Monday, 21 December 2015

INTERNATIONAL ADAPTER FOR TRAVELLING

JENIS-JENIS PLUG INTERNATIONAL ADAPTER MENGIKUT NEGARA


Travel Tips | Adapter / Plug International | Kalau nak travel kita tak boleh meluru tanpa any research. Cara research terpulanglah ikut selera masing-masing. Ikut keselesaan dan kesesuaian. Salah satu aspek yang extra penting adalah plug ataupun adapter sebab sekarang semua orang guna gadget macam-macam jenis pergi travel sana sini. Kita kena ambil tahu jenis-jenis adapter dan soket yang digunakan di negara yang hendak dituju. Gadget nak kena charge. Bateri bukan tahan lama. Lain negara lain kepala soket dan plug. Jangan usung plug tiga pin kalau nak travel luar dari Malaysia. Bergulinglah kau dalam hotel meraung sebab nak cucuk apa pun tak dapat. Kalau ada budget lebih boleh terus pergi beli tapi kalau budget ciput ? Sekali lagi meraung. 

Tak kisahlah sama ada korang seorang traveller tegar ataupun hanya traveller suam-suam kuku macam aku. Elok buat investment dan beli satu set international adapter yang ada semua jenis kepala soket yang boleh digunakan while travelling. Boleh beli di any hypermart atau di online stores yang ada. Tak besar pun kecil saja. Senang nak sumbat dalam luggage. Ada yang murah ada yang mahal. Jadi pilihan di tangan sendiri.

Aku kongsikan sikit info yang aku ada. Harap membantu.

| Aku Pun Nak Kalau Betul Ada Macam Ni |

Jenis-Jenis Soket International, Adapter Soket Korea, International Adapter, Siti Yang Menaip. Travel Tips, Air Asia Bloggers' Community, Soket Di Luar Negara, Mana Nak Beli International Adapter, Soket Dan Plug, Nak Charge Gadget Di Luar Negara,

Jenis-Jenis Soket International, Adapter Soket Korea, International Adapter, Siti Yang Menaip. Travel Tips, Air Asia Bloggers' Community, Soket Di Luar Negara, Mana Nak Beli International Adapter, Soket Dan Plug, Nak Charge Gadget Di Luar Negara,

Sources :

Suggestion aku untuk korang adalah (1) Beli satu set lengkap international adapter.. (2) Bawa extension while traveling.. Gadget yang kita bawa bukan satu. Ada yang up to empat atau lima. Handphone.. Camera.. Action Camera.. Powerbank dan etc. Kalau pergi hotel/hostel, plug bukan ada beribu. Kadang-kadang dalam satu bilik ada satu saja. Jenuh nak berebut dengan partner. Jadi bawalah extension. Senang. Korang hanya perlukan satu kepala soket dan cucuk saja extension. Selesai. Semua boleh charge serentak. Tidur pun lena tak perlu nak bangun dan tukar ganti charge gadget lain. Gitu..

First time aku travel keluar dari Malaysia aku tak tahu tentang isu kepala soket dan plug. Few days before fly ada seorang kawan tanya sama ada aku dah ada international adapter atau belum. Kebetulan kami lalu di depan kedai barangan elektronik. Terus aku beli satu set. Hanya RM27 kalau tak silap. Sampai sekarang masih okay. Hihihi..

Take note ya kawan-kawan semua. Happy travelling.

Untuk download versi PDF boleh tekan SINI.

--------------------------------------------------------------------------------

Al-Fatihah untuk arwah DediS, Shuhaimi Bin Sulaiman.

-SITI YANG MENAIP (SYM)-

Reach me via email at :

101 comments:

  1. RM 27 mahal! SS beli 10 henget je... Ahakssss.. Dasar kedekot... Keh Keh Keh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahniah kepada SS sebab jumpa yang lagi murah =D

      Delete
    2. saya lagi power dari SS.pinjam je..hahaha.asal nak beli je lupa

      Delete
    3. ok.. Kak Sal punya taktik lagi jimat =D

      Delete
    4. Cik Sal maha dasyat... Jimat habisss.. he he he...

