Tuesday, 7 April 2015

TRAVEL TIPS | KESILAPAN YANG SERINGKALI KITA LAKUKAN

TRAVEL TIPS | KESILAPAN YANG SERINGKALI KITA LAKUKAN


TRAVEL TIPS | PERKARA YANG PERLU DIELAKKAN KETIKA TRAVEL. Dalam kita terlalu excited nak travel, ada beberapa perkara yang kadang-kadang kita pandang sambil lewa saja. Bila travel, tak ada satu isu pun yang tak penting. Semua kita kena ambil kira. Banyak benda dan perkara yang perlu kita elak ketika travelling atau kesilapan yang seringkali kita lakukan ketika travel. 

1. Tidak semak tarikh luput pasport. Ingat !! Haruslah valid dalam tempoh 6 bulan sebelum berlepas. Kalau tidak kita kena renew dulu.

2. Masukkan nama yang salah di boarding pass. Penting untuk kita semak berkali-kali sebelum proceed dengan pembayaran.

3. Tidak alert dengan keperluan Visa. Ada negara yang memerlukan Visa dan ada yang tidak. 

4. Tidak ambil kira berat bag yang disediakan oleh syarikat penerbangan. Ada yang beri KG secara percuma ada yang kita terpaksa beli. 

5. Tiba pada masa dan tarikh yang salah di airport. Masalah macam ni memang jarang terjadi tapi tak mustahil untuk jadi. Sila make sure tiket dan boarding time yang sepatutnya.

6. Masukkan nombor kad kredit yang salah. Ini aku tak ada pengalaman sebab aku tak ada kad kredit.


7. Salah destinasi. Ini memang kelakar. Kita sepatutnya tahu mana kita nak pergi. Jangan main booking saja tiket asal murah. Buat research dulu.

8. Tidak booking dalam waktu yang ditetapkan. Ended up kita kena bayar lebih.

9. Tidak menghiraukan T&C. Ini memang semua orang suka abaikan. Aku pun suka main klik saja. Penting untuk kita baca sebelum bersetuju.

Peringatan yang nampak mudah kan ? Tapi itulah yang sering kita lakukan.

Sentiasa double check before tekan 'CONFIRM'. Jangan rakus sangat.

Beringat sebelum kena.

Happy travelling kawan-kawan semua.

-SITI YANG MENAIP (SYM)-

Reach me via email at :
sitiyangmenaip@gmail.com

151 comments:

  1. Sekarang 'travel' dlm kampung je. Hehe.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu samalah kita.. takpe kampung pun banyak tak jejak lagi..

      Delete
  2. alhamdulillah so far lom terjadi mcm kat ats ni ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang nombo satu baru terjadi kat CT hahaha.. tunda2 nak renew padan muka..

      tapi mintak jauhla semua2 ni..

      Delete
    2. iyelah Anies..mintak jauh.nanti kau nak check in Anfield, tetibe sampai Old Trafford...haha

      Delete
    3. bhahahah tapi CT macam okey je kalau either one hahaha..

      Delete
  3. ada satu kesilapan yg x di nyatakan kat sini..nak tahu tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha..kak JM wat lawak!!
      Ada satu lagi tak ada kat atas..
      Nak ke KLIA tp ke KLIA 2...hehe

      Delete
    2. Pergi KLIA2 tapi flight kat Subang Skypark...

      Delete
    3. Pergi masa winter tak bawa baju sejuk...

      Delete
    4. hahaha tak bawa baju sejuk win =D

      Delete
    5. hok kecek gitu seney seney kawen boleh la royak =P

      Delete
    6. Hihihihi nak kecek kelate meh kak ekin ajar

      Delete
    7. toksey laaah hahahaha.. nanti orang gelak makhraj lain =P

      Delete
  4. nak check in rupanya tiket flight tak beli...sekali bila di tanya...mana tiket/boarding pass...bukan ke boleh terus beli cam naik bas ahahaah

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha sis JM, ada eh kes macam ni?

      Delete
    2. alamak.. ada ke rupa orang gitu.. hahaha.. resah orang yang jaga kaunter
      kalau ada orang cemni..

      Delete
    3. ada...orang GILA.....gila kose ahahahha

      Delete
    4. JM... sila pergi buat balancing...

      Delete
    5. Gelak,..gelak semua....sis JM buat lawak :D

      Delete
    6. Akak JM ada bakat buat lawak yang tersembunyi =D

      Delete
    7. dalam diam-diam.. pandai buat lawak rupanya Akak JM kita ni..

      Delete
  5. kak CT! rindu kita tak? hehehhehe.... ke dah lupa saya siapa :P

    no 7 paling kelakar.hahaha. dan2 tersilap tempat. adoi.. tapi last sekali tu, dulu saya malas nak baca. skang ni apa je saya teliti satu persatu. even contest yang saya join.

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi mana boleh lupa.. hihihi..

      kan.. no 7 tu paling sengal. tak kan laaa kau tak tahu mana kau nak pegi kan..
      boleh pulak da beli baru nak check hihihi.. woah rajinnya. akak memang redha tak baca..

