Friday, 5 February 2016

SHELL OUT / MEAT OVERLOAD DI 7SKY CAFE | MYDIN MERU IPOH

JALAN-JALAN CARI MAKAN | 7SKY CAFE : SHELL OUT / MEAT OVERLOAD


TEMPAT MAKAN : BEST SHELL OUT DI IPOH | Sekarang memang trend kaki-kaki makan untuk hunt kedai makan yang serve makanan berkonsepkan 'Shell Out'. Aku tak nak lepaskan peluang untuk cuba. Asyik tengok orang lain saja makan. Tak boleh jadi. Hahaha.. Aku tak tahu 'Shell Out' tu apa. Yang aku tahu, orang makan seafood lambak atas meja. Ketam.. Udang.. Kepah.. Lala.. Pergh !! Sedapnya. Since aku berada di Perak, this time aku nak discover tempat makan awesome sekitar Ipoh yang menawarkan service Shell Out untuk dicuba. Jalan-jalan cari makan sekitar Perak. Google here and there, baca review sana sini, akhirnya aku decided untuk ke 7Sky Cafe yang terletak di dalam bangunan Mydin Meru, Ipoh. Besar ruang kedai. Kalau nak angkat satu angkatan pun tak apa. 

SHELL OUT DI 7SKY CAFE | MYDIN MERU IPOH BUAT PENCINTA SEAFOOD


Kalau korang memang die hard fan seafood dan tinggal sekitar Ipoh, you should try this menu out. Memang puas hati makan dan sangat teruja tengok seafood terlonggok atas meja. Baru faham konsep Shell Out. Maaflah kakak jakun seketika. Maklumlah.. first time.

Hanya RM25.00/pax, korang boleh menikmati hidangan Shell Out di 7Sky Cafe. Dapat nasi dan air percuma. Pergh.. 

Hidangan Shell Out, Ketam, Udang, Kepah, Lambak Atas Meja, Makan Seafood Atas Meja, CTxMakan, TravelockCT,

Hidangan Shell Out, Ketam, Udang, Kepah, Lambak Atas Meja, Makan Seafood Atas Meja, CTxMakan, TravelockCT,
Come to me bebeh !! Come to me !!

Hidangan Shell Out, Ketam, Udang, Kepah, Lambak Atas Meja, Makan Seafood Atas Meja, CTxMakan, TravelockCT,
Hidangan satu pax pun sudah cukup untuk dikongsi berdua. Jimat !! 
Maafkan muka kakak yang sedang rakus nak tokak ketam.
Haaa tudia !! Konsep Shell Out memang menarik. Lain dari yang lain sebab semua seafood yang dimasak akan dilonggokkan terus di atas meja. Tak ada mangkuk atau pinggan. Terus direct tabur atas meja yang dilapik plastik atau kertas. Lepas tu pandai-pandai hampalah nak makan macam mana. 

Kalau korang tak suka seafood pun tak apa. Jangan risau. 7Sky Cafe ada menyediakan hidangan superb yang lain untuk korang pilih. 

MEAT OVERLOAD | KOMBINASI DAGING AYAM, LEMBU DAN KAMBING


Meat Overload 7Sky Cafe adalah menu dan tarikan terbaru untuk korang yang tak berapa gemar makan seafood. Ada daging ayam.. lembu.. dan kambing. Memang complete package all in one. Kadang-kadang kesian untuk orang yang allergic seafood. Sana sini offer hidangan seafood yang gempak tapi tak boleh makan. Aku tahu.. korang sure nak juga makan hidangan besar macam Shell Out tapi tak tahu nak makan apa. Haaa.. Sekarang dah ada pilihan Meat Overload di 7Sky Cafe. Tak perlu risau lagi. Boleh ajak ramai orang terjah dan makan dengan senang hati.

Hidangan Shell Out, Ketam, Udang, Kepah, Lambak Atas Meja, Makan Seafood Atas Meja, CTxMakan, TravelockCT,
Hampa pilih saja nak daging ayam ka.. daging lembu ka.. or daging kambing..
Uniknya hidangan Meat Overload di 7Sky Cafe adalah sos yang digunakan. Kombinasi rasa yang lain daripada yang lain. Aku tak dapat nak teka apa ramuan yang digunakan. Sedap.

Satu hidangan kecil Meat Overload di 7Sky Cafe hanyalah RM40.00. Percuma dua pinggan nasi dan dua air. Sesuai untuk 2-4 orang makan. Kalau big platter pula hanyalah RM80 dan sesuai untuk 8 orang makan. Jadi korang bolehlah budget elok-elok hidangan apa yang nak dipesan.

