Sunday, 7 February 2016

WINTER TRIP | SOUTH KOREA 2016 : #1 TEASER

JALAN-JALAN SOUTH KOREA | WINTER TRIP 2016


WINTER TRIP SOUTH KOREA 2016 | 안녕 Annyeong. Woot !! Lama kepam baru nak update. Better late than never orang kata. Nak gather mood paling susah but I will try my best untuk kongsikan tips (perhaps) dan tempat-tempat menarik yang sempat aku jejaki. Alhamdulillah diberi rezeki kesempatan untuk berkelana. Trip yang penuh emosi. Kali ini berpeluang pula ke salah satu destinasi idaman sejak dulu lagi. It is South Korea. I had this dream to visit Korea ever since I was fifteen. Maklumlah mula berkecimpung dengan kelaghaan KPOP. Ahaaaks !! Haruslah pasang angan-angan.

Bila tengok dan baca kisah kawan-kawan travelers lain jejak kaki ke Korea lagi membuak-buak rasa nak cepat sampai. Sembang pasal Korea ada beberapa kawan-kawan travelers yang akan bermain dalam kepala aku. Kak JariManish dan Kak BibieKarim. These two kakak adalah kakak yang aku mula-mula berani nak tegur. To my surprise, they responded well. Ulang baca their entries sambil berangan nak pergi Korea. Aku rasa korang tahu aku ke Korea dengan siapa. Terbit kekuatan nak hello JM tanya if dia sudi nak teman aku ke Korea. 

Yeay yeay.. JM sudi and we bought our ticket. Sepatutnya ada dua lagi kawan aku ikut. Momon and her officemate. Tapi things happened mereka berdua tak jadi ikut. Aku memang tak nak travel seorang diri. Penakut and I am cool about that. Hahaha.. It was in 2015. We bought our tickets a year before nak depart. 

Sebaik-baik rancangan kita, rancangan Allah SWT juga yang Maha Terbaik. Dengan izin-Nya DediS pergi mengadap Ilahi and left aku dan MamiZ terkontang-kanting menerima kejutan dalam hidup. It was in October and masa itu aku tak terfikir langsung sudah tentang trip ke Korea. Considering keadaan kami ketika itu memang berat sangat hati nak pergi. MamiZ kena tinggal seorang di rumah because she had to work and it was an uneasy feeling. In another hand, ticket aku ke Korea was a birthday present from DediS. Kacau betul emosi. Aku patut enjoy my last birthday present from my dad and at the same time susah hati tinggalkan MamiZ di rumah. Entahlah.. hampir give up.

But somehow Allah SWT mudahkan juga. Ada rezeki untuk ke Korea. MamiZ had a minor eye operation and she was on medical leaves. Please do not get me wrong. It was uneasy too to think that MamiZ had to go under the knife. Alhamdulillah everything went well. So she asked me to continue with my trip as she would be staying with her kakak. Relieved. MamiZ ada peneman.

And.. I managed to fly myself to Korea with beloved JM. Acececeh..

---------------------------------------------------------------------------

 Haaa.. Ini masalah bila mula menaip. Susah nak berhenti. Habis cerita tok kaduk aku kongsi. Nanti sambung lagi. Nama #Teaser.. Bongkar sikit dulu sajalah.

Incheon International Airport - KLIA 2
24 January 2016
And the journey begins..

Al-Fatihah untuk arwah DediS, Shuhaimi Bin Sulaiman.

-SITI YANG MENAIP (SYM)-

Reach me via email at :
sitiyangmenaip@gmail.com

91 comments:

  1. ehhh ni cerita bila ni....owh dengna sis JM

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboooi nak kata citer dah lama la tu hahaha..

      Delete
  2. teruskan menulis....harap jangan panjang sangat k

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha tengokla.. ingat nak buat novel terus =P

      Delete
    2. panjang lah best baca..hehe

      Delete
    3. Betul betul betul. Panjanglah best! Lebih feeelllll!

      Delete
    4. hahahha ok ok kalo lepas ni CT taip panjang2 hampa merungut siap naaa.. i claim chatime hehe..

      Delete
  3. Kita pun takut jugak kalau nak travel sorang2. At least kena ada sorang peneman. Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe betul2.. kena ada peneman at least sorang =D

      Delete
  4. mesti enjoy pegi travel dgn JM...syoknya main snow..

