SITI.YANG.MENAIP: August 2016

Dah hampir nak selesai cerita-cerita aku ke Western Australia. Sikit saja lagi. Penat sebenarnya taip entry travel walaupun seronok mengimbau kembali kenangan lepas. Bab nak ingat balik tu seksa sikit. Tapi bila mood tak ada memang tak jadi apa, taip padam taip padam. Sementara rajin marilah habiskan cerita cepat-cepat, boleh buka cerita lain pula. Ini entry terakhir mengenai Western Australia yang akan aku kongsikan. Selalunya entry terakhir aku akan kongsikan budget dan perbelanjaan dan senaraikan semua links kepada entries lepas. Semoga bermanfaat kepada semua yang ingin mencari info ke sana. Harap-harap sedikit sebanyak dapat membantu korang dapat bayangan dan merancang perjalanan ke Western Australia.

BUDGET DAN PERBELANJAAN SEPANJANG DI PERTH WESTERN AUSTRALIA


Soal budget dan perbelanjaan adalah sangat subjektif mengikut pandangan individu. Bergantung pada matlamat, kehendak dan keupayaan. Jadi kita kena tahu apa target kita bila nak pergi ke sesuatu tempat. Nak shopping, nak sightseeing semata-mata, nak food hunting dan sebagainya. Jadi dari situ kita akan dapat tentukan berapa banyak kita akan berbelanja. Ada orang memang dia nak sightseeing saja iman memang teguh tahan godaan shopping dan sebagainya. Ada pula yang memang suka shopping mall hopping. Jadi kita kena flexible sebab minat lain-lain. Aku kongsikan dengan semua supaya korang dapat beza dan tentukan sendiri mana yang perlu mana yang tak perlu.

Currency Exchange
1AUD : RM3.17


ITEM
AUD
RM
1.
Flight Ticket Kul-Perth-Kul

1119
2.
Parking KLIA 8 Nights

239
TOTAL (1 Pax)

1358
3.
YES Optus Simcard
20.00
63.40
4.
Bayswater Car Rental
376.00 / 4 = 94.00
1191.92 / 297.98
5.
Shopping E-Shed Markets
69.00
218.73
6.
Lunch – Kebab
48.00 / 4 = 12.00
152.16 / 38.04
7.
Parking E-Shed Markets
4.00 / 4 = 1.00
12.68 / 4 = 3.17
8.
Parking Fremantle Market
4.00 / 4 = 1.00
12.68 / 4 = 3.17
9.
Patches
20.00
63.40
10.
Scarborough Observatory
190.40 / 4 = 47.60
603.57 / 4 = 150.89
11.
Dinner – Nandos
79.00 / 4 = 18.50
250.43 / 4 = 62.61
12.
Coles - Groceries
39.00 / 4 = 9.75
123.63 / 4 = 30.91
TOTAL (1 Pax)
292.85
928.33
13.
Petrol
27.00 / 4 = 6.75
85.59 / 4 = 21.40
14.
Sand Boarding Board
10.00 / 4 = 2.50
31.70 / 4 = 7.93
15.
Groceries
13.60 / 4 = 3.40
43.11 / 4 = 10.78
16.
Entrance Fee The Pinnacles
12.00 / 4 = 3.00
38.04 / 4 = 9.51
17.
Souvenirs The Pinnacles
14.99
47.52
18.
Gold Coin The Pinnacles
6.00
19.02
19.
Petrol
17.45 / 4 = 4.36
55.32 / 4 = 13.83
20.
Dinner - Charcoal Chicken
58.76 / 4 = 14.69
186.27 / 4 = 46.57
TOTAL (1 Pax)
55.69
176.54
21.
Petrol
27.85 / 4 = 6.96
88.28 / 4 = 22.07
22.
Persimmon
29.00 / 4 = 7.25
91.93 / 4 = 22.98
23.
Cohunu Koala Park
15.00
47.55
24.
Hug Koala
20.00
63.40
25.
Restawile Motel
150.00 / 4 = 37.50
475.50 / 4 = 118.88
TOTAL (1 Pax)
86.71
274.87
26.
Souvenirs Busselton
18.75
59.44
27.
Apple Picking
10.00
31.70
28.
Apples
5.00
15.85
29.
Petrol
21.45 / 4 = 5.36
67.99 / 4 = 16.99
30.
Chocolate Margaret
24.90
78.93
31.
Dinner - Kebab
48.00 / 4 = 12.00
152.16 / 4 = 38.04
32.
Petrol
26.90 / 4 = 6.73
85.27 / 4 = 21.32
33.
1849 Backpackers
139.75 / 4 = 34.94
443.10 / 4 = 110.75
TOTAL (1 PAX)
117.43
372.25
34.
Two Peoples Bay
12.00 / 4 = 3.00
38.04 / 4 = 9.51
35.
Breakfast - Kebab
53.15 / 4 = 13.28
168.48 / 4 = 42.12
36.
Souvenirs Two Gap
7.99
25.32
37.
Gold Coin Two Gap
6.00
19.02
38.
Petrol
23.75 / 4 = 5.94
75.29 / 4 = 18.82
39.
Dinner – Red Rooster
64.15 / 4 = 16.10
203.36 / 4 = 50.84
40.
Petrol
19.25 / 4 = 4.81
61.02 / 4 = 15.25
41.
Victoria Park Lodge
239.00 / 4 = 59.75
757.63 / 4 = 189.41
TOTAL (1 Pax)
116.77
370.16
42.
Mandurah Dolphin Tours
28.00
88.76
43.
Saman
150.00 / 3 = 50.00
475.50 / 3 = 158.50
44.
Parking E-Shed Markets
4.00 / 4 = 1.00
12.68 / 4 = 3.17
45.
Cicerello’s Fish & Chips
89.70 / 4 = 22.43
284.35 / 4 = 71.10
46.
Parking Watertown
10.00 / 4 = 2.50
31.70 / 4 = 7.93
47.
Shopping Watertown
417.65
1323.95
48.
Dinner - Charcoal Chicken
76.90 / 4 = 19.23
243.77 / 4 = 60.94
TOTAL (1 Pax)
540.81
1714.36
49.
Shopping Belmont Forum
113.90
361.10
50.
Lunch – Nandos
54.30 / 4 = 13.58
172.13 / 4 = 43.03
51.
Shopping Airport
17.45
55.32
52.
Petrol
32.90 / 4 = 8.23
104.29 / 4 = 26.07
TOTAL (1 PAX)
153.16
485.51