HIDANGAN-HIDANGAN LAIN DI 7 SKY CAFE | MYDIN MERU


Selain daripada signature dishes Shell Out dan Meat Overload, 7Sky Cafe juga menawarkan hidangan-hidangan lain yang gempak. Ada juga makanan western food untuk dicuba. Korang memang patut try their Cheezy Chicken Chop yang awesome. Siap ada potato cutlet lagi.. Memang sangat cheezy dan sangat ummmph !! Ada juga Mojito and they have 7 choices. Ikut selera tekak masing-masing nak order perisa apa. 

Hidangan Shell Out, Ketam, Udang, Kepah, Lambak Atas Meja, Makan Seafood Atas Meja, CTxMakan, TravelockCT,
Cheezy Chicken Chop
RM15.00

Hidangan Shell Out, Ketam, Udang, Kepah, Lambak Atas Meja, Makan Seafood Atas Meja, CTxMakan, TravelockCT,

Hidangan Shell Out, Ketam, Udang, Kepah, Lambak Atas Meja, Makan Seafood Atas Meja, CTxMakan, TravelockCT,

Hidangan Shell Out, Ketam, Udang, Kepah, Lambak Atas Meja, Makan Seafood Atas Meja, CTxMakan, TravelockCT,
7 Colours Mojito
RM6.90

Teh Tarik
RM2.00
Hidangan Shell Out, Ketam, Udang, Kepah, Lambak Atas Meja, Makan Seafood Atas Meja, CTxMakan, TravelockCT,
Hidangan-hidangan lain di 7Sky Cafe.

LOKASI 7SKY CAFE | MYDIN MERU



7SKY CAFE,
Mydin Meru, Bandar Meru Raya,
31200 Ipoh, Perak.

Facebook - 7Sky Cafe

Sekarang dah tahu perasaan makan Shell Out macam mana. Tak jakun dah..
Korang macam mana ? Suka tak berShell Out ?

----------------------------------------------------------------

Al-Fatihah untuk arwah DediS, Shuhaimi Bin Sulaiman.

-SITI YANG MENAIP (SYM)-

Reach me via email at :
sitiyangmenaip@gmail.com

126 comments:

  1. Wah..sedap nih..baru je btau family member dkt kg ttg tmpt ni..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa apa lagi.. boleh la plan nak terjah ramai-ramai =D

      Delete
  2. wehhh! makan sedap sorang je tak hajakkk! hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa ni Sally nak kena babap eh ahaha.. sapa slalu tak ajak sapa ni..

      Delete
  3. nak jugak ghase...tapi kadang menyampah pulak bila makanan lambak ni..rasa tak cukup..kekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi.. rasa nyampah sebab takut tak cukup eh.. ahaha..

      Delete
  4. Sedap tu makan seafood biar messy tak yah nak berjaga jatuh dari pinggan kan. Thanks for info, very interesting.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. biar sepah2 memang makan seafood selalu sepah pun kan ehehe..

      Delete
  5. alahaiiii telan air liurrrrrrrr sgt!

    ReplyDelete
    Replies
    1. maafin gueee kerana menggoda uols telan ailio =D

      Delete
  6. Tak sempat nk explore waktu study kat sana. Ikutkan dekat ja dengan stesen bas tu. Hehe. Takpalah, boleh try nanti bebila. Nampak sedaappp.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaa ah dekat dengan Amanjaya Terminal.. takpe IM nanti insyallah ada reason kembali boleh terjah.. btw !! lama sangat dah IM menyepi. welcome back =)

      Delete
  7. Menarik tu. Ada 2-3 kali pi sana, awat saya tak perasan ntah cafe ni. Yang kat tempat bowling tu ke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. a ah kak.. yang dekat dengan entrance bowling tu =D

      Delete
  8. Chicken chop sunnguh menggoda!

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan chicken chop tu bahaya kak.. rasa nak lagi sentiasa..
      hari tu pegi ngan kawan.. kawan dah mengidam balik =P

      Delete
  9. hahahah muka rakus tu memang win!

    ReplyDelete
  10. Akak tak boleh sangat nak bershell out nih. Nanti puas menggaru!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa itula adanye Meat Overload pula.. rasa macam barbaric sebab penuh daging satu bekas..

