Thursday, 18 June 2015

PENGALAMAN PERTAMA MENAIKI MALINDO AIR

MALINDO AIR : ANTARA PILIHAN MENJIMATKAN UNTUK TRAVEL 

Sekadar perkongsian untuk rujukan kawan-kawan. Pengalaman aku yang tak seberapa menaiki Malindo Air for the first time ever untuk balik ke KL baru-baru ini untuk menghadiri kenduri Onni. Boleh baca kisahnya di SINI.

Kalau ikutkan, tak gempak mana pun tapi nak juga cerita. Aku jakun gila sebab tak pernah naik Malindo Air. Asalnya nak drive saja balik KL. DediS yang patut teman aku drive tapi DediS tak sihat. Check tiket train pun habis. Bus dari Parit Buntar pun habis untuk semua tarikh yang aku nak. Bus dari Butterworth ada tapi tak ada orang nak hantar aku naik dari Butterworth. MamiZ kerja.

So aku ajak RaihanF teman aku naik flight. Budak tu kebetulan tengah semester break. Makanya aku kenalah belanja dia since aku yang ajak dia teman aku. Hihihi..

Check Air Asia tapi pergi balik harga mencekik. Dekat RM300 seorang to and fro. Setakat PEN-KUL aku rasa sangat tak berbaloi harga macam tu. MAS tak payah sembang. Terus boleh kena darah tinggi. Memang terkejut aku tengok. One way pun dah RM400 plus. Dulu boleh dapat one way RM80 saja. Lupakan saja hasrat untuk naik MAS. Akhirnya tengok Malindo Air pula. Alhamdulillah. Harga berpatutan. Pergi balik hanya RM140 seorang. Sengih sampai telinga.

Aku tinggal kereta di rumah pakcik RaihanF. Parking di airport mahal gila. Park tinggal empat hari mau dekat RM170 duit boleh melayang. I is so tak redha kalau macam tu. Jadi kami hanya naik teksi dari rumah pakcik RaihanF. Weh !! Sekarang dah canggih gila. Panggil teksi pun guna application. Kalau rajin aku akan kongsikan kemudian.

So here we go !!



Ready to fly !!
Kami tak beli seat pun. Tapi dapat duduk tepi tingkap. Yeay.. 
Berlepas agak kasar juga. Paling ganas aku rasa setakat ini dalam sejarah aku naik kapal terbang. Memang laju gila aku rasa time nak berlepas. Siap menggagau aku pegang tangan RaihanF. Seram semacam. Alhamdulillah journey yang smooth.



Bye Penang.. Jumpa lagi..
Slowly meninggalkan bumi Penang. Amboi gaya macam nak travel jauh. Hihihi..

First impression yang aku ada terhadap Malindo Air adalah sangat baik setakat ini. Bermula dari check-in di kaunter dan sepanjang penerbangan. Process sangat cepat dan tip top. Tiket pun lagi lawa dari tiket Air Asia. Hihihi.. Penting wooo tiket lawa. Baru boleh nak berlagak tayang kat Instagram. Macam minta kena tampar. Jangan marah ya kawan-kawan.



Screen memang sedia terpasang sejak masuk dalam flight lagi. Kalau Air Asia jangan harap dapat tengok movie. Duduklah diam-diam bertafakur. Malindo Air kasi tengok movie dan siap boleh main game. Sila bawa earphone sendiri kalau nak tengok movie. Tak diberikan. Pulun aku suruh RaihanF posing pura-pura main game. Padahal dia tak faham pun nak main game tu macam mana. Hahaha..

Aku sempat layan Just For Laugh. Duration terbang 50 minit saja. Tak payah ambitious sangat nak tengok Mocking Jay. Cerita baru nak sampai raising action dah landing.

