Sunday, 25 October 2015

MELBOURNE VICTORIA 2015 | AUSTRALIA : #3 ITINERARY PERJALANAN DI MELBOURNE

ITINERARY TRIP KE MELBOURNE VICTORIA


JALAN-JALAN KE MELBOURNE | Kali ini aku akan kongsikan pula itinerary atau plan perjalanan sepanjang kami berada di Melbourne. Perkara-perkara macam ini sangat subjektif. Terpulang ikut cara masing-masing nak hasilkan itinerary macam mana. Ikut keselesaan sendiri. Semoga dapat membantu kawan-kawan yang sedang merancang perjalanan meneroka Melbourne. Kalau ada pertanyaan jangan segan bertanya. Nak salinan itinerary versi PDF pun boleh. Drop komen atau hantar email. Insyallah mana yang boleh aku akan jawab dan bantu.







Kalau dikira dalam bentuk peratusan, aku rasa 90% kami berjaya ikut itinerary yang dirancang. Yang selebihnya adalah plan yang dirancang pada saat-saat terakhir. Aku rasa dalam merancang itinerary kena ada flexibility. Jangan terlalu rigid nanti kalau tak dapat nak ikut sendiri telan air liur. Jadi rancanglah trip dengan sebaik mungkin supaya terisi dengan elok.

Itu saja this time. Ada persoalan silaaa tanya.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Al-Fatihah untuk arwah DediS, Shuhaimi Bin Sulaiman.

-SITI YANG MENAIP (SYM)-

Reach me via email at :
sitiyangmenaip@gmail.com

56 comments:

  1. wahhhh hebatnya itinerary akakk. detail sungguh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni hasil tunjuk ajar Kanda SS ehehe.. akak turun ilmu dia je =D

      Delete
    2. memang detail..takut jugak at first. nasib baiklah boleh kautim

      Delete
    3. hehehe sebab sendiri yang buat pun rasa penat nak follow =P

      Delete
    4. SS dah menurun saka! Kah kah kah

      Delete
    5. yaaaa rabbi.. Wa Ah Kak dah jadi Mek Du Kun =P

      Delete
  2. perghhh memang nampak teliti nk buat ni.. nina pakai buat kalau flexsible sgt takut tak sempat.

    btw dh tukar link tau.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak buat macam ni kena prepare awal berbulan2.. jangan flexible sangat.. tapi ada beberapa benda yang kita boleh tambah tolak..

      prasaaan da tu tengok nama lain.. nanti CT betulkan link Nina ya =)

      Delete
  3. Fuhhh! Ni dah leh geng ngan SS ni. Kitab busuk mana kitab busuk?! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heehe SS tu pro kak ooi.. iols ni ceruk dapur ja.. xde kitab busuk.. print ketas A4 lipat dua sampai lunyai ja =P

      Delete
    2. Dia x de kitab busuk... Dia kertas busuk... He he he

      Delete
    3. hahah balik senang nak buang =P

      Delete
  4. 90% berjaya seperti yang dirancang?! Hoyeahhhhhh! Syabbaassss beti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. a ah kak.. ni first time CT rancang itinerary elok2.. sebelum ni hentam gak and syukur hari2 terisi elok and berjalan lancar =)

      Delete
    2. kira berjaya lah for two strangers travelling together.

      Delete
    3. hahaha coz Kak Sal was so lovely to layan what i wanted =D

      Delete
    4. Sebenarnya dlm itineri ni... Just plan... Masa memang akan berubah ikut situasi... Tapi sekurangnya... Kita x buang masa baru hegeh nak fikir kat sana... Dalam travel kita berperang dgn masa walau masa kat tgn kita...

      Delete
    5. betul2.. kalo dah sampai baru nak menggagau cari mana nak pergi memang haruuuuuu hehe.. tunggang terbalik laa.

      Delete
    6. wajib kot buat se complete ni kan. jauh tu gi aussie...
      aida ni ke langkawi yg sejengkal pun itineri complete hingga buat asben nyampah! ha ha ha...

