Tuesday, 29 September 2015

MELBOURNE VICTORIA 2015 | AUSTRALIA : #2 PREPARATION

JALAN-JALAN MELBOURNE : PERSEDIAAN UNTUK KE MELBOURNE


Entri sebelumnya di SINI.

Haaa.. belum lagi. Belum nak masuk bab cerita jalan-jalan lagi. Sabaq na.. At first aku ingat nak buat entry ni last sekali as a wrap up selain daripada pembentangan budget yang telah dijahanamkan selama seminggu. Konon nak share tips. Tapi tak jadi. Aku rasa entry persediaan should come first. Before travel memang kena buat few things dulu kan ? Tak kan main hentam terjah cenggitu ja. Naya weh. Kang ada yang kena hantar balik Malaysia elok dah sampai airport. Nauzubillah.

Last few days, aku terima dua email. Satu dari adik manis Aqilah (not sure dia ada blog or not) and Kakak X (she is not a blogger dan identiti mahu dirahsiakan). Both of them akan pergi Melbourne real soon dan they asked me few things. Kakak X especially suruh aku update cepat tentang persediaan yang aku buat untuk ke Melbourne. Kakak X risau banyak perkara katanya since dia akan visit Australia untuk kali pertama. Dia akan berangkat dalam beberapa minggu lagi. Samalah kita kak.. I feel you. Memang banyak benda yang memeningkan. Kakak X ada senaraikan soalan-soalan yang mengganggu fikirannya dan aku dah pun balas mana yang termampu. Jadi aku merasakan ada baiknya aku share disini. Mungkin dapat membantu korang yang sama-sama terganggu fikiran sebab aku juga ada persoalan yang lebih kurang sama dengan Kakak X while getting ready nak berlepas. Bila sendiri dah melalui, dapat pengalaman baru boleh sembang kencang. Gitu.. 

1. Tiket



Tak ada tiket hampa nak terbang macam mana ? Jadi.. benda paling penting adalah tiket. Lepas dah ada tiket baru boleh proceed dengan urusan lain. Bagi aku.. tiket lagi penting dari duit belanja. Nak beli tiket sebenarnya adalah satu peperangan. Peperangan untuk dapat tiket yang murah dari yang orang lain pernah dapat. Aku survey banyak blog-blog travel yang ke Melbourne. Rata-rata dapat tiket around RM800-RM1000 untuk return tiket without luggage. Tapi dalam entry sebelum ni, aku dah habaq siap-siap yang aku beli tiket secara berasingan sebab aku tak ada duit segedebuk nak beli return tiket. Back in April 2015 aku beli tiket pergi KUL - MEL dan August 2015 baru aku beli tiket balik. But luckily.. Kalau aku terus beli return tiket bulan April adalah lagi mahal. Rajinkan diri istiqomah untuk selalu visit website syarikat penerbangan yang korang suka untuk compare harga. Bila dapat harga yang diidamkan, rembat saja. Jangan tunggu dah. 

Bab ni kami ada drama juga. There was this one day aku tiba-tiba cek harga tiket balik jadi murah serendah RM6++ saja. Tak pernah lagi aku tengok harga semurah itu. While promo pun tak dapat harga tu. Aku terus contact Travel Partner. Patutnya aku setuju saja bila Travel Partner nak belikan tiket. Takut harga naik. Aku cakap hold dulu sebab aku kena pergi bank masukkan duit. Aku memang tak simpan duit dalam bank sangat selain saving hakiki atas sebab tertentu. Jadi manually kena masukkan duit dan baru boleh beli tiket. Bila dah balik terus on laptop dan nak beli tiket. Still harga yang sama. Masih RM6++ tapi bila dah confirm nak bayar terus naik harga tak seperti yang kami sangkakan. Uik ? Kenapa  Huurrm.. bila cek balik memang dah tak ada harga RM6++ tu. Menangis tak berlagu lagi. Jadi kami ambil keputusan untuk pejam mata dan beli saja tiket balik tanpa perlu tunggu lebih lama.

Memang barang lama usah dikenang.. Tapi still rasa guilty. Maafin guwe dong, kakak.

2. Accomodation / Penginapan

Semua orang sedia maklum. Penginapan di Australia memang super expensive. Bed and breakfast yang paling simple pun boleh buat kita dapat darah tinggi. Tapi kalau pandai cari boleh dapat yang berpatutan. I met few kekakaks dari Malaysia while I was there. They all dapat bilik hotel (hotel ya bukan hostel) dengan bayaran RM4++ sekepala untuk seminggu. Empat orang dalam satu bilik. Aku rasa harga yang dibayar sangat berpatutan. Jadi tak mustahil untuk dapatkan harga yang murah. Aku beruntung. Aku ada Cik Tia (noted that Cik Tia is my ex-schoolmate when I was in MRSM) yang sudi untuk menumpangkan kami selama seminggu. Thank you so much. Aku rasa, sebab kami duduk di rumah Cik Tia, feeling kami sikit lain. Extra attached. Felt like home. Gitu.. Kalau tak ada Cik Tia rasanya aku tak sampai Melbourne sebab aku ada that sceptical thinking yang semua hotel / hostel adalah mahal di Australia. Well.. kita kena rajin search untuk dapat the best price.

3. Luggage

Ini adalah sangat subjective. Terpulang kepada kehendak masing-masing. Aku bukan jenis travel backpacking style jadi yang mana datang singgah dengan harapan ada tips untuk backpackers memang salah platform. Aku tak reti nak travel kalau tak bawak luggage. Aku ada minta pendapat Kakak Macho aka SS berapa berat ideal untuk aku beli pergi dan balik. Berat luggage nak share berdua. Cheaper berbanding tamak haloba bolot seorang diri. Kakak Macho pun advice this and that. Lepas aku berbincang dengan Travel Partner, kami bersetuju untuk beli 20KG pergi dan 30KG balik. For sure balik mesti akan lagi berat. Nak sumbat anak kangaroo hampa ingat ringan ? Belum campur lagi jajan manik koran untuk orang kampung. Jadi biarlah berwawasan jauh dengan beli extra KG daripada kita menangis terseksa bila kena bayar extra di kaunter. Kalau korang nak bawa makanan bersama, silalah tambah berat luggage sikit lagi. Kalau tidak korang bakal mengulangi drama yang aku dah buat ketika nak check in. Nak tahu drama apa ? Tunggu..

4. Pasport

Make sure valid untuk at least enam bulan before fly. Bunyi macam simple easy peasy tapi antara aspek yang paling penting. Korang mesti tak nak bila dah siap sedia semua tiba-tiba dapat tahu pasport korang tak valid dah. Boleh mental breakdown serta merta tahu tak ? Jadi biarlah kita jadi extra careful untuk semua perkara. Nak pergi tempat orang. Jadi kenalah hati-hati. Pasport aku dah lama tamat tempoh. Bulan September 2014 lagi. Aku baru renew a month before depart. Jangan ikut perangai aku yang suka bertunda ni. Untung sebab di Jabatan Imigresen Pulau Pinang usually tak hectic. Memang satu jam saja aku dah dapat pasport baru. Kalau korang ada masa extra silalah renew secepat mungkin. Nanti tak kalut.

