Monday, 28 March 2016

CUTI-CUTI MALAYSIA : SHORT ESCAPE TO CAMERON HIGHLANDS

SHORT ESCAPE TO CAMERON HIGHLANDS, PAHANG


Cameron Highlands | Last few weeks, kami sudah terlajak lencong ke Cameron Highlands dan bermalam satu malam di atas sana. Habis sekolah ganti kami terus pecut merempit. Fuuh !! Sementara bermastautin di Perak, baik aku gunakan masa sebaik mungkin untuk berjalan-jalan bila ada kesempatan. Aku tak payah sembang panjang. Semua orang tahu Cameron Highlands kat mana. Betul tak ? This time aku malas menaip sangat. Membebel sikit saja. Aku nak share gambar.

Cameron Valley Tea House, Kuala Terla
- Minum teh adalah aktiviti wajib. Not that expensive. Mampu beli. 
- They have cakes and muffins too. So English =)
- Lepas minum teh boleh posing ala ala Hindustan di ladang teh. Hiraukan orang lain.

Trivia : Kami bertiga baru kenal sebulan lalu. Ended up staying in one house and we planned this trip together.

Nak nampak ayu ? Ya.. Pakailah baju kurung macam kami.
 


Fauzi Tomyam & Steamboat Restaurant, Brinchang
- Ada dua cawangan. Satu di deretan kedai-kedai di Brinchang sederet dengan KFC.
+60 5-491 2339 / 019-5454547 (En. Fauzi) / 0195032581 (Pn. Halimah)
- Verdict ? 4/5 bintang.



Awesome. RM25/pax and we ordered two sets.


Pasar Malam Brinchang, Brinchang
- Jumaat & Sabtu sahaja.
- 5.30PM - Midnight
- Souvenirs / Local Food / Snack / Etc.

 



Big Red Strawberry Farm, Brinchang
- Cafe yang awesome with varieties of food untuk dipilih. Sedia duit saja.
- Parking lot yang banyak tak perlu berebut.
- You have to walk sampai hujung farm untuk ke cafe. Pffft !! 
- Makanan tak mahal sangat. Just nice. Order jangan ikut nafsu nanti tak habis.
- Banyak spot menarik untuk bergambar.









BOH Tea Plantation, Sungai Palas
- Wajib singgah kalau ada kudrat dan semangat mendaki yang tinggi.
- Tangga kayu rosak. Under renovation. Kena guna jalan tar untuk sampai ke atas.
- Sila tabah dan kurangkan mengeluh.
- Teh mampu beli juga. Harga cake dan muffins memang pricey but they looked delish. Yumm..






Cameron Lavender, Brinchang
- Aku memang suggest datang sini daripada taman-taman lain.
- Harga entrance dah naik. Last time it was RM5 for adult. Sekarang dah RM8. Huhuhu..
- Korang wajib cuba aiskrim lavender. Weird at first. Later baru rasa sedap. 
- Ada surau disediakan. Selesa.









We stopped by at Kea Farm too. Tapi tak terfikir nak ambil gambar. Sibuk shopping untuk keluarga. Then we headed back to Parit. It was a splendid trip. Hurray !!

PS : Total damage RM150 saja.. Biar betul. Diri sendiri tak percaya. Kui kui kui..

--------------------------------------------------------------------

Al-Fatihah untuk arwah DediS, Shuhaimi Bin Sulaiman.

-SITI YANG MENAIP (SYM)-

Reach me via email at :
sitiyangmenaip@gmail.com

105 comments:

  1. assalamualaikum...memang memanggil2 ni..last sekali pergi cameron masa ngandungkan Danish..adoiii lama betui

    ReplyDelete
    Replies
    1. eheh elok repeat tu Kak Murni.. bawak anak2 hehe..

      Delete
  2. wahhhh siti..nape masa kite pergi tu tak ketemu itu aiskrim lavendar..aishhh..mcm nak soh pi lagi je ni...hehhehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe ada jual kat kaunter yang dekat dengan kereta tu.. tapi diorang pun tepek iklan kecik je.. cem tanak jual ahaha..

      Delete
  3. Dah lamanya tak pergi Cameron. Dulu pergi zaman belajor. Teringin pergi pasar petang dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe kena pergi lagi tu nampak gayanya =)

      Delete
  4. musim ke Cameron Highland agaknya kan, best masa kak ana pergi awal hujung Feb lalu cuaca sejuk sangat waktu malam, semua tu tempat2 wajib singgah kalau ke CH cuma azabnya trafik jem je.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe time ni jem teruk tapi hadap jela Kak Ana.. nak berjalan punya pasal. kalau time peak elok tido kat area Tanah Rata. kalau Brinchang mmg bosan sesak dengan orang dan kereta..

      Delete
    2. waktu malam memang tido dalam kepompong..sejuk giler

      Delete
    3. eheheh sedapnyaaa sejuk2 lepas tu blanket gebu gebu..

