Thursday, 25 February 2016

WINTER TRIP | SOUTH KOREA 2016 : DAY 1.3 - GUKJE MARKET

JALAN-JALAN MUSIM SEJUK DI KOREA | BUSAN - GUKJE MARKET / SHOPPING PAKAIAN SOUVENIRS DAN MANGKUK PERKAKAS DAPUR 


Entri sebelumnya di SINI.
15 Januari 2016

JALAN-JALAN MUSIM SEJUK BUSAN KOREA | SHOPPING SOUVENIRS PERKAKAS DAPUR PERIUK BELANGA DI GUKJE MARKET. Turun dari kawasan Yongdusan Park akan bertemu jalan utama yang kiri kanan ada shop lot menjual barangan berjenama. Tak ingat nama jalan. Kedai produk kecantikan Korea memang sah ada. Tumpuan penduduk setempat juga agaknya sebab hectic. Anak-anak muda dan orang-orang tua pun sama banyak. Kami menapak nak kembali ke Jagalchi Station tapi niat nak mencuci mata dan cari barang sikit. Kalau ada yang berkenan kita rembat saja. Kami masuk ke lorong-lorong yang menjual macam-macam di belakang laluan utama. Lagi meriah. Banyak cart street food dan kedai-kedai menjual pakaian dan kasut.

Meriah sungguh dengan macam-macam jenis benda terjual. Winter coats yang cantik dan murah. Semua comel macam selalu kita tengok dalam drama Korea. Macam mana pelakon-pelakon Korea selalu dress up dengan baju-baju comel, macam itulah baju-baju yang banyak terjual. Harga winter coats pula ada yang semurah 30000WON (RM115.20 approx) sehingga 100000WON (RM300.00 approx). Macam-macam style dan warna. Kalaulah tahu memang terasa nak usung luggage kosong dan memborong di Busan. Kasut boots pun sangat murah. The same design yang aku beli di Universal Traveler dengan harga RM99.00 boleh dapat around 10000WON (RM40.00 approx) saja. Lagi cantik dan pelbagai design. Huuurm.. 




Kalau nak borong pakaian for winter memang sesuai sangat borong disini. Tapi silalah survey harga dulu. Majoriti peniaga jual benda yang sama tapi ikut nasiblah kita dapat harga macam mana. Meh aku kongsikan satu cerita. Fikir balik lawak pun ada. Aku nak beli sweat shirt.. Banyak pilihan dan lawa. Kedai mula aku tanya jual hanya 15000WON (RM57.60 approx) tapi ahjushhi macam layan tak layan saja. Aku pun berlalu pergi. Next kedai dah jauh sikit the same baju tapi harga da up 20000WON (RM76.80 approx) tapi size pula tak ada. Huuurm.. cabaran. Lastnya aku decide untuk beli juga kalau jumpa di kedai lain. Okay fine !! Jumpalah sweat shirt yang berkenan dan size pun sesuai tapi harganya 40000WON (RM153.60 approx). Sepatutnya aku tak perlu beli pun. Tapi teringatkan pesan MamiZ.. Tak baik buat peniaga acah-acah nak beli tanya macam-macam tapi tak beli pun. Serba salah aku tengok muka ahjusshi selongkar bundle nak cari size. Dahlah tengah sejuk. Memikirkan harga memang tak mahu. Mahal. Bukan berjenama pun. Jual tepi jalan saja. Tapi mulut tak terkeluar nak cakap tak jadi beli. Dalam kepala kata-kata MamiZ bermain-main. Dipersimpangan dilemma tau. Maka aku redha membayar. Arrrrgh !! Perit !! Hahaha.. Kesian JM. Sampai dah balik ke Malaysia aku zikir penyesalan aku. Andai dapat kuundurkan masa. Next time tak boleh pakai teori MamiZ. Jadi korang pun haruslah berbelanja dengan bijak. Jadikanlah pengajaran.

PS : Sweat shirt dah selamat jadi hadiah birthday RaihanF. Aku tak sanggup nak simpan. Nanti tak boleh move on dari rasa berdosa. Hahaha..


Tengok harga baju-baju winter coat yang cantik. Tak semahal baju sweat shirt tepi jalan yang aku beli. Tak boleh move on melupakan. Lagi cantik baik aku beli coat baru T.T

Ahjumma focus memasak. Maintain lawa..