5. Visa

Seperti yang disarankan oleh ramai rakan bloggers di blog masing-masing. Aku pun buat Visa untuk masuk ke Australia dengan menggunakan khidmat Cik Intan. Memang famous sungguh Cik Intan. Hampir setiap travel blog yang share tips ke Australia akan petik nama dia. Aku pun nak join the crowd. Kalau korang pun masih tercari-cari jawapan macam mana nak buat Visa untuk ke Australia meh sini nak habaq mai. Korang hanya perlu email pasport, nombor telefon, email address, flight details dan alamat kepada Cik Intan di alamat email : eta.australia@yahoo.com dan sediakan bayaran sebanyak RM20 sahaja. Kalau korang super rich, boleh terjah website Australian Electronic Travel Authority (ETA) untuk apply ETA dengan bayaran sebanyak 20AUD (RM63 Approx).

Kenapa berbelanja lebih ? Sayangilah duit anda.

Dalam masa sehari saja aku dah dapat email confirmation dari pihak Cik Intan. Memang super cepat. Dah dapat Visa baru bayar. Kalau boleh jangan buat last minute macam aku. Biar settle awal jadi senang hati. Tapi sebab aku belum renew pasport jadinya lambat jugalah baru buat Visa. Jujur cakap, aku doubt sama ada Visa yang dihasilkan valid atau tidak. Tapi aku yakin sebab ramai dah selamat pergi dan balik tanpa anything bad happen to them. Terima kasih Cik Intan.

6. Duit


Antara krisis terbesar yang dihadapi oleh Malaysia adalah penurunan nilai matawang Ringgit Malaysia. Aku menyesal tak tukar duit awal-awal. Pada awal August 2015, kadar pertukaran hanyalah RM2.57 : 1AUD. Tapi aku hold on dulu. Buat kerja selalu bertunda. Tambahan pula duit gaji sebagai guru ganti tak masuk lagi. Kalau aku tukar duit simpanan yang ada nanti tak ada duit belanja pula. Ada banyak benda yang perlu difikirkan. Jadi bila duit gaji masuk, aku terus tukar. Tiga kali aku buat pertukaran matawang jadi aku dapat tiga nilai yang berbeza. Paling sakit haruslah yang paling mahal. Budget aku sebenarnya sikit saja. Tak sampai 1000AUD pun. 

Tapi MamiZ bagi aku extra money. Hadiah birthday yang aku belum claim. Jadi aku ada extra money. Few days before fly, MamiZ bagi lagi duit. Aku rasa macam dah tak perlu. Cukup dah perbelanjaan based on hasil aku congak tambah tolak bahagi semualah. Tapi haaaaati omak !! Mano poe pun dia tak akan sonang duduk. MamiZ risau if anything bad happen disana dan what if tiba-tiba kad bank aku tak boleh guna. Jadi better bawa cash. The safest option. Aku berangan nak bawa credit card DediS or MamiZ tapi bila direnung kembali, agak menakutkan. Nanti kena cekup fraudulent kat Melbourne buat naya ja. Famous internationally tiba-tiba keluar surat khabar. But.. I became a good girl there. I did not spend much. Kononlah !! Hahaha.. 

7. Travel Partner

Kalau korang jenis travel solo ini bukanlah masalah untuk korang. Ikut selera dan style masing-masing. Aku memang tak akan travel solo. Memang jujur aku tak berani. Tempat orang weh. Jadi apa-apa memang hazab. At least kena ada teman juga walau seorang. DediS dan MamiZ pun confirm tak akan lepaskan aku pergi jalan seorang diri. Walaupun disana aku ada Cik Tia, tapi aku tak boleh ajak dia berjalan sangat. Dia ada kerja nak dibuat. Cik Tia pun suggested untuk aku bawa kawan at least seorang. Tak adalah kesenduan yang amat menonong jalan seorang diri.

Kisahnya.. aku beli tiket dulu. Kemudian baru aku gelabah untuk cari travel partner bila Momon yang aku jangkakan dapat teman aku kena ke Bandung. Aku resah tapi masih cool. Aku pernah juga advertise dalam beberapa entries tapi tak ada orang yang sudi menyahut ajakan aku. Well.. siapalah diriku ini. Orang pun tak sudi nak teman. Tapi aku tak berputus asa. Lama dah aku jeling blog expected candidate as a Travel Partner aku yang seorang ini. Tak pernah berhubung pun selain berbalas-balas komen di blog masing-masing. Jadi untuk menghasilkan impak yang lebih berkesan, aku mula berdrama.

"Kak !! CT ada hal urgent gila nak cakap dengan akak. Email CT okay.."

Sumpah. Esok pagi aku terus dapat email. Huahuahua..

Jahat gila. Aku buat drama minta nombor telefon untuk memudahkan komunikasi. Elok aku whatsapp terus expected candidate terjah aku dengan bermacam-macam soalan. Mesti dia cuak kenapa aku yang entah duduk ceruk dunia mana ada hal urgent nak sembang. Choooi sangat !! Kalau tak buat macam tu aku tak dapat nombor telefon dia. Yes !! Maka aku teruskan misi dengan memperbentangkan usul. Alhamdulillah. Expected candidate aku aka Kak Salbiah sudi untuk travel bersama. Yahoo.. Aku dah tak perlu risau. Hari yang sama terus dia beli tiket. 

Berdebar weh nak travel dengan orang yang kita tak kenal. Dup dap dup dap jantung ni sepanjang nak sampai KLIA2. First time jumpa teruk click. Memang awesome. Sabar layan perangai aku. Hahaha.. Alhamdulillah tak ada any pergaduhan tarik rambut atau masam muka. I think kami sama-sama enjoy. Aku saja ke rasa awesome tapi Kak Sal biasa-biasa saja ? Jaaawab cepat kak !! Jaaawab.

Yang belum kenal kakak gila bola ini, silalah rajin-rajin terjah. Kak Sal lagi pantas update entry berbanding aku. Jadi boleh baca cerita-cerita travel kami di blog Kak Sal. Nak tunggu aku cerita memang berkurun. Hihihi..

8. Pakaian / Forecast

Aku hanya beli few saja pakaian baru. Yang lain memang recycle. Denim jacket yang dibeli tiga tahun lepas diguna pakai balik. Top yang agak lama tapi jarang-jarang pakai dan sehelai sweater yang dirembat last minute. Aku bukan fashionista pun jadi tak pulun sangat. Janji nampak kemas. Few weeks before depart aku memang rajin check Melbourne Forecast dan Melbourne Weather Zone. Kena check ya kawan-kawan.. Senang untuk kita rancang perjalanan. Setiap negeri di Australia ada different cuaca dan keadaan. Tak sama langsung. Suhu spring di Melbourne tak akan sama dengan suhu spring di Sydney atau Gold Coast. Jadi kena make sure korang identify weather yang betul. Tapi apa-apa pun, semuanya kehendak Tuhan. Yang kita tengok tu ramalan saja. Kalau tiba-tiba cuaca tak seperti yang dijangkakan, jangan nak grumpy tak pasal pula. Situasi ini terjadi pada kami. While planning itinerary, dijangkakan suhu hanyalah sekitar 15-20c tapi sebaliknya yang berlaku. Hanya pada hari pertama saja suhu nyaman sekitar 17c tapi pada hari-hari berikutnya, suhu drop sehingga 7-9c pada waktu siang dan solid 3-4c pada waktu malam. Jadi kena selalu bersedia. Aku ? Pakaian yang dibawa sedikit malfunction juga ketika disana.

