SITI.YANG.MENAIP: MELBOURNE VICTORIA 2015 | AUSTRALIA : DAY 3.4 - MELBOURNE STAR OBSERVATION WHEEL + HARBOUR TOWN

MELBOURNE VICTORIA 2015 | AUSTRALIA : DAY 3.4 - MELBOURNE STAR OBSERVATION WHEEL + HARBOUR TOWN

/
70 Comments
October 14, 2015
Entri sebelumnya di SINI.
16 September 2015

JALAN-JALAN TRAVELOGUE MELBOURNE VICTORIA | AUSTRALIA MELBOURNE - MELBOURNE STAR OBSERVATION WHEEL DAN HARBOUR TOWN. Hari masih muda tapi kami dah tak bertenaga untuk sambung perjalanan ke Mornington Peninsula walaupun hanya satu jam perjalanan saja dari Yarra Valley & Dandenong Ranges. Energy bar dah mula kasi warning. Macam warning dekat Ultraman tu. Tak boleh nak teruskan journey walaupun rasa rugi. Masing-masing bercadang untuk terus pulang ke Melbourne dan menjenguk Melbourne Star Observation Wheel yang terletak di Docklands.

MELBOURNE STAR OBSERVATORY WHEEL | DOCKLANDS

While scrolling the #Melbourne hashtag on Instagram, aku terjumpa gambar Melbourne Star Observation Wheel. Cantik sangat terus jatuh cinta. I told Kak Sal about it and kami agak excited nak naik. We did our research lepas tu decided tak jadi nak naik pula. Mahal sangat but if you have money, apa pun boleh. Petik jari saja. Tapi untuk isi aktiviti malam hari why not meronda that area and ambil gambar seround dua. Melbourne Star Observation Wheel terletak di Docklands di sekitar kawasan Harbour Town. Kawasan orang-orang kaya di Melbourne dan juga tempat untuk shopping barang-barang branded. Cari parking pada waktu malam sekitar Melbourne tak susah. Parking bersepah. Orang sana waktu malam memerap dalam rumah. Quality time with families katanya. Orang Melayu lain kerjanya. Malam-malam masih melepak merayap. Gigih Cik Tia melayan kehendak aku dan Kak Sal nak jalan-jalan di Docklands semata-mata nak tengok Melbourne Star Observatory Wheel.

Dari tempat parking dah nampak 'star' Melbourne Star Observatory Wheel. Cantik.

Bergambar kenangan saja. Nak naik tak mampu.

Cantik sangat Melbourne Star Observation Wheel. Lagi cantik bila waktu malam. Ada lampu pelbagai warna. Kalau korang nak naik, aku suggest korang naik dari waktu senja menanti malam. Dapat pengalaman tengok Melbourne City dalam keadaan cerah dan gelap. Baru berbaloi bayar mahal. Puas hati. Selain datang ke Docklands dengan menaiki kenderaan sendiri, ada juga cara lain yang korang boleh guna untuk sampai ke Melbourne Star Observation Wheel.

CARA KE MELBOURNE STAR OBSERVATION WHEEL

1. City Circle Tram - Docklands Drive. Free tapi kena always check timetable.
2. Tram No.70 dari Flinders Street Station - Harbour Town
3. Tram No.86 dari Bourke Street - Harbour Town






MELBOURNE STAR OBSERVATION WHEEL
Ground Floor, 101 Waterfront Way Docklands,
VIC 3008, Melbourne

Phone:+61 (0)3 8688 9688

Monday - Thursday 11.00AM - 7.30PM
Friday - Sunday 11.00AM - 9.00PM

Information & Pricing - Melbourne Star Observation Wheel

Perasan tak memang tak ada orang lain langsung di sekeliling hanya kami berempat. Kalau ada pun hanyalah pekerja-pekerja kedai-kedai yang masih beroperasi. Kisahnya memang tak ada orang langsung. Sunyi sepi saja tempat ni padahal baru pukul 8.00PM. Manalah orang-orang Melbourne berkumpul pun aku tak tahu. Shopping lots pun banyak dah tutup. Ada satu dua yang masih buka tapi sendu. Kedai makan pun tutup. Come on. Kalau korang berhasrat nak shopping di Harbour Town, silalah datang before 6.00PM. Siap nampak seekor bunny riang ria melompat sana sini lagi. Punyalah nak gambarkan betapa dia happy orang tak ada. Waktu operasi berubah-ubah ikut musim. Make sure korang check schedule sebelum terjah. Tak adalah melopong sendu bila sampai tapi tak boleh naik.

