Friday, 16 October 2015

MELBOURNE VICTORIA 2015 | AUSTRALIA : DAY 4.1 - THE GREAT OCEAN ROAD PART 2

THE GREAT OCEAN ROAD, VICTORIA | OTWAY'S RAINFOREST (MAIT'S REST) + 12 APOSTLES


Entri sebelumnya di SINI.
17 September 2015

Oh my !! Sepanjang trip ke The Great Ocean Road ada satu pit stop yang aku kurang gemar. Memang berat kaki betul nak singgah. Boleh pula si Mitchie bawa kami semua masuk hutan. I was shocked bila Mitchie suruh semua turun. Ada juga yang tanya kalau boleh tunggu dalam coaster but tak boleh. Maybe sebab keadaan sekeliling yang menyeramkan jadi semua kena turun. Aiyaaark !! Gigihnya aku kena masuk hutan kat Australia sedangkan kat Malaysia pun bercinta nak buat kalau kena paksa. Redha sajalah. Dah bayar.

APOLLO BAY - OTWAY'S RAINFOREST - 12 APOSTLES



Mait's Rest Rainforest Trail terletak dalam kawasan Great Otway National Park. Laluan berkayu sepanjang 800M dibina untuk kita pergi pusing-pusing dalam hutan. LOL. Rujuk SINI. Kalau korang peminat aktiviti lasak memang sesuai sangat spend masa disini. Banyak juga attractions menarik yang lain selain daripada laluan trail di Great Otway National Park. Ada Triplet Falls Rainforest Walk, rujuk SINI. Kalau teringin nak terjun dari pokok yang tinggi boleh ke Otway Fly Freetop Adventures, rujuk SINI. Boleh hiking dan camping. Aku bukan jenis yang menghargai mother nature sebegitu rupa. Jadi aku tak berminat. 

Dengan perasaan paksa rela.. aku ikut juga menapak dalam hutan.

MAIT'S REST RAINFOREST TRAIL, GREAT OTWAY NATIONAL PARK


Terpaksa sungguh !! 
Laluan trail ada yang menaik menurun pusing kiri pusing kanan.

Kena puji this part *Clap Clap* Information board yang colourful dan besar. Tourist pun rasa tertarik nak baca.


Kakak-kakak yang baru dikenali =)


Mitchie was so good. He explained very well sampai buat aku rasa not bad sebenarnya join berjalan dalam hutan. Bersungguh benar dia terangkan tentang pokok-pokok yang ada. Bila Mitchie kata trail dah nak habis, laju aku menonong. Orang first yang sampai kat coaster. Pffft !! I read somewhere before, ramai visitors bagi positive overviews about Great Otway National Park. Majoriti suka sebab ada vibe film Jurassic Park. I do not know. Tak minat. Hahaha..

Dalam coaster semua minta Mitchie buka aircond. Dari Melbourne City aircond tak buka pun. Tapi bila masing-masing berpeluh sakan macam baru lepas sukantara, haruslah buka demi keselamatan semua orang.

Pffft !! Akhirnya sampai pun ke 12 Apostles. Lamanya journey weh !!

12 APOSTLES, THE GREAT OCEAN ROAD


4 jam tempoh perjalanan dari Melbourne City kalau korang direct ke 12 Apostles. Kalau stop by banyak tempat, lamalah baru sampai. Huhuhu.. Dah jom jom cepat !! Tergedik-gedik dah ni nak jenguk 12 Apostles.

Huge area untuk park kenderaan and people were so many. Ada yang datang sendiri but majoriti datang dengan tour agencies. Kena menapak sikit sebenarnya untuk sampai ke observation deck. Windy and it was so cold. Tapi for picture purposes, aku tinggal sweater dalam coaster. Semak nak bergambar. Maka tabahlah menahan sejuk. LOL.


At this moment actually ada satu spot orang berkumpul ramai-ramai. We were wondering kenapa. Tengok rupanya ada wild wallaby tengah enjoy makan. Amboi !!


Itu diaaa.. itu diaaa !!