Street food sangat banyak. Kalau confirm halal memang aku borong semua. Ikutlah tahap keyakinan masing-masing. Mana yang rasa boleh makan kalau nak cuba tanyalah untuk kepastian. Hotteok ada.. Tteokbokki ada.. Kimbab ada. Macam-macamlah. Ramai sangat orang. Tengok orang Korea makan memang telan air liur saja mampu. Cuti agaknya semua keluar sarang berjalan-jalan. Buah-buahan segar pun banyak. Strawberry besar-besar dan menggoda sangat. Kami borong juga sebekas. Perrrgh manis macam gula tumpah !! Tiada tandingan dengan strawberry Cameron Highlands. Hihihi..

Niat utama nak cari jalan ke Gukje Market. Antara tempat yang wajib singgah kalau ke Busan. Baca entries Korea Nekcik membuatkan aku teringin nak ke Gukje Market. Jalan punya jalan.. akhirnya kami pun sampai ke Gukje Market. Market kat Korea kemas dan teratur ikut bahagian tertentu. Macam-macam ada. Pakaian.. Kasut.. Beg.. Makanan.. Rambang mata betul. Kami nak cari periuk belanga dan juga souvenirs. Ada satu lorong khas menjual souvenirs. Pekerja orang Indonesia jadi ngomongnya bahasa kita aja. Dapat lagi harga murah. Kami just cari fridge magnet yang ada tulis Busan. Tak ada dalam simpanan lagi. 

Yang paling penting !! Aku nak beli periuk belanga orang Korea. Semua Nekcik punya pasal. Pusing punya pusing akhirnya jumpa. Nak beli yang periuk kecil warna kuning yang digunakan untuk masak ramen. Ala.. selalu kalau dalam drama Korea depa makan kat tudung periuk tu. Haaa yang tu !! Nak buat harta. Hehehe.. Murah saja. Hanya 5000WON (RM19.20 approx). Kalau luggage ada space banyak memang banyak lagi aku borong. Comel !! Periuk tanah liat pun murah dan cantik.

Pilih.. Pilih.. Semua size ada. Harga berbeza mengikut jenis dan size. Kalau luggage ada ruang memang aku borong semua ni. Nak pergi lagi shopping periuk belanga boleh ?

Haaa yang periuk kuning tu aku berkenan sangat. Siap ada tudung periuk. Ikutlah suka style mana. Satu pemegang dua pemegang semua ada.




Kalau beli yang ceramic atau tanah liat tu kena make sure balut elok kemas dan rapi. At first memang nak beli tapi perjalanan aku masih jauh. Takut possibility nak pecah. Jadi aku tak beli. Terbayang nak masak Kimchi Jigae hahaha.. Tak apalah tak ada rezeki lagi.

Kalau ada minat yang sama jangan lupa singgah Gukje Market. Harga periuk belanga disini lagi murah berbanding di Seoul. Berbelanjalah dengan jimat. Nak maaakan. Lapar !!

---------------------------------------------------------------------------------------------

Al-Fatihah untuk arwah DediS, Shuhaimi Bin Sulaiman.

-SITI YANG MENAIP (SYM)-

Reach me via email at :
sitiyangmenaip@gmail.com

58 comments:

  1. best kan anum pun dah sampai
    rindu plak

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu best.. memang rasa rindu nak pergi lagi =)

      Delete
  2. bertuah punya dak tecik. MamiZ pulak yang dipersalahkan.
    ha ha ha...
    bagitau mamiZ...

    siap arhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. bahahaha konon nak jadi anak solehah.. tula patutnya kena tawar menawar dulu.. tapi tak reti..

      Delete
  3. mungkin maksud mamiZ tu - kalau dah tawar dapat price yang kita nak - kena lah beli.
    tapi kalau tak dapat price yang kita nak - tidaklah dikira kita mempermainkan ahjuhsi itu ...

    kan?

    ke salah.

    nnt arh nak tanya mamiZ balik ... kih kih kih

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha iyela kot kena tawar menawar.. tah nak sebut mintak harga murah pun tak reti kang ahjusshi tak faham hehehe..

      Delete
  4. sebenarnya akak rasa BUSAN ni BOSAN.
    Hahahaha.
    tp baca entri ni rasa busan ni BEST pulak.

    padah betul antu shopping camni... adeiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. i had that thought too memula but nope.. Busan pun seronok and i wish to explore more.. hehe haven kot shopping !! bawak beg kosong and duit..

      Delete
  5. eh jom lah kita ke busan - borong periuk kaler kuning jom jom jom

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe menarik jugak kalo pegi lagi.. teringat makanan sedap2..