Kalau battery phone dah nazak boleh cucuk wire dan charge. Fuiyiooo.. First time baq ang !!
Malindo Air pun dah makin maju selangkah. Boleh guna Wifi while flying. Tapi hampa jangan tanya aku how sebab sampai waktu balik aku still tak faham macam mana nak connect dengan Wifi yang disediakan. Line memang penuh. Ada yang pernah cuba tak ? Mohon kongsikan cara-caranya.






Selongkar poket tengok apa yang ada. Biasalah. Majalah dan few brochures. Ada catalog untuk those yang berminat nak beli merchandise dan snacks. Aku tertarik betul dengan payung Malindo Air tu. Macam besar dan menggoda sungguh. Tapi malas nak beli. Satu kerja aku nak usung sepanjang kat KL pula. Ada menu makanan juga. Menarik juga makanan-makanan yang Malindo Air offers. 

Another best thing adalah, kita akan dapat snack free. Walaupun hanyalah dua keping cookies kopi dan air minuman tapi better dari tak ada. Journey pun sekejap saja. Hang bayar harga tak seberapa hang expect apa ? Dapat steak ? Hihihi.. mohon naik private jet kalau nak macam tu. Sekali stewardess distribute cookies habis satu flight bau kopi. 

Alhamdulillah landing sangat smooth. Elok sampai hujan turun. Langit cerah dari Penang. Syukurlah dah sampai. Aku bukan senang hati kalau naik flight waktu tengah hujan. Nervous.

Lepas dah habis majlis kenduri Onni, aku balik ke Penang juga dengan menaiki Malindo Air. Macam dah jatuh cinta sungguh kan ? Memang !! Macam dah sayang kat Malindo Air.




Makcik aku hantar ke KLIA2 terus. Katanya tak payah membazir naik train. Baik. I is okay saja ada orang sudi nak hantar. Lagi boleh berlagak diva. Huhuhu.. Sampai KLIA2 around 11.00AM something. Terus check-in dan melilau dalam KLIA2 cari tempat makan. Then menapak slowly ke gate. Alhamdulillah perjalanan pulang pun smooth.

TAPI !! TAPI !! TAPI !!

Nauzubillah. Hazab sungguh waktu landing. Serious weh.. Aku rasa berderau darah dan seram sejuk sangat. Aku dah nampak darat bila flight dah nak landing. Aku personally rasa flight terlalu laju semacam saja. Gelabah weh !!

And prediction aku betul. Bila dah rasa tayar flight cecah darat, flight macam meluncur laju dalam speed yang extreme. Kami masing-masing peluk seat depan sebab memang rasa macam terhentak dan flight macam dipaksa-paksa untuk berhenti mengejut. Tak pernah pula aku rasa macam nak terpelanting. Aku rasa time tu jantung memang berdegup kencang gila. Bila dah reach complete stop, aku tengok passengers lain pun muka lega. Memang cuak. Syukur tak ada apa.

Memang terbayang macam-macam. Walaupun dah selamat landing, macam-macam benda boleh jadi juga. Apa-apa pun thank you Mr. Pilot sebab bawa balik Penang dengan selamat. Next time tak mahu bawa flight brutal sangat. Nak rempit apa atas langit tu pun tak tahulah..

Haaa tu saja nak cerita. Tak ada apa pun kan ? Poyo naik Malindo Air padahal orang lain naik flight lagi gempak. Aaargh !! Tak kira. Lepas ni aku rasa akan consider Malindo Air juga dalam selection aku untuk pilih flight. 

Thank you Malindo Air. 
#MuahCiked.

-SITI YANG MENAIP (SYM)-

Reach me via email at :
sitiyangmenaip@gmail.com

165 comments:

  1. ms fly n landing tu mmg gerun ckit tp dlm byk2 yg penah akak naik pilot MAS wt smooth je.Mungkin rezeki dpt yg smooth.Kena dpt hat brutal cmni mengucap pnjg gak la...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. MAS setakat experience CT pun alhamdulillah okay saja.. maybe sebab flight dia besaq sikit ke entahlah.. pepandai je wakaka.. ini memang brutal sungguh..