      Delete
    2. kalau jenis salah beli tiket destinasi tu org yg ada Alzheimer ahahah

      Delete
    3. eeeh tapi ada kan ? lagi lagi kalo nak cepat lepas tu research tak abes buat..
      terus melukut di tepi gantang..

      Delete
    4. No 7 tulah yg win. Boleh salah pulak...sampai2 eh sudah tukar?!

      Delete
    5. no. 9 tu bukan selalu buat ke?haha

      Delete
    6. no.7 memang isk tak tau nak kata apa.. haaa garu la kepala sampai sana..

      no.9 tu ahahaha.. tipu la x penah buat =P

      Delete
  6. tak cukup duit nak travel sekarang ni. Hahahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. simpan sikit2 Nani dan CT...lama2 cukuplah yg penting ada aim!

      Delete
    2. sikit-sikit lama-lama jadi buuuuukit =D

      Delete
  7. Replies
    1. hihi beringat-ingat sebelum kena..

      Delete
    2. abe MKL..kongsi lah tip lain..abe MKL kan KAKI JALAN..mesti lagi byk tips

      Delete
    3. Badan pun berjalan sekali JM...

      Delete
    4. jangan tinggal badan tu kat belakang.. bawa sekali..

      Delete
  8. Replies
    1. x perlu nk pandu lah abe MKL..semua tu fingertip je buat Abe kan

      Delete
    2. Betul tu JM tak perlu pandu... naik je flight...kihkihkih

      Delete
    3. otai otai travel bolehlaaa kata gitu..
      weols yang sendu sendu ni kena ada guidelines..

      Delete
    4. pergh..otai travl pun amik tips dari CT..cayalah!

      Delete
    5. eh bukan ambil tips dari CT.. dari gambar tu ha..

      Delete
  9. Replies
    1. tak pernah makan nasi lemak atas awan..

      Delete
    2. usung merry brown naik flight.. hahaha..

      Delete
    3. kalo travel waktu tido tak ada nak makan Suida ooi..
      elok tidoo hahaha..

      Delete
    4. Boleh mkn ke ata awam tu

      Delete
    5. boleh Kak Ekin.. tencing pun boleh =P

      Delete
    6. Yer ke... tencing air keluar bawah la haaaah

      Delete
    7. hahaha adus Kak Ekin.. haaa tah tah dalam hujan2 yang turun tu bukan hujan..

      Delete
    8. hahahaha betul dah tu air hujan tu air tencing

      Delete
  10. Lupa nak flush jamban Air Asia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. serius tak pernah jejak tandas AA jugak..

      Delete
    2. berapa kali CT naik flight AA?

      Delete
    3. Hahahaha...lupa flush!!! Ini memang penah tjadi!!penuh tisu tandas.terus tak jadi masuk

      Delete
    4. kenangan masuk toilet saudi arabia, takde cawan kecik disediakan..hahaha..setengah jam duduk dalam tu nak bagi setel masalah..adehhh....

      Delete
    5. haha adus soalan pedih.. serious Akak JM.. CT mmg tak pernah masuk toilet dalam AA tu..
      nak bangun pun actually kecut perut..

      KH : mak aaaih.. jadi sentiasalah kena prepare botol kosong walau dimana jua..

      Delete
    6. SS pernah kena lebih teruk dari tu ok... Nak masuk... Jamban penuh darah! Terus rasa nak muntah ok! Korean bangang punya sisa!

      Delete
    7. hamek kaaau the taste of korean people =P hakhakhak..
      CT kena kat shanghai.. Ya Rabbi.. dala bersepah.. main calit2
      tak pakai pempers ke diorang tu hahahaha..

      Delete
    8. Yekkkkk! Yuckkkkkkk! Kalau kena macam SS dan CT, mmg tak cukup aisle lah saya berlari!

      Delete
    9. SS kena dalam flight.. CT kat public toilet.. huurm dalam flight buat mmg tak da moral..

      Delete
    10. Ni mesti SS selalu buat la ni

      Delete
    11. hihi SS yang kenalah Kak Ekin.. tu dia membebel dia kene =P

      Delete
    12. Oooo hihihihi... sory... geli pulak

      Delete
    13. memang geli.. toilet dalam flight unik sket..
      kenalaaah bersihkan kalo da guna.. ni tah apa2 yang diorang tinggal..

      Delete
  11. Replies
    1. Salah pilih musim..macam terkena ja kat org tu..hehee

      Delete
    2. hahaha dapat gak Kak Nam es sekepal..

      Delete
  12. Replies
    1. boleh jadi Kak Ekin.. dalam dok gelabah n excited..
      boleh je tersalah..

      Delete
    2. haaa gitulah.. kena always check..

      Delete
  13. Replies
    1. eh..itu pun masuk kaa... apa daaa

      Delete
    2. hihi SS nak kena debik ngan HH ni..

      Delete
    3. Tak ingat nama kekasih... Kekasih berderet... Ha Ha Ha...

      Delete
    4. tu laaa main tabur je serbuk cupid kat semua..
      machooo sangat letew..

      Delete
  14. lupa bawak passport pun naya jugak jadinya. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu paling bahaya.. isk minta dijauhkan semua2 tu..

