Friday, 19 February 2016

WINTER TRIP | SOUTH KOREA 2016 : DAY 1.2 - BUSAN TOWER / YONGDUSAN PARK

JALAN-JALAN MUSIM SEJUK DI KOREA | BUSAN - BUSAN TOWER / YONGDUSAN PARK


Entri sebelumnya di SINI.
15 Januari 2016

JALAN-JALAN DI BUSAN | BUSAN TOWER / YONGDUSAN PARK. Dari Jagalchi Station kami decided untuk terus ke Busan Tower. Agak jauh sebenarnya tapi tak mengapa. Kalau tak mahu gerak dari Jagalchi Station boleh juga gerak dari Nampo Station Exit 7. Semak jarak perjalanan dengan Google Maps. Boleh korang rancang perjalanan dengan lebih lancar. Rujuk SINI. Hari masih muda tapi semakin gelap. Maklumlah musim sejuk. Siang sangat limited jadi kena percepatkan langkah. Menapak melalui kawasan membeli-belah, BIFF Square (Busan International Film Festival) dan kawasan jualan street food akhirnya kami sampai di depan escalator yang disediakan untuk kemudahan orang ramai yang ingin ke Yongdusan Park. Terselit celah-celah kedai. Perrgh !! Canggih dan terima kasih banyak-banyak. Tak perlu susah nak mendaki tangga.

BUSAN TOWER / YONGDUSAN PARK


Busan Tower terletak dalam kawasan Yongdusan Park dan menjadi kebanggan warga Busan. Macam orang-orang Alor Setar bangga ada Menara Alor Setar. Gituuu perasaannya. Seluas-luas kawasan Yongdusan Park ada beberapa tourist spots selain Busan Tower yang boleh kita tengok seperti Statue Admiral Yi Shun Shin, Bell of the Citizens dan Flower Clock. Kami tak berminat pun nak naik Busan Tower. Just nak melepak jenguk kawasan. Kalau berminat apa salahnya. Tak adalah mahal sangat ticket untuk ke Busan Tower. Ada ramai orang naik. Jenguk view Busan dari atas. Ada souvenir shops dan coffee house. Dari sekitar kawasan Yongdusan Park pun dapat tengok juga pelabuhan Busan. Cantik dan kemas.

Admission Fees

Adults : 5000 WON
Seniors : 4000 WON 
Children & Teenagers : 3000WON

Kenapa perlu kufur nikmat bila dah disediakan escalator ? Hihihi..

Lotte Mall. Boleh naik ke rooftop dan menjenguk kawasan sekeliling juga. Blog mana aku baca tah.. Hihihi..

Permandangan port Busan dari Yongdusan Park.

Bell of the Citizens. Apa function aku tak tahu. Hehehe..

Patung pakcik Yi Shun Shin yang terpacak gagah..



Busan Tower

Basically ini saja yang ada sekitar Yongdusan Park. Ramai ahjumma dan ahjusshi tengah exercise. Bagus betul. Banyak tempat duduk kalau nak melepak dan enjoy sceneries. Kami meronda cari tempat solat dan akhirnya jumpa car park bawah sikit dari kawasan Busan Tower. Agak terpencil but just nice untuk solat. Toilet pun ada disediakan. Bergilir-gilir ambil wuduk solat dan jaga barang-barang. Selesai solat kami teruskan perjalanan.

Shopping satu round dulu. Singgah beli periuk belanga nak bawa balik..

---------------------------------------------------------------------------------------------

Al-Fatihah untuk arwah DediS, Shuhaimi Bin Sulaiman.

-SITI YANG MENAIP (SYM)-

Reach me via email at :
sitiyangmenaip@gmail.com

62 comments:

  1. Replies
    1. kan kan.. kalau autumn mesti cantik lagi sebab daun banyak cantik =)

      Delete
    2. sakura musim bunga hehe.. autumn daun semua on the way nak gugur..

      Delete
    3. owh.. tapi bukan masa musim sakura bunga jatuh jugak kan..? hahaha

      Delete
    4. aaa ah iyeee bunga2 berterbangan jugak..

      Delete
  2. ASSALAM SITI CERITA BUSAN YG XMEMBOSANKAN..PERJALANAN MENARIK

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe tadi baca banyak kali.. ingat Kak PI nak cakap cerita CT bosan =P

      Delete
    2. amboiii kemain dia gelak.. awat tu..

      Delete
    3. nasib baik tak bosan membaca

      Delete
  3. Replies
    1. memang saspen jugaklah tapi tatau nak citer macam mana..