Nasihat aku untuk korang yang bakal travel pada musim bunga ke Australia, especially Melbourne, bawalah raincoat atau payung. Bawa juga jacket yang sedikit tebal dan tak over pun kalau bawa trench coat atau down jacket. Ramai gila orang yang still balut diri dengan baju tebal. Another point yang penting, pastikan kasut korang dalam keadaan yang baik. Jangan nanti tengah seronok berjalan tapak kasut tercabut tertinggal di belakang. Ooops !! Pilihlah kasut yang sesuai. Boots atau sneakers adalah pilihan yang bijak. Yang penting selesa. Nak melawa isu nombor dua.

9. Itinerary

Seawal bulan April 2015 lagi aku dah mula godek-godek entries kawan-kawan bloggers yang dah sampai Melbourne. Percayalah !! Banyak gila entries aku baca untuk cedok maklumat. Pengalaman kita lain-lain. Jadi aku baca sebanyak mungkin dan senaraikan nasihat dan tips yang diberikan. Jangan malas dan jangan malu bertanya kalau tak faham. Hampa pi tanya PLM tu.. berapa banyak email aku dia jawab ? Hahaha.. Tabah sungguh PLM melayan. Terima kasih PLM. 

Selain tu kita kena rajin check official websites tempat-tempat yang nak dituju. Satu perkara pasal Australia ni.. Aku notice waktu operasi ada yang berbeza-beza ikut musim. Jadi kena alert bab tu. Ada yang sama saja throughout the year ada yang tak. Maka rancanglah perjalanan korang dengan teliti supaya hari korang terisi dengan elok. 

Another thing yang penting untuk diambil kira, kalau kita jalan seorang diri kita tak perlu fikir orang lain. Tapi this time aku jalan dengan Kak Sal. Walaupun aku buat itinerary, aku kena tanya juga kalau Kak Sal ada any particular places yang dia nak pergi. Bukan ikut kepala aku semata-mata. Kena ada give and take. Tapi Kak Sal kata dia ikutkan saja. Dia letak kepercayaan untuk aku rancang trip kami. Jadi aku pun cuba sedaya upaya untuk jadikan trip kami selancar mungkin. 


Ini adalah sample layout untuk itinerary aku. Details akan dipersembahkan kemudian. Thanks again untuk Kakak Macho aka SS sebab emailkan aku layout itinerary untuk dijadikan panduan. Aku pulun susun itinerary dua minggu before depart. Aku tak sempat nak print susun kasi cantik dan kemas macam kitab busuk SS sebab memang dah suntuk gila masa. Aku print itinerary beberapa jam before aku gerak ke KLIA2. Memang sangat chaotic. Kenapa ? Walaupun dah dua minggu mengadap itinerary, aku sebenarnya terkejar-kejar untuk key-in dan marking kertas test dan quiz students. Memang aku tak boleh nak concentrate langsung. Tapi alhamdulillah aku berjaya siapkan juga.

Kalau korang takut tak dapat line internet yang bagus disana, silalah print siap-siap peta yang boleh diambil dari Goole Maps. Kalau kata ada line internet yang laju pun, handphone canggih cepat habis bateri. Jadi elok ada back up peta dalam simpanan. Membantu.

10. Makanan

Aku rasa bab makanan memang antara benda paling merunsingkan. Mula-mula rasa macam tak nak bawa anything tapi ended up kami bersepakat untuk bawa juga. Kena alert extra bab makanan yang nak dibawa sebab Australia dan New Zealand sangat strict dan fussy. Menyampah pun ada juga sebab mengada sangat tapi hormat sajalah. Dah datang nak menempek kat negara orang. Jangan buat perangai pula.

Untuk senarai official barangan yang boleh dibawa masuk ke Australia, korang boleh refer website Declare it ! untuk keterangan lanjut. Kalau ikutkan tak susah mana pun. Ikut sajalah apa yang boleh dan apa yang tak boleh. Another aspect yang aku risaukan adalah sama ada barang makanan aku akan dihidu oleh anjing-anjing yang mengawal Melbourne Airport atau tidak. Ya.. Ini adalah hebahan yang paling kerap aku baca. Hasil bacaan aku, ada diantara rakan-rakan bloggers yang mengalami pengalaman berdepan dengan anjing polis di Melbourne Airport. Seram. Irony sungguh. Cik Tia dah dua tahun belajar di Melbourne tapi tak pernah berdepan dengan anjing Melbourne Airport. Semuanya ikut nasib. Jadi kenalah banyak berdoa agar urusan dipermudahkan.

Ada yang habis satu bag luggage diteroka oleh anjing dan ada yang kastam buka luggage untuk check apa yang dibawa. Macam ganas bunyinya. Kalau dah ada orang pernah lalui pengalaman yang macam tu, tak mustahil aku juga akan berdepan perkara yang sama. Sama ada aku berdepan dengan anjing Melbourne Airport yang terkenal atau tidak, tunggu.

Sekarang aku nak kongsikan dengan korang, macam mana aku pack makanan yang aku bawa ke Melbourne. Thanks Kak Huda yang personally guide dan share macam mana nak pack makanan. Kak Huda dan Melbourne dah ibarat rumah kedua jadi dia ada banyak pengalaman. Dia petik je jari terus sampai Melbourne. Kan kak kan ? Hahaha.. Bolehlah terjah tanya apa-apa yang korang blur tak faham kat Kak Huda.

Hasil perbincangan dan nasihat dari Kak Huda.. Aku came out with this idea untuk pack makanan yang bakal dibawa. Bukanlah 100% ilham aku. Aku cilok idea Kak Huda juga.

CARA BUNGKUS MAKANAN UNTUK DIBAWA KE AUSTRALIA



Letak makanan yang nak dibawa dalam plastik murahan seperti diatas. Susun baik-baik. Yang paling berat dibawah dan seterusnya. Pandai-pandailah korang arrange.


Kemudian, letak plastik murahan yang berisi makanan yang nak dibawa di dalam tote bag atau any bag yang korang rasa sesuai untuk dibawa. Make sure kukuh. Jangan guna plastik murahan dah sebab takut terburai di tengah jalan.


Dan finally, balut tote yang digunakan dengan satu lapisan plastik murahan. Ini adalah untuk persediaan kalau ada anjing yang hidu bag korang, boleh buang plastik murahan layer paling atas. Kalau dia hidu tote, macam sayang pula nak campak tote.

Jadi, bungkusan makanan ini bolehlah korang simpan di dalam luggage yang korang akan check-in. Bila sampai di Melbourne Airport nanti, keluarkan bungkusan dari luggage dan asingkan. Letak bungkusan jauh sikit dari luggage. Kalau terus simpan dalam luggage takut nanti anjing gomol luggage pula. Dah ada yang kena beli luggage baru. 

Pahe dok ni ? Dok pahe gak kawe dok tau nak buak guano (Jahanam bahasa).

