Thursday, 2 July 2015

BUFFET RAMADHAN DI VISTANA HOTEL BERSAMA BLOGGER UTARA

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 
صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ

 بِسْـــــــــمِ اَللّهِ الرّحْمن الرّحيم

Bila Ramadhan menjelma, selain dari pulun nak mengejar ganjaran pahala, memang kita tak lari dari mengatur di mana nak berbuka puasa. Ada yang gemar memborong di bazar, ada yang suka masak sendiri dan ada yang nak berbuka di kedai makan. Ikut kemampuan dan selera masing-masing.

Alhamdulillah last Sunday aku dan beberapa orang kawan-kawan Blogger Utara berjaya juga bersua muka for the first time ever setelah hampir seminggu merancang untuk berbuka puasa bersama-sama.

Macam-macam tempat yang dicadangkan. Aku dah email sana sini tapi hanya beberapa hotel saja yang memberi response. Ada yang mentah-mentah tolak kedatangan kami. Ada yang langsung tak nak tolerate. Kenapa ? Biarlah rahsia. Hihihi.. Finally aku dapat response from Vistana Hotel yang sudi menerima kehadiran kami. Sengih sampai telinga.

Daripada 25 orang kawan-kawan bloggers di Blogger Utara hanya 7 orang saja yang mampu hadir on that day. Ada yang bawa ahli keluarga dan kawan-kawan untuk sama-sama memeriahkan suasana. Aku datang with DediS dan MamiZ. Ana pun aku bawa sekali. Hihihi.. Yang lain ada kekangan tapi tak apa. Next time kita plan aktiviti lain pula. Malu-malu kucing sungguh bila bersua muka buat kali pertama. Memang sebelum ni hanya sakan bersembang melalui blog dan Whatsapp saja.

While makan kami tak sembang sangat sebab terpisah kepada meja. Jadi dapat sembang dengan yang duduk semeja saja. Lepas dah santai selepas makan baru dapat sengih dengan kawan-kawan di meja sebelah. Malu !! Hahaha..


Kak Eyda yang sangat kecil molek bersama dua orang anak teruna.


Cik Siti with her husband dan tiga heroes.


Gegurls yang ceria and happy sokmo. Sebaya dengan aku jadi memang boleh masuk sekepala. Lawa sungguh masing-masing. Kalau berdiri aku paling pendek. Huwaaa..
 



Pha Is yang rupa-rupanya merupakan penggemar kerang terulung that night. Pffft...


Abang long aka Abah Cik Puteri aka Arz Moha with his wife. Cik Puteri hilang berlari-lari.


Wajib ambil gambar bersama lepas kekeyangan. Hopefully lebih ramai lagi kawan-kawan Blogger Utara dapat berkumpul dan bersua muka. Ada beberapa plan in the future yang dirancang. Semoga berjalan lancar.

*Untuk senarai lengkap ahli-ahli Blogger Utara boleh terjah sidebar di sebelah kanan.

For the food, aku terpaksa mengaku jujur. Memang SUPERB !! Choices yang tersangat banyak dan memuaskan. No regret kami decided untuk makan di Vistana Hotel. Melilau mata aku nak pilih makanan apa. Semua aku nak cuba.


Main course memang terbaik. Very ikut tekak melayu. Jadi tak perlu risau. Wide range from Ayam Goreng Berempah, Paru Goreng, Daging Rendang, Rebung Gulai Sotong, Bawal Goreng, Ikan Masak Asam Pedas dan Siput Lala Masak Berlada.

Bukan itu saja. Banyak gerai atau kioks yang didirikan khas untuk Pasembur, Kerang Rebus, Murtabak, Char Koay Teow, Asam Laksa, Sup Daging, Ais Kacang (ABC) dan Teh Tarik.


My favourite part adalah dessert. Gosh !! Siapa tak suka dessert. Aku rasa hampir semua dessert yang dihidangkan. Dah macam-macam ada memang wajiblah cuba semua. I tasted all the jellies. Sedapnya. They have few selections of Bubur, Kuih dan Kek Tradisional, Pudding dan Jelly, Sagu, Laichikang and many more.

