Monday, 26 October 2015

MELBOURNE VICTORIA 2015 | AUSTRALIA : #4 BUDGET DAN PERBELANJAAN

BUDGET DAN PERBELANJAAN DI MELBOURNE 2015


BUDGET DAN PERBELANJAAN DI MELBOURNE. Selesai sudah aku bentangkan perkongsian journey haruslah share budget dan perbelanjaan yang telah aku laburkan sepanjang berada di Melbourne. Aku bukan seorang yang berjimat cermat. Jadi kalau korang berharap untuk mengetahui tips-tips berjimat di Melbourne, korang dah salah saluran. Hahaha.. Tapi bolehlah kalau korang semua nak buat panduan. Sekurang-kurangnya ada bayangan. Aku akan cuba sedaya upaya nak ingat balik semua perbelanjaan aku di Melbourne. Maklumlah dah hampir setahun diperam.

*Tukaran mata wang RM : AUD = RM3.14 : 1.00AUD (13/09/2015)

Tiket Air Asia X Kuala Lumpur - Melbourne = RM403.00
Tiket Air Asia X Melbourne - Kuala Lumpur = RM855.66
Luggage 20KG Kuala Lumpur - Melbourne = RM89.00 / 2 = RM44.50
Luggage 25KG Melbourne - Kuala Lumpur = RM153.04 / 2 = RM76.52
Luggage 5KG Melbourne - Kuala Lumpur = RM32.30 /2 = RM16.15
In-Flight Food Melbourne - Kuala Lumpur = RM51.52
Visa Australia = RM20.00
Food = RM50.00 / 2 = RM25.00

TOTAL : RM1492.35

Tukaran mata wang AUD : RM #1 22/8/15 = 600AUD (x 3.03) = RM1818.00
Tukaran mata wang AUD : RM #2 26/8/15 = 400AUD (x 3.08) = RM1232.00
Tukaran mata wang AUD : RM #3 12/9/15 = 600AUD (x 3.13) = RM1878.00


TOTAL : RM4928.00 (1600AUD)

DAY 1 (14 September 2015)

Optus Yes (sim card) = 15.00AUD
MYKI = 6.00AUD
Top up MYKI = 7.52AUD x 4 = 30.08AUD = 31.00AUD
Package Tour Great Ocean Road = 94.00AUD
Chicken Gozleme Federation Square = 13.00AUD / 2 = 6.50AUD
Fizzy Coke 7Eleven Flinders Street Station = 3.00AUD
Mini Shopping Woolworth = 17.90AUD


TOTAL : 173.40AUD

DAY 2 (15 September 2015)

Road Trip (2 Days) = 200AUD / 4 = 50.00AUD
Petrol = 100AUD /4 = 25.00AUD
Maru Koala & Animal Park Entrance Fee = 20.00AUD
Kangaroo Food = 2.00AUD
Postcards = 3.90AUD
Lunch Panny's Chocolate Factory = 23AUD / 2 = 11.50AUD
Churchill Island & Heritage Farm Entrance Fee = 12.25AUD
Dinner Bali Bagus Melbourne City = 25.00AUD


TOTAL : 149.65AUD

DAY 3 (16 September 2015)

Rayner's Stonefruit Orchard Entrance Fee = 18.00AUD
Fruits 4KG = 20AUD / 4 = 5.00AUD
Blueberry Muffin = 3.90AUD
Tesselaar Tulip Festival Entrance Fee *student price = 20.00AUD
Assorted Nuts = 15.00AUD
Souvenirs Teeselaar Tulip Festival = 6.99AUD
Puffing Billy *student price = 41.00AUD
Souvenirs Emerald = 5.99AUD
Souvenirs Puffing Billy = 7.99AUD


TOTAL : 123.87AUD

DAY 4 (17 September 2015)

Souvenirs The Great Ocean Road = 20.97AUD
Pizza = 15.00AUD / 2 = 7.50AUD

| Surf Beach Drive Torquay | Memorial Arch | Kennet River | Apollo Bay |
| Otway's Rainforest | 12 Apostles | Loch Ard Gorge |

TOTAL : 28.47AUD

DAY 5 (18 September 2015)