Datang jauh-jauh nak tengok batu. Hahaha..
Well !! ini batu bukan sebarang batu. Ini batu yang unik. 12 Apostles terdiri daripada 12 batu-batu kapur yang terhasil daripada hakisan air laut. Asalnya semua melekat sama-sama tapi bertahun berkurun yang lalu, asyik kena langgar dengan air laut, maka terhakis dan terbentuklah 12 Apostles. Yang pasti, proses pembentukan bukan memakan masa sebulan dua. Ahaaaks. Kalau ikut sumber rasmi, ada 8 saja lagi yang masih kukuh berdiri. But recently, I have read somewhere yang sebenarnya hanya tinggal 5 saja. Which one to believe aku tak tahulah.

Kalau 12 Apostles terbentuk daripada hakisan air laut, aku rasa tak mustahil akan terbentuk another tarikan di The Great Ocean Road yang lebih kurang sama macam 12 Apostles.



Korang boleh explore dan jalan sampai hujung sana. Energy kami dah almost zero jadi we decided untuk tak pergi ke hujung sana yang crowded dengan manusia.




Those yang kaya dan penuh keberanian, korang boleh ride 12 Apostles Helicopters dan pusing area 12 Apostles dengan lebih dekat. Ada helipad dan off course ada helicopters for you to ride dengan harga 145AUD (RM453.85 approx) seorang. Rujuk SINI. Ada beberapa packages yang boleh dipilih. Hulur duit saja and you are ready to go. Hihihi..

Actually aku hulur handphone to one of the Malaysians yang aku baru kenal. He was so excited nak pergi tengok helicopters. Aku excited tapi aku penat. I asked him to snap me few pictures. Hahaha.. Dasar pemalas. Ok. Kita sambung cerita lagi nanti.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Al-Fatihah untuk arwah DediS, Shuhaimi Bin Sulaiman.

-SITI YANG MENAIP (SYM)-

Reach me via email at :
sitiyangmenaip@gmail.com

144 comments:

  1. Datang jauh-jauh cuma nak tengok batu...hehe. Dia orang ni memang pandai exploit sesuatu benda untuk tarikan pelancong...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bahaha skarang rasa lawak bila kenang balik.. drive jauh2 nak tengok batu semata. tapi betul tu PLM.. diorang jaga betul kan.. baguslah. attractions..

      Delete
    2. takkk bukan nak tengok batu ...

      nak tengok keindahan alam ciptaan Allah ...

      nak didik hati dengan kebesaran Allah ...

      berjalanlah, bermusafirlah ... lihatlah keindahan alam... yang diciptakan bagi mereka yang mahu berfikir... Insya Allah ...

      Delete
    3. eheh ya insyallah itulah nawaitu hati ketika bermusafir.. tu tulis saja2 je nak sedapkan entry kasi cukup rasa =)

      Delete
    4. Ooooo... Di sinikah punca entry Cik Manisah Lesing tu?

      Delete
    5. bhahha Cik Manisah huntong sket datang GOR langit cerah..

      Delete
  2. Jemu ex[;pre hutan ya ct tapi hutan nampak bersih n lapang ...pantai yg berbatu tinggi unik bentuknya kerana hakisan ombak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bosan Kak PI.. CT tak minat benda2 gitu.. tapi da bayar ekot sajalah..

      Delete
  3. info board die sangat cantik... taklah typical board... and the view..Subhanallah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan ? very colourful. so jalan2 dalam hutan pun terasa ceria hehe..

      Delete
  4. comelnya... muka terpaksa...
    keh keh keh...

    akak pun masa adik buat iti masuk hutan tu, akak jalan kat pinggir je sambil cakap "ko cari apa kat sini? tak cukup hutan kat malaysia ke" dan lah baru tengok hutan lagi best kat new zealand...

    poyo gler kurasakan...

    kesian adik ku,...
    hihihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe kalo CT drive sendiri memang tidakla nak stop by tempat ni. kalau kat Malaysia pun ceq malas apa lagi kat luar.. banyak benda lagi nak tengok..

      Delete
    2. hahaha..pasrah je memasing.tapi dah memang wajib, terpaksalah turun

      Delete
    3. mungkin kalo tempat parking tu tak seram Mitchie kasi tunggu dalam kete kot.. ni dah hutan banat.. dia suruhla turun..

      Delete
    4. Statement paling poyo yg SS pernah jmpe... keh Keh keh...

      Delete
    5. nak jugaaaaaa la kata poyo ahaha..

      Delete
  5. pasaipa 12 apostle korang gloomy sangat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang dari awal trip hari mendung huhuhu..

      Delete
    2. yup..ni pun mujur tak hujan...memang sepanjang kitorang kat sana cuaca sendu.