TOTAL PERBELANJAAN DAY 0 – DAY 7
RM1358 + RM928.33 + RM176.54 + RM274.87 + RM372.25 + RM370.16 + RM1714.36 + RM485.51 

= RM5680.02

Ini adalah plus minus tapi rasanya aku dah senaraikan semua benda. Ada kiraan yang aku bundarkan terus jadi lari sikit sana sini. Memang beyond budget sangat terlalu over this time but what to do. Damage has been done. Aku belanja my cousin as well sebab last minute ajak dia ikut kami bersama jadi expenses dia under aku. It was MamiZ's first experience travel oversea (except MamiZ pergi umrah) so I did not want to like strict sangat itu tak boleh ini tak boleh. Hadiah untuk my mother nak suruh dia enjoy. Habis duit banyak dekat shopping dan kami banyak makan luar. Tiga kali saja makan makanan yang dibawa dari Malaysia dan masak. Aku rasa boleh jimat banyak kalau cut down part makan diluar. Bawa periuk kuali and portable stove beli gas disana dan masak. I would do that next time kalau ada rezeki kesana lagi. Makanan halal tak susah nak cari tapi costly. Shopping tak boleh cakap apa. Memang tak dapat control tengok semua benda pun nak beli. Seronok pilih hulur duit dah buat kira-kira baru mengeluh. Apa-apa pun ambil yang positif saja.

What I did, dari awal aku dah suruh semua orang put aside 500AUD untuk ground disana. Asingkan juga duit untuk emergency. Allah izin kami kena saman jadi ada jugalah duit untuk cover jumlah saman. Daripada 500AUD, alhamdulillah cukup cover lodging, kereta, petrol dan makan. Kami sepakat untuk bahagi saja empat. Senang kira. Perbelanjaan lain adalah under expenses sendiri. Basically cukup and enough untuk have fun and enjoy Western Australia dengan 500AUD. Kalau korang ada any confusion boleh email, aku tolong mana yang mampu.

SUMMARY PERJALANAN KE PERTH | WESTERN AUSTRALIA




Ini adalah senarai semua entries berkaitan perjalanan kami ke Western Australia. Semoga dapat membantu yang sedang merancang journey kesana. Nothing much to be shared sekurang-kurangnya dapat bagi idea. Terima kasih kepada semua yang membantu sepanjang proses merancang, sepanjang berada di Western Australia dan semua pihak yang terlibat. Selamat tinggal Western Australia, selamat tinggal Down Under. See you soon dan selamat bercuti everyone.

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com

DISCLAIMER

All posts, images and pages are owned by the author (unless otherwise stated). No reproduction of the materials from this website are to be used in other third-party websites or personal uses without a written consent or permission from the owner.