11. Senarai Makanan


Aku dapat tips ni dari blog ItsPooBritney. Aku selalu jadi silent reader blog dia. Last time pernah juga drop komen tapi tak buat dah. Malu. Aku suka baca cerita travel dia. Nak banding dengan aku memang tak sama level langsung. Kasta lain. Hahaha.. Aku cilok tips ni dari dia. Dia sediakan senarai makanan dan bahan-bahan yang ada dalam makanan yang dibawa. Untuk apa ? Just incase barangan yang dibawa kena tahan, hulur saja kertas ni. Pandai-pandailah pegawai kastam kat sana nak belek dan tilik ingredients sesuai atau tidak untuk masuk ke Australia. Aku buat dua copies. Satu copy aku letak dalam bungkusan makanan siap-siap. Kalau dia buka dan check, dah siap dah list makanan dalam bungkusan. Another one as back up.

Terpulanglah pada korang nak buat atau tidak. Tahap penakut aku super high sebab tu aku prepare apa yang patut seboleh mungkin tak kena tahan dengan kastam. Alhamdulillah semua lepas. Tapi dua tin sos pasta aku kena tahan. Bukan di Melbourne Airport tapi di KLIA2 sebelum berlepas. Nak tahu kenapa ? Jeng jeng jeng.. Tunggu.

12. Travel Tour / Kereta Sewa / Etc

Niat asal aku berlagak nak drive. Tak perlu buat international license pun. Lesen Malaysia valid di Australia. Kalau rasa ragu sangat, pergilah buat salinan lesen di JPJ dalam Bahasa Inggeris. One day aku ternampak someone posted about hook-turn yang sangat terkenal di Australia di Facebook. Aku tengok video di Youtube dan serta merta seram. Actually kalau korang memahami rules lalu lintas dengan cemerlang, nothing to worry. Tapi disebabkan kerisaukan ini telah aku luahkan pada MamiZ, dengan serta merta MamiZ tak bagi aku drive. Aku ni boleh masuk kategori anak solehah juga sebenarnya. Dalam degil aku dengar cakap juga. Kalau mak tak bagi jarang-jarang aku derhaka. Aaargh stress tau dak. 50% daripada itinerary memerlukan kereta untuk sampai ke destinasi. Macam mana aku nak proceed kalau tak ada kereta ? Seminggu juga aku keresahan.

Akhirnya Allah SWT hantar bantuan. Entah macam mana boleh pula ada seorang budak randomly follow IG aku. Bila aku buka IG dia, aku tengok dia posing di Bathing Boxes Brighton dan aku terus jump into conclusion, dia study disana. Aku approach dia but unluckily, dia belajar di Sydney. Hurmm.. Aku kembali murung. Few days after that, that budak came back to me cakap dia ada tanya few friends di Melbourne yang sudi nak bawa kami jalan. Akhirnya ada seorang yang sudi bawa kami jalan-jalan. Another good news, kami tak perlu sewa kereta. Kawan kepada Cik Tia ada tinggalkan kereta untuk dipinjamkan kalau ada nak pergi mana-mana. The problem was, its a manual car dan aku hanya pandai hidupkan enjin saja. Cik Tia boleh drive tapi kalau jauh takut juga. So kami still perlukan khidmat tour guide untuk tolong drive. He said okay. Cool. Alhamdulillah. Settle satu perkara tak perlu susah hati dah.

Jadi korang sila make sure pengangkutan korang nanti disana macam mana. Kalau di bandar tak perlu risau. Semua boleh access dengan tram. Tapi untuk few places wajib visit, korang perlukan kereta untuk bergerak. Kalau korang ramai, memang worth it untuk sewa kereta, Kalau korang malas fikir, beli saja tour packages yang banyak ada disana. Rajin-rajin search about packages yang bersesuaian dengan jiwa korang atau boleh beli bila terus bila korang dah sampai sana.

----------------------------------------------------------------------

Okay. Cukup dulu dua belas benda aku bincangkan. As time goes by kalau aku teringat apa-apa aku tambah lagi. Harapnya membantu menyelesaikan kekusutan yang melanda kalau korang pun sama blur dengan aku. Korang pun mesti dah berbuih mulut baca aku karang panjang lebar. Next entry would be entry first cerita pengembaraan aku ke Melbourne. 

Boleh terjah entry Kak Sal aka Travel Partner aku juga di SINI. Selamat blogwalking.

-SITI YANG MENAIP (SYM)-

Reach me via email at :
sitiyangmenaip@gmail.com

243 comments:

  1. besnye siti..plan nak ke melbourne jgk nnti insyaAllah..tgh survey2 tiket je dulu ni..nnti share lah ye pengalaman kat sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. naaaaak ikot !! ahaha tak puas lah pegi ritu.. nak kena pegi lagi ahaha..

      Delete
  2. Replies
    1. ehehe baca ke scroll lelaju saja ? jeng jeng jeng..

      Delete
  3. banyak info :)
    thanks sharing ....

    ReplyDelete
  4. mak aih...detailnya entry..bab tiket 600 jadi 800 tu dah lama akak simpan dalam history channel. kih kih..takde hal lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. huahua.. ceq la tak boleh delete lagi.. dok refresh memanjang..

      Delete
    2. Sila laa move on... Kih kih kih...

      Delete
    3. bhhaha amek masa hoookay nak move on..

      Delete
  5. high five sikit bab luggage tu! n congrats sebab dapat jimat bab belanja kat sana.rasanya kita dua habis duit kat makan je..kih kih

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehehe mujur kita tak super ambitious kan kak.. kalo dak memang lagi satu scene
      pembaziran yang diratapi ehehe..

      Delete
    2. jangan kata untuk SS.. untuk diri sendiri pun kami tak beli hehe..

      Delete
  6. hahaha..of course I had fun travelling with you my dear, kalau tak, dah lama muncung je sepanjang kat sana.again, thanks sebab buat itinerary dengan superb sekali! kalau akak, mesti kejap-kejap bukak nota tapi CT dah macam orang Melbourne je

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaha jangan muncung kak jangan.. mentang2 kita tak dapat jumpa platypus akak jangan jadi platypus.. ada laaaaa CT bukak jugak notes jugak..
      tapi ada gak nak budget cem local..

      Delete
    2. eh ada lgi ke makluk platypus tu? ingat dah pupus

      Delete
    3. rasanya ada tapi tak ada kat semua tempat.. kena pi zoo la kalau nak tengok..

      Delete
  7. nombor 11 tu the best part! tak sangka boleh maintain friendship ngan dia kan..apalah khabar mamat tu! nanti nak usha FB dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe skodeng la FB dia kak.. sihat dok makan ciken wings ahaha..
      mapuh ni kalo dia baca =P

      maaf siap2 na membahan banyak sangat kuang kuang..

      Delete
  8. Berair mata baca dari mula sampai habis..Best je kalau boleh travel nie..
    Sekarang AM dah berdua..Lagi best kan Tapi bebanan kerja pula..
    Melancong dalam negeri je la kali nie..
    Huhuhuhu...

    Follow blog AlongMisuari

    Artikel TERBARU AM
    Jom memriahkan GA cik en yang bernilai lebih dari rm1K Give Away Nurfuzie Dot Com #1 Bernilai RM1000
    Hadiah daripada AM untuk sahabat AM Ebook Percuma Putihkan Gigi
    Hadiah dari AM untuk sahabat Lelaki AM Ebook Percuma (Rahsia Lelaki)

    HOT ITEM..
    LeoRa For Men
    LeoRa For Women

    Terima Kasih
    AlongMisuari

    ReplyDelete
    Replies
    1. tudiaaa sampai berair mata tu ehehe.. khusyuk sangat ehe..
      dalam negeri pun okay.. Penang pun CT tak pernah habis pusing lagi..