      Delete
    3. hujan sket la tapi syukur sekejap je.. tapi sempat lencun gak..

      Delete
    4. hari memang mendung dan berkabus tebal..

      Delete
    5. itula.. rezeki kami hari mendung. syukur tak hujan.. kalau tak lagi hampa.. time Kak Huda ke sana yang view cerah dan lagi cantik =)

      Delete
    6. Apabila traveler membuat perbandingan...

      Delete
    7. hehe tu namanya lain orang lain pengalaman.. and kita share balik untuk berkongsi pengalaman ituuu..

      Delete
  6. pasaipa dalam coster tu tak boleh buka aircond?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah sejuk Kak Huda oooi.. dats why tak bukak aircond =D

      Delete
  7. akak rasa nak ulang trip g GOR... seriously - but wait until I complete my other wish list PTG (place to go)...

    but kalau ada orang nak sponser I jadi dia punya driver ke, tourist guide ke... I ON,...

    Ha ha ha ... anyone ??? nak appoint I jadi tourist guide? byrkan I flight tix n accomodation je... lain I byr sendiri... keh keh keh... boleh gitu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe samalah. kita pergi tempat lain dulu.. ada rezeki lagi untuk kembali insyallah akan kembali.. banyak tempat kat VIC yang tak jenguk lagi..

      sponsor u ? huhuhu..

      Delete
    2. ehehehe berhuhuhu all the way..

      Delete
    3. ala macam ni mummy pun nak jadi tour guide... keh keh keh alamat sesat la sokmo..kikiki :P

      Delete
    4. jadi tour guide bleh buat duit woo.. sambil jalan2 free =D

      Delete
  8. teringin nak masuk hutan depa sebab hutan depa cantik, kemas tersusun gitu...
    baru tahu sejarah 12 apotles tu, huhu ada duit banyak boleh la naik heli kan, syok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. eeerk.. akak suka eh masuk utan ? ngeh3.. CT tunggu kat kete jela wakaka.. betul tu kak.. ada nampak orang naik beli package tu. pergh memang kayoo..

      Delete
  9. masuk hutan.. apa yg menarik sangat hutan disana berbanding Mesia?nampa muka boring tuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang bosan pun Syida.. kalau ada option memang tanak masuk pun..

      Delete
    2. tak baik cian tau hutan tu...HUtan sana masuk sejuk, hutan sini masuk panas..El-Nino katakan..heheh :D

      Delete
    3. ehehe musim tengah sejuk bestla Mummy.. kalo x hangit gak kita dalam hutan depa ehehe..

      Delete
  10. syoknya jenjalan tmpt org kan? :)

    ReplyDelete
  11. seronok nya dapat pergi sana...cantik hutan dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe hutan nampak kemas n teratur sebab ada laluan cantik tu.. and pokok2 diorang memang lain dari pokok2 kat Malaysia. dari rasa bosan.. terasa jugakla menarik dengan pengalaman baru..

      Delete
  12. wowww...adventurous taw siti ni. hehe....siti agk2 bajet pergi aussie jln2 biase berapa? plan nak pg dgn family. drive sendiri ke ade tour sna?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe xde adventurous pun. masuk2 utan i is so tak gemar.. kalau nak bawak family memang kena budget besar. and depends on lodging ngan makan and shopping. kalau jenis cheapskate.. 3k cukup..

      Delete
  13. wah seronoknya , harap dapat pergi jugak nanti . bw kak do follow my blog kayy http://faimarstory.blogspot.my/

    ReplyDelete
  14. Done follow dan join GA.

    Salam perkenalan sis.. :)

    Kindly follow me back at http://azirafreesia.blogspot.my/2016/03/giveaway-blogger-utara-bernilai-rm500.html?m=1

    ReplyDelete
  15. haha muka akak nak masuk hutan tu memang terpaksa betul! hehe okay apa merasa masuk hutan kat negara orang, tengok spesies2 pokok yang takde kat negara sendiri :p

    aaa 12 Apostles! teringin sangat nak tengok sbb lawa sangat! bilalah nak pegi melbourne pulak ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. eehehe xpela Mazni.. akak ni mana2 hutan pun tak berkenan. nasiblaa ada laluan cantik xde kena hiking ke apa ke..

      ehehe dah sekali jejak Aussie mmg rasa nak explore semua kan ? pelan2 kayuh and dungivap !!