Since I have tasted almost all the desserts being offered, aku nak suggest uols cuba their Blackcurrent and Strawberry Puding. Aku kasi lima bintang !! Kuih-kuih pun semua sedap. Bubur pulut hitam is the best among the three Bubur yang ada. Tak cukup semangkuk.



Another attraction adalah BBQ Area yang memang menjadi tumpuan semua tetamu. Ada Daging, Ayam dan Kambing. Ada dua jenis ikan bakar juga. Ikan Keli dan Ikan Pari. Sejak seminggu sebelum bertemu memang topik kambing menjadi perbualan hangat di Whatsapp. Masing-masing tak sabar nak serbu makan kambing.

Uniknya adalah, kelima-lima choices are marinated dengan flavor yang berbeza-beza. Jadi kita dapat rasa different style. Certain places guna flavor yang sama. Not in Vistana Hotel. Aku personally prefer Ikan Pari dari yang lain on that day. Mutton was fine too. 

Memang puas hati. Makan sampai jadi ular sawa. Nak gerak pun susah tapi masih lagi ulang alik angkut makanan. 

RAMADHAN BUFFET 2015 
VISTANA HOTEL PENANG
213 Jalan Bukit Gambir, 
Bukit Jambul,11950 Penang.

Price:
RM 65 nett (Adult)
RM 30 nett (Child)

Available Date:
19 June - 16 July 2015

For Reservations:
www.vistanahotels.com
Call +604 646 8000

Kalau uols masih tercari-cari port terbaik untuk berbuka puasa, apa tunggu lagi ? Call Vistana Hotel sekarang untuk tempahan. Jangan tunggu lama-lama ya.. Nanti melepas.

144 comments:

  1. bestnyaa.. cmne nak join jd ahli blogger utara ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok.. jom jom join Eny.. komen tinggalkan no fon..
      nanti CT jemput masuk group..

      Delete
    2. saya ada no eny nnt saya letak kat group yer admin

      Delete
    3. Meriahnyaaaa. Hihi. Asa abg arz tunjuk gambar tu hari tu masa dalam group wassap. Hahah

      Delete
    4. hehehe.. amboi Arz ni.. dia tayang gambar makanan ke Nani ? miahahaha..
      memang banyak sungguh makanan.. tak termakan semua..

      Delete
  2. Wah, siti dah boleh handle blogger komuniti geng utara! kipidap! banyak kan lagi program blogger dekat belah sana okay?

    Anyway, jangan lupa join kontest http://www.fadzirazak.com/2015/07/giveaway-blog-fadzi-razak-launch-2015.html. 12 pemenang dicari!

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooops Mami hahaha.. tak adalah sampai boleh handle komuniti.. tak sayya takuad hahaha..
      sekadar nak arrange sikit2 boleh la.. kat utara ni memang cem terpinggir sket..

      awok.. itew dah join hehehe..

      Delete
  3. penah smpi kt sini sbb ada bengkel tp x penah lg berbuka kt sini


    amboiiii meriah segala2nya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe time bengkel tu ada kasi makan dak ? selalu kasi kan..
      meriah sungguh tapi tak dan nak sembang sngt..

      Delete
  4. kambing dgn blackpepper tu sgt mengujakan

    ReplyDelete
  5. Assalam CT,
    akak banyak xdan ghaser dessert tau3
    ghaser cam nak kena repeat pulop :P

    #BloggerUtara

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe CT p kutip dessert dulu hahaha.. memang mata tu dok pandang
      tempat dessert je.. then baru ambil makanan lain..

      Delete
  6. salam ramadhan
    sory bznya hr nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ramadhan Anum =)
      CT pun lama tak jenguk Anum..

      Delete
  7. hiihihi...utaghaaaa punya geng makanan! hihihi...! Glad you had fun there!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. i had fun tapi harap macam more people la could join..
      makan haruslah penting skali Sally hehe.. nanti jomla kita ngedate =D

      Delete
  8. Tudia byk nya mknn sampai x tau nak pilih apa. Semua nampak sedap lagi2 la memenuhi citarasa masakan kampung.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe memang rambang mata sungguh Kak Sue.. sebab semua tekak selera melayu..
      memang tip top..

