SITI.YANG.MENAIP: MEE UDANG SEDAP DI RESTORAN JAMU SELERA MEE KETAM KUALA JURU PULAU PINANG

MEE UDANG SEDAP DI RESTORAN JAMU SELERA MEE KETAM KUALA JURU PULAU PINANG

/
119 Comments
April 16, 2015
MEE UDANG SEDAP DI RESTORAN JAMU SELERA MEE KETAM KUALA JURU PULAU PINANG. Mee Udang dan Mee Ketam antara makanan yang kerap orang cari di Pulau Pinang selain makanan wajib seperti Pasembor dan Nasi Kandar. Aku sendiri mengakui bahawasanya, Mee Udang dan Mee Ketam yang ada di Pulau Pinang adalah antara yang tersedap di Malaysia. Dalam entri lepas di SINI, aku ada ceritakan tentang satu kedai makan yang aku pilih untuk bawa kawan-kawan Geng Bulat aku makan sebelum they headed back to KL few weeks ago. That time aku tak snap banyak gambar sebab battery dah nyawa-nyawa ikan dan power bank pun KO terus. Last two weeks aku kembali ke kedai yang sama with my parents untuk makan. Obviously pergi untuk makan. Haaa nama kedai adalah Jamu Selera Mee Ketam yang terletak di Kuala Juru. Kawasan Kuala Juru memang terkenal dengan hidangan seafood yang fresh dan sedap. Jadi aku ambil few pictures. Geram sebab at night aku memang tak pandai ambil gambar. Aku pula bukan pro sangat nak ambil gambar makanan. Jadi terima sajalah seadanya. Since kedai yang berkaitan tak ada dalam senarai Google Maps, aku just pick any other kedai sebagai rujukan. Kedudukan sebenar kedai berada dalam kotak kecil dalam gambar dibawah.

LOKASI JAMU SELERA MEE KETAM, KUALA JURU


  1. Dari arah utara / selatan : Exit Juru
  2. Menghala ke Juru Autocity. Bukan ke Bukit Minyak atau Bukit Mertajam.
  3. Di traffic light (McDonald's akan berada di kiri jalan), sila ambil susur ke kiri.
  4. Terus sehingga jumpa satu lagi traffic light dan ambil kanan.
  5. Terus sehingga sampai simpang tiga.
  6. Ambil kanan dan terus memandu lebih kurang 200M.
  7. Jamu Selera Mee Ketam akan berada di kanan jalan.

HIDANGAN ISTIMEWA DI JAMU SELERA MEE KETAM



Sekeping saja depan belakang sangat simple. Jelas dan tak perlu nak berserabut sangat. Direct to the point orang kata. Pilihan makanan tak banyak tapi kalau dah datang makan kedai mee udang tak kan korang expect nampak pizza pula dalam pilihan makanan. Jadi aku rasa menu ni dah cukup menyenangkan pelanggan nak memilih makanan. Premis dalam keadaan yang bersih. Kedai kampung saja. Meja dan kerusi yang banyak boleh menampung pelanggan yang ramai. Jadi kalau datang dua tiga kereta serentak pun tak apa. Cuma bila malam kena relakan diri digigit nyamuk sikit. Boleh minta orang kedai pasangkan ubat nyamuk like what we did. Memang dah tak tahan. Aku punya suggestion, eloklah pasang siap-siap bila menjelang malam sebelum customers minta pasang.

Nasi Goreng Udang (RM8.00) - 4/5 ekor udang mengikut size.


Nasi Goreng Ketam (RM8.00) - dua ekor ketam size sederhana dibelah dua.

Kami ada order sotong goreng tepung juga. Hidangan sederhana untuk tiga orang makan. Semua hidangan yang kami order adalah simple but delicious. Since kami sangat lapar jadi kami tak pilih nak makan mee. Masing-masing pilih nak makan nasi. Aku pilih udang and both my parents pilih ketam. Aku kasi empat bintang untuk makanan disini. Nasi goreng memang style yang sama. Lauk saja berbeza. Tak ada masalah sebab nasi goreng kosong yang dihidangkan pun sedap dimakan begitu saja. Memang kena sungguh dengan kuah udang atau ketam yang datang bersama hidangan. Harga sangat berpatutan dah. Come on RM8.00 untuk satu set sebegini dah masuk tahap murah yang teramat sangat. Apa lagi yang diharapkan. Tak payah harap apa-apa. Sediakan perut untuk makan saja. Last time aku datang dengan kawan-kawan Geng Bulat hanya kena RM60.00 something saja. Itu pun with air buah dan sotong goreng tepung yang banyak. Memang puas hati. Compare to several other kedai di area Kuala Juru aku rasa kedai ni menawarkan harga yang agak berbaloi. Ada kedai yang lagi mahal okay. Harga sebelum GST dilaksanakan.

