Tuesday, 7 April 2015

TRIP GENG BULAT | PULAU PINANG : LAND OF NOWHERE

TRIP GENG BULAT | PULAU PINANG : LAND OF NOWHERE


Entri sebelumnya di SINI.

Sambungan cerita perjalanan Trip Geng Bulat. Bercuti dua hari saja tapi pecahan entri punyalah banyak. Hihihi harap kawan-kawan tak bosan. Haaaaip !! Mana boleh bosan.

Those yang blur tahap pandangan itik pulang petang mohon pergi terjah entri yang lepas-lepas. Barulah nanti tak ketinggalan dan tanya aku macam-macam soalan pelik. 

Kenapa tempat ni namanya 'Land oh Nowhere' ? Sebab aku tak tahu apa nama tempat ni.

Ibarat jodoh yang sudah tertulis di Lauh Mahfuz, kami terjumpa tempat ni ketika dalam perjalanan mencari jalan ke tempat lain. Senang cerita.. kami sesat.

Terus jatuh cinta.


Mengikut perancangan awal kami nak ke hujung sana tu. Tu tu !! Nampak tak ? Kawasan hujung sana yang ada tempat berbumbung tu. Aku pernah tengok ada kawan shooting gambar di sana. Tapi kami salah masuk simpang. Kami sampai kat sini. Sayup nampak tempat yang nak dituju dihujung sana. Dalam usaha nak patah balik kami semua bersetuju untuk lepak kat kawasan ni saja.

TEMPAT MENARIK DI PULAU PINANG : TAMAN NEGARA PULAU PINANG


12) TAMAN NEGARA PULAU PINANG. Dari roundabout selepas keluar dari Toy Museum silalah ambil exit ke kiri. Lagi senang kalau korang set 'Taman Negara Pulau Pinang' dalam GPS masing-masing yang super canggih. Terus saja hingga ke hujung. Rujuk roundabout di SINI.

TAPI !! TAPI !!

Macam mana pula nak sampai ke tempat yang kami sesat ni ?

Dari roundabout yang sama silalah terus saja. Jangan belok kiri atau ambil ke kanan menghala ke Batu Ferringhi. Drive dengan penuh yakin memasuki celah-celah rumah orang kampung dan akhirnya korang akan jumpa pantai ni. Rujuk roundabout di SINI


Aku godek-godek Google Maps dan aku rasa korang boleh terus refer 'Jalan Teluk Awak' seperti di atas untuk cari lokasi. Faham tak ? Pandai lah korang nak cari sendiri nanti hihihi.

Tak rugi sebenarnya tersesat kat sini. Tempat yang kami sesat ni actually kawasan tepi pantai. Boleh turun nak main kejar-kejar sepanjang pantai. Boleh duduk bawah pokok dan macam-macam lagi.



Siap elok pula tersedia kerusi pangkin semua ni. Kawasan ni macam fishing village. Ada rumah-rumah orang jadi tak pelik sebenarnya ada tempat melepak ni semua. Dalam kami tengah sakan melepak kat sini ada juga sekumpulan pakcik-pakcik tengah mengopi. Masing-masing tengah cerita apa aku pun tak tahu. Jakun tengok kami agaknya.

Aku tak sure kawasan pantai ni sesuai untuk mandi atau tak. Waktu kami sampai memang matahari atas kepala jadi tak sesuai untuk berendam pun. Ombak pun agak ganas. Mungkin waktu petang adalah budak-budak kampung mandi. Landai juga nampaknya pantai ni tapi aku rasa pantai di area Batu Ferringhi lagi jernih. Kat sini macam dah berlumpur sikit.






Nampak ? Kak Long kami dah standby untuk shooting. Since pantai ni memang tak ada orang jadi tempat ni kami yang punya. Selesa sangat nak buat apa pun. Selain pakcik-pakcik yang duduk mengopi memang kami saja yang ada kat sini. Suka hatilah nak buat apa pun. Nak lari nak tidur nak baring suka hati. Nak buat istana pasir pun boleh. Janji korang sanggup serah diri mengadap matahari.






