Thursday, 22 October 2015

MELBOURNE VICTORIA 2015 | AUSTRALIA : DAY 5.3 - PINK LAKE WESTGATE PARK

JALAN-JALAN MELBOURNE | TEMPAT MENARIK DI MELBOURNE : PINK LAKE WEST GATE


Entri sebelumnya di SINI.
18 September 2015

JALAN-JALAN MELBOURNE | PINK LAKE WESTGATE PARK. Dalam entri lepas asyik cerita mengenai itinerary yang bertukar. Rancangan asal adalah untuk ke Williamstown iaitu salah satu suburb di Melbourne. Kami nak naik cruise tapi semuanya berubah bila AK kasi cadangan lain. Menarik. Kami pulang ke rumah Cik Tia dan bertemulah dengan Cik Ijan (kawan Cik Tia yang baru sampai dari Malaysia). Janji dengan AK untuk berjumpa di Southern Cross Station selepas Zohor. Since tempat yang bakal dituju tak ada dalam itinerary, aku sedikit blur mengenai route yang sepatutnya kami ambil. Tapi Cik Tia dah ibarat local. Semua jalan ada dalam kepala. Apa nak risau..

Kami sebenarnya nak ke Pink Lake di Westgate Park yang terletak di pinggir Melbourne CBD. Curious. Setahu aku, Pink Lake yang terkenal ada di Western Australia. Victoria pun ada sebiji Pink Lake di The Murray tapi jauh dari Melbourne CBD. Dengan perasaan ingin tahu maka kami pun mengatur langkah. Untuk ke Westgate Park, kita perlu naik bus. Tempat menunggu bus adalah bertentang dengan bangunan The Age.


Cik Ijan Cik Tia Kak Sal Acik Yati

The Age - Company surat khabar Melbourne. Hanya bersebelahan saja dengan Southern Cross Station.

DARI SOUTHERN CROSS STATION KE WESTGATE PARK


Ada tiga options yang aku boleh kongsikan. Naik bus, kereta atau jalan kaki. Naiklah bus paling senang. Naik bus No, 235 dan turun di Westgate Park. Kami salah naik bus. No. 215 kalau tak silap. Turun di Westgate Park juga tapi pintu lain. Maka gigihlah menapak sedikit untuk ke Pink Lake. Westgate Park bukanlah taman botanical or taman apa-apa yang cantik sangat. Just nice. It is just a park yang dibuat di tengah-tengah kawasan perindustrian Melbourne. Banyak sangat kilang di kawasan Westgate Park ni. Berdekatan juga dengan port jadi banyak juga kapal-kapal besar yang ada.




Menapak mencari kewujudan Pink Lake di Melbourne.
Menapak dan menapak akhirnya kami pun sampai di kawasan Pink Lake. Masing-masing hanya mampu memandang diantara satu sama lain. Bunyi gagak saja yang kedengaran. Kerik.. Keerik.. Keeerik !! Kelakar pun ada. Tasiknya sudah tidak pink !! Meraung disitu juga. Sebab apa ? Heee.. Pink Lake di Westgate Park hanya akan bertukar warna hanya di musim panas. Alert ya kawan-kawan. Hanya sepanjang musim panas saja baru Pink Lake di Westgate Park bertukar warna. Musim lain airnya kembali seperti biasa. 

Okay !! Different pula dengan Pink Lake di Australia yang lain. Pink Lake lain adalah natural phenomenon yang kekal tapi di Westgate Park, reaction hanya berlaku during summer saja. Rujuk SINI untuk penjelasan lebih lanjut mengenai Pink Lake di Westgate Park. Jadi apa ceritanya bila Pink Lake yang ingin dijejaki tidak lagi pink ? Marilah kita beransur pulang isi tangki perut.

Pink Lake di Westgate Park yang hanya pink during summer. Bye.

Sempat singgah di DFO South Wharf untuk solat and off to have our dinner. Balik rehat because esoknya adalah hari untuk melabur semua wang yang ada. Yahoo !!

---------------------------------------------------------------------------------------------

Al-Fatihah untuk arwah DediS, Shuhaimi Bin Sulaiman.

-SITI YANG MENAIP (SYM)-

Reach me via email at :
sitiyangmenaip@gmail.com

46 comments:

  1. First komen assalamualaikum mek siti sihat tak lama tak singgah sini kak ekin kesibukan sangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam Kak Ekin.. samalah. CT ada masa nak up entry jaa tu pun taip sikit2.. nak blogwalking memang tak dan..