      Delete
  11. Ohhhhh, meat overload itu sungguh mengancam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmuaaahahaa.. sesuai untuk yang suka daging2 ni ehehe..

      Delete
  12. ayunya akak pakai baju kurung...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe scene yang jarang-jarang kita lihat =P

      Delete
  13. walaupun ada resdung, kalau dah sampai sini buat tak tau je.ubat kan ada..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dah terhidang tu buat tatau je kak.. tibai je ehehe..

      Delete
  14. unik betul, takde restoran macam ni kat kl..nak tanya adik yang kerja kat Ipoh kot dia tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada laaa Kak Sal.. banyak ehehe.. kena sediakan duit saja =D

      Delete
  15. Nmpak menyelerakan siti... rm25 oklah kan..not bad price dia... makanan2 lain pon x mahal sangat.. kalu balik peraK bolehla cuba2 kat sini.. i dah siap capture address..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe haaa kalau balik Perak nanti boleh cuba.. ciken chop jangan lupa cuba k.. ada kawan CT dah tringat2 da ehehe.. parah tu kalau dok jauh =D

      Delete
  16. wah..harga murah..mojiti 6.90 je..kalau KL jangan harapla
    harusla pura2 singgah Ipoh nnti

    ReplyDelete
    Replies
    1. eehehe nama baru la tu kan mojiti ehe..
      haa kalau kat KL hurm.. x dapatlah harga cenggini kan.. mesti lagi mahal..

      Delete
  17. nina bukan peminat seafood..so x heran sgt pun bila org dok viral shell ou ni.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe tak suka seafood kita tibai itu daging pulaa =D

      Delete
  18. air pun lawa....
    tak tahan tengok muka nak kokak ketam tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. muahaha asalnya tak minat pun ketam.. tapi geram tengok tu tak sabar nak kokak ketam tu.. ehehe..

      Delete
  19. lazat tengok makanan tu..jauh pulak nak pi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe tak pa.. cari Shell Out dekat2.. ehehe..

      Delete
  20. Replies
    1. yeee Mak !! mojito tu sedap gila.. dahla ada banyak perisa.. rasa nak cuba satu-satu tapi kang tangki penuh cepat..

      Delete
  21. Sedapnya tgk gambo ni..tak merasa lagi ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. okay Mak.. boleh arrange trip menokak ketam beramai2.. ehehe..

      Delete
  22. Perut melatu..nk mkn shell out dgn nasi putih..ada tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. eeheh Mak ooo Mak.. melatu tu gapo dia ?

      Delete
    2. ehehehe melatu pun hokaaay Mak =D

      Delete
  23. Tetiba ja perut yang kenyang kembali kelaparan ^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaha bahaya tu Zumal.. xleh layan sangat kelaparan tu =P

      Delete
    2. Mengidam meat overload tu ^-^

      Delete
    3. nanti kita grill kambing ramai2 nak ?? dapnyeee..

      Delete
  24. shell out blom pernah try, sekadar cuci mata tengok orang makan jer. nampak makanan semua sedap, presentation pun cantik. nyum..nyumm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe camon kak.. kena try cepat eheh. kat Damansara ada jugak few kedai yang famous..

      Delete
  25. Replies
    1. bagusnyaaa Adik Yun.. kunyah buah saja..

      Delete
  26. Semua pun nampak sedap! Nak makan shell out juga >.<

    ReplyDelete
    Replies

    1. memang lee Farah.. nak goda awak kena amek gambar lawa-lawa hehe..

      Delete
  27. owh tidakkkkkkkk....menarik nampak shell out....tak mahal kan?

    ReplyDelete
  28. Replies
    1. ahahaha ni memang cari gaduh.. awat ceq yang kena belanja ??

      Delete
  29. Replies
    1. huurm.. yo yo o je ni..
      datang Penang pun tak sudi..

      Delete
  30. Adoiii... Nyesal nengok... Dah laa puasa ari ni... Sedih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. huahua.. tak apa.. boleh tambah pahala sabar =P

      Delete
  31. huhuhu xmerasa làgi sheel out ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu cepat ZF cari Shell Out yang berdekatan =D

      Delete
  32. Meleleh air liur nengok... Ohsem tu...
    Teruja rasa nak singgah.. Hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena sedia ruang perut betul2 kosong tau kak.. baru puas hati..

      Delete
  33. Kak CT ni, eiiiii..... Sedap gilo kalo dpt mkn ni waktu tetengahri utk lunch. Torbaik. Ok, terliur tgk meat overload. Dapnyaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang itu niatnya Mekja.. nak buat hampa terliur eeheehe..