      Delete
    7. Langkawi pun kena buat details jugak.. CT pegi banyak kali tapi skali pun tak pernah pegi island hopping.. sedih toi..

      Delete
  5. bagus nih.. untuk rujukan ramai di kemudian hari..:)

    ReplyDelete
  6. Awesome experience and sharing entries Kak Siti. I will keep and use it later on as my guideline when planning to visit Melbourne. Anyway, dah dapat poskad dari Kak Siti cuma tak berpeluang nak bagitau. Teramat busy baru habis internship and nak selesaikan report final year and etc. Thank you so much for the lovely postcards from Korea and Australia! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pujian melambong cenggini yang buat kembang semangkok ni.. dah la memang kembang hahaha.. LOL.. thank you Pojie.. ive received yours too.. tapi x tngk2 lagi. my mom just hantar gambar and they are lovely.. nnt hantar lagi wakakaka..

      goodluck in finishing semua semua urusan =)

      Delete
  7. Seriously iti ni sangat dahsyat... details yg amat ... timing semua cukup.... boleh follow 90% ... lagi lah hebat. Berdisiplin

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe part depart dari one place memang CT strict and without kami semua sendiri sedar.. kami masing2 memang naturally ikut timing yang dah dibuat..

      Delete
    2. Biasanya... Kalu buat timing... Amik dari google map... Then dlm try gandakan waktu tu dalam itineri... Contohnya dlm google map estimate 10 minit... Kita letak 20 minit... Column description letak time google...

      Delete
    3. baik cikgu.. tapi CT notice alhamdulillah yang time kat Melbourne semua ikut jadual. kebetulan semua pun punctual hehe..

      Delete
  8. singgah baca 1 per satu ;) slow slow baca.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe terima kasih sudi baca.. slow slow =D

      Delete
  9. detail molek huraiannya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe SS buat lagi detail.. ni kira malaih ni..

      Delete
    2. utk study case memang ini yg terbaik... Tiba destinasi semua akan bermain dlm kepala...

      Delete
    3. memang kita kena ada plan itinerary.. kalau tak lagi huru hara perjalanan kita. ini adalah untuk rujukan supaya semuanya trancang =)

      Delete
    4. terbaikkk kedua-duanya... kalau ekin xleh jadi travel ni hahahhahaha kecundang terus

      Delete
  10. mmg sunguh rajin ni ... perghhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena buat gini kak.. kalo tak kelam kabut nanti =D

      Delete
  11. uishhhh !!! well done.. great job.. 90% tu good enough... *clapclap*

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe kalo tak tukar plan last minute maybe 100% kot hehe..

      Delete
  12. Replies
    1. hehe ceq menurun tok guru.. gitula =D

      Delete
  13. Wahhh.. Nanti nak pergi sana bolehlah rujuk itinerary kat blog siti ni. =)

    ReplyDelete
  14. dear. kalau kita nak itinerary tu bole ke? rasa mcm berminat lak nk ke melbourne. nanie_nakata@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh.. nanti CT emelkan ya.. hehe.. nak korek2 hardisk dulu =P

      Delete
  15. awal-awal dapat macam tak paham..and honestly I don't read anything pasal melbeng..hahahaha...thanks for your iti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha usually memang gitu Sally.. orang yang buat itinerary je selalu faham itinerary dia haha..

      Delete
  16. betul perancangan kena ada flexibility, kalau x memang akan buat trip jadi tak best.. kadang2 kena buat backup plan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju.. kena ada backup plan. kalau boleh come out dengan at least 2 backup plan. kadang yang backup pun tak menjadi..

      Delete
  17. Fuhhh detailnya itinerary kak Siti. Berpeluh tengok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ambooooooi Farah beriyaaa nya sampai peluh !! hahaha..

      Delete
  18. Assalamualaikum.. nk mntk copy iti ni blh?😊 tq in advance sis 😄
    reyna_1988@yahoo.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...