Friday, 23 October 2015

MELBOURNE VICTORIA 2015 | AUSTRALIA : DAY 6.0 - SHOPPING SPREE QUEEN VICTORIA MARKET

JALAN-JALAN MELBOURNE | SHOPPING SOUVENIRS DI QUEEN VICTORIA MARKET


Entri sebelumnya di SINI.
19 September 2015

JALAN-JALAN MELBOURNE | SHOPPING SOUVENIRS DI QUEEN VICTORIA MARKET. Bangun pagi dan bersiap-siap untuk serbu Queen Victoria Market. Memang target hari keenam di Melbourne adalah hari untuk melabur saki baki duit yang tinggal memandangkan dah nak balik ke Malaysia. Queen Victoria Market merupakan tempat yang ideal untuk memborong souvenirs untuk orang-orang kampung. Other than that, ada juga street food (makanan halal pun ada), seafood, sayur-sayuran, buah-buahan dan barangan antik. Sila semak dulu waktu operasi Queen Victoria Market sebelum terjah. Bukan hari-hari dibuka. Nanti putih mata terus tak dapat nak membeli. Rujuk SINI untuk maklumat lanjut.




  • Monday - Closed
  • Tuesday - 6:00AM - 2:00PM
  • Wednesday - 5:00PM - 10:00PM (1/6 - 31/8)
  • Thursday - 6:00AM - 2:00PM
  • Friday - 6:00AM - 5:00PM
  • Saturday - 6:00AM - 3:00PM
  • Sunday - 9:00AM - 4:00PM

  • Queen Victoria Market ada banyak pintu masuk. Ikut koranglah masuk pintu mana. Aku cadangkan, janganlah korang rasa korang mampu spend dua atau tiga jam disini. Mesti lebih punya because tempatnya sangat luas dan makan masa untuk berjalan dan membelek barangan yang ada. Aku tulis dalam itinerary nak spend dua jam saja ended up almost lima jam kami disini.

    haaa telan ailio saja mampu bila dah tengok harganya.



    Cik Tia suruh cuba. So damn good !! Menyesal beli dua ketul saja. Oh Melbourne !!


    Ada kedai yang menjual snack yang halal. Lupa pula nak snap gambar-gambar kedai yang menjual makanan halal. Majoriti adalah kedai-kedai yang diusahakan oleh orang-orang Arab. Jadi tanya sajalah untuk kepastian. Kami sempat juga bungkus chicken bawa balik for lunch. Lepas meronda kawasan seafood dan makanan, kami terjumpa kawasan buah-buahan dan sayur-sayuran pula. Fresh betul nampak semuanya. Buah-buahan pula ada yang aku rasa sangat murah seperti strawberry dan ada juga yang aku rasa terlampau mahal. Hurrm.. Kalau setakat buah-buahan tropikal kita balik makan kat Malaysia sajalah. Jangan membazir.


     

    Dah melepasi segala sections barulah kita gerak ke bahagian yang hendak dituju. Kita kena keluar dan berjalan ke next building tapi masih lagi di bangunan Queen Victoria Market. Bertentang saja dengan bangunan yang menjual barang-barang basah.

    Cik Ijan mengusung bag shopping yang masih kempis. Misi belum bermula nampaknya..

    Suasana di luar bangunan Queen Victoria Market adalah lebih meriah dah riuh. Menarik !!

    I have read somewhere ada kawan-kawan bloggers yang dah cuba doughnuts ni.. It is famous in Queen Victoria Market but Cik Tia said recently sijil halal ditarik balik due to penggunaan minyak berunsurkan haiwan. Now ? IDK..

    Haaa.. Di bangunan inilah semua souvenirs dijual. Kena cross the road first and jomlah !! Kita melabur.

    Mula rambang mata tengok souvenirs. Kiri kanan memanggi dan menyeru. Jangan terus beli. Compare dulu harga.
       
    Jaket kulit yang dijual dengan harga yang lebih murah berbanding di branded outlet. Memang tak berjenama tapi kualiti sama saja. Plus.. cheaper dari yang terjual di Malaysia.

    Pusing punya pusing.. akhirnya terjumpa kedai Uncle ni. Dialah yang menjual souvenirs dengan harga yang paling murah that day. Terus masing-masing memilih barang yang nak dibawa balik.


    Sehelai t-shirt dewasa hanya 4AUD (RM12.72 approx). Harga akan bertukar kepada 5AUD (RM15.90 approx) selepas pukul 12.00PM. Maka kami borong cepat-cepat. Itulah permainan peniaga-peniaga disini. Harga berbeza mengikut rezeki kita juga.
    Cik Ijan cuba untuk tawar menawar. Hihihi..
         