      Delete
  2. Hari itu saya pi musim panas. Tak pink pun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. heehehe menipu jugak la lake ni yeee =P

      Delete
    2. hahaha kalo gitu padamkan saja niat menjejaki Pink Lake di CBD haha..

      Delete
  3. Aritu ada terbaca pink lake kat Murray tu., serius nak tau sgt.. tapi pink lake ada gak kat melbourne.. perghhh nak tengok.. Teruja sungguh dengar perkataan "pink" ni.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe aa kalau yang the best rasanya kat Western Australia.. tapi kalo kat Victoria tu The Murray oklah kot. tengok gambar tak adalah menarik sangat =P

      Delete
  4. Mummy parking dulu.. nanti mummy baca balik okay..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe kalo parking kena charge tau Mummy.. heee..

      Delete
  5. cantiknya... ada jer kawan kerja n study dkt sana asyik duk ajak p.. tapi kita blumada rezeki.. hehehe #jeles kihkihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. baik pergi before kawan balik.. dah jimat lodging ehehe..

      Delete
  6. salam ...singgah sini
    salam ramadhan kak siti

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai TKK ehehe.. salam Ramadhan. maaf ya lama tak berkunjung. akak nak kejar habiskan entry dulu =)

      Delete
  7. yana duk nampak "pink"
    terus terbayang nama kak JM , mummy ! hahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe depa depa tu laaa hantu pink kan..

      Delete
  8. dama masyaAllah subhanallah , view dia memang cantik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantik tapi hilang sudah pinknya.. sob sob.. kawasan ni less hectic tapi akak still prefer Melbourne CBD tngh bandar tu.. sunyi sngt sini..

      Delete
  9. Mandi pink lake ni kulit boleh jadi pinkish mcm uqasha senrose dak.. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa you.. nak banding dengan Uqasha memang tak menjadi la.. dia retis =(

      Delete
  10. kesian,,balik sini cari air bandung ja la.pink jugak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heeee i balik cari air punch.. bandung i tak layan #bajet =P

      Delete
  11. Hai CT. Selamat berpuasa. Hiks :) Alaah tak dapat lah tengok lake pink. Tapi pemandangan tu lawaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. eheheh Pink Lake elok pi Western Australia la.. tapi yes sesuai kalau nak cycling ke nak lepak tepi laut cantiklah jugak =)

      Delete
  12. best nye. kite tak pergi pun sini hari tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. heeee ini kalau dah x tahu nak pergi mana sesuai la terjah..

      Delete
    2. tourist tak datang sini sangat..area kilang je sebenarnya.tapi that bridge view memang majestic. kalau ada kapal lalu mesti lagi cantik

      Delete
    3. heehe kita dah jalan jauh baru dengar bunyi kapal kan.. kalo tak mesti nampak kapal lalu jugak.. x larat nak menapak dah..

      Delete
  13. goood.... akhirnya ada juga tempat yang tidak kuketahui kewujudannya ittew di sittew

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergh.. gaya komen macam orang Melbourne betul dah kan..

      Delete
    2. kah kah..tak habis explore lagi

      Delete
    3. Kak Huda xpe.. dia petik jari je sampai Melbourne dah..

      Delete
  14. teringat boipren I dok menung tepi tasik tu..haha.dia dok tunggu tasik tukar kaler pink kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha merenung jauh dia kat tasik tu.. dala baju pink gak tak menahan =P

      Delete
  15. entry ni nak kopipes jelah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha bereh kak bereh.. kopi jelaaa.. latte cappucino semua ok =P

      Delete
  16. adoi, kecewa gila bila apa yang kita nak tengok tak kesampaian. nasib baiklah ada yang power bawa ke sana sini, kalau x jenuh juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang pun sebab excited semacam hehe.. tengok2 ikut musim pula katanya. tapi kalau kat Perth memang natural so sentiasa pink..

      Delete
  17. alaaa x de rezeki laa pulak ya... x pe...insya allah next time dtg sini pasti dpt jumpa punya ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itula.. gamaknya kena pergi sekali lagi ehehe..

      Delete
  18. okk nak gelak dulu.. hahahhaa.. kalau musim summer pun tak tukar color mcm mna? menyesal fly sana. cari pink lake di negara lain CT. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha pink lake original kat Australia jugak tapi kat negeri lain. tak adalah menyesal hehe..

      Delete
  19. ct lain kali bawa kak JM mai sini sesuai dengan jiwa pinky dia hihihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha aa ah betoi tu.. suruh dia pakai baju pink skali =)

      Delete
  20. mesti cantik kalau kaler pink...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tengok kat website lawa je.. tapi yang ni sendu haha..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...