. Nak lalu di Oryukdo Skywalk kena pakai kasut khas. Jangan risau free saja. Nanti nak lalu ada ahjusshi akan kasi sepasang untuk kita. Tak perlu buka kasut pun. Sarung saja kasut khas balut kalut kita. Comel sangat..

ORYUKDO SKYWALK


Oryukdo Skywalk sebenarnya adalah jambatan transparent yang dibina menjulur ke tengah laut. Tidaklah jauh ketengah sangat. Acah saja lebih. Sepatutnya nampak clear bawah jambatan tapi tak tahulah kenapa.. Cermin kaca berdebu dan macam dah kotor. Tak clear langsung nak nampak bawah. Jadi kita enjoy sceneries atas sajalah. Batu-batu cantik bawah jambatan semua tak nampak. Huuurm..


Boleh naik cruise juga dari Heundae Beach.

Ahjusshi sibuk cari pasangan kasut khas. Dah dapat baru boleh lepas lalu Oryukdo Skywalk.

Kami dah ready. Hahaha.. Kelakar pula rasa pakai benda alah ni..

Masing-masing dengan sarung kasut special.

Tengok umat manusia ramai sangat. Terpaksa berhenti satu sudut berhimpit-himpit nak ambil gambar. Nak enjoy view pun terbantut. Huhuhu..

See.. Lantai dah tak clear. Tak tahulah kenapa. Maybe sebab dah rosak itu yang semua kena pakai sarung kasut.

Aku berhenti nak bergambar. Ahjusshi dan anaknya berminat pula nak join. Ok marilah bersama-sama. Hihihi..

Disebabkan sceneries cantik.. Kami abaikan saja kekecewaan cermin kabur Oryukdo Skywalk. Tak habis lagi business di Oryukdo. Tungguuu..

---------------------------------------------------------------------------------------------

Al-Fatihah untuk arwah DediS, Shuhaimi Bin Sulaiman.

-SITI YANG MENAIP (SYM)-

Reach me via email at :
sitiyangmenaip@gmail.com

Tuesday, 13 September 2016

WINTER TRIP | SOUTH KOREA 2016 : DAY 1.4 - JAGALCHI MARKET

JALAN-JALAN MUSIM SEJUK DI KOREA | BUSAN - JAGALCHI MARKET


Entri sebelumnya di SINI.
15 Januari 2016

JALAN-JALAN MUSIM SEJUK DI KOREA | BUSAN - JAGALCHI MARKET / MAKAN MALAM SEAFOOD YANG SEDAP. Bila sampai tempat orang kalau boleh memang nak merasa makanan disana. Maka.. saat yang ditunggu sudah tiba. Nak makan dan perut sudah bergendang. Memang kami plan untuk dinner di Jagalchi Market. Antara lokasi tempat makan di Busan yang perlu masuk dalam list. Menyesal kalau tak cuba makanan di Jagalchi Market. Jalan dulu kasi penat pusing seharian baru berbaloi makan sedap. Rasa puas yang amat. Dari Gukje Market boleh jalan saja ke Jagalchi Market. Terus dari metro Jagalchi Station pun boleh. Jalan jauh dalam cuaca sejuk tak terasa langsung. Hihihi..


Kedudukan Gukje Market dan Jagalchi Market. Juga kedudukan metro Jagalchi Station dan Nampo Station.

Jagalchi Market
1. Jagalchi Station Subway Line 1 - Exit 10 (5-10 minit jalan kaki)
2. Nampo Station Subway Line 2 - Exit 2 (5-10 minit jalan kaki)

Kami sampai sekitar kawasan Jagalchi Market dah senja. Hari sayup nak malam. Padahal baru pukul 5.30 petang. Itulah drawback kalau travel musim sejuk. Siang sangat limited. Menyelusuri pasar basah di luar Jagalchi Market memang menakjubkan. Macam-macam jenis seafood ada terjual. Ikan yang kita tak tahu nama apa.. Raw seaweed.. Makanan laut yang pelik. Oh.. Yangnyeon Gejang 양념게장 atau marinated crabs bersama sos gochujang pun ada. Tengok sajalah nak cuba tak berani. Meriah sangat kiri kanan Ahjumma Ahjusshi menjual. Banyak juga gerai makan yang menawarkan hidangan King Crab. Ada yang menyeru memanggil suruh masuk kedai. Memang teringin nak cuba. Semua sebab tengok Jihyo makan kemain sedap gayanya. Hihihi.. Insyallah next time.