Churros Flinders Street Station = 3.50AUD
Kebab Swanston Street =  11.00AUD
Churros Chocolateria San Churros = 12.00AUD
Bus Fare West Gate Park = 2.70AUD
Dinner Blok M = 22.00AUD


TOTAL : 51.20AUD

DAY 6 (19 September 2015)

Nutella Doughnuts = 4.00AUD
Souvenirs [Fridge Magnets + Keychains + etc] = 30.00AUD
Postcards = 4.00AUD
Stamps = 1.97AUD x 12 = 23.64AUD
Tshirt Melbourne Australia = 20.00AUD
Winter Jacket = 50.00AUD
Fruit [Strawberry + Blood Orange] = 10.00AUD
Chicken Wings + Lamb Ribs = 23.90AUD / 3 = 7.96AUD

Vans Sneakers 2 Pairs = 59.00AUD
Corelle 16 Pieces = 42.90AUD
Jumper Cotton On = 10.00AUD
Tee Esprit = 20.00AUD
Thermal Wear [Kathmandu] = 31.80AUD
Shirt & Tie = 39.90AUD

Tim Tam 2.89 x 10 = 28.90AUD
Chocolates Assorted Woolworth = 35.90AUD
Dinner Laksa Bar = 17.90AUD


TOTAL : 431.90AUD

Day 7 (20 September 2015)

Starbus Airport Shuttle = 20.00AUD
Cik Tia = 50.00AUD
Shopping Melbourne Airport (Chocolates) = 56.50AUD


TOTAL : 126.50AUD

TOTAL Perbelanjaan di Melbourne173.40149.65123.87 28.4751.20431.90126.50 = 1084.99AUD

Baki AUD : 1600.00AUD - 1084.99AUD = 515.01AUD 

TOTAL Perbelanjaan keseluruhan
1084.99AUD x 3.14 = RM3406.87 + RM1492.35 = RM4899.22

*Tukaran baki AUD ke RM sebanyak 500AUD x 3.11 = RM1555

Inilah dia perbentangan budget dan perbelanjaan sepanjang aku berada di Melbourne. Plus minus sebab ada yang aku lupa. Ada yang terlupa jot down aku anggarkan saja. Tapi baki memang aku convert balik 500AUD dan baki yang kecil aku buat kenangan. Banyak belanja ? Yes. Sebab aku boros dan harus diakui perkara itu. Alhamdulillah.. Thanks to Cik Tia kami tak perlu fikir about lodging because we were staying in her house. Thank you awak !! 

Perbelanjaan adalah subjektif dan mengikut kehendak dan kemampuan kita. Budget aku pada asalnya hanyalah sebanyak 1000AUD saja memandangkan harga tiket kami sangat mahal. Trip yang impromptu cenggini jadinya. Harga melambung. Jadi tempah tiket penerbangan awal supaya dapat harga lagi murah. Jimat banyak. Currency exchange pun sangat teruk at that time. Aku bawa extra just incase I was in need of money. Aku tak ada credit card nak swap jadi solution adalah bawa extra cash. Apa-apa pun ikutlah cara masing-masing. Perkongsian ini adalah sekadar berkongsi dan membantu memberi bayangan kepada korang yang bakal ke Melbourne.

Untuk soft copy versi PDF boleh email yaaa..

---------------------------------------------------------------------------------------------

Al-Fatihah untuk arwah DediS, Shuhaimi Bin Sulaiman.

-SITI YANG MENAIP (SYM)-

Reach me via email at :
sitiyangmenaip@gmail.com

84 comments:

  1. Bg sis murah ke mahal? rasanya mcm not bad below than RM 5000 ke melbourne.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tahula nak cakap.. kalo akak rasa not bad la because still dalam budget akak.. but i spent a lot nyopping.. memang xde tutup mata.. terus rembat jadi if spesis tak banyak belanja lagi kurang budget..

      Delete
    2. pada aida pun ok bcoz less than rm5k, siti.
      tapi tu utk sorang :) hu hu hu... aida kalu gi berlima org!!!