    Tengok tu.. bag yang tadinya kempis sudah kembung. Hehehe.. Bahaya tempat ni. Bahaya !!

    Seriously.. Harga memang berbeza from one kedai to another. Itulah sebabnya korang kena survey dulu unless korang bawa seguni duit. Winter gear pun agak murah disini. Winter coat semurah 50AUD (RM159 approx). Boleh dapat lagi murah depends on the style yang korang nak. Jahitan kemas and yes super comfy. Apa lagi ? Tibai sepasang. Hahaha..

    Lepas dah memborong kami just melepak sekitar Queen Victoria Market. Enjoying our moment in Melbourne sambil tengok gelagat orang. So we encountered this one band, Woodlock yang tengah buat performance tepi jalan. Fresh music ramai orang kerumun. Kami tak lepaskan peluang. Tried to merge with the locals. Jadilah pendengar music jalanan juga. But I guess Woodlock ada quite a reputation in Australia.


    Dan kita pun bergambarlah bersama mereka =)

    So that was it. Us in Queen Victoria Market memborong barang-barang untuk orang kampung yang menanti di Malaysia. We went back to Cik Tia's house and solat. Huuu.. masih ada satu lagi tempat yang hendak dituju before sumbat semuanya dalam luggage dan berfikir sama ada enough muatan or not. Jom !!

    ---------------------------------------------------------------------------------------------

    Al-Fatihah untuk arwah DediS, Shuhaimi Bin Sulaiman.

    -SITI YANG MENAIP (SYM)-

    Reach me via email at :
    sitiyangmenaip@gmail.com

    61 comments:

    1. wahh best bc ni siti..
      yui trtik tgk gmbr donut yg beli 2 ajee tu.hihi
      nmpk pn sdp.

      ReplyDelete
      Replies
      1. tahap sedap donat tu rasa macam nak fly pegi melbourne balik smata nak beli donat ahahaha.. jom jom kita menabung =)

        Delete
    2. Seronoknya jamu mata tgk gambar2 yg siti capture. Kalo dpt p sure dah byk shopping kat sini...

      ReplyDelete
      Replies
      1. boleh miskin kak kalo shopping kat sini.. semua rasa nak rembat =P

        Delete
      2. bestlaa jugak.. ada barang murah ada yang mahai..

        Delete
    3. salam amboi seronok noh shopping ! :)

      ReplyDelete
    4. donut kat atas tu tengok pon dah sedap usah kan kak siti yang makan

      ReplyDelete
      Replies
      1. akak dah tahap mengidam ni Yana ehehe..

        Delete
    5. ingat tak uncle tu suruh snap gambar lagi sekali sebab dia kata tak cantik..amboi, cam tau je kita blogger.

      ReplyDelete
      Replies
      1. hahaha ada gambar dia ngan CT tapi malas nak share.. rapat bebenor kang kakak kena kecam kakak tak sanggop =P

        Delete
    6. time puasa ni kan, teringat makanan-makanan kat QVM memang meleleh air liur la..haha

      ReplyDelete
      Replies
      1. heeeee CT ngidam lama dah tu kak donat tu.. sob sob.. guano ni.. Melbourne is toooooo far away..

        Delete
    7. jauhnya Siti dah cerita..I'm still stuck at Brighton. busy la lately, weekend ni kot baru ada masa menaip..haha

      ReplyDelete
      Replies
      1. ehehhe sebab akak stop halfway kan citer p Krabi plak.. CT pun ritu rasa nak masuk citer Korea tapi elokla habiskan Melbourne dulu.

        Delete
      2. Krabi sebab baru balik, tengah semangat..haha

        Delete
      3. kamoooon Kak Sal.. CT nye citer nak habis dah ni..

        Delete
    8. salam ramadan...wah sakan siti shopping tu tapi kalau barangnya berkualiti harga mampu milik ok je..

      ReplyDelete
      Replies
      1. sesetengah barang memang jauh lebih murah berbanding di Malaysia.. elokla beli. tapi ada juga yang melampau2 mahainya.. jeling jela mampu..

        Delete
    9. Segar segar je nampak sayur tu. Donat tu pun aihh mengancam. Hahah ! Puasa puasa ni semua nampak sedap :D

      ReplyDelete
      Replies
      1. ehehhe lepas ni beli donat then sapu nutella jela.. nak fly pi Melbourne lagi xdak budget dah ehehe..