Giant octopus. Seramnya. Tentacles saja dah sebesar lengan. Kalau beli ni agaknya berapa orang makan yaaa..

Semua ikan besar-besar. Memang tak tahulah jenis apa. Kat pasar Malaysia pun keliru nama ikan hehe..

Sentiasa kena ada air mengalir untuk kekalkan kesegaran. Entah apa benda agaknya tu..


Masuk ke perkarangan Jagalchi Market kami meronda di kawasan belakang sekejap. Sebelum masuk ke bangunan tujuh tingkat itu marilah kita melayan view dulu. Menikmati sunset dengan udara segar sejuk memang seronok. Dari jauh boleh nampak rumah-rumah tersusun cantik di Gamcheon Culture Village dan Nam Harbour, antara port di Busan yang terkenal. Banyak kapal-kapal laut dan pulang bawa hasil tangkapan. Cantik.



Ground floor Jagalchi Market hanya menjual fresh seafood. Sama macam diluar tapi lebih teratur dan kemas. Ikut section tertentu. Dried product satu bahagian.. Belut.. Ikan-ikan dan Abalone semua asing-asing. Lantai yang basah itu normal. Jadi kalau pakai seluar meleret tu jaga-jagalah. Kalau nak makan kena naik atas. Ada banyak tingkat jadi kena search sikit mana yang best. Boleh juga kalau kita nak beli seafood dibawah dan bawa naik atas untuk dimasak.




Kami tak beli apa-apa pun dibawah. Terus naik ke tingkat atas dan order nak makan apa. Malas nak beli dan bawa naik. Macam susah saja. Tapi terpulanglah. Hihihi.. Kami naik ikut tangga tengah dan terus terjumpa kedai makan yang menarik minat dihati. Actually gaya pekerja perempuan yang approach kami yang membuatkan kami rasa nak makan disitu. Penuh yakin dia menegur dengan limited English dia cuba juga meyakinkan. Katanya halal dan memang ada muslims yang pernah makan disitu. Yakin dan tawakal kami pun duduk. Ambil seat duduk bersila mengadap laut sambil terus membelek menu memilih makanan.




Harga jujurnya agak pricey. Dengan tukaran mata wang yang tinggi ketika kami kesana. Hanya kami berdua saja yang makan. Kalau lagi ramai mungkin lebih berbaloi. Tapi sedap. JM pun sudi melayan keingingan aku. Terima kasih. Hihihi.. Kami order Haemultang 해물탕 atau seafood stew dan Godeungeo Gui 고등어구이 atau grilled mackarel. Kalau ikut nafsu memang lagi banyak nak order. Semua nampak sedap. Excited first time nak makan hidangan makanan di Korea. Tapi haruslah kita sedar ada banyak lagi hari yang perlu dilalui.

Sebelum hidangan utama sampai meja dah dipenuhi dengan Banchan 반찬 atau side dishes. Macam-macam dia hidang sampai penuh meja. Pajeon 파전 pun dapat free. Muka terkejut bila dihidangkan pajeon sebab tak order. Pekerja tu kata service. Agak sajalah free. Hehehe..

Tak semua banchan kena dengan tekak. Ada yang weird dan cannot go.
-
Haemultang dah sampai !!! Pekerja baik tolong guntingkan sotong. Service juga katanya.

Grilled mackarel. Tapi aku rasa more to macam mackarel goreng saja. Hehehe.. But so good. Sedap yakamat !! Tak habis kami makan. Tapau buat breakfast esoknya.

Ready untuk dingap sudah !! Nampak plain dan gitu-gitu saja. Rupanya sedap.

Cedok sikit dalam pinggan kecil yang disediakan. Heee..