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM cool hehe.. tabah melayan prangai CT hehehe..

      Delete
  5. Alhamdulillah.. semoga MamiZ recover well...

    ReplyDelete
  6. Tak sabar akak nak dengar citer gi Korea ni... cepat sikit up date tau :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe nak mula drafting.. ceq menaip lembab sket skrang =D

      Delete
  7. 안녕 Annyeonghaseyo CT...Alhamdulillah semuanya telah diaturkan sebaik mungkin olehNya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. 안녕 annyeonghaseyo PLM hehe.. betul tu.. percaturan Tuhan yang terbaik..

      Delete
  8. Alfatihah buat DediS. Semoga berbahagia beliau di alam sana.

    ReplyDelete
  9. awak pegi January ye.. sejuk kan.. i went there last March eh ke April.. addii. . masih sejuk gegel gak bebudak akak. akak cool je sebab kepanasan.. gara2 habatussauda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sejuk yakamat kak.. ada part yang seronok ada yang aaargh !! perit..
      kalo ada snow banyak xpe jugak.. cipot je.. tips tu kak.. pegi tempat sejuk makan habatussauda.. eh ?

      Delete
  10. wah siti travel dgn JM ke Korea langsung xrasa risau di hati n3 pun ditulis ceria.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye kak.. dengan Kak JM. mujur dia sudi nak teman kalau tak tatau bila nak pi hehehe.. alhamdulillah Allah izinkan juga sampai =)

      Delete
    2. betul..kalau dengan kak Sal mungkin agak risau sebab sama-sama noob..haha. JM traveller tegar. tu yang hati pun tenang je

      Delete
    3. eleeeh kak.. we made it before kan.. sama-sama tak pernah sampai tapi syukur alhamdulillah.

      Delete
  11. assalamualaikum siti
    selamat hari raya, maaf zahir batin
    sorry lama sangat tak singgah sini

    wah ke korea plak kita ye
    penah baca cerita sis JM
    tapi tak penah jejak lagi sana
    apatah lagi naik flight
    cantik gambor dari tingkat flight tu
    entah bila ada peluang akak plak =)

    siti, sentiasa doakan ayah ye
    doa dan amalan kita akan sentiasa sampai
    niatkan segala amalan kebaikan untuk arwah ayah ye
    insya allah, elok tempat dia di sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe its okay Kak YY.. ada masa singgah x dapat singgah tak apa.. akak.. dulu CT pun pasang angan2.. nak jalan2.. bukan mudah juga tapi sebab kesusahan tu la manis terasa. bila dikit2 catu duit poket dan sebagainya. insyallah.. memang sentiasa apa yang CT buat.. andai ada pahala disisi tuhan mohon salurkan kat ayah juga. im the only one.. siapa lagi nak doakan dia =')

      Delete
  12. AlFatihah buat ayah SYM. untunglaaaa dpt pergi travel dgn JM. femes tu hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. syukur salam disahut JM tau hehe.. kalo x jenuh nak pegi ngan sapa hehe..

      Delete
  13. bestnya nak ke korea ... dengan JM lagi tu. tak lah sesat sbb JM dah hafal jalan kat korea kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah tak sesat. yup JM memang hafal da jalan2 kat sana hehe.. dah balik daaa pun sebenarnya =P

      Delete
  14. AlFatihah. Wah pergi dengan sis JM, tazabar nak tunggu entry nih, sambung cepat2 naa

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah.. nak menaip skearang lembab kemain hehe..

      Delete
  15. Wah, CT dapat pergi Korea dengan rerupis pulak tu.. ni yang jeles melampau-lampau ni..hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe mujur JM sudi nak teman kiteee awok.. kalo tak guano kita nak pegi. ajak JM balik kampung dia hehe..

      Delete
    2. Mestilah JM sudi.. hehee.. balik kampung sapa taknak.. :P

      Delete
    3. hehe memang terlintas nak ajak JM jee bila fikir Korea =D

      Delete
  16. Ok, sangat tak sabar nak baca story di KOREA ni..cepat-cepat update pleaseee.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tolonglaaa tiupkan semangat menaip kat CT ni haaa..