      Delete
    3. masa CT pegi ni currency kita agak teruk.. 4K rasanya cukup dah tapi CT prepare extra sebab tak ada CC.. kang apa2 naya..

      Delete
  2. Wah, terima ksh utk prkongsian. Terbaikk punya prbentangan bajet. (Y)

    ReplyDelete
  3. Seminggu kat sana ye Siti..
    Murah lah tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yee seminggu.. tu tak campur hotel tu sebab tido rumah kawan..

      Delete
    2. yes, tak termasuk hotel kan.
      akak ada famili kak ipar di australia.

      Delete
    3. ehehe apa lagi kak.. inilah masa dan ketikaaanya nak serbu diorang =P

      Delete
  4. kena simpan tabung juruh benar ni nak pergi melancong sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. simpan tabung tak jadi apa gak.. kena menabung =P
      boleh punya CT menyimpan dua tahun hehe.. kamooon..

      Delete
    2. hehehe tatau gak.. anggap jela sama macam tabung2 normal =D

      Delete
    3. hahhahahaha ss.... masuk ekin kena simpan tabung betul2 la... juruh tu betul hihihihih

      Delete
    4. simpan2 mesti guna gak duit untuk keperluan benda lain huhuhuhu

      Delete
  5. Replies
    1. Uncle tak pernah lupa singgah sini macam orang tu huhuhu..

      Delete
    2. macam orang tu laaa.. muncul sepurnama malam je.. huuumph !!

      Delete
  6. Entah bila saya nak tulis tentang melbourne..sekarang ni tengah buat iti ke Perth pula.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kamon Uncle kamon.. time bulan2 nak spring ni mesti ramai nak pi sana..

      Delete
    2. Copy paste je itie Mekti... He he he

      Delete
    3. hahaha.. iti kiteee haruuu biruuu..

      Delete
  7. tuddia.. macam accountant..

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam ja hahaha.. padahal kira congak pun menggagau =P

      Delete
    2. okay dah tu.. pasni boleh jadi cikgu akaun plak..

      Delete
    3. hahah kesian laa anak2 murid dapat cekgu cem iols ni..

      Delete
  8. Kalau campur lodging mungkin cecah RM6K tu CT... pergh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu PLM.. CT pun rasa gitu.. tapi kalo cut down budget shopping insyallah cukup sangat2 tho budget rendah..

      Delete
    2. Lodging mak minah ke? Ahaks...

      Delete
    3. hello !! lodging weols first class k..

      Delete
    4. Boleh bengkok dinding mcm mak minah? He he he

      Delete
    5. tudia haih.. bengkok dinding tu standard apa daaa..

      Delete
    6. shopping wajib la, siti.
      sesekali ke tempat org kan.

      Delete
    7. yesssss i looooike this statement.. hi five !!!

      Delete
  9. Fuhyoo kena simpan duit dengan gigih ni. Haritu ada plan nak pergi aussie tapi rasa cam terlebih budget hehe InshaaAllah satu hari nanti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe terlebih budget means ? ada duit lebih ke ? hehe.. marilah menabung.. akak pun menabung diknon.. mana nak dapat duit dari langit =D

      Delete
  10. Kalu SS... Budget ni dah over... Nanges...

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu !! haha nak berjimat tapi tak mampu..

      Delete
    2. transport mahal kat Melbourne ni..huhu.

      Delete
    3. mahal tapi punctual and terbaik.. jadi okayla tu =)

      Delete
  11. Budget orang kaya... He he he...
    * cari pasal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni memang nak mintak kena rotan !!

      Delete
    2. budget orang kuat makan..haha

      Delete
    3. yezaaaa betul3.. hahaha.. makan tak ada kompromi =D

      Delete
    4. My style... Semakin kecik budget semakin byk destinasi boleh pergi... Selagi boleh jimat part makan... I akan jimat habisan! Kat malaysia pon i x terhabis makan... Ha ha ha...

      Delete
    5. hehehe part tu kenot compare.. itew memang kalo ada makanan boleh makan kat tempat orang itew rembat jeee =P

      Delete
  12. Replies
    1. a ah.. cokolat yang mahai2 kat Malaysia.. rembat la kat airport murah =)

      Delete
    2. Bukan ke ada pi kilang cekelet?

