Friday, 27 March 2015

TRIP GENG BULAT | PULAU PINANG : ARMENIAN SUITE HOTEL + ROTI CANAI JALAN TRANSFER

TRIP GENG BULAT | PULAU PINANG : ARMENIAN SUITE HOTEL + ROTI CANAI JALAN TRANSFER

Entri sebelumnya di SINI.

Bangun pagi gosok gigi.. cuci muka pergi mandi.. Good morning kesayangan. Untuk korang dan juga kawan-kawan Geng Bulat aku yang baru bangun tidur dari lena diulit mimpi. Sedap sungguh mengulat atas katil. Memang nikmat bergolek sakan. MamiZ gave a call seperti biasa. Wake up call. Habit MamiZ takut anak dia tak bangun tidur or solat Subuh gajah. 

Yantai got up earlier than me. Dia bersiap dan solat semua dulu. Take turn masuk toilet dan berkemas. Aku target untuk keluar paling lambat pukul 9.30AM. Sekejap sangat rasa. Kawan-kawan pun datang escapism dua hari saja. Its time untuk say goodbye dekat bilik hotel. Kena keluar awal sebab banyak tempat nak dituju. Sob sob !! Bestnya tilam hotel.




ARMENIAN SUITE HOTEL, PULAU PINANG



The room looks like this. Kita panggil double decker bed or bunk bed. Hanya RM220 untuk satu malam. Kami berlima tapi katil ada empat saja. Yantai dan Onni rela hati tidur berpelukan with each other. Aku call hotel before the date tanya if aku can actually squeeze seorang lagi dalam bilik yang meant for four. Mr.Tan cakap suka hati jadi kami pun buatlah ikut suka hati kami.

Those yang rajin travel mesti dah tak hairan dengan katil yang macam ni. Bersepah ada kat negara orang lain. Hostel untuk backpackers banyak yang offer katil macam ni. Tapi untuk kami ini adalah rare. Aku sendiri tak pernah duduk hotel yang offer this kind of beds jadi masing-masing teruja. Dulu masuk sekolah asrama pun tak jumpa katil macam ni. Semua orang dalam satu bilik tak perlu campur lelaki perempuan. Konsep dormitory yang bagus. 

Service was good. Pekerja pun baik and ramah. Toilet pada tahap terbaik. Apa lagi yang korang nak ? Air mineral disediakan di dalam bilik dan ada flat TV with great channels. At first kami ingat ada masalah dengan aircond. Sakan godek sana sini untuk turunkan suhu. Bilik panas. Then baru tersedar. Haruslah bilik panas. Bukan suddenly nak sejuk kan ? Aircond tak rosak pun sebab lepas tu sejuk berkelubung kami semua dalam bilik. Drama kan ?





Landmark paling mudah untuk cari hotel ni. Korang hanya perlu membelakangkan street art di atas dan hotel berada dalam kedudukan nombor dua dari tempat korang berdiri. Haaa betul-betul di kawasan street art jadi malam-malam kalau nak ronda ambil gambar pun boleh. Cantik juga sebenarnya kawasan street art ni bila malam. Walaupun sikit creepy tapi dapatlah posing sakan tanpa gangguan.

One thing yang menjadi masalah adalah untuk mencari parking. Seksa sungguhlah. Itu yang aku main parking saja sampai kena saman. Waktu siang memang susah sebab kawasan ni adalah tempat tumpuan pelancong. Tapi bila malam korang boleh park freely ikut suka hati. 

Armenian Suite Hotel
No. 33, Armenian Street,
Georgetown, 10200 Pulau Pinang.

Contact : 04 - 2611281

Okay selesai dah bab hotel yang korang semua nak tahu sangat tu. Mari sambung..

Kami semua sangat bagus that morning sebab before 9.00AM kami semua dah ada dalam kereta. Where to ? Makanlah of course. Tangki perut dah berzapin.

Kalau orang Pulau Pinang sejati mesti tahu tempat makan roti canai yang terkenal di ceruk lorong Jalan Transfer. Hampa tau dak ? Siapa pernah makan kat sini angkat tangan ? Tak adalah ceruk mana pun. Jalan Transfer bukan tersorok sangat. Kedai makan pun tepi jalan.