      Delete
  2. Sama macam naik MAS weh...masa g SG...dah macam ape gaya landingnyaaa....nak terhendak jantung sampai bawah kerusi...mmg kasar...LOL...

    amboi kak, nak pi mana lg naik Malindo lepasss ni? :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaaik MAS pun cenggitu ? pilot muda kot.. jiwa muda hahaha nak rempit =P
      kan.. bila terhentak tu memang seram.. macam2 dalam kepala..

      hehehe dalam Malaysia saja kot.. hihi..

      Delete
    2. pernah pengalaman macam ni masa naik Firefly..patut tukar nama butterfly bagi smooth sikit

      Delete
    3. hahaha butterfly =P ke dragonfly hehehe.. pepatung..

      Delete
    4. Tak leh tukar dragonfly kang berdengung je sepanjang journey ;)

      Delete
    5. hehehe.. dragonfly ngan butterfly or firefly semua la comel2..

      Delete
  3. situasi take off dan landing yang sama
    masa ke kb hari tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Sofu naik Malindo jugak ? huurm pengalaman sungguh kan..
      kena always baca doa.. moga Allah lindung kita semua..

      Delete
  4. titew xdak experience naik flight.. heli penah lah.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS naik roket pon pernah... kat fun fair... keh keh keh...

      Delete
    2. amboi.. hampa semua lagi gempak.. sorang heli sorang roket..

      Delete
    3. adus.. korang semua gempak2.. i jugak naik malindo je..

      Delete
    4. Akak pakai buluh terbang doraemon je. Smooth landing kalau perut tak penuh ahaks ;)

      Delete
    5. Farrah lagi dahsyat hihihih

      Delete
    6. hahaha Kak Farrah comel !! naik telikopter hehehe..

      Delete
  5. Assalam CT,
    eeeiiiiiiiiii
    takuit bunyinyaaaaa
    pegi time nak take off
    balek time nak landing

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang kak.. tapi redha sajalah.. moga Allah lindung..
      pernah jugak yang kasaq2 sebelum ni tapi yang peluk kerusi ni first time..

      Delete
  6. best kan
    anum suka service malindo

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. dari segi service memang tip top =)

      Delete
  7. Wah..bila baca rasa dengan akak sekali jakun nih..ahahahah

    ReplyDelete
  8. wah.. seronok ea berjalan...

    Okey lah ada screen boleh main game..

    Fire Fly, boleh lena ja.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe habis kami godek semua benda.. tak banyak choices tapi better than nothing..
      hehe firely sama cem AA lah.. tapi AA tu ada yang ada screen tapi tak on..

      Delete
  9. Entry ni boleh buat akk cinsider balik raya nnt naik malindo. Before ni balik naik firefly je. Harap2 dapat pilot yg tak brutal macam siti cakap tu. Sebab bawa anak2 ni lagi buat kecut perut kalo pilot terlampau brutal. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe akak balik ke mana ? compare prices dulu kak.. kadang2 beli cepat tu elok beli last minute tu tak best kadang2 vice versa pulak.. memang tak faham hehehe..

      naik flight kena hembus sikit kat pilot.. kasi jangan rempit..

      Delete
  10. Ngeri akk dgr ko cite dik. Tapi...tapi...akk rs nak try naik malindo air ni..ada berani!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena doa banyak2 minta perlindungan.. kasar tu biasalah..
      yang extreme2 tu yang semput dada.. hihi.. naiklah Malindo.. best =)

      Delete
  11. asalamualaikum ct....

    akak jangankan malindo ..ticket kapal terbang pun akak tak pernah pegang...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah ada rezeki nanti boleh pegang boleh naik..
      tah tah dapat bergambar ngan pilot skali =)

      Delete
  12. apaaaa lgiii kita lupakan je la Air Asia boleh?? hihihi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. uuuuish tak boleh hahaha.. AA tak akan dilupakan juga.. hehehe..