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com


You may also like

70 comments:

  1. hihihi... harbour town tu best juga shopping.
    time krismas ngn valentine or cuti ester murah juga...

    negara omputih ni kalau depa kata sale memang sale betul...

    unlike here... huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hurm okay je biasa2.. baik ke Bourke Street lagi rambang mata hehe.. sebab dia tutup awal sangat. padahal malam masih muda seh..

      Delete
    2. bak kata huda, kalau musim krismas mungkin lah kot bukak sampai lewat..tak pun diorang ni tak tahan sejuk.haha

      Delete
    3. ehehe diorang omputih2 ni bukan ada black friday ke boxing day bagai ke ? kita pegi DPO pun gila dah.. macam manalah agaknya sale krimes..

      Delete
    4. TEMPAT YG MENARIK DIKUNJUNGI TAPI ORG SANA XSUKA MERAYAU MLM KOT...LBH SELESA REHAT DI RUMAH KOT..

      Delete
    5. diorang memang utamakan keluarga dan rehat secukupnya. quality time with families gituu..

      Delete
  2. org melben ni serius terperok dlm rmh malam2.. sangat lain.. ingat depa suka melepak.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. diorang ada kempen keluarga bahagia kat sana.. poster keluarga sepah sepah. jadi lepas kerja semua terus balik rumah jumpa anak bini..

      Delete
    2. tu yang theme park diorang kalau malam kerja tak adanya bukak

      Delete
    3. oooops.. Kak Sal bercakap berdasarkan pengalaman =P

      Delete
    4. Orang Malaysia hebat ek ^-^

      Delete
    5. ngeh3.. Malaysiaaaa Boleh !!

      Delete
  3. kita sni at lez kul 10 kedai ttup.. awalnya tutup kedai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita pukul 10PM baru nak keluar pun adooo..

      Delete
    2. best kalau kerja retail kat sana..patutla pekerja kedai nampak happy n tak penat.tak macam kat malaysia.10 to 10 hari-hari.tu pasal nampak customer rasa nak maki

      Delete
    3. ahahaha betoi2.. kalau part tu mesti best kan.. tapi kalo kedai makan rasanya ada juga yang buka malam2.. so mungkin yang outlet je kot..

      Delete
    4. budaya kerja tu yang best kan...pekerja cukup rehat :)

      Delete
    5. they are really good laa bab bab tu.. menjaga betoi =)

      Delete
  4. kawan i cakap, org aussie ni mmg tak merayap malam sebab diorang promote family time apabenda tah hehe..sbb tu semua mall, kedai semua tutup pukul 5/6 petang.
    pub je yg bukak malam2

    ReplyDelete
    Replies
    1. a ah memang poster yang kempen keluarga bahagia tu sana sini diorang tampal. tapi sabtu ahad menggila juga diorang ni keluar merayap. waktu weekdays je kot yang lepas kerja terus balik..

      Delete
  5. Datang mendarat kat sini. Lamanya tak jengah CT! Parking dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergh parking dulu eh kak.. ehehe CT charge extra untuk akak =P

      Delete
    2. free 2 jam pertama je..haha

      Delete
    3. aahahha ikut harga parking kat Melbourne la.. sejam 2AUD..
      waaa kaya ceq macam ni..

      Delete
    4. Cer kira berapa hengget hutang parking akak? Bayar pakai komen buleh tak?

      Delete
    5. hehehe rasanya da terbayar dah hutang2 parking akak.. *shooting loves*

      Delete
  6. hurm..makin banyak yang dah luput dari memori kan..huhu.tengah semangat nak sambung ni, tapi masa tak de.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe betul tu Kak Sal.. CT pun rasa blank dah ni nak menaip ehehe.. tu nak cepat2 habiskan.. nak mula citer lain..

      Delete
    2. Kekalkan semangatmu itu, Cik Sal!

      Delete
    3. kak.. jampila Kak Sal sikit.. kasi dia semangat ehehe..

      Delete
  7. dpt bergmbr pn jdilah kak...

    al-Fatihah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. jadilah buat kenangan..
      mahai sangat.. tengok harga bikin nanges..

      Delete
  8. Amik pic kt bwh pn jadilah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. iyeee Mak.. nangeh kalau naik. bazir dollar ehehe.. baik beli makanan..

      Delete
  9. sejuk bebenor semua pkai sweater tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang malam sejuk gedi.. pakat nak himpit2 share haba ahaha..