Selesai photoshoot. Kawan-kawan aku memang photogenic.  

Kami tinggalkan jejak dan cebisan kenangan untuk dikenang.

Lepas few more minutes melepak kami pun bergerak pergi. Kena cepat sebab ada lagi beberapa tempat yang kami nak pergi. Jadual memang pack. Budak-budak ni dah nak gerak balik tengah malam nanti. Haruslah aku jadi lebih strict dalam pengurusan masa. Singgah di kawasan gerai-gerai makan berdekatan Spice Garden untuk minum ABC. Panas terik sesuai benar nak teguk ABC. Tak makan heavy pun sebab nak makan kat tempat lain. 

Singgah solat di Masjid Terapung dan gerak ke destinasi seterusnya. 

Time to say goodbye to Batu Ferringhi. Next kami kemana ?

-SITI YANG MENAIP (SYM)-

Reach me via email at :
sitiyangmenaip@gmail.com

104 comments:

  1. senyum2 sy tgk gmbr2 yg bwh tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi macam2 gaya kan.. diorang memang ada je idea nak posing..

      Delete
    2. Port utk posing pun bestttt!

      Delete
    3. memang kak.. tak ada umat manusia selain kami..
      dan pakcik2 mengopi..

      Delete
  2. tak sangka dengan sesat boleh sampai ke tempat yang cantik..heheheh

    ReplyDelete
  3. berih je pantainya . nasib tak mandi . kang x pepasal masuk fb . mana lah tahu ada mata skodeng x perasan kan ... heheheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. berih tu gapo dia ? hahaha tak tahu..

      CT memang tak minat sangat mandi laut. skali skala okay lah.. celup2 kaki je slalunya..

      Delete
    2. Berih pon berih laaa.... Confident kena ada... Ha Ha Ha...

      Delete
    3. berih tu apa menda.. ceq tatau..

      Delete
  4. lamanya tak pergi pantai....bau laut...bau pasir..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah.. kat kawasan Kak Yan xde pantai eh ? mailaaa jalan penang..

      Delete
    2. kak Yan...pasir dan laut tu ada bau strawberry tak? heee

      Delete
    3. amboi Akak JM.. tinggi benar expectation..
      sini bau lumpoq orang utara kata hahaha..

      Delete
    4. Pegi pantai nak amik bau... Dah macam citer 3 abdul plak....

      Delete
    5. bau lumpur.. da sesak hidung boleh balik..

      Delete
  5. Wah seronoknyer dpt jln2 ya ct..semua gambar menarikk

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi gambar2 dibawah terik mentari.. nak posing punya pasal =P

      Delete
  6. percutian tu 2 hari je..rasanya byk tempat korang terjah..sis JM ingat korang bercuti 5 hari...klaau percutian 10 hari mesti sebulan baru tamat ahahahaah

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu untung kalau sebulan rajin update entry hihi.. kalo dak dua tiga bulan baru habis.. dua hari yang super penat eeerk..

      Delete
    2. 10 hari bercuti mau setahun update entry..kan JM kan..heheee

      Delete
    3. amboi Suida.. main kasaq na hahaha..
      yeee la tak lama lagi nak habis dah cerita ni sabaq haha..

      Delete
    4. Apabila Traveler berbicara...

      Delete
    5. cakap bersandarkan pada kenangan..ehh...itu lah pengalaman sendiri...bercinta nk habiskan

      Delete
    6. akak.. samalah kita ni.. CT ni cuti2 mesia saja.. tapi tahap malas dia tu..
      susah nak ceritaa..

      Delete
    7. Kena seru mood bagi rajin tulis entri. Tapi agak jagum, 2 hari banyak tempat menarik gengbulat cover!

      Delete
    8. Yeahhh,..dah tekan publish baru nampak 'jagum' huhuhuhu KAGUM

      Delete
    9. jagum tu apa Kak Farrah ? hahaha macam2 da ni perkataan pelik CT jumpa hahaha..

      Delete
    10. jagum tu kerajinan ? ahaha apekah kekakaks sekalian ?

