Sunday, 12 April 2015

TRIP GENG BULAT | PULAU PINANG : TIME TO BID ADIEU

TRIP GENG BULAT DI PULAU PINANG : BYE BYE SEMUA


Entri sebelumnya di SINI.

Adieu in French bermaksud goodbye. Why goodbye ? Sebab dah sampai babak terakhir trip Geng Bulat. Sekejap sangat rasa masa berlalu pergi. Kawan-kawan dah nak balik ke Kuala Lumpur.

Okay cut !! Cut !!

Drama babak sedih sambung kemudian. Kita sambung cerita sendu yang aku kecohkan sangat dalam entri lepas. Setakat dah selamat turun dan gerak meninggalkan Bukit Bendera memang 90% daripada itinerari yang dirancang berjalan lancar. Sampailah satu situasi dimana aku terpaksa buat keputusan crucial dan penting demi keselamatan semua pihak.

Huuu bunyi macam serious.

Aku dari awal lagi dah bercadang untuk bawa kawan-kawan aku balik ke seberang dengan menaiki feri. Itulah perancangan yang dipersetujui. But that day, while mencari jalan ke jeti Georgetown suddenly kami sangkut dalam heavy traffic. Tak tahu apa punca. 

Aku resah yang amat. Kami wanted to have dinner before aku hantar kawan-kawan aku naik bus. After almost nearly one hour kereta bergerak perlahan akhirnya kami tahu punca sebenar jalan sesak. That night ada perlawanan bola between Pulau Pinang dengan team apa aku tak tahu.

Passed by saja Stadium Perbandaran Pulau Pinang terus lancar kereta meluru. But too bad. Aku still rasa tak sempat untuk ke seberang menaiki feri.

Nak tunggu feri yang kadang-kadang cepat kadang-kadang lambat dah satu hal. If kami masih berbaki masa yang lama untuk santai tak apa. Harus reach seberang at least paling lambat pukul 10.00PM. Last result. Aku suarakan kebimbangan. Relieved that my friends were fine with it. Jadi terus aku memandu ke arah jambatan. Aku terkilan sebab ada among kawan-kawan aku yang first time sampai Pulau Pinang tapi tak dapat bawa naik feri.

A sign for them to come again later. Hihihi..

Heavy traffic di jambatan juga but smooth. Tak adalah sampai sangkut lama sangat. Lega sikit hati aku ni. Terbayang perasaan dan hati masing-masing kalau masih lagi sangkut dalam traffic.

Okay. Selesai drama sendu. Tak sendu mana kan ? Nama pun drama. Kenalah ada unsur hiperbola.

Semua orang lapar. Yes aku pun lapar. Memang aku plan untuk sumbat perut kawan-kawan aku dengan makanan before journey balik. Bila perut kenyang rasa mengantuk kan ? Eloklah. I wanted them to sleep peacefully dalam bus nanti.

Aku decided untuk bawa kawan-kawan aku makan nasi goreng udang atau ketam di Restoran Jamu Selera di Juru. Di kawasan Juru especially area Kuala Juru memang banyak kedai-kedai makan yang menjual mee udang atau mee ketam dan nasi goreng udang besar.

Memang puas hati kalau makan kat sini. Review mengenai kedai makan akan aku lakukan kemudian. Masing-masing order nak makan nasi goreng. Aku, Onni dan Ciqen memilih udang while Neddy dan Yantai nak makan ketam.

Harga ? Super berbaloi. Curious tak ? Haaa saja aku nak kasi hint banyak-banyak tapi gambar nak hold tak nak tayang lagi. Jahat kan.. 

Kami order sotong goreng tepung juga. Memang berbaloi harga dengan serving yang dihidangkan. Hidangan untuk tiga orang tapi makan berlima. Masing-masing makan dengan selera sungguh. Maklumlah dari siang hari tak makan heavy food. Aku memang plan macam tu.

So that bila makan dinner.. We had a blast. Buuuurp !!

Lepas makan kami terus gerak. Tak ada ronda tempat lain dah. Laju pecut ke Parit Buntar. That time pun dah almost pukul 11.00PM and bus akan gerak pukul 11.59PM. Kalau ikut kebiasaan dari Juru ke Parit buntar dalam setengah jam saja.

Alhamdulillah selamat sampai Parit Buntar. Tak lama lepas park terus nampak bus masuk simpang. Memang right on time sungguh. Bagus. Mulalah adegan susun-susun barang. DediS dan MamiZ pun datang sekali menghantar kawan-kawan aku balik. Kami buat drama keluarga. 

