Saturday, 11 April 2015

TRIP GENG BULAT | PULAU PINANG : PADANG KOTA LAMA

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 
صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ

 بِسْـــــــــمِ اَللّهِ الرّحْمن الرّحيم

Entri sebelumnya di SINI.

Happy weekends kawan-kawan semua. Memang for the past few days aku tak ada mood langsung. Thank you for those yang masih sudi singgah. Walaupun aku tak sempat pun nak ketuk pintu rumah masing-masing. 

Hampa faham lah kot. Kadang-kadang mood kita memang hilang.

Baik !! Mari sambung bercerita. Sikit lagi kisah aku dan Geng Bulat. Harap jangan ada yang jemu muntah hijau pula. Dah nak habis dah.

Lepas masing-masing dah habis menyeru dan beraksi di lautan, kami singgah basahkan tekak minum ABC satu round. Duduk lepak tepi pantai dalam dua puluh minit. Singgah solat Zohor.

Lepas selesai semua kami terus ke Padang Kota Lama. 

Buat apa ? Makan lah. Hihihi..

Mai Pulau Pinang tak makan tak complete lah journey uols. 

Di Padang Kota ada kedai pasembur yang agak terkenal. Actually aku nak bawa kawan-kawan aku pergi area yang Arz Moha suggested tapi aku rasa masa dah suntuk. Aku tak pernah sampai tempat tu jadi masalah pula nak mencari. Jadi aku bawa kawan-kawan aku makan kat tempat yang aku tahu.

Taaaraa !! Cuci mata uols tu tengok udang. Aku memang dah berniat nak belanja kawan-kawan aku makan. At first kami tak ambil pun udang. Tahu harga mencekik. Tapi Ciqen nak udang jadi okaylah aku belanja udang seorang seekor.

Hasil kenyit mata dapatlah harga kurang sikit lagi.


Jujur cakap nak share dengan uols. Pasembur dah okay dah rasa tapi udang tu yang tak okay. Yang hampa semua nampak udang besar saja kan ? Tapi seriously tak chewy dan garam pun tak ada. Sadis sungguh aku rasa. Tapi dah bayar punya pasal telan sajalah. Jadi next time mohon tahan nafsu nak makan udang dengan pasembur. Pi makan udang kat tempat lain.

Ciqen dan Yantai siap order char kuey teow. Actually kat Padang Kota bukanlah tempat yang ideal kalau nak makan char kuey teow. Bolehlah nak lepas kempunan tapi kalau rasa mampu tahan carilah kat tempat lain. Ciqen dah zikir char kuey teow sejak sampai jadi aku biarkan sajalah dia order char kuey teow. Dalam mind aku nak suruh dia rasa char kuey teow kat next destination tapi dia dah order. Senyap sajalah.

Aku tanya sedap ke tak  ? 

"Sedap lagi char kuey teow Sri Gombak.."

Deng !! Aku dah habaq mai hang tak nak dengar. TAPI licin pinggan dia. Hihihi..

Lepas masing-masing dah macam ular sawa kami terus pusing-pusing kawasan sekitar saja. Tak boleh lama sebab masih ada satu destination crucial yang aku nak bawa kawan-kawan aku pergi.









Cukup sekadar ambil gambar di papan tanda. First time aku bergambar di signage Padang Kota. Tak pernah aku buat selama ni. Hihihi..

Scene melompat wajib ada. Onni memang suka benar lompat-lompat ni. Memang dia paling rajin nak lompat. Lompat lah Onni puas-puas. Dah kawin nanti jangan buat dah tau. Terkejut mak mertua nanti.

Kalau ada masa lebih boleh singgah masuk dalam tapak warisan tinggalan sejarah. If memang berminat dengan sejarah memang berbaloi nak singgah. Kawan-kawan aku nak masuk jenguk apa ada kat dalam. Aku tak kasi. Teruk kan ? Lalalala..

Selesai bergambar aku terus pecut ke next destination. Alhamdulillah semua yang dirancang went smoothly. Timing pun cantik tak ada yang drag masa lama sangat. 

Where to next ? Lalalala.. 

59 comments:

  1. Dak CT, akak datang singgag ni. Ada pasembur lebih dak barang sepinggan dua?

    ReplyDelete
    Replies
    1. suku pinggan pun lum tentu ada..hehee

      Delete
    2. hehehe da lebur semuanya.. kena mari sini la.. tiga empat pinggan pun boleh =)

      Delete
    3. Pasembur di kedah xpernah try huhuh...

      Delete
    4. area mana pasemboq kat kedah ? lebih kurang sama je kot Kak Ekin..

      Delete
    5. Xtaw area mana hihihi kak ekin duk sini nak cukup stahun x p pun xde masa

      Delete
    6. ehehehe kena mai penang gak.. port terbaik =P

      Delete
  2. wah pandai kenyit mata...dapat harga kurang sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. kena polish lagi skill ni.. kot dapat free terus =P

      Delete
    2. nampak besar dah udang dia tuuu. tapi tak ada rezeki laa tuuu.. terliur jugak tengok gambarr udang. tapi tapii. bila baca bawah2 tak sedap. hoho

      Delete
    3. hehehe jangan pandang rupa semata tau Wardah =P

      Delete
  3. assalam ct..

    kak wana jenguk sini..maaf lama x singgah sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. iteww nak merajuk !! banje itew sebijik kek hihi..