      Delete
    2. nk support Pak Tony hihih

      Delete
    3. hahaha support Pak Tony nanti dapat tiket murah hehe..

      Delete
  13. Nice sharing... Pengalaman berharga... Sy tak pernah naik kapal terbang lagi.... Hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe bolehlah plan nak naik.. jalan dekat2 saja pun okay =)
      nanti boleh pergi jauh pulak..

      Delete
  14. banyak pilihan lebih baik utk membuat pilihan utk terbang ...ye tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. harga dan service.. cara pekerja layan kita pun diambil kira jugak =D

      Delete
  15. murah juga tiket nya ... air asia ni cKp je ada promotion... bila tgk.. hmmmmm mengeluh je lah... hamboi, apsal dasat sgt mr pilot tu touch down...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe biasalah tu.. dia punya trick nak kita terpacak depan laptop jenguk website dia..
      memang kadang2 tu kuciwa jugak..

      Delete
  16. PLM pun tak pernah naik Malindo...huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. PLM naik yang lagi gempak.. apa sangatlah Malindo ni..

      Delete
  17. Mr Pilot tu nak terkencing itu sbb terburu2

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha tu la before depart tanak pi toilet.. saja nak merempit..

      Delete
    2. Teori sis JM bukan main lagi :)

      Delete
    3. kah kah kah...ada co pilot sebenarnya leh ganti

      Delete
    4. hahah kat kokpit tu tak ada toilet eh.. bawak botol la next time =P

      Delete
  18. kalau RM300 baik beli tiket ke Lombok hihihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa tulah.. memang tak berbaloi bayar mahal2 semata-mata nak pergi KL..

      Delete
  19. Panggil teksi pun guna application <--- CT baru tahu ke...dalam lama ada application ni :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha iye Akak JM ku ooooi.. tahu ada application tu.. ada tengok kat TV tapi
      tak pernah lah pulak guna.. lama gila tak naik teksi..

      Delete
    2. Akak ada apps tu kat dlm phone tapi tak guna sebab tak naik teksi setakat ni hihihih

      Delete
    3. kan.. sebab tak ada keperluan nak naik teksi lagi.. so bila ada baru download..

      Delete
  20. dah sayang malindo katanya...belum pernah try Malindo ni...nak cari tiket flight ke JB lah :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cari tiket flight ke JB katanya... :-)

      Delete
    2. Cari tiket ke JB tu yg mahal tu...

      Delete
    3. hahaha ada ada baca kes tentang Legoland tak ada air tu..
      shian pengunjung hehehe..

      Delete
    4. gi rumah SS..confirm ada air

      Delete
    5. haaaa betul2.. jom serbu rumah SS =D

      Delete
    6. kita tunggu kakak rumah ajak baru boleh pegi..
      orang x sudi nak jemput kita macam mana ? ehehe..

      Delete
  21. MALINDO AIR- Smarter Way to travel
    AIR ASIA - Everyone can fly

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa siap hafal dah tagline nyaa ehehe..

      Delete
    2. Sis JM dah leh jadi duta airlines dah :)

      Delete
    3. Farrah : kalau leh dapat FREE tiket nak le :-)

      Delete
    4. heheh dah duta shopping mall. jadi duta airlines pulak =P

      Delete
  22. tak pernah try g malindo :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh consider untuk try lepaih ni =)

      Delete
  23. Replies
    1. bagi CT murah sebab beli a day before..

      Delete
  24. tiket tayang kat IG baru nampak macam orang kaya... keh keh keh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha aduh riak wakakaka =P tapi pedulik apa..
      nak jugak tayang ahahah..

      Delete
  25. maybe pesawat ni jenis ringan... sebab tu rasa macam nak terhempas... he he he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. huurm tapi time landing kat KLIA okay pulak..
      pilot nak terkucil ni hehehe..