      Delete
    2. Fuh...fuh.. fuh.. bagilah semangat kat CT..sila taip selaju yang mampu.. hehehe

      Delete
    3. hahaha ok Cik Mimie.. baru publish new entry. jangan lupa baca =D

      Delete
  17. Rasanya dah banyak kali JM jejak kaki di KOREA tu.. feeling safe bila ada guide tour kan? hikhikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu memang kampung dia.. hehe tu ajak JM skali =)

      Delete
    2. Hahahaha.. bestnye..bestnye.. :D

      Delete
    3. ehehe Cik Mimie boleh consider as tempat honeymoon ni =D

      Delete
  18. Replies
    1. hehe jom bila ada rezeki pegi lagi =D

      Delete
  19. pergh.. ngan JM.. huntong la.. saya tak minat melancong.. melencong ngan moto minat la.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. melencong dengan motor pun jalan2 macam melancong gak.. ala Phais upgrade la sikit.. melencong dengan kapal terbang plak..

      Delete
    2. Pha Is melancong dgn 'gadis bertudung biru' dia dah cukup tu Tce CT.. kihkih

      Delete
    3. Phais style lain.. dia main corner sana corner sini..

      Delete
  20. Wah...tulis jangan tak tulis.. saya peminat setia anda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. untunglah ada peminat...hehe

      Delete
    2. ehehe Uncle kan fan Kak Sal gak hehe..

      Delete
    3. kan Kak Sal.. untung ler ad fans...hehe

      Delete
    4. amboi IY.. geng Kak Sal nampak..

      Delete
  21. dag agak dah ngn kak jm. hihi kim salam die ehh. ingat korea,ingatla nadya okay? hahahahhaah
    \(^^)/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Neddy memang nak kena babap kuasa dua !!! sila baca betoi2..

      Delete
  22. Haaa nanti jangan lupa update pasal kikis salji ye :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahahha oooooops alaa kena citer ke ? adoi malulaaa kikis seleji =P

      Delete
    2. kikis buat ABC ke tu Tce??? eh..hihihih

      Delete
    3. jeng jeng jeng.. tunggu !! sayu ada kelakar ada hahaha..

      Delete
  23. Banyak dugaan Tce sebelum berangkat ya.. Tapi alhamdulillah segalanya dipermudahkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itula ada jalan keluar untuk setiap isu.. sebab Allah mmg nak izinkan pergi. syukur..

      Delete
  24. Nak sangat snap gambo lagu tu..kihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe jom jalan !! hahaha IY banje wakaka..

      Delete
  25. Sis JM balik balik kampung! hihihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe da sebati da Korea dengan JM.. pisah tiada..

      Delete
  26. blog siti pasti menjadi pilihan kalau nak travel. semua complete. hehe. blog JM jugak, travel buddies :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you.. kembang idong ceq.. hehe blog CT ni banyak sembang merapu je.. kalo tips2 kena pi blog otai travelling heee..

      Delete
  27. syok la CT g melancong ada geng travel blogger

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe kali ni kena thanks to JM yang sudi teman and melayan kerenah heeh..

      Delete
  28. syafakillah utk mamiZ

    ada hati lagi x nk ke korea pasni?; -)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heeeee opcozzz ada hehehe.. ada peluang tu memang nak pergi lagi =D

      Delete
  29. nasib semua dipermudahkan.. entah bila nk fly ke sana. next trip kita travel sama. hehehe

    utk thn 2017 dh fully booked 😂😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow Nina penuh da schedule travel 2017 ehehe bila nak travel samanyaa kalau gitu.. CT 2017 xdak idea lagi..

      Delete
  30. Wah bestnya winter sonata gituuu haa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe snow ciput tak dan nak feeling romantik =P

      Delete
  31. Untung Ct dpt hadiah drp arwah dedi..Semoga Ct sentiasa jadi insan yg gembira

    ReplyDelete
    Replies
    1. itula yang terakhir kak.. sebab tu nak jugak pergi. gembira ? heee.. insyallah walau kadang2 yang perit tu kita saja yang rasa =')

      Delete
  32. salam kak ct hari ni yana baru datang nak baca semua entry akak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe and hari ni baru akak dapat reply hehe =P

      Delete
  33. Replies
    1. hehehe samalah akak pun Yana.. tak terkejar nak jaga blog ni hehe..

      Delete
  34. Alfatihah untuk ayah akak moga Allah tempatkannya bersama org beriman

    ReplyDelete
  35. Alfatihah. Seronoknye, Fiza akan teruskan membaca.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sudi baca bebelan kiteee =D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...