      Delete
  5. wow, bestnya.. baru ja nak plan ke sana dengan cuaca panas kat penang kedah ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe betul2.. tengah panas2 ni elok lari p tempat sejuk =D

      Delete
  6. dah lama tak pergi cameron. Tak sejuk macamm dlu dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe tapi still sejuk dari kat bawah =D

      Delete
  7. sedap ke rasa eskem lavender tu? last time pegi cameron x jumpa pun ladang lavender, cantiknya!mmng dh lama sangat tak pegi cameron

    ReplyDelete
    Replies
    1. memula pelik gak.. lama2 trasa sedap. macam makan perfume pun ya jugak eheh.. perfume kete =P

      Delete
  8. Replies
    1. kamon Kak Yui.. dekat dah tu ngan Ipoh.. pi panjat..

      Delete
  9. Wow..penang panaslah sgt kena lari gi tempat sejuk yek

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe memang Mak.. nak fly tak cukup duit lagi =D

      Delete
  10. Memang tak pernah jemu ke Cameron Highlands... Wah duk Paris ke skrang ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu PLM.. walaupun hampir semua tempat kat atas tu da pergi still tak jemu nak ulang lagi..

      Delete
  11. Lamaa dah Nani tak ke Cameron ni. Nak makan scone sambil fefeeling kat luar negara. Hahaha. Haihhh bestnya jenjalan. Sekarang busy gila nak berjalan pun kena fikir berpuluh kali.

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa tunggu lagi Nani.. plan cepat trip ke CH.. hewhew skarang tngh panas elok la pi naik atas sana..

      Delete
    2. Yes, makan scone sambil minum teh berperasa. Feeling abis!

      Delete
  12. nak balik kampong lah nak gi CH mcm Ct jugak geram tengok stoberi dan mcm2 kt sana tu lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaai la balik Malaysia lekaih Kak Noor.. mari mari..

      Delete
  13. sbb kongsi 3 org tu kot yg jadi murah ... prghhh . jeles nak gi juga ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe memang.. pegi ramai2 jimat. plus kami duduk hotel murah ja..

      Delete
  14. cantiknya gambar-gambar memang pandai ambil gambar ..thump up !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you.. banyak kena belajar lagi nak shoot cantik2..

      Delete
  15. lamanya tak ke cameron.. 3mngu lepas plan balik perak nak singgah tapi dah bertolak balik Kelantan dah lewat so balik lalu gerik ajelah.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa ye ke.. tak apa next time boleh plan lagi.. avoid time cuti public la kalo x memang jenuh hadap jem akt atas sana..

      Delete
  16. best nyaa depa pi jalan jalan .. makanan2 pon ohsemaihh huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe sekali skala je awak.. itew jalan memang cari makan je dulu..

      Delete
  17. CN nampak strawberi yang banyakkkk :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. dan stroberi yang banyak itu telah kami haaaadam dalam pewot..

      Delete
  18. memang betul..CH ni tak perlukan modal besar pun..tu kot ramai yg berpusu2 kesana time cuti..weekend pun sesak CH ni kan..aritu pegi day trip tak tido..byk tmpt dh terlepas..sempat lavander garden n boh tea palas je.huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe day trip pun slalu jugak buat sbb CH mmg dah macam tempat favourite dah jadinya ehehe.. kadang tu naik minom teh then turun. mmg la kalo weekend ramai gila orang.. kena p weekdays baru rasa CH kita punya..

      Delete
  19. Ohoi...apsal gambo2 sumer cantik ni? sungguh berbakat adik kita yang sorang ni. Keep it up yer!

    ReplyDelete
    Replies
    1. adus kak.. melambong sangat tu.. thanks btw.. masih lagi bnyk kena belajar to improve..

      Delete
  20. bestnya JJCM @ Cameron Highlands...nak try ice-cream lavender..unik sekali..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena try tau kak dia nye eskrim tu.. CT pun ada kawan yang pesan kalo x tak tahu jugak ehehe..

      Delete
  21. bestnyaaa. kita teringin nak g Cameroon Highland tak pernah pegi lagi huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. okaaay boleh mula planning.. nanti boleh pergi =)

      Delete
  22. baru ja sampai hari tu.. heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe syiok kan ? cepatla share kat blog.. bleh baca plak..

      Delete
  23. bab gambar sym mmg expert.. smua gambar sym ambik cantik2

    ReplyDelete
    Replies
    1. adeh.. ni yang rasa makin kembang ni.. maceh Cik En =D

      Delete
  24. nak pi naik gunung irau bula nApril..kena pi lavender farm tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. best pegi Cameron Lavender tu.. jangan lupa singgah eh Uncle =D

      Delete
  25. kat oz tak sempat ke lavender farm tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe kat Malaysia lagi cantik.. trust me =D

      Delete
  26. lavender dia lagi meriah dari kat warratina..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. bhahahaha itulaaa dah kata.. lavender Malaysia lagi cantik =D

      Delete
  27. salam kak SYM!!!! yana datang yana datang

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehehe haaa tersedak akak haaa skali Yana datang..