      Delete
  9. Wah.. teringat pulak bila tengok ni..

    next time activity please....

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak baca Firahnye versi lak

      Delete
    2. hehehe tengok makanan dok terlioq.. rindu dah kat hampa2 semua.. insyallah nanti kita plan next aktiviti..

      Delete
    3. harus la ct plan yg lain.. weee

      Delete
    4. hahahak.. CT jugak ka kena plan ? feeeeengsan cenggini..

      Delete
    5. smua boleh plan nanti kita cari kedai makan lg. hehehe

      Delete
    6. hehehe kata sbulan skali nak buat meeting.. jomlah =)

      Delete
    7. ohsem sgt xkisah pon dgn meeting tu. haha
      btw awok jgn lah komen byk2 dlm entry mcm kak L. penat nak follow up semua. kite busy nk terjah sorg. hahaha

      Delete
  10. wah dah keluar entri CT.. Eyda jugak yang terkial2 nak upload gambar.. cerita dah karang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cepat update Eyda...sis JM nk baca

      Delete
    2. hehehe cepat2 Kak Eyda.. nanti puasa pun habis hehee..

      Delete
    3. hehehe lepas raya dah basi bak kata SS hehehe..

      Delete
  11. bestnya iftar kat hotel.. and best pulak tu dapat jumpa blogger lain

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah ada rezeki nak jumpa face to face.. rancang pun
      dah last minute ni Kak DP =D

      Delete
  12. bestnya ..banyak pilihan yg sodap-sodap

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul-betul.. sampai tak tahu nak makan apa dulu..

      Delete
  13. Seronok ya berkumpul ramai2 sambil story2.. sambil mkn2 sedap plak tu..he..he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe seronok.. baru first time buat macam ni =D

      Delete
  14. kira murah jugalah harga dia klu ikt standar vistana hotel yg glamer ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe boleh tahan.. service pun okay =D

      Delete
  15. meriah betul ha
    xde rezeki nak join uols semua
    lau el ngan askar2 join mmmg havoc kut
    ngan anak2 iols tu xreti duk diam haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe ramai je askar yang datang El.. boleh join askar2
      yang lain jejoget atas pentas..

      Delete
  16. wowww rambang mataaaa puas la mkn ye harga berbaloi ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh betoi2.. keluar dari hotel semua jadi ular sawa =P

      Delete
  17. wah jeles tengok korang taw

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe next time Kak Ekin boleh join..

      Delete
    2. Next time tu xtaw la bila tu

      Delete
    3. ehehe kalo gitu kasi support je la.. nak buat guano..

      Delete
  18. oh makanan yg buat kak ekin berair mulut ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe tak pa tak pa.. nanti kita suruh sapa2 buat bbq kita serbu k..

      Delete
    2. Harap dapat p la nanti emmm

      Delete
    3. ehehe jom jom.. hembus2 sket abam tu.. miahaha..

      Delete
  19. wah sedapnya menjamu selera bersama blogger utara...cagus tu saling mengenali rakan2 blogger area kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak.. selama ni bertemu thru blogging saja.. skrang ambil kesempatan
      untuk eratkan lagi relationship =)

      Delete
  20. kambing tu...dapnya....huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe sedap tapi orang berebut rebut =P

      Delete
  21. Replies
    1. hehehe small community saja Uncle.. sekadar nak buat geng =D

      Delete
  22. Replies
    1. hehehe marilah naik ke utara Uncle..
      boleh lepak sama Uncle belanja hahaha..

      Delete
  23. cantik2..tapi malasnye nak bubuh watermark kat gambar bolehhh takkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe cilok la gambar CT dah ada watermark..

      Delete
  24. adeh, keluar jugak gambar dengan kerang tuh.. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pha IS senyum kerang heeeee

      Delete
    2. hahahahah.. kerang tak dpt pisah

      Delete
    3. hehehe memang itu paling epic.. kenalah tayang..