      Delete
  2. Tapi... Kalu iphone... Better beli set adapter apple sendiri... SS beli satu set utk banyak country... Pernah terkena power trip kat otel... Nasib baik cable je terbako... Sebab pakai cable ciplak... Plug dgn hp ok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. huih gitu jadinya.. alhamdulillah so far okay sebab pakai extension ehehe.. smoga tak jadilah gitu sebab Apple ni semua mencekik harganya lalala..

      Delete
    2. waaa...SS pakai iponggggg....hahahaha

      Delete
    3. miahahaha yeee SS pakai aipong =P

      Delete
    4. WOowww iphoneee gituu.. Kelas ko jahh hahaha

      Delete
  3. mcm2 jns bentuk adapter nii yee ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. kita kena alert mana satu yang sesuai =)

      Delete
  4. Sy mmg check part ni...ye laa skrg da perlu. 10 thn dulu g umrah xfikir pn psl ni hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. habis tu time buat Umrah dlu charge macam mana ? hihihi..

      Delete
    2. dulu pakai Nokia 3310 kot, seminggu tak charge pun takpe..hehe.BTW, plug point kat Mekah sama macam kat Malaysia. tak payah bawak adapter. tak terfikir pun, excited nak gi umrah mengatasi segalanya

      Delete
    3. wooo ye ke sama.. baguih la gitu.. ehehe.. tak payah bawak..
      srkang ni smartphone kak.. charge penuh.. masuk kereta je kong =P

      Delete
  5. kalau nak travel jauh mesti ambil ingatan apa yg n3 siti tulis ni...kalau ke Mekah xperlu bawa international adapter kot sbb xder pula yg pesan gitu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. huurm kalau di Mekah boleh guna plug tiga pin ke ? wallahualam Kak PI.. tak pernah sampai lagi.. tapi mak dan ayah buat Umrah pun tak ada diorang minta international adapter..

      Delete
  6. adapter penting dan yg paling penting kena ada extenstion sbb gajet banyak tak payah berebut dengan orang yang lain

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes.. dulu time beli seketol adapter jenuh nak tukar2 untuk charge.. lepas tu fikir memang kena usung extension sekali..

      Delete
    2. alhamdulillah tak pernah lagi.. mudah2an xde la jadi apa2..

      Delete
  7. part nih memang kena jejaga.. punah lah kalau kemain bawak extension tp tak bwak adapter.. hehehe..

    husna kalau pergi trip universiti pon mesti bawak charger dan extension.. senang.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. extension memang penting kalo jalan2.. akak pun rasanya nak beli yang baru khas untuk bawak jalan.. selalu ambil yang sedia ada kat rumah..

      Delete
  8. Malaysia sekarang pun kadang-kadang ada barangan elektrik yang kepala soket dia bukan 3 pin. Menggagau jugak mencari adapter. Fuhh. Nampak gaya memang dah kena standby 1.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe yang dua pin tu kalo bulat okay lagi cucuk guna pen settel..
      kalo yang pelik2 tu huhu.. meraaaaung laaa kita..

      Delete
  9. baru tau psl international adapter ni sebelum nak p mekah hari tu. beli tapi x guna pun.

    Tapi bagus prepare bawa masa travel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang di Mekah tak perlu guna ya kak ? plug kita boleh cucuk terus ke ?

      Delete
  10. Alhamdulillah, ada kt rumah. mohon dia x hilanglah bila saya nk pegi trip next year :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe baik cari.. seru2 panggil2.. make sure tak ilang k..

      Delete
  11. Tak terbeli2 lagi adapter nii. maybe sebab tak pernah travel luar lagi. Uhukuhuk. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe bila ada rezeki nak keluar nanti sila beli tau.. hehe..

      Delete
    2. Samalah kita fatihah. Tak pernah ada lagi. hah

      Delete
    3. ehehe beli je.. mana tahu lepas beli ada pluang keluar.. haaa..