TEMPAT MAKAN BEST DI GEORGETOWN : ROTI CANAI JALAN TRANSFER



10) ROTI CANAI JALAN TRANSFER. Antara tempat tumpuan pelancong untuk cari breakfast pagi-pagi. Korang hanya perlu key in 'Jalan Transfer' dalam GPS masing-masing atau 'Hotel Penaga'. Di simpang empat berhampiran Hotel Penaga dah boleh nampak dah kedai roti canai ni. Orang usually akan sangat ramai jadi mesti korang senang nak detect kedai roti canai ni. Kedai memang macam nak roboh. Ala-ala parasit duduk menumpang kat pokok. Macam kedai setinggan tapi orang yang datang makan sangat ramai. Kadang-kadang sampai kena tunggu turn baru dapat tempat duduk. Usually around pukul 9.00AM dah elok sangat kalau nak datang. Aku tak sure sampai pukul berapa kedai ni buka. Kadang-kadang sampai lambat pun still beroperasi.





Yang paling famous haruslah roti canai signature yang tak ada bentuk. Percayalah. Roti canai kat sini memang tak ada rupa bentuk yang tetap. Selalu makan roti canai bentuk bulat kan ? Jangan hairan kalau tetiba dapat roti canai bentuk tiga segi. Hanya di sini roti canai ada pelbagai bentuk. Ada option gulai daging dan ayam. That day kami makan roti telur with gulai daging is RM5.00 dan RM7.60 if ambil ayam. Tapi portion besar dan Neddy siap boleh tambah roti kosong sekeping. Bukti sedap sungguh la kot.

Aku bukan fan roti canai. Aku makan sikit saja and Yantai habiskan the rest. Kalau breakfast roti canai aku rasa terseksa. Tapi this is exceptional. Dah bawa kawan-kawan datang berjalan haruslah aku bawa makan kat sini. They need to experience the taste. Betul tak kawan-kawan ? Jadi korang pun kena juga masukkan Roti Canai Jalan Transfer dalam list korang bila datang ke Pulau Pinang.

Bila dah kenyang dan tangki pun dah full, baru ada energy nak sambung berjalan. Nak kemana pula ? Haaa.. banyak lagi pit stop kami. Tunggu.

-SITI YANG MENAIP (SYM)-

Reach me via email at :
sitiyangmenaip@gmail.com

92 comments:

  1. tak dak plak gambaq roti pelbgai bentuk tu CT.. Penang mmg syurga makanan sungguh.. p penang, keja makan ja,, sat2 lapaq.. hahaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaip QA ce tengok bebetul huhu.. adalah.. yang lelain tu tak nampak sebab kuah taruk ataih..

      bahaya dok penang.. keje nak makan..

      Delete
  2. 2012 sy penah menginap kt hotel mcm ni jg kat penang x igt namanya...mmg berhimpit2 laa sbb 1 katil share 4 org ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak aaih satu katil share berempat ? itu dah kalah sardin tu..

      Delete
    2. amboi nak yang up sikit eh.. jangan pandang rendah ngan sardin..
      sedap tu hahaha..

      Delete
  3. perghhh berstnya jalan-jalan... makan sedap-sedap

    Jom Vote blog acik bagi msmw

    ReplyDelete
  4. bestnyeee... bile dpt pegi trip2 mcm nie kan..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena plan ngan kawan-kawan yang sekepala.. baru jadi =D

      Delete
  5. aiyoooo...terliur plak tgk roti canai tuhhh....xpenah lg rasa yg cenggitu....mesti sedap tuhhh hihihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. lap lap ayaq liuq tu.. namo ti meleleh ahahaha.. kalo ikut tekak CT x minat sangat tapi sedap je.. sesuai la kalo mai makan ramai2..

      Delete
    2. roti canai rasa tawar tanpa KARRRrrriiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ehehe

      Delete
    3. makan dengan susu and gula.. klasik..

      Delete
  6. Kalo gitu kene singgah la p mkn kat kedai tu...memang sedap la tu sbb kawan siti menambah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi tulah.. ikut selera masing-masing kan ? hihihi..
      kalo CT separuh je..

      Delete
  7. Tak sangka pula hotel pun dah macam ni. Ingatkan backpacker hostel je yang macam ni,

    ReplyDelete
    Replies
    1. penang da maju hihi.. selalu kat hostel saja kan.. ni dah namanya hotel extra selesa la sikit..