      Delete
  25. bestnya dapat jumpa kawan2 blogger....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe best.. jom Kak Yan.. next lepak kita jumpa sama2..

      Delete
  26. wah..bestnya..saya dok penang pun tak tau ada perjumpaan blogger..ekekek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. laaaa ye ke ? hehehe mai la join sekali group ni..
      kami masih mencari member nak cukupkan kuota..

      Delete
  27. rugi2 xdpt join.. tapi mmg xdpt join la time tu..byk kekangan yang perlu saya pikirkan..lain kali buat lagi ya...tapi make sure g taw awai2 ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tunggu tahun depan lah jawabnya hihihhi

      Delete
    2. tahun depan kena make sure sis JM mai turun utara jugak la

      Delete
    3. tahun depan kena make sure sis JM mai turun utara jugak la

      Delete
    4. hehehe insyallah kita akn buat aktiviti lain pulak ya..
      nanti time tu ZF kena make sure spare masa untuk datang k..

      Delete
  28. syoknya dpt berkenalan n bersua muka semuanya

    ReplyDelete
  29. Wahhh syoknya dapat kumpul sama sama buka puasa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe sronok.. first time bersua muka =D

      Delete
  30. Kak Ros pun blogger utara jugak. Tapi blogger utara yang jauh di perantauan di Johor ni ha... Hihihi

    ReplyDelete
  31. Wah, seronoknya dapar berbuka macam ni... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok seronok sebab dapat jumpa.. selama ni thru blog saja kan..

      Delete
  32. Kita selatan tak dapat nk join masuk group..hukhuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. ajak sis JM ahkak SS buat group selatan

      Delete
    2. Cik Mimie orang selatan kaaa? manoooo?

      Delete
    3. haaaa tudia tudia.. kakak macho selatan mai dah..

      Delete
  33. Wah wah wah seronoknya kak Siti! Makanan pun semua nampak sedap dan menyelerakan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang.. makan sembang tau tau dah pukul 10 malam..

      Delete
  34. Sedih.

    I wish i was there. Paling beria suh tubuhkan grp nk jmp geng blogger utara tapi I cant make it n meet up.

    Benci.

    Jumpa raya ni ye !

    ReplyDelete
    Replies
    1. raya ni semua kena serbu rumah ty....harap CT dapat uruskan....saya kemungkinan belum balik ke penang lagi

      Delete
    2. mak aaaih.. ceq baru tengok saja komen ni.. adus Ty.. ahad tu memang nak serbu rumah Ty tapi jem yang amat.. nak sampai rumah pun 4 jam dah.. belum masuk pulau lagi..

      nangis cemni..

      Delete
  35. wah...perjumpaan #BloggerUtara tu....mesti meriah..jap nak baca

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe gitu ya.. baca kemudian hehe..

      Delete
  36. kiranya CT yang lead utk 'projek' tu eh

    ReplyDelete
  37. tai sis JM pelik lak..setiap booking di 'tolak' dan x de yg nak 'tolerate'...why? dah full booked atau sbb lain..bukan ke biasanya hotel2 ni berlumba2 buat promo utk buffet Ramadhan...geram lak dgr bila dorang x layan

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah ada rezeki lain pula selepas ini

      Delete
    2. hihi adalah cerita disebalik tabir.. ups and downs kami nak atur perjumpaan ni.. CT share in the surface saja cukup.. yang penting akhirnya kami dapat jumpa sama2..

      Delete
  38. 25 orang? ramai tu...kalau lah semua dapat join kan mesti lagi meriah...
    pstt : biasalah tu mula2 jumpa mestilah malu2 tucing hihihhi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takut tak terlayan je jay emm... he he he...