        Delete
    10. hahaha.. nampak dah.. dari kempis ke kembung.. ahahhaha

      ReplyDelete
      Replies
      1. ehehe semua memborong pakat penuh dah beg tu =P

        Delete
    11. bolehlah menyopping dengan harga mampu milik

      ReplyDelete
      Replies
      1. yup betoi.. kualiti terjamin walaupun harga murah..

        Delete
    12. meriahnya tengok pasar di sana... lebih kurang di sini juga

      ReplyDelete
      Replies
      1. tapi bersih kak.. pasar kita ? ngeh3..

        Delete
      2. pasar kita, kaki bleh berlaga dgn bontot tikus kot :)

        Delete
      3. ahaaaa napeee tikus ?? pasar mana tu.. aiyaark..

        Delete
    13. Shopping tak hengat kalau ke sini...

      ReplyDelete
      Replies
      1. boleh misekin laaaa kalo lama-lama kat sini..

        Delete
    14. Mmng taktik peniaga macamni kan, harga lain2 mengikut hari. Kalau kt perth dulu, dia kata hari rabu harga barang lebih mahal sikit berbanding hari lain. Tapi diorg ni jujurlah bagitau benda2 macamni kat customer :D

      ReplyDelete
      Replies
      1. tapi kan.. kat Perth tu harga barang sekali ganda macam kat Melbourne. memang lagi mahal souvenirs dia.. nyesal tak borong lagi banyak kat Melbourne.. Perth cekik darah sket..

        Delete
    15. saya lupa diri bila time shopping kat sini

      ReplyDelete
      Replies
      1. samalah Uncle hehe.. tapi syukur CT spend within budget lagi =D

        Delete
    16. Itu hari makan donut kt truck tuuu. Huuuu.. :(

      Ada jugak cuba croissant kt area QVM tu, memang sedap gilo terbaik la roti2 dia. Sambil tengok mamat2 hensem buat kopi. Hahaha.

      ReplyDelete
      Replies
      1. alamak.. hurm takpe la time tu tak tahu kan.. sekarang ni tak sure apa status donat truck tu.. tapi memang famous pun..

        betul !! roti diorang pergh memang superb. makan hari2 xpe.. ahaha..

        Delete
    17. wah, ni kalau kita ikut kak CT sekali, mau dua beg habis shopping hahahaha.

      maigod, dapat bergambar dengan diorang skali. teringin juga tapi malu lak rasanya

      ReplyDelete
      Replies
      1. ahaha amboi nak penuh dua beg gamaknya.. currency mahai diknon.. kitorang pegi selamba je lets take picture.. diorang ok je =D

        Delete
    18. bahaya kalu sy yg shopping kt situ tkt hanyutttttttttt hahahaa

      ReplyDelete
    19. Replies
      1. heheh sesekali Timm.. da sampai kena gunakan peluang sebaik mungkin =D

        Delete
    20. tudiaa.. sakan! jenuh tutup mata.. hihihi..

      ReplyDelete
      Replies
      1. hahaha tutup mata pun tak jalan Husna ooi.. dia panggil ikut telinga plak..

        Delete
    21. telan ailio tengok donut..

      *oke baii*

      ReplyDelete
      Replies
      1. itew pun kalo tengok balik telan ailio gak T.T

        Delete
    22. awesome sgt!! ikan sayur kat market nmpk segar bugar...

      ReplyDelete
      Replies
      1. memang !! kalo boleh masak and lama lagi kat sana memang tibai dah..

        Delete
    23. I love victoria...
      harap dpt pergi lg.
      insya Allah

      ReplyDelete
      Replies
      1. tudiaa tudiaaa.. orang kampung Victoria komen =P

        Delete
    24. bahaya betoi.. tgk kak sal dh borong sakan ke kongsi dgn CT. nasib badan maintain. hehehe

      ReplyDelete
      Replies
      1. hehe beg tu kami kongsi ramai2.. tapi kemampatan dalam tu memang menakjubkan. baguslaa ada beg tu boleh pinjam..

        Delete
    25. Bukan main sakan lagi shopping! Akak tumpang ikut window shopping je lah :)

      ReplyDelete
      Replies
      1. hehehe memang sakan. tergoda tengok semua benda haha..

        Delete
    26. sedap nampak donut tu la....

      ReplyDelete
      Replies
      1. bukan nampak je lagi.. memang sodap =D

        Delete
    27. menarik market ni..lobster tu..nyum, nyum..

      ReplyDelete
      Replies
      1. hehehe CT tak pernah rasa lobster.. tatau rasa apa..

        Delete
    28. Bestnya Siti... rasa macam best pulak kalo kita dok sana. Hehe..

      ReplyDelete

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...