      Delete
  16. subhanallah cantiknya ocean tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang cantik.. sayang takdan nak pergi dekat2..

      Delete
  17. Bestnya Kak Siti! Rasa adventurous betul sampai masuk hutan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dilla sayang ooi.. ketahuilah bahawasanya kakak ko ni terpaksa =P

      Delete
  18. salam , kak ct! waduh waduh gigih penuh keterpaksaan masuk hutan obersea ye!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe nak buat guano Yana.. terpaksa hehe..

      Delete
  19. Jauh tu pergi tengok batu? hahahaha terbaik

    ReplyDelete
    Replies
    1. untung batu.. susah payah org datang tengok dia..

      Delete
    2. haii untunglahh batu... hehhee

      Delete
    3. bhahaha ok batu jugak yang untung.. 1 donia mai tengok dia..

      Delete
  20. yana suka cuaca mendung redup tapi tak hujang nak jalan best

    ReplyDelete
  21. yana suka cuaca mendung redup tapi tak hujang nak jalan best

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang best tapi gambar kelam2 la semuanya =)

      Delete
  22. twelve aspostles ni kalau cuaca cantik, memang cantik gambarnya..tp tulah kelemahan kalau gi time spring.angin menderu-deru, nak menikmati pemandangan pun terkujat sikit..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2.. tengok gambar Kak Huda.. lawa gilaaa bila hari tengah elok cerah cantik kan.. hewhew.. kita ni jenuh edit dok nampak gloomy jugak..

      Delete
    2. Ni yang ahkak eksited nak publish ni... ha ha ha...

      tapi mood nak menulis travelog merudum ke paras negatif...

      hulalalala...

      Delete
    3. HUda.. cepat buat entry..ehh!

      Delete
    4. cepatlaaa naikkan semangat tu.. CT ni draft tak brusik pun.. xdan nak update nak betulkan topap info semua.. blogwalking pun tergendala..

      Delete
  23. Follow sini 781. Jemput singgah http://akuyangpostkauyangpanas.blogspot.my/2016/04/giveaway-blogger-utara-bernilai-rm500.html

    ReplyDelete
  24. berbaloi gak r menapak sejauh tu klau dh cenggitu cantik tempat dan pemandangannya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe berbaloi.. cuma hari mendung so scenery tak cerah sangat. gloomy saja.. apakan daya..

      Delete
  25. Sangat cantik pemandangan di sana. hopefully, dpt jejak kaki ke australia juga nnt. sy dh follow blog siti #787. sudi2 la singgah blog sy ye http://akuhanyagadiskampung.blogspot.my.

    ReplyDelete
  26. Uihhh semangat sungguh menapak tu. Hahah ! It's ok lah kan penat sikit at least dapat jugak pengalaman baru. hehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. terpaksa laaa menapak. nak buat guanoo.. redha sajalah ehehe.. tapi sebenarnya not bad pun. menarik cuma tak minat..

      Delete
  27. assalamualaikum..done follow sini :) ...tajuk nye menarik perhatian yaya.. hihi...

    sambil2 tu jom jenguk & join contest dari yaya ni..

    Contest : 'Jemputan ke Majlis Pertunangan Yaya dan Anis'

    http://www.yayacendana.com/2016/04/contest-jemputan-ke-majlis-pertunangan.html

    tq ^_^

    ReplyDelete
  28. Cantik pemandangan dia! Tak jemu mata memandang :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Farah.. walaupun hari mendung still lagi cantik..

      Delete
  29. wahh menariknya.. suka lah tengok pemandangan sana.. bila nak pi ni, kena buat tabung dah ni..

    ReplyDelete
  30. cantiknyaaa. walaupun hanya batu dan laut, tetap cantik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. walaupun hanya batu dan laut =)

      Delete
  31. Assalamualaikum Ct.. lama kak Rose tak jenjalan blog kengkawan.. hihi..
    seronok baca entry percutian kengkawan.. terasa macam nak pi jugak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah Kak Ros.. CT pun lama tak jenguk kawan-kawan.. tah ramai yang mrajuk ni ehehe.. x sempat nak jenguk. balas komen pun curi-curi masa..