      Delete
    2. eheeheheh....i kan bersopan santun

      Delete
    3. heheh asal sikit saja tapi lama2 ramai.. baguih laaa meriah ^^

      Delete
    4. 30 dah hihihi cik ash tapi mcm chipsmore hahaha z dpt join event di buat

      Delete
    5. ehehe tak dapat join tak apa.. support =)

      Delete
  39. sis JM cari ZF t x muncul :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. xjoin pon... huhuhu sedih...tgu next event lak

      Delete
    2. hehe tak apa ZF next time kita cari tempat dekat dengan alor setar

      Delete
    3. BEstnyaaa... Eyda pon ada ek...

      Delete
    4. ZF sebok katanya.. majoriti yang datang duduk penang saja.. Cik Siti dok ipoh tapi kebetulan di penang on that day.. Kak Eyda pun jauh jugak tapi yeah..!! semangat tu yang kita perlukan.. datang jugak with heroes..

      Delete
  40. then sempat borak2 ngan geng blogger bila dah jumpa ke masing2 sibuk makan :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sempat berborak dengan meja masing masing...kekadang satu negeri tapi tak pernah kenal....dengna ada program macam ni baru rasa lebih rapat

      Delete
    2. a ah.. kami terpisah 2 meja tapi sebelah2 saja.. still dekat nak kerling2 sengih2 sembang2.. brtegur sapa.. cuma tak dapat sembang dengan lebih detail.. insyallah next visit..

      Delete
  41. RM65 mmg berbaloi...lepas berbuka minum dulu pastu g solat then sambung mkn or makan je terus then baru solat ke mcm mana

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang berbaloi....makan dulu...takut teringat time nak solat :)

      Delete
    2. dah berbuka kena laa buka mulut... he he he...

      Delete
    3. ruang solat memang disediakan.. plus kita lepak2 sampai almost 10pm jugak tau.. tak sedar pun masa dah berlalu.. nasib masing2 masih ingat jalan balik rumah..

      Delete
  42. emang terbaik buffet ni...rambang mata tengok menu....

    apa pun enjoy dengan perjumpaan blogger utara buat pertama kalinya

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe gitu skali kan.. thank u jugak uols semua kasi kerjasama.. sebab tu we managed to berjumpa ramai2..

      Delete
  43. banyakkkkkkkk nya makanan. ohoooiii jenuh pilih!!! hihihihi

    insyaAllah next time kalau ada rezeki boleh join reramai sekali kan ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang banyak.. rambang mata kami nak pilih.. insyallah nxt time kita buat lagi k ? harap2 lagi ramai orang dapat join..

      Delete
  44. orang tak ajak titew..
    ehh, bukan tak ajak, lambat ajak.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh awak tu lagila tak sudi nak join group pun..

      Delete
  45. rasanya nina org last buat entri pasal ni.. apapun meriah walaupun sikit je yg join :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe xpe janji up =D
      tulaaa lebih ramai kan lebih meriah.. xpela nxt time kita plan lagi..

      Delete
    2. tp kan xsemua boleh join.. dh la skrg ahad saja yg free... uhuk2

      Delete
    3. hehehe kita lepak ahad la.. banyak movie tak tengok lagi ni sob sob..

      Delete
  46. Nak tanya... Korang ada ngumpat SS tak? Kah Kah Kah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bhahaha overnya !! tak kuasa nak sembang pasal SS bila kami jumpa hahaha..

      Delete
  47. Semoga ikatan persahabatan korang berkekalan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin.. masing2 kena main peranan.. insyallah okay =D

      Delete
  48. Memang seronok bile kenalan alam maya jadi alam realiti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. lepas tu dalam blog boleh bahan masing2.. so bila kita dating ni SS ? banje iols kat hello kitty cafe.. hehe..

      Delete
  49. wah best sangat sangat tgk dekat insta haritu. bestnya jadi blogger utara. x pastilah ada blogger selangor ke x. hahahahhahaa... baguslah kan kalau sedap. baru orang terasa nak pergi lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe ala Amy pun ada geng jugak kan ? tengok rancak juga Amy jalan sana sini..
      kami low profile je Amy hehehe baru nak menapak..

      Delete
  50. BEstnya. Meriah meja dengan makanan ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang kak.. tak dan habis pi tambah lagi.. ehehe..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...