      Delete
  12. banyak juga jenis plug ni yaa.. Lissa tau tiga pin dan dua pin jaa. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak.. akak rasa ada yang akak x senaraikan pun dalam gambar.. yang pelik2 dan juga ikut voltage tertentu.. hehe..

      Delete
  13. mmg pnting ni.. dlu sblm p bandung pun mber dah ingtkn..hihih

    ReplyDelete
  14. Adapter penting bila keluar negeri. Kalau takde dan handphone semakin kurang tenaga huhuhuhu

    Ahkak datang menjengah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai Kakak Notie ehehe.. maceh singgah..
      betul tu.. kalo xdak adapter memang nangis lah sepanjang keluar ehehe..

      Delete
  15. sangat sesuai untuk traveler macam Ct kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ngeh3.. CT ni traveller suam-suam kuku jaa..

      Delete
  16. Bagus kongsikan tentang adapter ni...sis ada satu adapter yang boleh guna pelbagai jenis plug dan caj hp...sgt berbaloi simpan dalam luggage jika travel kan...salam takziah utk keluarganya, alfatihah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih Kak Julia..

      yaaa betul. beli satu yang bagus dan boleh guna lama.. murah ada mahal ada kan.. ikut tahap budget. hihi yang penting sumbat dalam luggage senang..

      Delete
  17. knowledge bole refer nnt klu nk gi memana...

    ReplyDelete
  18. international adapter memang penting kalau nak ke oversea kan...limited yang sama macam plug di negara kita

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya plug tiga pin tu Malaysia saja yang guna ke ada negara lain sama ? banyak guna dua pin bulat yang straight tu..

      Delete
  19. yer benda yang wajib ada kalau travel oberseee... senangkan kot idak nak mencarinyer pulak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehhe cari tu maybe jumpa.. tapi harga ? kena time kat negara currency mencekik adeeeh.. meraung lagi ngeh3..

      Delete
  20. bagusnya entry ni... good tips..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih Kak DP.. moga bermanfaat =)

      Delete
  21. tak oernah travel luar malaysia jadi tak terfikir pasal soket internatiomal adapter semua ni..tp betullah good info..benda yg paling penting dibawa kot klu travel

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak apa.. nanti rezeki da smpai make sure ada tau.. lagi2 kalo kat tempat yang soket memang lain dari kita =)

      Delete
  22. xpernah lg travel international.. in sya Allah one day.. nanti blh lah beli international adapter ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah one day rezeki akan sampai.. bukak tabung =)
      join CT menabung ehehe.. bila dah cukup baru jalan..

      Delete
  23. betul nak travel kena ada international nye adapter. Yanie dah terkena waktu kat Krabi terus beli adapter.

    ReplyDelete
    Replies
    1. adeh.. mahal tak beli kat Krabi tu ? tak apa.. skrang dah ada kan ? boleh jalan-jalan laaagi =)

      Delete
  24. wak pon dh lama x travel oversea., bagusla info psl international adapter nih semua bole pakai., ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaaik Wak.. hari tu bukan pegi seberang ke ? ngeh3..
      bolehla plan next trip Wak.. banje kami2 skali kekekeke..

      Delete
    2. gi seberang tu bukan travel oversea bagi wak,hehehe

      Delete
    3. Wakkk gi beli suat kabo kat Singapore...

      Delete
    4. woooo seberang tu kira kampung Wak la eh..

      Delete
  25. kak yan ingat salah masuk blog tadi...huhu info berguna ni ct

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaik awat ingat salah blog ? tak ada tukar apa-apa pun.. huhu..

      Delete
  26. MD pergi travel baru ni tak bawak adapter pon.. Berbekalkan power bank untuk day one dan selebihnya charge mintak adapter kat owner guesthouse.. Huhu free of charge..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe kalau ada owner kasi okay la x apa untung.. dapat jimat hihi..