      Delete
  26. best jg Malindo Air..byk facilities..tapi dgr citer take off n landing tu mcm seremm je...pilot tu sakit perot kot..haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha komen nohas ni lawak ;D

      Delete
    2. tu lah.. makan apalah tu before take off hehehe.. jiwa muda pilot tu..
      dia nak kan cabaran agaknya.. sampai nak terpelanting kami ni.. hehehe..

      Delete
    3. Akak rasalah maybe pilot tu cuba nak drift kot :)

      Delete
    4. hehehe drift time dia bawak sorang2 diri dahla.. ni bawak orang lain kot..

      Delete
  27. Cik Mimie belum ada pengalaman lagi naik flight bagai ni.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe nanti nak honeymoon demand abam bawak naik flight =)

      Delete
    2. Hehehe..memang ada menyimpan hasrat begitu..semoga dimakbulkan..hahaha :)

      Delete
    3. amin mudah-mudahan.. honeymoon kena pergi jejauh sikit..

      Delete
  28. Tiket tayang kat ig tu akak nampak hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha tak ada niat riak pun.. saja kongsi dengan sapa yang sudi..
      majoriti ada minat yang sama kat IG tu hehehe..

      Delete
  29. x pernah gak naik malindo... kalu ade tiket murah2, nak gak try... tu nasib siti tu dapat pilot rempit gitu...haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe nasib badan kan dapat pilot brutal hehe.. try la.. best sebab memang luas =)
      tak ada laga laga montot..

      Delete
  30. Replies
    1. boleh tahan jugak.. hihi sekali sekala terapi jiwa =D

      Delete
  31. Mahal juga ya harga tiket domestic flight ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang pun Farah.. kat Malaysia skrang ni tak ada apa yang murah.. huurm..

      Delete
  32. salam. hee sonoknya naek malindo air., ;p

    setau sy malindo tu masa jaman darurat dulu2 je, konfrontasi Malaysia Indon ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. bolehlah.. excited kan first time merasa naik Malindo..
      alamak Pakcik Lalat.. CT bab bab tu fail hehehe.. tapi tahu Malindo adalah hasil
      gabungan dua negara kan..

      Delete
  33. naik kapal terbang paling ngeri hihihi first time naik masa dari JB nak balik Kelantan

    ReplyDelete
    Replies
    1. JB - klantan firefly lagi murah!

      Delete
    2. tak pernah naik firefly.. macam lagi seram saja hehe..
      lagi kecik kan ? lagipun kalo ke KL turun kat Subang.. sapa plak nak
      kutip kat situ hehehe..

      Delete
    3. SS aritu naik syarikat tmpt ekin keje dulu sponsor ticket air Asia...

      Delete
    4. wow bestnya syarikat sponsor hehehe.. bila syarikat nak sponsor lagi ? ehek..

      Delete
    5. xkeje dah CT xde nak sponsor dah ticket free... sebenarnya sebelum akak kahwin keje kerani security.. hihihi... HQ yg sponsor utk cawangan tu

      Delete
    6. woooo.. takpela nanti ajak abam k.. soh abam tu amek cuti skali skala.. sibuk sngt kerjanya..

      Delete
    7. sibuk keje nak Sara Bini ni... huhuhu...

      Delete
    8. Bini pulak kuat makebhahaha

      Delete
    9. bhahaha samalah kita Kak Ekin..
      nak kena cari suami rajin kerjalah gini..

      Delete
  34. Wahh bestnyer terbang ..mesti seronok kan..bkn semua org dpt naik kpal terbang cam ct..untung ler hehe..pengalaman utk ct

    ReplyDelete
    Replies
    1. CT bukan naik selalu Kak Lya.. nak naik tu korek2 wallet jugak..
      kalo mampu baru naik.. kalo saja2 tak adalah nak naiknya.. hehehe..