Haaa apa lagi.. Semua dah terhidang makanlah. Tak tunggu lama dah. Tibai !! All together untuk makan malam yang awesome ini totalnya 50000WON (RM192.00) berdua. Mahal ? Ya. Kat Malaysia makan gempak hebat or buffet hotel pun tidak semahal ini. Kalau lagi ramai jemaah yang makan bersama kurang sikit kesengsaraan membayar. Tapi nak makan punya pasal. Pejam mata dan bayar. Maaflah kalau air liur hampa semua berjejeran membaca entry ini. Bukan niat hati ceq nak menyeksa jiwa hampa. Ceq pun terseksa rasa dok menaip ni haaa.. Bilalah nak terbang pi sana lagi. Nak makan !!

Lepas rembat sebakul strawberry besar gebu dan manis.. Kami pulang ke hostel. Menarik rasanya berkongsi bilik dengan tourists dari negara lain. First time. Pengalaman berharga.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Al-Fatihah untuk arwah DediS, Shuhaimi Bin Sulaiman.

-SITI YANG MENAIP (SYM)-

Reach me via email at :
sitiyangmenaip@gmail.com

Tuesday, 6 September 2016

WINTER TRIP | SOUTH KOREA 2016 : DAY 1.3 - GUKJE MARKET

JALAN-JALAN MUSIM SEJUK DI KOREA | BUSAN - GUKJE MARKET / SHOPPING PAKAIAN SOUVENIRS DAN MANGKUK PERKAKAS DAPUR 


Entri sebelumnya di SINI.
15 Januari 2016

JALAN-JALAN MUSIM SEJUK BUSAN KOREA | SHOPPING SOUVENIRS PERKAKAS DAPUR PERIUK BELANGA DI GUKJE MARKET. Turun dari kawasan Yongdusan Park akan bertemu jalan utama yang kiri kanan ada shop lot menjual barangan berjenama. Tak ingat nama jalan. Kedai produk kecantikan Korea memang sah ada. Tumpuan penduduk setempat juga agaknya sebab hectic. Anak-anak muda dan orang-orang tua pun sama banyak. Kami menapak nak kembali ke Jagalchi Station tapi niat nak mencuci mata dan cari barang sikit. Kalau ada yang berkenan kita rembat saja. Kami masuk ke lorong-lorong yang menjual macam-macam di belakang laluan utama. Lagi meriah. Banyak cart street food dan kedai-kedai menjual pakaian dan kasut.

Meriah sungguh dengan macam-macam jenis benda terjual. Winter coats yang cantik dan murah. Semua comel macam selalu kita tengok dalam drama Korea. Macam mana pelakon-pelakon Korea selalu dress up dengan baju-baju comel, macam itulah baju-baju yang banyak terjual. Harga winter coats pula ada yang semurah 30000WON (RM115.20 approx) sehingga 100000WON (RM300.00 approx). Macam-macam style dan warna. Kalaulah tahu memang terasa nak usung luggage kosong dan memborong di Busan. Kasut boots pun sangat murah. The same design yang aku beli di Universal Traveler dengan harga RM99.00 boleh dapat around 10000WON (RM40.00 approx) saja. Lagi cantik dan pelbagai design. Huuurm.. 




Kalau nak borong pakaian for winter memang sesuai sangat borong disini. Tapi silalah survey harga dulu. Majoriti peniaga jual benda yang sama tapi ikut nasiblah kita dapat harga macam mana. Meh aku kongsikan satu cerita. Fikir balik lawak pun ada. Aku nak beli sweat shirt.. Banyak pilihan dan lawa. Kedai mula aku tanya jual hanya 15000WON (RM57.60 approx) tapi ahjushhi macam layan tak layan saja. Aku pun berlalu pergi. Next kedai dah jauh sikit the same baju tapi harga da up 20000WON (RM76.80 approx) tapi size pula tak ada. Huuurm.. cabaran. Lastnya aku decide untuk beli juga kalau jumpa di kedai lain. Okay fine !! Jumpalah sweat shirt yang berkenan dan size pun sesuai tapi harganya 40000WON (RM153.60 approx). Sepatutnya aku tak perlu beli pun. Tapi teringatkan pesan MamiZ.. Tak baik buat peniaga acah-acah nak beli tanya macam-macam tapi tak beli pun. Serba salah aku tengok muka ahjusshi selongkar bundle nak cari size. Dahlah tengah sejuk. Memikirkan harga memang tak mahu. Mahal. Bukan berjenama pun. Jual tepi jalan saja. Tapi mulut tak terkeluar nak cakap tak jadi beli. Dalam kepala kata-kata MamiZ bermain-main. Dipersimpangan dilemma tau. Maka aku redha membayar. Arrrrgh !! Perit !! Hahaha.. Kesian JM. Sampai dah balik ke Malaysia aku zikir penyesalan aku. Andai dapat kuundurkan masa. Next time tak boleh pakai teori MamiZ. Jadi korang pun haruslah berbelanja dengan bijak. Jadikanlah pengajaran.