      Delete
  8. bestnya..sha pernah pergi penang tp syg skjp ja..insyallah nanti nak pergi lg :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. mari mari.. ahaha da macam duta kecil da akak ni haa ahaha..

      Delete
  9. Tangki perut? adakah sebesar tangki air? hohohho

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi saiz ukuran adalah kecik sket dari perut lembu =D

      Delete
    2. Tangki air lebih besar...

      Delete
    3. isk banyak sangat air ti kembung perut..

      Delete
  10. semua lengkap eh dalam bilik..TV tu ada siaran Astro? ada Ch 392 dan 393 tak..kalau x de x nk stay situ...DEMAND....demam koya nihhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak itu tak adalah =P hihi.. channel movies semua ada..
      jom pindah korea terus..

      Delete
    2. amboiii kak JM.. korea jugak dicari...hihi

      Delete
    3. Anis..Korea tetap di hati heheheh

      Delete
    4. hihi.. skarang da jadi duta lagila nak balik kg je kan..

      Delete
  11. mesti kedai roti canai tu x de nama sbb menumpang eheheeheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kedai parasit.. nempek tepi bangunan ehehe..

      Delete
    2. Parasit menempek pun glamer kedai ni kan...

      Delete
    3. kedai ni glemer Kak Farrah.. dari zaman ayah budak kecik lagi dah ada..

      Delete
  12. apa? CT tak suka bfast roti canai pepagi..yo lah..dia mkn cereal dan susu hahahahaah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi tak bolehla nak makan roti canai.. tak tau nape..
      tapi kalo tu je ada makan jugak.. cicah susu ehehe..

      cereal okay susu noooooo !!

      Delete
    2. CT kenot breakfast roti canai. Nanti dia bermuram durja heheheh
      Pancake mau CT?

      Delete
    3. pancake tu omputih benar.. lempeng ngan susu saja pun oookay =D

      Delete
  13. roti canai mmg akak punya feveret..tak kira bentuk..asal roti canai...mmg sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus akak.. tak memilih cem CT.. ehehe..

      Delete
  14. Dah jemu..bab selalu sangat makan..tempat keja jalan kaki tak sampai 5min.hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi Cik Nun.. ahaha dia duduk kerja situ memangla..
      ni baru first time mai makan..

      Delete
  15. cantik gak katil bilik tu ;) jimat kan dok ramai2 ambik satu bilik je..
    gerai makan tu ibarat don't judge a book by its cover la lebih kurang nmpk mcm nk roboh tapii mkanan dia superb kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang kalau ramai berbaloi la.. kalau sorang dudk RM220 pikir dua tiga kali gak..
      unles memang nak duduk je dalam bilik tak keluar2 ehehe..

      yes dats right. jangan tengok tak da rupa tapi makanan sedappp..

      Delete
  16. Syoknya sebilik ramai2 cenggitu. Mesti kerja korang borak gelak kukikkukik je kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi kami tak dan nak borak pun Kak Farrah.. pillow talk semua tak dak..
      sampai terus pengsan.. tapi kami car talk.. dalam keta kami nyembang hihi..

      Delete
  17. Dik Siti, tapaukan akak roti canai 5 keping! hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. tamau.. nak rasa kena mai penang.. hihi..

      Delete
  18. kak siti, i miss roti canai so badly....anta sini sikit please :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. balik mesia nnt mkn puas2 oke.. :)

      Delete
    2. alololo shian adik manish sorang ni.. bleh la try buat kat sana..
      suh abam uli tepung miahaha..

      Delete
  19. Wowww roti canai... rindu pulak nk mkn roti cotek kat kelate balik ni kena p ni... kempunan pulak nk mamai nk balik jauh pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. roti cotek tu apa pulak ? hahaha.. Kak Ekin orang kelantan eh ? den tak penah dengar roti cotek hahaa..

      Delete
    2. Roti kuah banjir.. roti banjir orang luar pggl kan... ic pahang membesar di kelantan... roti cotek ni roti telur masak separuh n kuah banyak

      Delete
    3. woooo cenggitu.. nama tu first time dengar. tapi roti cenggitu tau hehehe..
      roti telur goyang orang penang panggil

      Delete
    4. balik raya ni xtaw dapat mkn ke tak roti cotek ni

      Delete
    5. tak dapat kali ni.. next time pula..