      Delete
  4. PLM pun tak naik Busan tower... ramai yakamat umat manusia masa tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak perlu kot hehe unless memang ada banyak masa sangat2 tatau nak buat apa oklah agaknya.. hehe..

      Delete
  5. Sukalah baca cerit orang travel sana sini ni. Haihh hopefully nanti ada rezeki nak pi sini jugak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah one fine day.. mana tau Nani disponsor ke kan.. haaa time tu syiook abes laaa..

      Delete
    2. mana tahu kan.. rezeki masing2.. hehehe

      Delete
    3. betul tu Phais.. rezeki we will never know =)

      Delete
    4. mana tau plak kan, rezeki saya jumpa plak jodoh kat sana.. cewwah.. hahahaha

      Delete
    5. kalau jumpa jodoh sana camna nak bawa helmet pink

      Delete
    6. hehehe pegila explore.. mana tau jodoh betol kat sana heheh..

      Delete
  6. bererut dahi fikir cerita pasal seorang lelaki... haih ! tapi, rasa mcam tak dapat... hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. citer dia adeh.. tak senonoh tapi tak retila nak describe cuma tahuuu hahaha..

      Delete
  7. musim sejuk? oh, bulan januari, patut la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. a ah.. memang pegi nak membeku hehehe..

      Delete
    2. pointnya, bulan januari tapi bolan ogos baru publish entri.. hahaha..

      Delete
    3. entri diorang tak macam kita pha is...diorang taip makan hari....tapi serius kalau berjalan camni entah bila nak habis taip

      Delete
    4. heeee yang penting isinya yang nak dikongsikan.. ikut mood nak taip baru mula..

      Delete
  8. hai cik siti.. pe khabor? bestnyer jalan2.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaaaai Lion hehe eeh.. ala awak kite jalan sesekali je..

      Delete
    2. sesekali pon takpe.. kita ni bayang sekali pun belum tentu nampak.. huhu..

      Delete
    3. ala, blog dah private.. dah lama x ke diari dandelion...

      Delete
    4. jangan gitu Lion.. jom !! pack barang2 awak jom kitaaaa jalan hehe..

      blog Lion da privet ke ? Phais tak boleh skodeng Lion hehehe..

      Delete
  9. Tggi gak tu Busan Tower..cam menara KL laaa lbh kurang bentuk dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya tak setinggi KL Tower kot.. a ah katik je towernya.. maybe macam Menara Alor Setar..

      Delete
  10. Akk suka part kenapanperlu kufur nikmat tu....
    Sbb kita gengggg!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha sep sep !! da disediakan kemudahan silalaaa guna hehe..

      Delete
    2. Kan..kalau tak guna tu mmg kufur nikmat btul

      Delete
    3. hehehe tula. tak reti menghargai hehehe..

      Delete
  11. nk bawak balik cm na tu periuk belanga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang kecik2 tu okay lagila nak nyumbat dalam beg.. and besi so okay.. yang jenis ceramik tu bahaya sket.. takut pecah..

      Delete
  12. tengok escalator tu teringat SS..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha ha...betul2.

      saya pun nak cakap benda yang sama SAL.

      Kisah SSS dan eskelator nye... kih kih kih...

      larikkkkk

      Delete
    2. heheh kisah SS dan eskelator.. Arz ni kena pi korek balik entry2 SS baru tak terlepas ketapi orang nyembang..

      Delete
  13. periuk belanga? betul ke? nanti sambung na..sekejap je baca dah habis.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak masak untuk bagi kita makan ni

      Delete
    2. hehehe Kak Sal nanti orang kata bosan tulis panjang2.. iols tulis la pendek2.. hehe satu point satu entry okay la.. haha brjelaa la entry..

      sambil baca entry tu bawa popcorn skali.. boleh ngunyah2..

      Delete
  14. baris ke 3 terbaca dengan maksud 'semak' yang satu lagi

    hehehe ok sambung baca

    ReplyDelete
  15. periuk belanga nak buat apa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. laaa.. nak buat apa lagi.. tak kan nak buat main2 cem bola pulak.. isk isk isk..

      Delete
  16. mmg cun la kt sne.. bila la dpt gi ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. one fine day.. hehe jom kita pi nak ? heee..

      Delete
  17. jalan kaki time sejuk2 memang tk terasa penat..udara pun best..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol !! setuju !! suruh jogging pun sanggop hehe..

      Delete
  18. Fuh! Byknya komen sampai cn xtau nak komen apa, tp serius cantiknya gambo

    ReplyDelete
  19. tampak tenang je... boleh laa kot bla da pencen nnt pindah ke sini hahahaha

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...