      Delete
    2. Dia memang macam tu sekarang ni, CT. Datang bawak impak namanya :)

      Delete
  28. steamboat tu! rindu nak makan dengan kawan kawan sedap!!!!!!!!!!!!11nya

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. ni first tima akak cuba. memang tak mengecewakan..

      Delete
  29. ganbar gambar akak cantik , yana suka tengok gamabr kalau tak faham baru baca heheheh boleh ke macam tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe boleh je Yana.. akak pun kadang2 blogwalking scroll tengok gambar. tu dah tarik perhatian kita dulu..

      Delete
  30. aiskrim!! terseksa jiwa bila tengok entryw2 akak ada aiskrim .. hhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. eheheh kena pegi Cameron la kalo gitu.. eskrim lavender =D

      Delete
  31. ladang teh .. permandangannya soooo cantik .!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Yana.. menenangkan.. kalo orang tak ramai lagi best =P

      Delete
    2. tak try petik daun teh ka?

      Delete
  32. ooo...restoran steambot sebelah KFC tepi jalan tu kan..terlepas mak..
    Leceh betui...kami p cameron lavender..bunga banyak tak ada dah..serius kiciwa..nak kena p lagi ka ni..hukhukhuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe a ah Kak Fida.. situlah. ada dua lokasi. satu besar macam restoran satu kat lorong kecik tepi KFC Brinchang tu.. samalah kes xdak bunga tu. naik pi sana last year.. ada bunga tapi sikit. kali ni macam banyak sket..

      Delete
  33. tgk entry ni lagi excited nk p CH! huhuhu...Dlu masa kecik kecik takde lavendar farm tu lg. skrg maju da CH hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe betui.. dulu paling advance rose garden dengan cactus valley.. skarang ni majuuu daa sangat2 ehehe..

      Delete
  34. emm, zamn tok nadok dlu dok g sana..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe Tok Nadok tak kenal la Timm.. Tok Kadok kenaila =P

      Delete
  35. first of all.... nak ckp...cantik gambo2 siti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. maceh awak.. itu first of all.. lepas lepas tu ?

      Delete
  36. Ambik gambo pakai baju kurung blh lah buat salam perantauan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa.. CT ni muka tak lulus la salam perantauan..

      Delete
  37. Tgk gambo chipmunk tu blh da kabo kt org kampung ahkak dah sampai jepun... hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hurm.. chipmunk famous kat Jepun ke ? o.O

      Delete
  38. Perghhh! Orang kaya minum teh kat kemeren...

    ReplyDelete
    Replies
    1. luuulz.. orang kaya minum tea kat London k..

      Delete
  39. Ehh.. Cameron. Sini pun mummy tak jejak lagi, takut nak drive sensorang jalan bengkang bengkok..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. uuit Mummy.. cepat plan pegi visit. bawak hero hero Mummy skali..

      Delete
    2. Akak tak tahan jalan incang-incut tulah. Mabuk kepayang pening lalat mual loya semua sampai!

      Delete
  40. Teringin nak makan strawberry atas pokok strawberry... ehhh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa ??? ranap laaa pokok2 tu semua Mummy..

      Delete
    2. Dok bayang mummy bertenggek atas pokok stroberi. Bagaimanakah?

      Delete
  41. Wow ice cream Lavender .. aduhh menggoda iman sungguh aihh...

    ReplyDelete
  42. baju kurung memang ohsem! Tapi sejukkkkkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe Cameron Highlands sekarang tak sejuk mana haih Mummy..

      Delete
    2. Betul...suhu kat sana nak naik beberapa darjah. So, tak sejuk mana kan,..

      Delete
  43. Kenapa Siti goda mummy.. kenapa Siti? hahahhaa... Ni yg buat hati makin teruja nak pi ni.. hehheehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe apa lagi Mummy ? pack baju2 and escape =)

      Delete
    2. akak pun tergoda sudahhhhhh!

      Delete
  44. Napelah indah betul rupa paras aiskrim lavender tuh!

    ReplyDelete
  45. melompat tinggi npk
    argghhh udahhhh rasa nak pi CH plak ni
    papa x kasi plak haha

    ReplyDelete
  46. Assalamualaikum kak Siti! Dah lama tak datang sini.

    Sekarang ni ramai juga yang pilih Cameron Highland sebagai tempat untuk short escape. Buat saya teringin nak pergi juga.

    ReplyDelete
  47. Tetiba teringat cameron highland bila thk gambar2 ct..nak2 part kat ladang teh tuu..comel

    ReplyDelete
  48. arghhhh semuanya sedap2 belaka...terliur tgk steamboat tuuuuu

    ReplyDelete
  49. Cantik-cantik gambar kat CH ni.. strawberry ni menggoda betul :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...