      Delete
  27. Saya punya adapter setakat ni alhamdulillah, boleh guna dekat semua airports yang saya pernah pergi. Cuma bila dekat Istanbul, susah sikit nak guna sebab tak masuk dekat lubang tu betul-betul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. eehhe ketuk je kuat2 sikit kasi masuk hahaha.. akak rasa kalo beli yg elok punya memang boleh tahan lama kan..

      Delete
  28. Org yg dah biasa travel rs benda ni sbg wajib bw and tak mention sb common sense la kot..jd yg beginner kena take note hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. eheheh iols noob kak =P
      memula dulu tatau jadi menggagau cari..

      Delete
    2. Betul tu mak... Beginer sangat entry ni... Kah Kah Kah..
      * Matikkkk laa carik pasalllll... He He He...

      Delete
    3. tak apa.. moga bermanfaat untuk siapa yang perlukan =)

      Delete
  29. LA ingtkn semua negara pki plug yg sama tpkn nape setiap ngra plug diaorg berlainan eyhh.... Susahla gitu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe kadang2 ada yang ikut voltage pulak.. mmg kena figure out.. tapi selalunya tak complicated sngt.. beli yang 1 set tu semua ada..

      Delete
  30. yepp kene check dulu sebenarnya. masa trip thailand memang xthu. sampai2 thailand mmg battery da low nauu. sekali tgok socket lain. rasa macammmm arghhh. wuu naseb dekat2 sana ada jual socket kan. naseblaa murah.weee

    **lama xjengah sini kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe akak pun lama da jenguk Cik Neddy =)

      ya sangat penting kan untuk tahu.. nasib murah kalau mahal ? lagi2 kalau jalan bawak duit cukup2.. adeh memang nebes sangat2 kan.. so yang dibeli tu ada banyak2 adapter ke ada yang Thailand punya saja ?

      Delete
  31. Hahaha. Entah bila la boleh merasa jalan makan angin macam akak ni. Hehe. Takapalah. Buat ilmu pengetahuan nak keluar nanti.mana tauu dapat sambung beljar dkt luar ngara. Ahahha.(。ŏ_ŏ)

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin amin.. kalau dapat fly boleh akak terjah Aina pulak ehehe..
      tumpang nempek kat rumah =P

      Delete
  32. kena beli ni, rasanya makin banyak nak travel pasni...tapi akak kalau travel, akak utamakan cas powerbank.

    ReplyDelete
    Replies
    1. eheheh yaaa jangan jadi cem CT k.. konon charge tapi suis tak on..
      nganga lah kau kalau powerbank xdak.. beteri kong..

      Delete
  33. nice sharing kak even tak pernah pi luar negara, mana lag tahu nanti ada rezeki kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes.. mana tahu ada rezeki..
      percaturan Allah kita tak tahu kan..

      Delete
  34. Benda2 kecik macam ni pun penting juga bila nak travel

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Nani.. walaupun kecik tapi kalau tak ada boleh resah dibuatnya..

      Delete
  35. dulu gatai nk beli adapter tuhh....tp bila pikir...nk bwk ke mana??? ke obersi pun xpernah selain over d sea nk balik kpg jer...adehhh....nti leh laa beli sbb nk g ostolia....kah kah kah...berangan lebey...

    ReplyDelete
    Replies
    1. huahuahua.. beli je.. mana tahu tetiba kena pergi oversea haaa..

      Delete
  36. mmg byk jenis tu . tak sama dgn malaysia . nangis golek2 le klu x de interntional punya ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehehe memang. kalau tak ada memang boleh buat nangis golek2..

      Delete
  37. beli kt mana ni CT? sbb thai pun xsama plug

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau CT nye beli kat lazada n ada pernah beli kat Giant..

      Delete
    2. dh beli.. nasib ada di kedai hardware. lepas ni boleh bawa. CT beli brand apa sbb tgk byk brand lah

      Delete
  38. Terima kasih di atas tip ni cik ct..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...