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com


You may also like

119 comments:

  1. Replies
    1. memang pun hihi.. mari trip ke penang pula Uncle..

      Delete
  2. insyallah lau xde aral melintang weols akan ke sini hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi iye ? jangan lupa review nanti k.. selamat makan =D

      Delete
  3. akak n husband dr xda anak smpai ke Aqil stahun lebih mmg slalu mkn kt kedai ni ja.Murah gila.2 org mkn siap order ketam, udang, ikan bawal x smpai pon RM30...sbln msti p skali.

    Hat 1 lg kedai tu klau mkn nasi ketam sesaja 2 org pon dh dkt RM50 rsnya.Tepuk dada tnya selera & poket...hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes CT pun rasa kedai ni memang yang termurah sekali. dari sejak pindah ke Juru in 2012 memang sinilah kami makan. tapi bawal tak pernah try.. dok makan mee or nasi goreng ja..

      ooops akak pun pi kedai tu =P tapi diakui sedap walaupun harga mahal. kiranya bayar for the food and the quality. cuma ada option yang murah n sedap juga why nak bayar mahal..

      Delete
  4. lama tak ke sana.. dulu masa keja area bukit tengah tuh, sampai jugak kedai nih beberapa kali..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe haaa sapa2 duduk area situ memang tau sangat kedai ni kan..
      low profile saja tapi makanan sedap =D

      Delete
  5. Ya Allah kecuq air liuq nengok menunya. Sedap giler tang ketam tu..yg kelaka tu first time tau tgk restoran psg ubat nyamuk ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha kat kawasan kedai2 kampung dah biasa da Kak Sue.. ubat nyamuk lingkar tu okay.. bukan letrik punya..

      Delete
  6. Next time ke Utara boleh cuba makan kat sini. Tq for info ye Siti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi mari mari.. naik ke utara jalan2..

      Delete
  7. Assalam CT,
    memang murah terlampau laaaaaaaaaaaa
    nak terjah jugaks :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. terjah jangan tak terjah.. dekat dah tu..
      jom buat gathering ngan Cik Siti ehehe.. tapi kekakaks la banje =P

      Delete
  8. nasi goreng ketam tu buat kak wana terliur la ct..akak still tak boleh makan seafood lagi selagi kaki belum sembuh sepenuhnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe sabar Kak Wana sabar.. nanti kaki dah sembuh boleh balas dendam..
      makan seafood banyak banyak ehehe..

      Delete
    2. tulah ct..x sabar dah ni kak wana nak balas dendam..bengkak dah surut sepenuhnya cuma sesekali tu urat rasa tegang dan kaki gatal..huhu

      Delete
    3. sabaq sabaq.. tunggu lagi few days. jangan makan lagi Kak Wana.. isk seksa juga kan kucing cakar.. sabar ye kak..

      Delete
  9. fuhhhh.......terliurrrrrr beb.....
    selalu duk makan kat ida mee udang je...
    kene try tang ni pulak nampaknya.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe sesekali tukar angin p kedai lain pulak kan..
      ida mee udang area kuala juru jugak ke ? CT belum pernah try..

      Delete
  10. jln yg dicerita macam familiar..tapi xpernah jmpa plak kedai ni..siang tak buka kot yg tak perasan..
    seafood.. Ya Allah sukanya tapi allergi.. kalau makan pun sikit ja..melantak banyak2 t tak pasal kena MC..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe Suida nak mc free dak ? hihi eh gurau je.. jangan buat na..

      selalu lalu area bukit minyak juru bukit kecil semua tu ke ? kalo biasa mesti tau..
      rasanya kedai ni bukak dari petang..

      Delete
  11. Replies
    1. best best.. jangan lupa singgah kalau datang area sini ya..

      Delete
  12. waduhhhhhhh rasa nak terjah sekarang jugakkkkkkkkkkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa pi terjah !! tunggu apa lagi.. nanti ngigau..

      Delete
  13. Nampak sangat menyelerakan udang dan ketam tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe bukan setakat nampak saja.. memang menyelerakan =D

      Delete
  14. Nak minta CT belanja : YES... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh saja PLM.. mai naik utara ni habaq mai ja..
      satu family boleh haih nak belanja..

      Delete
  15. wow tontu sodapni... tapi jauh bangat....
    kalau der ketam rasanya semuapun sedap bagi akakler...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe tak pe.. kalo ada masa jalan2 utara tau dah
      mana nak makan kan.. hihi.. suka ketam eh.. CT malas nak gigit2..

      Delete
  16. jauh jg nak gi ni..kalau naik ke utara, boleh singgah..mee ketam..manis2 ketam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi kalo tetiba seru sampai jalan ke utara.. ni area seberang ya..
      kalau kat pulau lain pula portnya..