PS : Sweat shirt dah selamat jadi hadiah birthday RaihanF. Aku tak sanggup nak simpan. Nanti tak boleh move on dari rasa berdosa. Hahaha..


Tengok harga baju-baju winter coat yang cantik. Tak semahal baju sweat shirt tepi jalan yang aku beli. Tak boleh move on melupakan. Lagi cantik baik aku beli coat baru T.T

Ahjumma focus memasak. Maintain lawa..




Street food sangat banyak. Kalau confirm halal memang aku borong semua. Ikutlah tahap keyakinan masing-masing. Mana yang rasa boleh makan kalau nak cuba tanyalah untuk kepastian. Hotteok ada.. Tteokbokki ada.. Kimbab ada. Macam-macamlah. Ramai sangat orang. Tengok orang Korea makan memang telan air liur saja mampu. Cuti agaknya semua keluar sarang berjalan-jalan. Buah-buahan segar pun banyak. Strawberry besar-besar dan menggoda sangat. Kami borong juga sebekas. Perrrgh manis macam gula tumpah !! Tiada tandingan dengan strawberry Cameron Highlands. Hihihi..

Niat utama nak cari jalan ke Gukje Market. Antara tempat yang wajib singgah kalau ke Busan. Baca entries Korea Nekcik membuatkan aku teringin nak ke Gukje Market. Jalan punya jalan.. akhirnya kami pun sampai ke Gukje Market. Market kat Korea kemas dan teratur ikut bahagian tertentu. Macam-macam ada. Pakaian.. Kasut.. Beg.. Makanan.. Rambang mata betul. Kami nak cari periuk belanga dan juga souvenirs. Ada satu lorong khas menjual souvenirs. Pekerja orang Indonesia jadi ngomongnya bahasa kita aja. Dapat lagi harga murah. Kami just cari fridge magnet yang ada tulis Busan. Tak ada dalam simpanan lagi. 

Yang paling penting !! Aku nak beli periuk belanga orang Korea. Semua Nekcik punya pasal. Pusing punya pusing akhirnya jumpa. Nak beli yang periuk kecil warna kuning yang digunakan untuk masak ramen. Ala.. selalu kalau dalam drama Korea depa makan kat tudung periuk tu. Haaa yang tu !! Nak buat harta. Hehehe.. Murah saja. Hanya 5000WON (RM19.20 approx). Kalau luggage ada space banyak memang banyak lagi aku borong. Comel !! Periuk tanah liat pun murah dan cantik.

Pilih.. Pilih.. Semua size ada. Harga berbeza mengikut jenis dan size. Kalau luggage ada ruang memang aku borong semua ni. Nak pergi lagi shopping periuk belanga boleh ?

Haaa yang periuk kuning tu aku berkenan sangat. Siap ada tudung periuk. Ikutlah suka style mana. Satu pemegang dua pemegang semua ada.




Kalau beli yang ceramic atau tanah liat tu kena make sure balut elok kemas dan rapi. At first memang nak beli tapi perjalanan aku masih jauh. Takut possibility nak pecah. Jadi aku tak beli. Terbayang nak masak Kimchi Jigae hahaha.. Tak apalah tak ada rezeki lagi.

Kalau ada minat yang sama jangan lupa singgah Gukje Market. Harga periuk belanga disini lagi murah berbanding di Seoul. Berbelanjalah dengan jimat. Nak maaakan. Lapar !!

---------------------------------------------------------------------------------------------

Al-Fatihah untuk arwah DediS, Shuhaimi Bin Sulaiman.

-SITI YANG MENAIP (SYM)-

Reach me via email at :
sitiyangmenaip@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...