      Delete
    3. uuih.. cekelat tu laaaaaagi mahai. sekotak kecik pun dah macam 3/4 peket cekelaat biasa..

      Delete
  13. detailnya Siti..beli air kat Flinders pun tulis..haha. Banyak jugak kita spend ye..nampak nau lupa diri

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha kena kak sebab harga dia 3AUD wakaka.. mencekik darah =P

      Delete
    2. Masuk jamban ada kena 20 sen? Kalu ada masuk budget sekali... Ha ha ha

      Delete
    3. jamban depaaa semua free.. bersih and boleh tidur skali. hehe jamban kita jaa kena bayar and kotor plak tu hahaha..

      Delete
  14. power sangat ni, detail sungguh! :D thanks for sharing!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe xdela awak.. akak pun baru2 ni je belajar nak buat cenggini.. nampak flow duit kita pegi mana.. trip2 before tibai je.. janji agak2 duit cukup..

      Delete
  15. wah details tu . bagus juga sbb dah tau brpa bajet kena ada bila nak kesana ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe ni budget melampau orang tak reti berjimat kak.. boleh kurangkan lagi ni.. plus kena add lodging skali sebab CT duduk rumah kawan..

      Delete
  16. hehehe.... dah macam bawak buku lejar dah ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. belom tengok lagi malam2 dok menconteng kertas and kira duit baki =D

      Delete
  17. oklah..still below 5K..yg penting, enjoyy..

    ReplyDelete
    Replies
    1. patutnya boleh kurang lagi kak.. ni 5K tanpa lodging memang melampau tapi CT memang tak sekat belanja. families ramai memang beli kat diorang je =D

      Delete
  18. Banyak juga perbenlanjaan dia. Tapi berbaloi kan? >__<

    ReplyDelete
    Replies
    1. kurangkan shopping melampau.. insyallah budget okay =D

      Delete
  19. Ok jugak rega tambang kalau naik air asia..
    Exchange rate pun tak banyak beza sgt kalau compare dgn tarikh kat atas tu..
    Menarik ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe ni budget orang tak reti jimat. sebab dok bawa duit extra tu rasa nak belanja jee.. hehe.. teruk harga ni. patutnya kalo dengan lodging oklah jugak.. hehe..

      Delete
  20. bla laa agaknya RM ni nk pulih mcm dulu... utk golongan marhaein mcm kite2 ni, mmg perit nk berbelanja bla situasi mcm ni kan...asik 'bercatu' je ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Anies.. ni pun CT mengorek merata. syukur ada saving sebab dua tahun tak berjalan. adalah sikit..

      Delete
  21. It was super expensive! hahahahaha...#taksayangmelbengmahal..LOL

    it was okay sbnrnya kan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha sapa suruh pegi time duit maaahai.. isk babap kang !!

      Delete
  22. kalau akak sefamily kena x 4's ler..huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh kurang ni Kak Murni.. ni tiada perancangan terperinci bab duit.. kalau pergi ramai banyak kena berkira hehe..

      Delete
  23. Perkongsian yang bagus.. Boleh membantu rakan2 yang plan nak ke melbourne.. Akak?? X kot.. gayat dan fobia naik terbang masih ada... kikikiki..

    ReplyDelete
    Replies
    1. fobiaa jugak kak tapi kalo x.. x dapat jalan. tawakal sajalah..

      Delete
  24. Wah asyik nyopping ja ya???best yek nyopping kt sana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe kena tempat and gaya yaaa kak.. boleh miskin =D

      Delete
  25. tq for sharing .. klo y nk kna sana leh refer utk buat budget.. igtkan smpai berpuluh ribu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe kalo puluh ribu tu da boleh terjah 1 negara hehe..

      Delete
  26. Thank you, share expenses Siti.
    Tapi experience yang dapat, worth more than kita belanja, kan. Bukannya selalu pergi tengok negara orang. :)

    ReplyDelete
  27. pehhhh.. total tuhh buat nadya menangisss.hahahahah xmampu lagik. kene keje lebih 5tahun baruu mampu kott. wuwuwu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...