      Delete
  17. Replies
    1. hehe tu baru tengok.. belum rasa lagi =D
      mari jalan sini meh meh..

      Delete
  18. Murahnya..nasik goreng udang dia macam tu 8 ringgt je..berbalio la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang berbaloi baloi.. tapi ni pergi before gst..
      skrang mungkin naik harga sikit CT tak sure..

      Delete
  19. serius mmg murah ! berbaloi betul la kalau harga mcm tu, yg pnting sdap kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. murah tramat sangat kan.. dari dulu lagi sejak discover kedai ni..
      tak pi kedai lain dah ehehe..

      Delete
  20. tengok dia punya menu tu memang murah2 laa! kenyang pun kenyang jugak. nasi goreng ketam rm8 mana nak dapat uiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang murah.. total makan ramai2 dengan portion besaq pun rm60 lebih saja..
      ni dengan mak ayah tak sampai rm40 ahaha..

      Delete
  21. Wah...dah lama tak pergi area juru. Selalu kalau pergi penang mesti tak tau nak makan kat mana walaupun orang kata penang syurga makanan. Lepas ni boleh p kedai ni la. Siang buka pukul berapa tu? Pergi malam mesti ada nyamuk kan...tak tahan weh...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu dilema orang penang juga.. sendiri pun tak tahu nak makan mana.. kalo bawa orang jalan2 mmg kena bawak p tempat yang popular lah.. kalo dak kita tepi2 jalan pun okay..

      duduk dekat dengan ubat nyamuk lah.. hihi..

      Delete
  22. Meleleh air mata dan air liur tengok ketam tu. Nampak sedap sangat :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. laaahai Farah.. jauhnyaaa akak nak tolong lap air mata tu..
      air liur lap sendiri =P

      Delete
  23. yes betoi tu...kalau korang semua nak cari mee ketam paling WIN...haruslah p Juru...senang je nak cari...kalau tak tau bolhe tanya org sana...Fida kalau blk kg harus p sana setahun 2 kali..harus..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kampung akak kat mana ? area juru eh.. ehehe memang win..
      orang ingat kat bahagian pulau je makanan sedap.. no no.. seberang oso got meh..

      Delete
  24. noted. kak memang blank sikit p makan area juru. biasa p pekena kepala ikan saja kat auto city. macam menarik pula...lagi2 bila siti habaq harga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa dah biasa ngan area otocity kan ? tak susah dah nak cari jalan ke kuala juru..
      ikut saja direction tu.. kepala ikan kat mana ? otocity tu ada kedai kepala ikan ke ahahaha..

      Delete
  25. wahhhh sedappnye tengokkk ketamm tuuu. haha. bila nak belanja??? XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila Wardah nak mai sini ? haaa.. baru kita sembang pasal belanja..

      Delete
  26. ohhh! my peberetttt ketam! tengkiuuuu recommend, kalau de p sana boleh try try..! pergghhh.. lapa plak.. =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. heehe kalo time rajin makan ketam.. kalo malas tak hirau pun ketam..
      udang je laa ehehe.. pi try okay =D

      Delete
  27. jom p sekali cik CT jom

    ReplyDelete
    Replies
    1. joooom !! bilaaa ahahhaa.. Cik Siti banje k ? i is laju jee aahaha..

      Delete
  28. oh my, timaseh gtau..nak pi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa Timm.. dekat je ni ngan Kulim.. bleh mai bebila..

      Delete
  29. Betul2 tergoda tgk makanan semua tu...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi so apa lagi Cik Mimie ? marilah jalan penang lalalala..

      Delete
    2. Ala, jauhnya..jauhnya...heheh..

      Delete
    3. ehehe ada apa dengan jarak tu Cik Mimie ? hihi.. redah je..
      cewah pandai laaa CT ni kan hakhak..

      Delete
    4. Hehehe..InsyaAllah, minta2 ada rezeki ke sana nanti :) hikhik

      Delete
    5. hehehe sementara single.. marilah berkelana =D

      Delete
  30. uishhhh udang dengan ketam . best tu . hehee

    ReplyDelete
  31. berbaloi..udangnya memang nmpk fresh :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang berbaloi sangat Kak Yan.. mana nak dapat harga macam ni..

      Delete
  32. aduhhhh Ct ni lagi lah buat hati tak senang duduk berdiri lagi susah ni, menggoda sangat tang ketam tu ish ish ish

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe apa lagi Kak Noor ? panaskan periuk tu.. jamu kami ngan recepi baru..