      Delete
  9. Gigih btul akak bc entry ct.. Rasa mcm dr sndr yg nak travel..hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehehe terima kasih kak.. tabahnya akak baca..
      nah flyingkiss dari CT ehehe..

      Delete
  10. Adoiiii dik non.... awat hg tak ty kak huda tu pasal kete... tu lah... len kali bc blog kak huda tu habis habis....

    Muahaha......

    Btw.... bawak dlm town tu mmg scary... akk pun x pnh... tp g philip island insya Allah ok...

    Mcm jln kt msia je.
    Dan parking free...
    Hihi...

    Kt town parking kna byr...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe sebab memang nak sewa je ingat senang.. malas nak involve kan ramai orang Kak Huda oooi.. duduk pun dah menumpang..

      tengok kawan bawak pun scary. tapi drivers are all sporting gila.. ill story soon..
      bila dah keluar town okay je.. jalan pun cantik tak lobang2..

      Delete
    2. parking kat town memang pening nak faham kan?

      Delete
    3. Ok nanti SS nak baca part kete...

      Delete
    4. parking kat town super pening.. 1 jam berbayar la apalah.. lepas pukul 6 free lah..
      zone 1 zone 2 eh betoi ke dak aku cakap ni ahaha..

      Delete
  11. Btw... cepat update... tak sabar baca karangan anda seterusnya... hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe update lagi ? miahaha.. stop kejap..
      nak update cerita lain dulu.. ada yang lain dok tunda ni..

      Delete
    2. SS jangan tatau.. Kak Huda siap bawak rotan tau nak rotan iols..

      Delete
  12. banyaknya tips berguna.. will make used of it one fine day ~

    in sha allah ~ ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah.. not applicable untuk ke Melbourne saja..
      banyak yang general.. pergi mana2 pun penting..

      Delete
    2. applicable kalau nak ke Aussie, generally..

      Delete
    3. yep yep generally.. bab makanan and everything =)

      Delete
  13. nice sharing kak ct.. so far tak pernah lg pergi jejauh, itupon kalau terlupa sesuatu mula laa rasa tak senang duduk..huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kita jalan kat dalam negara sendiri pun kena ada planning..
      mesti tahu nak pergi mana.. makan kat mana.. senang..
      kalo sampai baru nak menggagau cari habisla masa terbuang.. kan..

      Delete
  14. Replies
    1. maceh Zumal.. applicable untuk semua..
      even jalan dalam negara sendiri =D

      Delete
    2. Betul tu, dalam negara pun kena prepare gak ^-^

      Delete
    3. dalam negara pun penting untuk prepare.. walaupun kalo tetiba tertinggal barang
      kita boleh senang dapat.. tapi sedih gak la nak kena beli baru kan..

      Delete
  15. Pehhh, banyak sangat benda yang nak dihadamkan daripada post ni je. Saya bookmarked dulu post ni sebab ada contact Cik Intan tu. Senang nanti kalau nak pergi Aussie. lalalalaalaa. Cik Intan tu memang famous ya. Asyik baca nama dia je dekat blog orang lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe kalau taip nama Cik Intan Visa Australia mesti keluar punya maklumat dia..
      memang famous Cik Intan ni ehehe..

      Delete
  16. Betul2 punya teliti preparation ni CT...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe takut kot-kot ada prob kat sana.. so standby siap2.. ehehe..

      Delete
  17. Wah dah cukup lengkap dah entry intro ni. Akak drive malam, lalu GOR. Tengok gps memang banyak lekuk. Speed limit pun 20-40kmj je. Esok bila google image, baru rasa seriau bersama haha. Alhamdulillah semua selamat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergh kak.. CT naik bus tu pun seram lalu tepi2 cerun tu.. skali selekoh macam nak terbalik rasa.. drive mesti lagi neves kan.. tengok jugak video akak share last time.. krik krik kalo CT yang drive malam2.. sendiri pun penakot sebenarnya..

      Delete
  18. Terperinci, panjang lebar! Bagus2! Dah boleh mula feeling2 Australia :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehehe sabar ya.. tak lama lagi mula mengembara pula =)

      Delete
  19. tak sabar nak baca story mory Siti jalan2 di sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. sabar sabar.. ehehe.. entry jalan kena karang elok2..
      kena susun and pilih gambar yang sesuai =D nantikan ya..

      Delete
  20. Asalamualaikum ct..selamat hujung minggu

    ReplyDelete
  21. Replies
    1. gapo diooo tu runcit2.. ? tak jual la barangan runcit..

      Delete
  22. for me... tiket 800-1000 tu mmg mahal... nanges korek tabung bapak ayam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aececeh.. CT tngk ramai dapat range gitu so dah asing siap2 khas untuk tiket..

      Delete
    2. ada jugak tabung nk korek....xkira laa bapak ayam @ itik punya....sy langsung xde tabung....ada tabung korban jer...yg tu xleh korek....hahahhaha

      Delete
    3. ehehe tabung tertentu memang tak boleh kacau.. dalam nak berjalan kena ada juga
      tabung2 lain.. untuk masa depan.. untuk time susah..

      Delete
  23. belum pernah buat beli tiket sehala... mesti nak return sebab takut x ada tiket balik... nanges lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehehe tinggal je sana.. abam mata biwu ramai.. mata ijau pun ada..

      Delete
    2. abam takde mata pun hensem..acane tu?

      Delete
    3. eheheh ada mata kak.. cuma tak celik.. eh tapi betoi..
      yang tu pun hensem.. semuaaaaalah !!

      Delete
  24. tips yang sangat-sangat membantu CT :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you kak.. kot ada yang sama pening macam CT..
      harap membantu ehehe..

      Delete
  25. dah mcm lbh setengah jam je baca ni siti tapi mmg menarik sebagai guide ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha tudiaaa eerk.. i is tak bertanggungjawab eh..
      thank you sudi baca lama tu..

      Delete
    2. SS baca 2 hari... He he he... Baca runcit2....

      Delete
    3. ahahah baca runcit2 tu ceq tak tahan.. ahaha..
      otai nak analisis hasil penulisan i.. gitula.. 2 hari teruih..

      Delete
    4. Baca macam duduk kat library... He he he...

      Delete
    5. tudiaaa gitu skali hasil penerangan iols dikaji.. huhuhu..

      Delete
  26. tiket memang benda first.. and nak berebut dapat tiket yang lagi murah tu mmg a war.. hehhe. agree 200%.. kadang2 bila money semua kat dalam bank, dan ada pulak online bank-in, rasa macam lagi tak selamat duit saving tu untuk orang yang suka shopping online like me.. piss me of. and kadang2 regret lepas beli something yang not worth thru online.. but sometimes, bila ada emergency, mmg by hook or by crook that 'little' saving tu sangat penting untuk berada banyak dalam bank.. ohmy, I'm writing an essay here.. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe macam masuk medan perang.. stress kalo loading lama sangat and tetiba page crash.. hahaha betoi tu Shad.. mmg tak simpan duit kat bank sebab online banking la.. laju je nak click kan.. so bukak another account yang x ada online banking..