Peluk cium. Selesai.


Sebak haih tengok gambar macam ni. Drama sungguh kan ? Tapi hakikatnya MamiZ pun cakap dia rasa sendu juga tengok kawan-kawan aku naik bus. Dia rasa macam hantar anak-anak balik tempat mengaji. Hahaha.. Drama boleh tahan juga MamiZ.

Super cepat service bus Transnasional. Punctual. Memang by 12.00AM terus gerak. Aku dah lama tau actually tak hantar orang naik bus. Kalau hantar cousins pun aku drop saja tak ada nak tunggu. Ni siap tunggu tepi bus lambai-lambai lagi. Maka bus pun bergerak pergi meninggalkan Parit Buntar.

Alhamdulillah kawan-kawan aku selamat sampai Pudu dengan jayanya. Thank you abang driver bawa kawan-kawan Geng Bulat balik dengan selamat.

Bila kenang balik memang kelakar. Muka syahdu masing-masing memang kelakar.

Next time ada rezeki kita jalan sama-sama lagi okay. Kita attack tempat lain pula. 

Moga AbamZ tak halang kalau kami nak kidnap Onni for few days lepas kawin nanti.

Sharing is caring kan ? Hahaha..

Nanti sambung lagi okay ? Sambung ? Bukan last entry dah ke ? Haaa.. Tunggu. Adieu.

-SITI YANG MENAIP (SYM)-

Reach me via email at :
sitiyangmenaip@gmail.com

51 comments:

  1. Ingatkan apalah yang buat kak Siti sedih sangat. Rupanya tak dapat bawa kawan-kawan naik feri. Takpelah, memang petanda suruh kawan-kawan datang lagi tu. Takpun, petanda suruh kak Siti bawa saya naik feri satu hari nanti. Eh? hehehehhee :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe skali skala berdrama lah Farah.. oopsie boleh saja. mai penang ni jalan2 k nanti kita deting =D

      Delete
  2. ingat apa tadi..time to say good bye...hi3

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah selamat sampai semua kenangan bercuti bsama kawan sokmo dlm lipatan kenagan kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah.. betul tu. walaupun sekejap tapi banyak benda dibuat bersama.

      Delete
  4. erm, citer nasi goreng udang ketam tu buat kak wana lapar tapi akak tak boleh makan sebab mama x benarkan sejak kaki sakit dan bernanah..takut lagi teruk jadinya..huhu..terpaksa tahan dulu sampai kaki sembuh sepenuhnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang pun Kak Wana.. tnggu da surut bengkak kaki n luka2 tu bru boleh makan. nanti lagi teruk jadinya.. lepas dah sihat apa lagi..!! attack..!!

      Delete
  5. memang drama habis cerita kau siti :P
    tapi jem kat penang memang x bleh diramalkan..memang myakitkan hati..
    btw mkn kat juru nasi goreng ketam.. ada buat review x?
    mana satu kedai dia ya? sounds mcm best..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia saja teaser tu..nanti adalah entry.saja tau buat orang tunggu.kira trip geng bulat ni belum lengkap tau, Siti.jangan mengelat..nak gambar nasi goreng udang besar!!!

      Delete
    2. ahaaaks CT memang suka drama.. apalah erti kehidupan kalo xda drama2 murahan ni kan.. hehehe aaa ah nanti iols buat review ye kawan2.. memang nak buat entry khas untuk kedai tu..

      sabaq Kak Sal.. nanti CT zoom kasi baik punya. mohon Kak Sal tak terliur hehe..

      Delete
  6. cuba tanya kawan best tak datang penang....

    mesti best kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha best la masing2 harap cuti panjang lagi..

      well.. penang kan ? haha belagaknya hihi..

      Delete
  7. sis dpt gak rasa naik feri masa gi penang beberapa thn lepas .rasanya dah nak dekat 10 thn kot . masa tu tak kenal blog lagi ...klu x , mmg dah masuk blog ... heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. datang penang memang kena juga naik feri kalau first time atau jarang2 dtg.. tu yg trkilan tu.. tapi kalo teruskan jugak mmg trlepas laaa kawan2 naik bus.. xde rezeki.. lama da tu kak.. kena mai repeat hehe..

      Delete
  8. drama sangat Siti, saspen akak baca.tapi penang kalau jam memanglah gitu...nasib baik kawan-kawan OK

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe CT berjaya buat orang rasa saspen la ni ? miahaha.. mmg tetiba saja jem. tapi tu sbb ade lawan bola.. mmg jem teruk la..