      Delete
  34. Sedap, harga pun berpatutan. will cuba one day :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep silalah cuba Shell Out.. puas hati makan seafood..

      Delete
  35. sekarang dh trend kan makan seafood lambak atas meja ni. kat bangi ada bukak jugak tpi saya x pernah try lagi. senang org kedai xyah cuci pinggan banyak2 xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. itula memang konsep sekarang ni kan.. tu la akak pun tanak lepaskan pluang nak try ehehe.. nanti ada masa Mazni pergilah cuba..

      Delete
  36. Sedapnya Kak Siti! Nyumnyummmm. Haritu saya pun ada pergi restoran ala shell out kat melaka tapi belum ada kesempatan untuk post lagi hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe haaa cepat2 Dilla share pengalaman Dilla pula =)

      Delete
  37. Ipoh ? kena cari hari nak turun sana... chicken chop tu.. melting tengok.. !

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe mari mari.. kita JJCM Ipoh banyaknya kedai best best..

      Delete
  38. sedapnya.. aduhai ketam tu! kalau dekat, nak jugak cuba.. hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe alaaa akak cari kedai Shell Out dekat-dekat rumah ehehe..

      Delete
  39. Nampak yummy!
    Tapi yang tak suka sangat seafood :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa nape tak suka ? takpa.. chicken chop ada =D

      Delete
  40. salam kak ct , maap maap yana baru sempat singgah sini!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe its okay adik manish.. datangla bila ada kelapangan =)

      Delete
  41. Kak ct kalau yana sampai blog sini kan selalu nampak makanan ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe skarang mood nak share makanan.. tak sampai seru lagi sambung cerita jalan-jalan..

      Delete
  42. memang kena tarik nafas panjang je, semuanyanampak sedap. yana tak pernah bershell out ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe tarik nafas jangan lupa hembus balik k.. kang lain jadinya =D

      Delete
  43. Tapi kan cheezy chicken chop tu , terasa cheeeeezyyyynya!

    ReplyDelete
  44. meat overload pon sodap! hahahha. semua lah cuma bila mai sini telan air liuq jolah

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa itu memang elokla untuk semua yang suka makan daging.. ehehe..

      Delete
  45. Wah nmpk sedap... tapi saya blm pernah cuba bershell out... encik hubby saya tak mkn seafood... nmpk gayanya mmg tak merasalah saya.. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hurrm x apa.. dia boleh makan menu lain.. usually kalo yang untuk one pax tu memang sesuai untuk sorang.. tibai laaa sorang =P

      Delete
  46. berselera tgk gambar..wow..kna terjah cepat2 ni

    ReplyDelete
  47. Aduh duhh duhh menggoda jiwa raga betul. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. aduh duh duh.. memang nak menggoda you pun..

      Delete
  48. Perhhh terbaek lah... dah ber shell out...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe jom Kak Huda.. kita bershell out sama-sama..

      Delete
  49. Perghh, buat orang terliur jer memalam hari nih...hehe

    Siti, jemput join myliferia giveaway ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe maafin daku ehehe.. insyallah tapi cannot promise =)

      Delete
  50. Kat Melaka ada satu cam ni..tp masih tak berkesempatan nak try..huhuhu :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehehe banyak dah skarang Mummy.. pilih ja =)

      Delete
  51. skrg dah banyak orang buka kedai makan macam ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuulaa.. benda dengan trending memang ramai nak buat bisnes =)

      Delete
    2. takut x bertahan lama je, sbb based on trend..

      Delete
    3. ikutkan Shell Out ni lama da Phais.. yang CT tengok kat bangi ni lama dah beroperasi before viral lagi..

      Delete
  52. yummmssss...nmpk sedappp sgt nih...

    ReplyDelete
  53. In shaa Allah, boleh singgah nanti..otw to kpg..asik singgah Mydin RTC je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. singgah kak jangan tak singgah.. RTC tu CT stop brapa kali je.. always sesak ceq tak bekenan sangat..

      Delete
  54. perrghhhh dugaan betol laa tgk pic ni dlm bln pose ;-)

    ReplyDelete
  55. I Olls tak boleh nak ber 'shell out' disebabkan tahap allergic boleh tertanggal hidung dibuatnya..hukhukhuk..sedih an..

    ReplyDelete
  56. jeles tgok org share shell out sana-sini.. T_T

    ReplyDelete
  57. sedap tengok makanan dio makan

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...