      Delete
    2. haaaaa tudia otai dah berpesan.. got ticket then talk =P

      Delete
  27. got new friends, unexpected to be so close sooonn, rite.. rite.. hehehe.. kalau diberi peluang, daku juga sumpah tak berani nak travel solo. eloklah berjemaah, ada gak kawan nak menyembang, ada gak tukang tangkap gambaq nanti, swap-swap.. kan, kan.

    ok, nak melawa itu isu nombor dua kalau travel.. mohon secepatnya update new entry laling, tak sabar nak baca tapak kasut tertanggal itu..

    alamak aii, ada anjing polos la pulak, seram gak aish.. waaa, terbaiklah packing food macam itu, yalah kan, kang sayang pulak kena throw bag kita, gara2 kena cium dgn that doggy..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betoi.. kawan nak nyembang tu penting. and kawan yang tolong mengingatkan.. kang kalo terover budget so kawan bleh tolong pantau ahaha..

      yaaa anjing tu memang wujud. bukan sekadar hebahan semata.. tapi lain2 caranya CT rasa.. bergantung kepada nasib.

      Delete
    2. eerrr, seram lak.. ikut nasib la jugak kan.. <3

      Delete
    3. yup ikut nasib.. rasanya diorang rotate cara inspect..
      rezeki CT tak berdepan dengan proces yang ganaz tu..

      Delete
  28. the very the detail, thank you for sharing.. I read all of the words writen there.. hehee.. can't wait to read the next entry.. :D
    ps: now I come to visit you darling.. hehehe.. the internet is so piss me off, and mood swing suda sejak kebelakangan kehadapan ni, hehehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaaa barulah itew tak merajuk dengan awok.. sunyi blog itew awak x datang jenguk ahaha.. ngada sangat kan =P babap sket line tenet tu.. baru dia laju..

      Delete
    2. hehehe.. kadang2 singgah tapi tak leh nak drop comment, sebab line internet ni lah. ok, salahkan internet. hehe. punyalah menaip panjang kat kotak komen ni, bila nak publish je, sudah dia buat hal.. hehe.. <3

      Delete
    3. ehehe kadang2 streamyx rumah ni pun cenggitu.. lagi2 kalo time hujan petir kilat..
      mula lah sayup2 macam astro.. memang nak tunggu unifi masuk Penang je ni..
      nak tukar tamo dah streamyx..

      Delete
  29. Lengkap sungguh... boleh la rujuk blog siti kalau ada rezeki nak melancong ke sana... setakat hari ni, hakak mampu pusing kampung hakak je... hehe... tu pun tak habis pusing lagi.. hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaahai kakak oooi.. kampung halaman pun okay what.. CT ni keliling bangunan..
      rumah kampung kat kampung pun dah tak ada kekampungan dah..

      Delete
  30. seronok baca, boleh jadi guide nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe kalau membantu sangatlah bagus dirasakan =)

      Delete
  31. Wow. Sungguh detail juga persiapannya ya.

    Dah lama simpan hasrat nak ke Aussie ni. InsyaAllah kalau ada rezeki, pasti akan jejak juga nanti.
    Thank you for sharing. Looking forward to read your activities while in Australia.
    Confirm gambar best-best.
    ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahkak ni amatur Dik Pojie.. bhahaha.. kena buat semua ni kang tercicir apa-apa..
      gelabah itik jadinya kat tempat orang..

      coming soon coming soon..

      Delete
  32. Bila lah nak sampai sana ni *Sambil tengok duit dalam tabung * Hahahha !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nani !! CT saving lebih dari setahun.. you can do it too..

      Delete
    2. Boleh nampak ke duit dalam tabung? He he he...

      Delete
    3. Nani simpan dalam tabung kaca.. hari2 jenguk =P

      Delete
    4. Hahahah. Simpan dalam tabung kaca, asal nampak macam banyak je bawak keluar sikit. Adoiiii :p

      Delete
    5. mana boleh korek tabung bila da simpan.. isk isk..
      kata nak jalan.. hati kena kental..

      Delete
  33. bagi khaty yang tak pernah travel ke luar negara secara peribadi, memang tak berapa nak nampak sangat, tapi SYM bagi detail memang menggumkan..

    Jemput baca entry terbaru khaty DRAMA TV / MOVIE FEVERET | Cabaran7Hari

    ReplyDelete
    Replies
    1. one day kalau Khaty ada rezeki travel luar dari Malaysia.. Khaty akan dapat relate juga..
      CT dlu first time pun macam-macam benda tak tahu. sikit-sikit ambil dari pengalaman..

      Delete
  34. Menarik cara bungkus makanan

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak bungkus pisang bawa balik kampung pun boleh cemni.. lalala..

      Delete
    2. Dah macam bundle... Hi hi hi..

      Delete
    3. bawak naik flight tak adalah berbungkus gitu.. nasib ada tote lawa ehehe..

      Delete
  35. Ish, I xtau saipa pulun baca dengan details entry ni..haha.. xdak la I plan nak travel pun (dik non xmampu..Hahaha)..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe i dah jampi suruh you baca sampai habis.. ngeh3..
      diknon ooi.. belum mampu k.. bukan tak mampu..

      Delete
    2. true..akak dulu masa baya Syida, travel dalam negara je..keje dah stabil barulah berjinak-jinak luar negara ni.sabar...nanti datang masa tu

      Delete
    3. betul tu.. first trip keluar negara iols guna saving duit biasiswa..
      perit juga menabong tapi manisnya terasa bila dah travel =)

      Delete
  36. Dalam kelembapan internet I, I sanggup tunggu loading nak habiskan entry U ols.. suka lah baca.. cepat2 sambung.. klu blh biarlah seiring dengan kak sal punya entry.. baru layan.. 2 cerita 2 kepala dgn tmpt yg sama..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe Kak Sal advance you.. CT nak blogwalking dulu ni.. banyak yang tergendala..
      nak jenguk kawan2 dulu.. esok esok sambung lagi cerita..

      Delete
    2. kak Sal dia tak taip prepare semua ni..dia terjah je!pemalas..hahaha. tau-tau dah mengarang story hari kedua.

      Delete
    3. eheheh Kak Sal laju ceq tak sempat kejaq.. memula nak terjah jugak..
      tapi rasa tak puas hati kalau tak tulis ni ehehe.. dah nama nya Siti Yang Menaip =D

      Delete
  37. Kalau sis Vee baca setengah jam, I alls lebih lagi..hehek

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaha awatnya ? mengeja kaaa ? bhahaha..

      Delete
    2. Spelling checker... Hi hi hi...

      Delete
  38. Wahahahaha Laju laju terjah blog Kak Salbiah. Hehe Nasib baik ada yang sudi jadi patner kan.. Kalau tak susah laa nak lepas daripada sekatan jalan dedis mamiz. :P

    Woshhhhhh bab barang kena hidu kena jilat dengan anjing tuu... Biasa dengar pung pang pung pang orang merungut pasal tuu.. So, pada saya ianya satu tips yang bagus. Awal awal bungkus guna plastik.. Jangan sampai sana terkejut lak anjing jilat tote. Hahaha

    Apa apa pun, happy travelling ! Ole ole satu :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul.. tapi anak diorang ni kadang tu ketegaq tu yang beli tiket senyap2.. ehehe..
      kemudian baru fikir sapa nak teman jalan..

      yep.. bila dah kena sendiri baru boleh faham. tapi alhamdulillah tak seteruk orang lain yang pernah kena. CT rasa macam comel pula anjing2 tu scan bag bag kami.. tapi kalau tak bawa barangan yang salah nak takut apa betoi dak ?

      eerk ole ole huurm.. huurm.. tunggu GA eh =D

      Delete
  39. Ni yang buat CP tak sabar-sabar nak pi Aussie..nak hantar borang cuti la macam ni..tq bagi ino yang serba lengkap

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe bila nak pi tu CP ? kalau summer kena tabah sket la panasnya kadang lagi panas dari Malaysia.. pegi time sejuk la selesa ehehe..