      Delete
  35. Wah lain dari yang lain malindo air. Bila jadi keadaan macam ni makin risau nak naik flight

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang menarik dan seram Arz.. tapi kita kena yakinlah.. Allah jua yang pegang diri kita ni..
      jadi Dia yang jaga.. kena tawakal.. kalo dak xleh la nak travel hhi..

      Delete
    2. aRz...bukan di sbbkan oleh flight tetapi pilot nya how to handle

      Delete
    3. x perlu takut lah...kata nk terbang ke USS...mcm mana ni :-)

      Delete
    4. jujurnya CT takut jugak.. sebelum2 macam2 kes pun memang penakut dah..
      tapi kena tawakal.. Allah akan jaga kita..

      Delete
  36. amboi mr pilot tu rempit dgn sape. patut awk masuk kokpit sound dia. hahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe dengan co-pilot dia.. sama2 nak pi toilet hehe..
      adus.. kang masuk kokpit takut jatuh hati.. abam pilot =P

      Delete
  37. suka baca cerita siti ni.
    untunglah boleh naik flight
    akak ni bau dalam flight tu pun tak pernah dapat
    huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. naik kalo terpaksa saja Mama.. dah tetiba tak ada orang nak teman drive..
      kalo CT drive sorang heheh.. hehehe.. ngantok yang amat..

      Delete
  38. tak sabar nak tau cerita selanjutnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha citer selanjutnya memalukan saja =P

      Delete
  39. byk kelebihan dlm kapl berbanding air asia tapi bab naik n landing tu , kena pujuk pilot suruh pandu smooth kot ... serammm gak

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe nak naik tu kena hembus sket kat pilot.. mohon bawak elok2.. seram sejuk jadinya..
      kita pun sendiri kena banyak doa.. tawakal..

      Delete
  40. sy pernah duduk sebelah kipas enjin, fuhhh perasaan diaa - istighfar selalu lah. nervous dibuatnya kalau kipas tercabut ke apa. T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooowh yang jenis nampak kipas tu eh.. seram kan.. lagi2 nampak langgar awan..
      tapi akak tak naik yang tu.. naik yang bertutup punya =D

      Delete
  41. Tak pernah lagi try naik malindo air ni hhuhu

    ReplyDelete
  42. intai2 jenguk adik paling comel di sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehek.. tunggu free iols ngintai balik =D

      Delete
    2. intai2 ini mood nk tulis entri xde xberapa sihat sikit

      Delete
    3. heheh dah dapat mood dan sihat nanti up okay.. kena rest dulu =)

      Delete
    4. mood tu xdatang lg blog xde update

      Delete
    5. samalah.. kalo CT xde mood pun memang tak update lew..

      Delete
    6. ehehe entry lama terbiar lagi ni Kak Ekin..
      tak tau bila nak edit..

      Delete
  43. hehehheeh.....ngeri jugak kalau landing cenggitu....sy dah berbelas tahun balik kpg naik "belon" macam2 jenis gaya pilot bawak....dan pernah rasa landing macam yg CT citer tu....tp mgkin sbb dah selalu kena...tu yang dah jadi macam xde perasaan...tapi masa mula2 kena mmg cuak....hehehhehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe dah lali ya pilot rempit2 ni.. okaylah dah biasa.. CT first time mau senak perut jantung semua bagai..

      Delete
  44. malindo bagi biskut ehhh....kira ok laa tu kan...kalau nak harapkan air asia bagi memang tak laaa.....zaman dulu2 masa sy muda remaja...selalu guna air asia...masa tu bkn bwh tony lagi...masa tu laa paling best naik air asia...makanan dia lagi sedap dari MAS....harga tiket pun murah...nk book tiket pun tunjuk kad matrik jerr...heheheheh...tapi itu citer dulu2 laaaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. a ah.. Malindo kasi biskut dua keping.. gigit 4x dah habis..
      AA huurm.. huurmm.. tapi usually diorang tak marah pun kalo kita bawa makanan masuk..
      CT usung meri brown naik AA dia sengih je.. siap makan ayam kekah2 lagi hahaha..