      Delete
    2. lupa bawak passport adalah satu kesalahan yg paling Top One...

      Delete
    3. Orang yang tak exited nak jln2 je yg lupa bawa passport...

      Delete
    4. bawa passport tapi tak renew haaaak.. menikam kalbu =P

      Delete
  15. Alhamdulillah, buat masa ni tak pernah lagi buat benda-benda macam ni. Pasalnya tak pernah travelling lagi. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau orang travel usually bawak passport mana je pergi..
      kalau Farah kat sana..? passport tinggal rumah ke bawak jugak.. hihi..

      Delete
  16. tgk hrga murah excited nk booking tp x baca term & conditon dia...hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi selalu kalau ada murah sangat2 tu ada la tu hidden course nya..

      Delete
  17. eh mcm dh penah kene je hihihi...ye la double checking tu ptg

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe yang mana tu yang mana.. harusla double check..

      Delete
  18. Assalam Ct,
    bertingkek nak kena check yer dop
    :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. tiny little things pun kena check kak ooi..

      Delete
  19. nice sharing..kdg2 sampai juling biji mata nak check nombor2 semua..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha betul2.. lagi lagi kalo yang masuk kan card credit..
      pinar pinar mata..

      Delete
  20. biasa travel dekat2 je kak . bawak baju 2 3 helai pon dah boleh jalan . hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi in the future sapa tahu.. kena buat semua2 ni..
      at least ada panduan daa hihi..

      Delete
  21. Belum ada masa nak travel lagi..bila lah agaknya..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah kita Cik Mimie.. CT pun tunggu tabung penuh..

      Delete
    2. Kan? lama sangat tak travel tmpat orang..rindu nak tengok pantai..hehe :)

      Delete
    3. pantai ? hihi mari penang sini mai mai..

      Delete
    4. Selatan ke Utara...macam jauh je..huwaaa T_T

      Delete
    5. Cik Mimie.. jarak bukan pemisah teragung ahaaaks..

      Delete
    6. ahak, ayat dia..kemain..InsyaAllah, ada rezeki sampai la ke sana t..myb makan nasi minyak ke..hihi :)

      Delete
    7. hihihi ada kedai jual nasi minyak kat sini =P

      Delete
  22. tak pernah check passport sebaaaaabbbbb

    xpernaha ada passport..hehehee

    IC ja ada

    ReplyDelete
    Replies
    1. pi buat satu Suida.. dah murah skrang..
      lepas tu join CT menabung.. cukup tabung kitaaaaa jalan..

      Delete
  23. Bunda belum pernah ada pengalaman travel..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom Bunda.. kita buat trip ramai2..
      kawan-kawan bloggers semua skali hiihi..

      Delete
  24. betul setuju dengan kak siti...semua ni kena check betul2 masa nak booking tuh...satgi tersalah, susah kalau kena bayar2 denda ke ape kan...:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. adus betul tu.. check and check and check.. check banyak kali pun tak pa..
      kena membayar kat kaunter tu seksa..

      Delete
  25. tak pernah ke mana-mana trip lagi. hahaha . tq for the info

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh plan lepas ni hehehe..
      sharing is caring cewah =D

      Delete
  26. haha..wrong city tu tak boleh tahan =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. tapi CT rasa ada orang yang pernah buat..
      tu laa kena alert..

      Delete
  27. Reminder ni sangat penting. kadang2 benda kecik pun terlepas pandang kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes.. benda yang kecik tu yang menakutkan..

      Delete
  28. bagus sangat tips ni..boleh dijadikan panduan nanti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehehe kutip mana yang perlu..
      CT tolong kongsi saja..

      Delete
  29. sapa2 naktravel . kena ambil tahu semua ni ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu CM.. nampak mudah tu yang orang tak hiraukan sangat..

      Delete
  30. Balik kampung kenduri aritu pun xdang p jalan2 sibuk sgt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo dah ada kenduri memang hazab nak berjalan..
      penat dah..

      Delete
    2. Memey penat la sampai demam hahhaaah...

      Delete
    3. dah sihaaaat ke belum skrang ni Kak Ekin..

      Delete
  31. nice sharing, terutamanya yang first time ke oversea..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang dah banyak kali pi pun sama je Kak Eyda..
      kalo terlalu confident sngt pun susah..

      Delete
  32. tak pernah travel ke mana2 tempat lagii. hihi. dalam semenanjung adalah jugakk. hihi nice sharinggg ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpa.. akak pun start travel lepas habis belajar.. pelan2 menabung k..

      Delete
  33. SENTIASA DOUBLE CHECK AND SUKA AYAT JGN RAKUS TU.. HAHAHHA.. alamak, ter caps lock lak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha alamaaak tercaps lock.. suka ayat tu =P

      Delete
  34. tak pernah guna semua yang diatas ni
    sebab travel balik kampung ja, hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak.. travel balik kg pun kadang2 ada gak kena buat check list..
      manee tau tetiba kena naik flight.. haaa..

      Delete
  35. very good tips..tak pernah berlaku x semesti takkan berlaku kan;)

    ReplyDelete
  36. baiklah... satgi print out tips ni...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...