      Delete
  40. Entry tentang preparation yang sangat terperinci..hahaha..good job..
    BTW, sebenarnya masuk Ostolia ni sebenarnya tak payah bawak makanan pun...some of the food s yg di bawa tu, u can get it a lot cheaper di sana.

    As for the tix, kalau rajin boleh naik connecting flight, a low cost flight from Sing - Perth, then to Melb / Syd / Tas/ Adelaide / etc etc..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih.. asalnya kami tak nak bawak.. tapi kami bawa jugak hahaa..
      ye macam cookies and makanan roti2 semua memang murah.. tapi bila da sampai sana baru tahu harga lagi murah.. tak sampai dok tahu lagi kan.. da bawak tu makan je..

      the funny part.. mondelez tu kan kat Aussie pun ada hahaha.. gelak2 kami tengok..

      about connecting flight.. untuk traveller yang adventurous okay kot gitu. CT ni super penakot and kalau boleh memang malas untuk transit dan sebagainya. mungkin one day bila ada keberanian..

      nice sharing too =)

      Delete
  41. tips yg sgt berguna dan pjg lebar
    kipidap hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha SYM memang tak reti nak taip pendek2 Kakak El..
      kalau boleh memang lagi berjela =D

      Delete
  42. Susah jgk ye nk ke negara kangaroo ni....tp bestla

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe at first rasa susah tapi bila dah went thru skali..
      tak adalah complicated sangat.. kita tak pegi buat salah jadi jangan risau =)

      Delete
  43. Salam kenal..bersyukur jumpa entri ni.. I will be going to Melbourne on this coming November.. and its solo trip 😅.. hati ni kejap2 rasa berani kejap2 rasa takut.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal..

      no worries darling.. you are going to be just fine there.. orang baik2 and doa dari sekarang urusan dipermudahkan. take care tau.. jelly much orang yang brani travel solo..

      anything to ask boleh email ya =)

      Delete
  44. wah..melbourne mesti best kan..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. superb hihi.. tunggu entry seterusnya ya =)

      Delete
  45. best nyeee. nak kumpul duit nk jadi mcm k.siti bleh gi jalan merata

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom jom kumpul duit.. akak yang kerja celup2 ni dapat menabung..
      janji kena gigih.. kena set matlamat owh aku nak jalan..

      pejam mata godaan dunia.. you can do it !!

      Delete
  46. Alaaa....terlambat..dah balik dah pun.....Siti tak payah gi JPJ..boleh tukar lesen baru kat pejabat pos je.Dah siap translate.wa hari tu sewa kereta kat APEX..diorang terima je lesen tu...Memang seram drive kat town tu..banyaknyaaaa trammm..tapi mula-mula je payah..pas tu oklah..tapi drive ke luar bandar memang bestttt sangat2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lesen memang boleh renew kat pejabat pos kan ? hihi yang untuk international pun dah boleh kat pejabat pos ? bagus ni makin maju.. hehe..

      kat APEX tu diorang mintak cagaran tak ? kat CT diorang minta 1000AUD memang ternganga la kejap. diorang nak tengok card credit bagai.. mana ada.. mak ayah adalah.. takut nak bawa kad orang..

      best ada pengalaman drive kat sana.. ingat nak cuba sekali kereta manual CT surrender dululah.. kang reverse je kerjanya hahaha..

      Delete
  47. tak pernah lagi ke Ostolia..boleh refer sini nanti..thanks for sharing..

    apa jadi dengan dua tin pasta tu..tak lepas di KLIA2..huhu..bawa handcarry ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. eheheh next trip lah Kak Nohas.. best best.. CT pun dah jatuh cinta ni..

      huuurm gitulah ceritanya kak.. terlebih bijak plus gelabah itik.. mengusung lah bawak
      tapi kena tahan jugak.. hihi.. tapi completely lupa.. bila kastam tu tahan baru teringat..
      yelaaa liquid kan.. memang la kena tahan..

      Delete
  48. betul2 details ni...gigih Cik Mimie baca...hehehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. eheheh terima kasih kerana gigih membaca Cik Mimie =)

      Delete
  49. hi dear, akak baru terjah blog dear. salam kenalan. seriusly akak pening degan entry yang ni, maybe sebab bukan kaki travel pastu sejak kawin hubby uruskan semua.. ngeh ngeh. takdela. nanti akak juga yang uruskan. really good tips and very organize. akak baru join blogging. banyak nak belajar lagi. see u around ya dear. follow ==> emmemarinamohamad.blogspot.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe tak apa.. if one day kena buat semua ni baru dapat relate..
      bestla ada orang uruskan semua.. tak perlu pening2 sendiri.. ehhee..

      Delete
  50. penerangan yg details, santai ada, drama pun ada, syok baca celoteh ct :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yahooo Kak Sue is back !! yahooo.. bak sikit kak aura Tanah Suci =)

      drama memang tak akan habis kak.. ehehe.. always ada drama..

      Delete
  51. Satu persatu sy bc supaya hadam mn tau ada rezeki bleh melawat tony abbott hahaha ;) thanks 4 sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. sapo dio plak dah Tony Abbott tu.. mesti pemain2 bola kan kan..

      Delete
  52. Bestnye ct. Jeles kak lya ..kak lya baca habis tak tinggal satu pon kat ats tu..makin baca makin menarik..best cara ct tulis .mmg sempoi je ..suka sangat..hehehe yehaa seronok tgk ct happy hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi thank you Kak Lya.. tak pernah lagi ni orang kata CT tulis best.. terharu rasa =')
      sementara solo kak.. CT memang nak jalan puas-puas..

      Delete
  53. fuh...lengkap...gud gud...mmg tbaik la

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada lagi ni tapi tak ingat.. hahaha bebila ingat boleh sambung =)

      Delete
  54. wah bagus ni...semua lengkap..akak baca macam complicated...tp kalau first time memang kena buat mcm ni jugak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe at first CT nak prepare nak pergi pun CT rasa complicated..
      tapi bila dah went thru.. tak la complicated macam yang kita fikirkan..

      Delete
  55. Ok... Sambung baca no 2... Tempat tinggal... 400 seminggu mmg murah... Nak murah camne lg laaa kan... So berbaloi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. terkejut gak bila diorang cakap dapat RM4++ je.. and bukan hostel..
      means.. ada possibility untuk dapat bilik yang murah.. janji rajin search kan..

      Delete
    2. 400 seminggu mmg murah betol....kt mesia pun lom tntu dpt rege tuhhh....hihhii

      Delete
    3. betul tu tapi memang kena gigihlah mencari.. memang banyak
      website kena go thru..

      Delete
    4. That y laaa have looking murah murah...