      Delete
  33. not bad la nasi goreng ketam rm8.00. pastu sedap pula kan... memang kompem jengah sana. in shaa ALLAH. bookmark dl! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi terjah jangan tak terjah.. dah sampai tu hello2.. akak speed pi sana skali =D

      Delete
  34. Tinggal jejak kat sini dulu. Esok/lusa akak datang balik ye. Mata dah ruyup!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe masih berjaga Kak Farrah ? hihi CT takleh tido.. hidung tak selesa..

      Delete
    2. memang kalau flu, tak lena nak tido kan. hope dik CT cepat sembuh.

      Delete
    3. hoooyeh hoooyeh dah sihat alhamdulillah.. baru dapat reply =D

      Delete
  35. isshh..berkobar2 semangat nak cuba tempat ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe.. mari mari cuba..
      jangan lupa terjah k..

      Delete
  36. mak aih.. makan tak ajak.. tergiur rasa .. meleleh leleh air liur ni cik siti oi!!
    #ayat nak hiperbola je.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe jom next time kita pi sesama.. hehe biasa dah ayat2 hiperbola =D

      Delete
  37. Sedapnyaaaaa! Saya yang rasa lapar tetiba hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe bahaya ni Dilla.. xleh tengok makanan ahahahak..
      nak membolat macam akak ke =P

      Delete
    2. Akak pun Dylla, tiap kali datang sini baca food entry CT, tiap kali tu tergoda, perut jadi berlobang :)

      Delete
    3. hehehe mari mari semua.. kita membolat bersama =D

      Delete
  38. Salam. Hee sangat murah mee ketam ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hiii apa lagi Pakcik Lalat.. mai naik utara ni..

      Delete
  39. Gi blog ni gerenti perot jadi lapau nauu taw.hahaha sdapnyaaa kak.. belanja plessssss xP

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak hakhak.. Neddy ni.. boleh saja.. untukmu oh sayang..
      tapi kena datang sini dulula..

      Delete
    2. Akak dah kena buat senarai ni. Kalau pi utara jumpa CT, nak minta CT bawak pergi mana, makan apa....hmmmmm

      Delete
    3. amboi amboi kak farrah.. siap buat list tu..mantop!!!

      Delete
    4. hehehe lagi senang macam tu.. listkan apa nak pi mana nak..

      Delete
  40. Bila tengok menu ketam macam ni, akak rela langgar pantang! Huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena langgar lari... He He He...

      Delete
  41. YES and thumbs up for the price and delicious. Murah sangat dah tu dengan hidangan udang besar n ketam tu.... lapar lak tetiba.. hehe.. nanti pusing2 kot sana, boleh pi terjah ni. kedah dgn penang, tak jauh mana pun... haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang murah sungguh kalau compare to other kedai.. hehehe.. bila nak mai tu..
      jangan lupa hello2..

      Delete
  42. perghhh ketam depa...terliur tak hengat tgk....nyum2..kena p jejak sekali kedai ni nanti...^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe memang saja tayang nak goda uols2 semua p terjah kedai ni =P

      Delete
  43. Perghhhh terliur tengok ketam ni..... teringin
    Nak makan supo ore ngidam doh ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe boleh dah practice ngidam dari sekarang =P

      Delete
    2. hehe pratice siap

      Delete
    3. haaa kena practice kak.. boleh mula buat list =P

      Delete
    4. Xleh pratice menu pantang xleh mkn la

      Delete
    5. ahaha nak tanak kena makan gak nanti =P

      Delete
  44. woww woowwww......menelan air liur sambil nengok gambar....adehhh...sedapnyeeerrr CT oiiii.....terseksa jiwaaaaaaa huhuhuhuhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Batin ku turut terseksa.. Ha Ha Ha...

      Delete
    2. the whole body n minda terseksa.. aduh sakitnya tuh di sini..haha

      Delete
    3. hahahaha yes !! penyeksaan ku berhasil.. mari semuaaaa naik ke utara =D

      Delete
  45. I likeee ketammmmm tapi.. pemalas nak kopekkk... Aduuusss...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha samalah.. kalau tak ada orang tolong kopek memang tak makan =P

      Delete
  46. Merembessss dahhh nihhh.... Ha Ha Ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehee meh sini nak tolong lap =P

      Delete
  47. dh lama dok nk p mkn tp takdak peluang lg..huhu. dulu masa dok penang pun xdan p sini. aishhh ct ni. memg terseksa jiwa raga n batin sungguh

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboooi bizinyaaa sampai tak dan nak pi =P
      kena repeat lah kalau gitu.. baru nindiaaaa penang punya makanan hehe..

      Delete
  48. nak belanja sis JM? YES!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe boleh je.. Akak JM tu je yang selalu dok menolak =P

      Delete

DISCLAIMER

All posts, images and pages are owned by the author (unless otherwise stated). No reproduction of the materials from this website are to be used in other third-party websites or personal uses without a written consent or permission from the owner.