      Delete
  45. Assalam Siti, akak masih di blog siti, leka membaca entry siti ni..suspen tau akak baca..betul2 masuk dlm jiwa akak tau...huhuhu..Alhamdulillah selamat mendarat balik Penang, pilot lain2...ade yg cool je bile time landing, ade rasa suspen lak time landing, nasib laaa..tapi yg penting selamat landing walaupun terhentak2 sgt dlm flight tu..mau tak cuak kan Siti..phewww~

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh thank you sudi baca sampai abes =)
      uish memang saspen abes.. tak pernah lagi cenggitu.. memang cuak..
      apa2 pun alhamdulillah selamat sampai.. lega..

      Delete
  46. bestnya CT dapat naik flight malindo air.. akak baru sekali pengalaman naik flight air asia dari penang ke sarawak.. teringin jugak nak bawak anak2 plak nanti.. tapi dalam malaysia lerr.. jauh2 nanti susah nak kawal diaorang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena selalu tengok website2 diorang ni Kak Eyda.. kadang2 tu ikut nasib.. tengah murah
      silalah terus rembat.. then baru pkir cuti and arrangement hehe.. bawak dekat dulu.. langkawi ke..
      kalo da besar sket nanti bleh plan jauh sikit..

      Delete
  47. kalau sy laa alami peristiwa mcm ni mau menjerit 1 flight ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada jugak yang menjerit tapi masih terkawal.. ramai yang macam
      mengeluh lepas kapal terbang dah berhenti.. nasib bila keluar diorang say sorry hehe..

      Delete
  48. macam scary ja naik malindo.. nasib baik xjd apa2. nauzubillah.. lps ni agak2 nak naik lg dak? hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. semua pun sama saja scary Nina.. kena banyak doa..
      moga2 Allah lindung.. pengalaman dan CT sebenarnya penakut nak naik sorang..
      dats why usung adik sepupu ikut sama.. sanggop bayar tiket dia skali..

      Delete
  49. tak tahu nak komen apa sebab belum penah hayat naik flight
    selalu dengar orang cite aje
    tapi kalau dapat naik, jakunnya lagi lebih dari kamu siti!
    hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi ada rezeki nanti boleh naik.. pegi dekat2 dulu..
      skrang insyallah tiket boleh dapat yang murah.. kena rajin cek website diorang slalu..

      Delete
  50. saya lagi la xpernah ada pengalaman naik flight..belajar ja air transport... tapi naik belum lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. belajar air transport? bagus tu...ada pelaung naik lah ZF..mmg best!

      Delete
    2. hehehe pelaung pun boleh Akak JM hehe.. ZF blajar air transport ? woaaah..
      lepas ni boleh naik.. dah menabung boleh joli =)

      Delete
  51. Jangan kata malindo air, air asia dengan MAS pon tak pernah naik lagi. Sebab tak pernah naik kapal terbang...hehehe...Sadis kan ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe plan la kak.. skarang ni murah2 boleh dapat dah.. tapi kena rajin jenguk..
      kalau time promo kadang tu harga sampai rasa tak percaya..

      Delete
  52. Sy slalu naik Malindo Air..hehe tapi mmg kebanyakkan malindo air pnye pilot brutal kot.. asal landing je bergegar habis.. ahakss..

    ReplyDelete
  53. Sy nak tnye malindo ni klia bpe kat kertan print klia 1 je ? Kul to penang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malindo dah tak beroperasi kat KLIA2.. semua kat KLIA saja sekarang..

      Delete
  54. Bru plan dr Penang nk ke KL 25Nov nie... Malindo Air... KLIA2 & KLIA yg mana dekat dgn Melaka eh sbb... nt dr airport nk terus ke Melaka....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...