      Delete
  7. untung ahhh ada pantai dekat sana boleh sokmo lepak lepak. hehehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaip haaaip tak dekat sebenarnya.. kena seberang jambatan huhu..

      Delete
    2. itu pun sbb sesat kan..kalau x, meme tak tahu pun pantai tu best ahahaha..kan CT kan

      Delete
    3. yes betul-betul.. ada hikmah disebalik kesesatan hihi =D

      Delete
  8. okay, sangat lawa tempat dia! kalau saya terjumpa tempat macam ni pun memang nak berhenti kejap. hahahaha... semua memang photogenic la. lawa gambar tu. boleh jad DP kat facebook. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa...gittew bila Amy J menilai gambar ehehehe

      Delete
    2. miahaha diorang je fotogenik.. akak kaku gak nak posing hihi..

      haaa siap suruh buat DP fesbuk.. namo laaa malu itew hahaha..

      Delete
    3. Tapi memang lawaaaaaaaaa. Indah nian walaupun terik hihihi

      Delete
    4. lawaaaa.. 'harum' sikit la sebab area kampung nelayan kan.. laut lumpur sket..

      Delete
    5. 'harum' hihi. faham-fahammm ^^

      Delete
  9. Best dapat p sana.. kak ekin bila sampai sana... huuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Ekin ko tu CT...tinggal di Johor..jauh nk ke Penang tu ahahaha....lari sembunyi bawah selimut

      Delete
    2. hihi yang duduk dekat pun tak sampai gak Akak JM.. bukan kata yang jauh saja..

      Delete
    3. selalu meme mcm tu...buah rambutan melebat kat depan umah buat tak nampak je..buat rambutan kebun org juga yg dia nak..ehh..boleh guna ke perumpamaan ni ahahahaha

      Delete
    4. betul !! serious.. kalo lalu depan rumah orang tengok pokok buah melebat..
      kita dok ingat tuan rumah tak reti nak makan ke.. saja kasi kita tengok =P

      Delete
    5. Dalam banyak2 negeri... Johor jugak jadi sebutan Jay Emm.... Rindu orang Johor ke Jay Emm? Keh Keh Keh (gelak jahat)....

      Delete
    6. rindu ke Pak Lang Mie keh keh keh

      Delete
    7. PLM duduk johor ke ? jaaaaauh melayang hihi..

      Delete
    8. Kak JM silap org tu... ekin ada kat kulim la... hahahaha...

      Delete
    9. hihi laaaa hai kulim dekat je ngan penang ni ha...

      Delete
    10. Hihihihi taw dekat dgn penang nak p yg tak sempat abg keje 6 hari cuti ahad saja keje kilang kan

      Delete
    11. hehehe jom la kita dating kat kulim =P

      Delete
  10. wah bestnyeeeee akk pun suka ni kalau dpt lepak2 kt beach always cuteeee hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi boleh geng.. jom lepak..
      CT suka je duduk2 tepi laut tapi mandi laut kureng..

      Delete
    2. wardah pun sama. kat melaka dkat ngan pantai juga..salu jugak lepak2 ngan family. memang suka sangat lepak pantai..tenang dan damai je rasa..

      Delete
    3. lepak best sebab angin tiup2 kan.. tapi kalo mandi akak fikir few times jugak..
      dats why kalo kawan ajak pergi mandi laut ke travel tempat pantai2 ke kureng..

      Delete
  11. pakcik2 tu kata ''budak2 ni x penah jmpa pantai kot?'' hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin kot.. pakcik tu mesti ingat kami jakun semacam hahaha..

      Delete
  12. kesesatan yg menggembirakn w/pon sesat tetap cantik kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe kesesatan tak dirancang..
      yes puas hati sangat.. walaupun tak sampai tempat yang nak pergi tu..

      Delete
  13. Assalam CT,
    gambor ABC nyer mana??????????????/ :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. gambor ABC kat instagram dah la.. tak yah tayang sini hihi..

      Delete
  14. Memang berbaloi sesat kat sini..view dia cntik sangat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kesesatan yanc berbaloi ? hihi lawok la Cik Mimie hehe..