      Delete
  4. menarik juga padang kota lama tu ya..cantik gambar yang diambil disana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. menarik.. tapi panas hehehe.. kalau ada lebih masa boleh masuk dalam tu..
      ada meriam besar nak bergambar..

      Delete
  5. salam singgah.. jalan2 cari makan sungguh nihh.. hii besor nampak udang tu

    ReplyDelete
  6. Posing sakan tu...


    Tp sy nk udanggg

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe posing kena sakan.. baru gempak.. hihi..

      udang pi makan kat tempat lain.. not here !!! dengar ni cakap CT !!

      Delete
  7. Wah...geram tengok udang tu...

    ReplyDelete
  8. char kuey tiow kena pi sungai dua la...ewah

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa betul2.. kat belah pulau pun ada gak yang best.. tapi
      selalu bukak malam..

      Delete
  9. suka makan kerang bakar dia kat sini. besar besar! pasemboq pun best! tapi dah mahal :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang laa semua dah makan kan skrang ni..
      skali skala bolehlah nak makan besaq macam ni..

      Delete
  10. Sebenarnya malu nak mengaku tapi first time tengok pasembur tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe this is parah Farah.. balik cepat mai jalan penang hihi..

      Delete
  11. Geram tgk udang tu....tapi syg kan bila indah rupa dr rasa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila dah rasa.. kecewa hehehe.. tapi pasembur okay..
      just skip the udang..

      Delete
  12. tak berbaloilah beli udang besar gitu klu x de rasa ... ermmm sabar je la dik .

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe sabar jelah gitu.. dah telan da pun tak da rasa sekalipun ahaha..

      Delete
  13. char kuey teow kat sana mmg out.. bttr p kat sg 2..hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. sungai dua gak en.. telur ayam dibasuh =) eehehehe..

      Delete
  14. Cik Mimie allergi dgn udang...nanti hidung gatal2... tak belanja Cik Mimie udang pun xpe...hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha adus habis Cik Mimie nak makan apa je kalo datang penang hehe..
      usually orang memang cari seafood lah..

      Delete
    2. Nasi kandar boleh x? xde sedfood kan? hehehehe :)

      Delete
    3. hahaha nasi kandaq pun boleh.. dedua ada.. seafood and tak seafood =D

      Delete
  15. Assalamulaikum adik ct... lama tinggal bom blog hihihi...rindu kak ekin tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa tudia sekali Kak Ekin mari serbu.. ehehehe..

      Delete
    2. Hihihihi bom meletup kan

      Delete
    3. haaa tu la sampai semput nak kejaq =P

      Delete
  16. Rasanya CN ke sini zaman bebudak kot... aishhh, lama betul dah tu. hehe...bkn takde ke penang bl dh besar2 ni, cumanya tak la jejln ke sini.. hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe dah banyak berudah dah CN.. banyak tempat yang proper dibina balik..
      senang orang nak bawa families jalan2.. so kena repeat lagi la k..

      Delete
  17. kena kenyit lebih skit tuh, lagi diskaun melampau2.. silap2 free trus.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe skill x cukup la Kak Eyda.. tu dapat diskaun je.. bukan free..

      Delete
  18. Assalam anies,
    aduuuuuuiiiiiiiiiiii
    salah tempat pekena pasemboq tu yang oiiii
    laen kali pi padang brown naaaaaaaa
    pi pekena pasemboq & mee goreng mamak :)
    kalo tak gheti pi sila roger ahkak :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai Kak Aishah.. Anies mana ni ? ni yang den rasa nak merajuk ni..
      katakan kepadaku.. Anies mana ???? ahahhaa..

      haaa nak pi area sanalah.. dah lambat petang da.. nak naik bukit bendera lagi..
      kat padang kota okay gak.. tapi udang tu je spoil..

      Delete
  19. hihi tempat padang kota lama tu macam kat melaka tuuu. weee. XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaa lebih kurang.. tapi kat melaka tu lagi happening =)

      Delete
  20. tapi tempat ni lagi cantikkklaaa. teringin pula nak pergi sana.. hihi bawa Wardah boleh?? :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh.. mai jalan sini habaq mai na.. kalo free boleh saja nak escort =)

      Delete
  21. hamboi kenyit mata dapat kurang yeee...... besar dah besar udangnye, tak crunchy and masin la pulak yee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe hasil kenyit mata tak berapa menjadi.. kalau betul2 power dapat free =P

      Delete
  22. kat padang kota lama ni la dulu tempat akak berdating.
    pasemboq makan sepinggan kongsi dua orang.
    guna duit ptptn kan, hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. eheeem eehheeem Mama oooi.. berdating kat padang kotaaaa ye..
      cukup haih spinggan share berdua =P miahahaha.. guna duit PT tak menahan tu..

      Delete
  23. Replies
    1. muahahaha.. kami memang comel =P
      tudiaa tahap yakin.. hihi..

      Delete
  24. balik utagha selalu makan situ....malam2 pegi jam pergghh tak hengat.. laa ni passembuq macam mahai sikit...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...