      Delete
  56. No. 3... Untuk berdua... 30 kg... Dah berbaloi utk negara yg cecah rm 3... Kalu negara yg currency rendah maka lg byk la berbelanja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ngeh3.. itupun sebenarnya kami bercita2 nak tambah.. tapi syukur dapat timbang sebelum fikiran tak rasional itu merasuk kami.. ahahha.. and sparuh pakaian masuk bag galas.. usunglah masuk flight..

      Delete
    2. Baju sejuk berat2 tu hand carry je...

      Delete
  57. No 4... Rasanya nak buat passport mmg dah boleh siap dalam masa sejam... Data dah ada... Print je la kan... Nk tunggu apa... Tul x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. entahlah SS.. rasanya ikut tempat jugak kot..
      orang cakap kat Putrajaya laju tapi ada yang komplain dua hari baru siap..

      senang citer jangan buat last minute..

      Delete
    2. dulu kalau nk renew pakai online pun boleh....skg sy xpasti...tp kat ptrajaya ni mmg ada masa cepat...ada masa lambat...ni berdasarkan cerita kengkawan....sy xpernah ada passport....hahahahahaha

      Delete
    3. hehe CT prefer pergi kaunter terus daripada online.. melainkan memang online saja option yang ada. tapi tak pernah dengar jugak renew online ehehe..

      Delete
    4. Mungkin yg buat passport tu ikut mood datang bulan... Hi hi hi...

      Delete
  58. No. 5... SS belum pernah tahu pasak cik intan... Tapi cemana nk make sure on sistem visa tu betul2 valid?

    ReplyDelete
    Replies
    1. CT pun ada question yang sama while suruh Cik Intan buatkan visa..
      katanya status pada kertas visa dah ada tulis 'OK TO BOARD'
      dah menunjukkan tak ada masalah nak masuk Australia..

      alhamdulillah.. pergi balik selamat tak ada sangkut mana2 urusan kastam..

      Delete
    2. SS rela appoint agent depan mata kot... Kat jb 30 je.. Better la dari tersangkut kat airport... X mo amik risiko buat dgn org x dikenali... Nasib2... Mcm2 boleh jadi...

      Delete
  59. No. 6... Duit... SS ke perth berdua dgn hh... Bawak 500 aud... Cuma belanja 250 aud aje... Tapi brg yg kami beli penuh 1 katil!

    ReplyDelete
    Replies
    1. bab perbelanjaan ikut masing-masing punya preference ehehe..
      CT banyak habis kat makanan dan entrance kot.. hahaha kot =P

      Delete
    2. hahahahaha....CT...rasa kalau sy pun sama mcm CT...bab makan jer dh pakai 80% kos...hahahhahaha

      Delete
    3. ahahaha.. sebab memang kalau boleh nak
      makan macam local kan =D

      Delete
  60. No 7... CT lambat sgt buat plan... Plan SS utk 2015 memang penuh... Kalu x memang SS pon nak join sebab belum sampai melben...

    ReplyDelete
    Replies
    1. huurm.. CT buat iklan dari bulan tiga.. tak ada sapa layan.. semua buat tatau saja..

      Delete
    2. SS....nk join leh??? tp sy kena beli tabung dulu....agak2 bila tahun nk penuh??? adehhhhh...hahahhaha

      Delete
    3. ehehe kalo gigih dan konsisten.. cepat saja..
      kalau ada fix income setiap bulan lagi tak perlu risau.. macam CT
      slowlah sebab gaji pun semput2.. ehehe..

      Delete
    4. Bulan 3 tahun bile dik non? 2015... SS punya plan tahun 2014 utk terbang 2015!

      Delete
  61. No 8... Setelah melalui beberapa negara sejuk... SS dapat rumuskan... Tidak semestinya berpakaian tebal... Yang paling penting adalah Thermal! Atau baju pemanas kat dalam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kami tak jangka pun suhu nak sesejuk yang kami lalui.. cewah ayat skema..
      tapi memang pakai inner heat tech Uniqlo tu tapi tatau lah berfungsi ke tidak ahaha..

      tapi rasa macam over plak kalo pakai longjohn ehehehe..

      Delete
  62. No 9.... Itineri mmg kena ada... Supaya x tercanggak2... Senang nk bincang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe yes.. stakat ni alhamdulillah semua trip tak ada yang tercangak2 lagi..
      mungkin tak perfect tapi hari2 terisi ehehe..

      Delete
  63. No. 10... Makanan... CT ikat cam tu je ke? Kalu SS... Semua food SS seal! Oooohhhh memang tidaklah daku main ikat gitu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikat macam tu je.. bahahaha.. masuk luggage.. oppps in fact bawak pegang gitu je..
      kalau kantoi amek la makanan2 tu.. biar dia makan makanan Malaysia..

      Delete
  64. No 11... Sebenarnya... Kalu kita bawak makanan bekal yg masak sendiri... Just tampal je ingredient tu kat bekas... Janji ada je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe tak rajin pulak nak tampal.. CT tngk yang ni senang.. CT ekotlah..
      tapi dia tak cek makanan pun so tak adalah dia tengok list makanan tu..

      Delete
    2. rajinnye SS masak bekal....hahahahaha

      Delete
    3. ehehe tulah dia.. kalo CT memang tidaklah nak masak2..
      ini pun memang kami super beruntung ada mak kawan ikut sama.. kami tumpang
      tuah sekali dapat makanan Acik Yati masak..

      Delete
    4. Serunding tampal je sendiri...

      Delete
  65. No. 12... Yes... SS simpan hasrat utk drive di melben... Bila? Entah! Ha ha ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehehe kalau berani memang silakan.. iols is acah-acah berani..
      tapi mamiku ngak kasi.. anak solehah kan.. mak tak kasi jadi tak buat ehehe..

      Delete
  66. pehhh...persiapan nak pergi melben yang sangat detail. saya dulu main harung je, padan muka sebab banyak tempat tak sempat cover hehe...
    but seriously melben ni memang tempat yang buat jatuh cinta dan terkenang2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe main harung pun sampai dah Melbourne =)
      CT pun ada curik2 tips dari alamak nak panggil apa eh..
      Dzu ? Dzuchan ? kakak ? gegurl ? hihi..

      part jatuh cinta yes CT setuju saaaangat !!!

      Delete
  67. nak berjalan jauh, menyeberang ke negara orang memang banyak list nak kena buat. yang penting tula jangan buat kerja last minute lagi hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehehe adus menikam kalbu haaaa Kak Kira ni ahaha..
      sakitnya tu disini ehehe..

      Delete
  68. gigih hakak baca entry nihhhh....dr mula smpai habis.....lepas baca habis..baru serang komen...hahahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehehe terima kasih ahkak.. iols menghargainya ehehe..

      Delete
  69. amboiii....pergi ngn sal rupanyaaaaa.......bestnyerr korang kan...leh enjoy together...nnti nk tanya kengkawan jugak laa kot2 ada org nk join titew g jln2.....hehehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe memang dalam kepala dari awal terkenang Kak Sal..
      lamaran disambut baik.. apa lagi.. teruskanlah =)

      Delete
    2. Biasanya... Kalu gi negara mat saleh... Jarang nak naik hangin... Ha ha ha...

      Delete
  70. Ahlam leh baca jer.. pastu simpang angan2.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe CT pun bermula dengan angan-angan =)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...