      Delete
  32. bestnya tengok kat 12 apostles tu! :)

    ReplyDelete
  33. kan dah kena.. lain kali masuk hutan Malaysia dulu, barulah hutan Aus.. ni kira dah langgar pantang ni., keh keh keh ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe dedua hutan tak hingin Mummy oooi.. not the hutan girl hahaha..

      Delete
  34. Kalo macam ni punya mummy dok terus pun ok gak ni.. Cantekk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe memang tempat orang cantik2 rasa tanak balik hahaha..

      Delete
  35. Kalo macam ni punya hutan.. tidoq kat situ pun mummy sanggup..hehhe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. eeee Mummy.. tak apalah kalo gitu ahaha.. ceq is cannot la..

      Delete
  36. best tgk caption2 kat situ.. very fancy! barulah semangat nak jalan kan... hehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe betoi sebab colourful. x baca pun Mummy.. tengok gambar je..

      Delete
  37. stylo giloss tepi pantai ada bridge kayu... memang feel abis la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bhahaha goyang2 k bridge tu.. dengan angin kuat rasa nak melayang je..

      Delete
  38. Batu bukan sebarang batu.. batu itu penuh makna.. ehhh ada sejarah ker batu tu.. hehhe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe Mummy baca ke dak ni ? penat ceq cerita pasal batu kat ataih nun..

      Delete
  39. Ehh dimana ada Sal.. disitu ada Siti.. kembaq eh..? hehhe :P

    ReplyDelete
  40. Baguslahhh la ada write-up macam tu.. senang nak baca. Yang tak suka baca leh jenjalan.. so mcm ada option la kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe CT jalan tengok gambar je kak.. nak baca memang malas. tapi sebab kaler meriah and gambar besar2.. jadi tertarik nak tengok..

      Delete
  41. Waa bestnyer hehehe..sero ok tgk adik kita ni travel..bila nak ajak akk Ct

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe jom la Kak Lya.. itew open je nak travel ngan sapa pun. orang yang selalu tak sudi hehehe..

      Delete
  42. SS lupa... SS macam dah komen... Scroll punya scroll rupenya kat blog cik sal munge... Ha ha ha... Adussss...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa tak sudi singgah blog itew la tu.. huurm..

      Delete
    2. Entry koya bila nak update? Nak harap Jay Emm? Ampehhh!

      Delete
    3. hahaha nak amek mood nak mulaaa tu payah weh =D

      Delete
  43. Travel is about journey... Not destination... Tak kisah laa datang situ tengok batu ke berak batu ke... Yang penting... Ko mampu? Kah kah kah...

    ReplyDelete
  44. Kalu SS sampai kat situ... Berjam2 kot spend time kat situ... Looking for angle utk amik gambo...he he he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul.. tapi apakan daya.. kalau drive sendiri n ada banyak masa memanglaaa satu tempat tu brejam jam spend..

      Delete
  45. Otway Rainforest mcm hutan kt M'sia..ada paku-pakis...cuma takde nyamuk kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. a ah nyamuk memang tadak.. tapi adala ulat2 kecik2 ke gonggok ke semua tu nampak je.. kalo dekat tu mau jerit gak..

      Delete
  46. best nya dapat melancong tempat orang

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah Kak Yan.. setelah menabung dua tahun..

      Delete
  47. Batu bkn sbrg batu..itu batu ada berlian tak???

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ada memang dah lama cilok bawa balik =P

      Delete
    2. Soalan bonda memang bijak... Otak geliga.. Boleh bikin cincin... he he he...

      Delete
    3. juaaal dan jadi kaya.. semua pun boleh ikut kita jalan2.. petik jari sajaaaa hahaha..

      Delete
  48. Mitch tu dah masak dgn kemalasan orang Malaysia hehe..sb tu kena paksa

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe alaaa alaaa bukan apa.. bosan kot masuk hutan.. kat tempat2 lain mendaki jugak CT ok je.. tapi hutan bosan !!

      Delete
  49. Datang jauh-jauh tengok batu pun mesti eksaited.. di sebalik batu tu pehh menggoda..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe itula motip utama kuar duit banyak2.. nak tengok batu ehehe.. bangga batu tu..

      Delete
  50. da mcm g camping plak yg msk hutan tu ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaha tidak mahuuuu ku kenang ahaha..

      Delete
  51. bnyak betul tempat menarik dekat melbourne ni. hehe.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. baaanyak Cik Mimie.. ni pun x sampai suku kitorang cover.. rasa nak pegi lagi =P

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...