      Delete
  6. CANTIK2 SEMUANYA PERALATAN DAPUR TU RUGI SITI XBORONG BNNYK2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak borong Kak PI.. kalo ada luggage kosong macam2 nak bawak balik..

      Delete
  7. bestnya shopping..barang murah2..periuk kaler kuning tu mmg popular kan, masak ramen dan terus makan dlm periuk tu je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. barang2 memang murah2.. baju2 laaa lawa2 and size besar.. tempting sungguh.. so far tak guna pun lagi masak ramen hahaha..

      Delete
  8. Bestnya dear...masa akak pergi last year, x sempat pun nk pergi jalan² kat tempat² cenggini. Hehehe... Sebab tu planning nak pergi lagi ke Korea. Huhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. okay itu reason valid untuk kembali ke Korea hehee i loooike.. CT pun rasa nak pergi lagi..

      Delete
  9. Selagi takde foto JM... PLM tak percaya CT pergi dengan dia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. eeeeh.. bukan entry awal2 ada da ke gambar JM hehe..

      Delete
    2. Ooops... sahlah tu... hehe

      Delete
    3. iyeee laaa PLM.. ade da gambar JM sbagai bukti hehe..

      Delete
  10. bestnyer awak
    macam biasa
    kita mampu melihat saja
    (':

    ReplyDelete
    Replies
    1. haip jangan gituuu Lion.. jom kita pi..
      bukak tabung skarang jugak !! hihi..

      Delete
  11. teringin lak nk honeymoon sini.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. huahua.. sila sila.. lajak pi Jeju skali..

      Delete
  12. Replies
    1. memang geram macam nak cuba semua.. tapi beli banyak2 takot tak termakan pulak hehehe..

      Delete
    2. tak perasan ter capslock atas tu. hihi salam aidiladha siti

      Delete
    3. heheh takpe okay je.. salam aidiladha =)

      Delete
  13. Mak akk p sana pun borong belanga...
    Murah katanyaa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh betul murah.. nak membalut bawak balik tu problem =P

      Delete
  14. jalan cuci mata cuci poket..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu huwaaaa.. nak cuci mata berambu air mata nak membeli =P

      Delete
  15. Boleh rabak poket tengok barang kat Korea ni... adoii...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yaaa.. tengok saja pun dah rabak. belum lagi mula membeli. pengsan terus hehe..

      Delete
  16. adoiii nak beli paling murah terbeli paling mahai.. adoii ngeri!

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulaaa kisahnya.. jangan pakai da teori CT tu ye hehe taknak beli cakap je xnak hehe..

      Delete
  17. Style la periuk kuning tu... nasib baik pink takda. mau juling mata mummy tengok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe aiyioo Mummy.. periuk mau pink jugak ka.. kita spray laaa nak ? hehe..

      Delete
  18. Pengalaman mahal tu shopping dekat sana. Lain kali datang dah tahu tricks berbelanja. Berpinau mata tengok periuk. Mau k.su borong kalo gi sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe kakak2 mesti suka ni.. CT yang malaih masak pun berkenan macam2. rasa nak itu nak ini. tapi memikirkan diri takla rajin. periuk ramen jadila..

      Delete
  19. Selalu baca entry kak siti, tapi malas komen :D

    Btw, bila baca je rasa macam tengah bercuti sana jugak. Teringinnya nak pegiii.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe diam diam eh dia.. eh awak pun rajin jalan2 je akak tengok. ajak cik abang tu pi Korea hehe..

      Delete
  20. Owh kat sini byk barang barang dapur ye.. Hari tu g korea kt seoul x dpt cari.. Kesian kat mak..ckp kt mak xde kt korea..sedih die... Rupenya kt busan.. Mesti g ni..hehe.. Thanks for the info..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kat Seoul kitorang jumpa dekat Namdaemun tapi kat luar bukan dalam building. harga beza dalam 1000won - 2000won jugakla. yang harga 5000won kat Busan around 7000won kat Seoul.. hehe..

      Delete
  21. strawberry kat korea memang besar & manisss.best!

    ReplyDelete
  22. hihihi kalau husna tu tak kira nak patah balik jgk cari kedai murah tu.. hahahhaa..

    ReplyDelete
  23. wowww syurga wanita ni. syurga mak mak like iols kalau bab periuk pelik2 yg susah nak dapat dekat mesia ni ekekeke

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...