      Delete
  20. breakfast roti canai lah best..hihihi.masa dok Penang tak pernah ke sini..kena gi lagilah ni..kita buat trip geng pipih pulak..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. huuurm takleh la nak join kalau semua pipih T.T kena tunggu semua jadi pipih baru boleh join..

      Delete
  21. Hotel tu mmg terbaikla! Perfect tok cuddle2..! Hikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai Arnab =D nak kena tangkap buat masak cabai eh ? hahaha..

      Delete
  22. quite ok jugak that price kan untuk hotel yang sedia dormitory punya..
    pergi dgn bff leh pakat2 share bajet buat bayo hotel.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. a ah kalau ramai2 okaylah.. sesuai nak kecoh2 dalam satu bilik besar..
      kalau sesetengah hostel kan campur laki prempuan hihi..

      Delete
    2. memang kecoh la kalau angkut rombongan kak kiah.. heeee

      Delete
    3. ehehe tapi rombongan kak kiah CT ni penat kerja seharian..
      terus datang penang.. jadi tak berapa active ahaha..

      Delete
  23. Hati2 ye..jangan sampai langgar tiang kedai tu t roboh terus.. Hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bhahaha tiang da upgrade da Kak Shikin.. parasit ni dah lama numpang..
      dah sebati dah semua semua..

      Delete
  24. Assalam CT,
    akak yang soka kat sini tu kauh daging & gulai ayam dia ja tau3
    roti dia tak best sangat
    agak tebal
    kalo nak rasa best kena kuah banjir
    tapi my boboboy kan tak leh berkuah
    so kalo makan roti kosong saja memang out he3
    Boboboy pun tak gemor he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. CT okay kalo roti canai and susu.. tapi tah orang mai makan sakan sungguh kat sini..
      gulai daging dia sedap kan ? hahaha.. tapi cepat habis. orang suka daging dari ayam lagi..

      Delete
  25. alo..comelnya gambar di katil double decker tu..heheh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha gambar tangkap muat.. nak cepat keluar jalan-jalan..

      Delete
  26. haha..memang nampak sangat rupa roti canai tu tak ada bentuk bulat..huhu ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang tak ada rupa.. ikut suka pakcik yang buat tu..
      tapi tu la daya tarikannya..

      Delete
  27. ehh ade ea hotel cmni jugak..
    mcm kat hostel lak ase,,
    eheheheh bestnye
    kite xmcm awk main travel2

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang rasa macam duduk hostel kat oversea.. over kan hahaha..
      awak ada tanggungjawab dah.. kena fikir banyak aspek..

      itew single hehehe..

      Delete
  28. Jeheheh, baru nak tanya apa bentuk roti canai tu.
    Unik sungguh aihhh, ka kelam kabut orang duk tebaq roti tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha memang tak dak rupa kan ? ikut sedap orang yang buat tu hehe..

      Delete
  29. SS bangun tido x pernah cuci muka! Terus je mandi... Ha ha ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha basuh la jugak muka tu.. time mandi tak kan tak basuh..

      Delete
  30. Kalu datang penang ni mmg makan makan makan... Rugi x makan makan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul.. letak tepi highway la diet tu..
      balik kutip balik ahahah..

      Delete
  31. Betul2 handmade roti canai tu..hehe..takda specific bentuk :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. unik kan.. ikut suka orang yang tebar tu..

      Delete
  32. wardah memang peminat roti canai jangan cakapla, roti telur pun boleh habiskan dua roti sekaligus. hahaha XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. tudiaaa.. kalo peminat roti canai boleh la try makan sini..

      Delete
  33. tak pernah singgah sini lg.. selalunya ke lince clear

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu nasi kandar sayang ooi.. ni roti canai semata..

      Delete
  34. klu setakat utk tidur je , oklah sewa bilik mcm tu ... patutlah roti canai tu x bulat ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. more than okay bilik tu.. patutnya kalo nak tido je amek bilik backpacking hehehe.. roti canai tu ikut sedap pembuat roti canai..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...