      Delete
  10. cantik kalernya..purple/green/pink..

    depa lepak kt pub..yg tua2 tengok tv kt umah..hihi..agaknya la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pun tu kalau malam Sabtu ke Ahad memang super crowded.. malam2 biasa ramai juga tapi tak ramai mana.. ada banyak pub/bar dekat dengan rumah member.. tapi tak sesak.. soleh solehah semuanya hari bekerja =P

      Delete
  11. Cik Tia dah macam model.. hik2

    Awalnya orang sana tdoq.. jom ! nak tdoq awai jugak macam depa.. zzz

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu Cik Tia memang.. pakai apa nampak bergaya ngeh3.. kamon awak.. malam masih mudaaa..

      Delete
  12. Bestnyaa bestnya. Eh pukul lapan malam dah tak ramai orang? Woww. Kalau kat malaysia pukul 12 pun bersepah lagi orang. Hahaha !

    ReplyDelete
    Replies
    1. itula orang Malaysia productive Nani ngeh3..

      Delete
  13. Berapa harga nak naik benda alah tu siti?
    Pernah naik kat malaysia jer...hui gayatnye rasa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mengikut currency ketika itu.. it was more than RM100 untuk seorang.. capsule dia besar dan ada aircond.. exclusive dan boleh lari2 lagi dalam tu.. cantik memang cantik.. tapi hargaaa dia ngak cantik =P

      Delete
  14. haha kan kak! saya pegi perth pun mmng malam2 org tak banyak merayap, kedai pun banyak tutup. pukul 9 pun rumah kat lampu dh gelap :D baguslah jaga quality time with family

    kalau ferris wheel macamni sekadar tengok dri bawah je pun dh cukup kan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe adeh.. baru ingat nak go young and wild ke apa ke kan kat kedai2 diorang tu tapi tutup plak bhahaha..

      tapi ferries wheel ni gempak.. ada ekon boleh guling2 dalam tu bagai..

      Delete
  15. Cantiknyaaa ferris wheel tu.
    Tapi kalau takdak bajet, tak de la nak naik benda2 ni kan.
    Janji.... sampai!

    Hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul.. ada la budget tu tapi tetiba rasa membazirnya nak bayar smata2 nak pusing2 kat atas tu ehehe.. baik beli makanan =)

      Delete
  16. salam..
    pukul 8 sepi ?
    fuh memang duk rumah la jawabnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe memang sangat berdisiplin diorang ni.. reti duduk rumah. kalo kita kul 8PM tu baru nak keluar melepak..

      Delete
  17. mungkin bukan musim "cuti' kot so macam sunyi laa kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe bukan yang.. memang tetiap malam cenggini. diorang enjoy sabtu ahad je.. hari jumaat malam meriah semacam. orang2 opis p makan and lepak2..

      Delete
  18. tak naik ambek gambar pon dah ok kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak naikla Yana.. tidak mampu nak membazir kat sini ehehe..

      Delete
  19. Sight seeing malam mmg best...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi banyak kedai tutup.. bosan =P

      Delete
  20. Masa SS kat perth pon... Mampu tengok je laa... Nak naik mmg mahal... Kejap je pulak tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni lama jugak.. around 45 minit ehehe..

      Delete
    2. Uishh lama gak sampai 45 minit. Kalau akak dah rengsa terkurung lama2. Memang dasar tak leh bawak jalan ;)

      Delete
    3. memang kak !! pastu kalo gayat adeh terseksa laa lama2 dalam tu..

      Delete
  21. Replies
    1. haaa tapi benda ni boleh sumbat more than 1o people.. hehe..

      Delete
  22. ♪♫kulihat bintangggggg♫4♪

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe selalu kalo terantuk baru nampak bintang joget =P

      Delete
  23. Banyaknya gambar..mesti best kan naik
    MELBOURNE STAR OBSERVATION WHEEL tu kan Ct..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe x naik kak.. mahai. memang pegi niat nak bergambar je..
      tapi kalo tengok gambar orang share.. dari atas cantik. elok naik timing dari petang senja nak ke malam..

      Delete
  24. ada terasa mcm naik eyes on malaysia x? hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eye On Malaysia pun tak pernah naik hahaha..

      Delete
  25. seronok jugak xde orang kan? boleh buat tmpat tu kita yang punya.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha tapi krik krik laaa Cik Mimie.. tak meriah hehe..

      Delete

DISCLAIMER

All posts, images and pages are owned by the author (unless otherwise stated). No reproduction of the materials from this website are to be used in other third-party websites or personal uses without a written consent or permission from the owner.