      Delete
  9. berdrama jgk dia ni..hehe.. pasni pusing kedah plak..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe pusing kedah gak few times Suida.. kedah panas dari penang yaaaaw aaahak.. kulit i pun manje macam you =P

      Delete
  10. Takpe2, nanti suruh diorang dtg Penang lagi.. Then terus bawa dorang naik Feri...:) Takmo sendu2 sangat...hehehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe tu la.. kena mai penang lagi.. ferry dok ada je tunggu diorang..

      Delete
    2. Hope jalan tak jam lagi time tu..ekekeke..

      Delete
    3. datang time cuti sek n public holiday memang tak berjalan la Cik Mimie..
      kena mai time cuti biasa or amek cuti =P

      Delete
  11. Replies
    1. marilah singgah penang jalan2 akak DP =)

      Delete
  12. mesti masing2 happy bla da smpi umah..n bleh dok pot pet pot pet spnjg bln ttg trip ni ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe diorang la pot pet pot pet kot.. CT tinggal kat penang ni haaa hehehe.. tapi bertahan jugak few days teringat makanan2 ehehe..

      Delete
  13. p/s psl tuto tu...sy rs kat bahagian HTML da diubah sebelum ni...sbb tu kuar arahan already added..wallahu 'alam

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe tak apalah CT give up.. memang tak minat sungguh nak pi usik bab-bab situ..
      takot nanti hilang semua.. nangis ti =P

      Delete
  14. Bc kisah ct travel ct teringin nk p tapi xtaw bila nk opergi tu... abe sibuk keje

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe marila kak.. jalan2 sni..
      plan baik2 ngan husben meh meh sini..

      Delete
    2. Emmm tgk la mcm ner...

      Delete
    3. merajuk bawa diri xde yg pukul hihihihi

      Delete
    4. adus.. mahu bawa diri kemana pulaaa..

      Delete
  15. tiba2 ter-neves baca entry yg ni..huhu..sblm baca smpai ke bawah, ter-wonder jgk la apa jd? apa jd? haha.. jem rupanya..kwn2 ct kena dtg lg la maknanya tu demi nak naik feri. hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe saja buat drama. tak ada apa pun cuma kena jaga2 juga.. prepare kalo dtg penang ada tendency jem yang tiba2 mcm ni..

      Delete
  16. next time laa bawak diaorang naik feri.. mee ketam? sedap tuh.. lama tak makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa tu laa.. bilalah bebudak tu nak mai lagi penang ni haaa.. trip ni pun
      dekat stahun rancang..

      jom pekena mee udang ooonomnom..

      Delete
  17. Assalam CT,
    haah
    akak yang baca ni pun soper dok tengok Ct hantor anak2 balek uni ja he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaaa ahaha.. rasa mokcik2 sangat gitu Kak Aishah oooi..

      Delete
  18. ouh ingatkan apa tadi yg wat sis sedihhh. tak pe laa xda rezeki naik ferriii kena dtg lagi laaaa tuuu. sayang nye sis ngan kwn2 . rasa nak menangis pun ada bila baca. hihi. Wardah memang gini cepat ngalir aiyaaakk mata. kagum ngan sis siti ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe drama la sekali sekala.. nak buat gempaq..

      oooit Wardah.. hang lagi berdrama kalo cemni.. siap nak nangis bagai.. alaaahai Wardah.. jangan nangis. akak tak reti pujuk..

      Delete
  19. Replies
    1. part mana syok Neddy ? part naik bus ke ? ehehhe..

      Delete
  20. alololo, tak mo sedey-sedey.. insyaAllah ketemu lagi... tak dapat naik feri tu mungkin hint untuk trip ke-2 geng bulat.. insyaAllah.. dan tahniah untuk kawan ct yang bakal melangsungkan hari bahagia.. say tahniah to Onni ya.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe memang hint suruh diorang datang lagi.. hehehe dah kawen nanti mcm mane agaknyaa nak plan lepak2 kan.. serbu rumah Onni laaa wakakaka.. insyallah CT sampaikan.. tak pun kekadang diorang menjelma juga bace entries CT.. kot ternampak wish dari Shad =D

      Delete
  21. drama swasta betul, tapi best semua cite CT.
    dapat plak geng semuanya sekepala

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe banyak drama kan ? kami ni pi mana-mana pun ada drama..

      Delete
  22. kalau nk explore penang nanti boleh refer entri geng bulat ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe silakan silakan..
      nak iols jadi driver pun boleh.. kalau sudi =P

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...