      Delete
    2. Hahahaha..eh? lawak ke..rasa cam xde buat lawak pun...hehehe :)

      Delete
    3. lawak le.. takde plak orang rasa sesat tu berbaloi..
      slalu kalo sesat orang stress..

      Delete
    4. Hehehe..sebab tengok trip geng bulat macam seronok je..xde stress-stress sebab tu Cik Mimie cakap berbaloi..hehe :)

      Delete
    5. hehehe alhamdulillah.. tak stress. kecuali kena extra cepat visit semua tempat..
      sebab pack jadual..

      Delete
    6. Next time tambah hari lagi..baru leh jalan lelama sikit :)

      Delete
    7. kan.. tapi kawan2 ada kekangan kerja =D

      Delete
  15. tak sanggup i nak burnkan kulit i yg suci murni di tengah hari..hehe..
    sebenarnya mmg kulit i manja, klu berjemur sakan, nanti habis merah2 dan naik gelembung ayaq.. manja benau kulit i..heheeee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ambooooi Suida.. gitu sekali manjanya.. kalo gitu trip tepi pantai
      uols kena tinggal lah tak boleh ikut lalalala..

      Delete
    2. Kulit apa nih? Puteri lilin laa nih ek..

      Delete
    3. manjeeeee hahaha.. SS nanti sediakan payung
      kalo deting ngan Suida..

      Delete
  16. Cantik pemandangannya...Subhanallah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantik.. jom kita jalan-jalan Bunda =)

      Delete
    2. orang-orangnye pun cantikkk juga ^^ :)

      Delete
    3. eeh ? hihi adus ni yang rasa makin kembang melebar ni..

      Delete
  17. bestnya pantai ni xde orang...boleh dating dengan suami....nnt nk pi cari la tempat ni...suka batu2 kat tepi tuh...boleh pukul gmbr cantek2! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. eeeh sapa cakap tak dak orang ? ahaha.. ada sekumpulan pakcik dok mengopi okay..

      Delete
  18. Replies
    1. huurm macam tempat semua ketentuan hidup kita tercatat or tersimpan..
      its something like that kalau tak silap..

      Delete
    2. yap betul tuuu. Luh Mahfuz :)

      Delete
    3. akak pun tak clear sangat.. but selalunya orang explain cem tu..

      Delete
  19. Dah penat guide tetiba "Pandai lah uols nak cari"... Memang confirmlaaa SESAT! Ha Ha Ha... Sedia map lerrrr! Iskkssss!

    ReplyDelete
    Replies
    1. bhahahaha.. pepandai laaa ikut gerak hati..
      baru mencabar =D

      Delete
  20. Dah lama tak menconteng atas pasir... Gian plak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. contenglah namaku di atas PASIR itu ...boleh?

      Delete
    2. ku ukir namamu di awan gunung jerai.. huhu..

      Delete
  21. indah sungguh pemandangan disana..indahnya ciptaan Allah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. indah.. hihi panas terik pun kami tak peduli..

      Delete
  22. memang pandai ct dan kawan2 posing kan..semua gambar nampak cantik sangat.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. diorang memang pandai posing Kak Wana.. CT yang tak reti sangat..
      slalu diri kaku tu CT je la hahaha..

      Delete
  23. taman negara pun sekali jer terjah.. apapun cantik pantai kat situ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe CT tak sampai lagi sana.. kena hiking kan ?
      lagilaaaa tak sampai.. tapi kalo trip naik boat tu nak gak..

      Delete
  24. gian pula nak pergi pantaii macam niii. lama aih rasanya tak dating haha

    ReplyDelete
  25. jauh perjalanan luas pemandangan.. tersesat di land of nowhere is awesome kalau dapat tengok pantai yang nyaman gitu... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. 24 tahun duduk Penang tak pernah sampai tempat ni wakakaka..

      Delete
  26. wah, masing-masing berposing
    cantik pantainya

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab tak ada orang.. bolehlah buat prangai macam ni Mama.. ada orang jenuh =P

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...