Tuesday, 10 March 2015

TEMPAT MAKAN BEST | NU SENTRAL - CUPCAKE CHIC

CUPCAKE YANG SEDAP DI NU SENTRAL | CUPCAKE CHIC


Siapa kat sini gigi manis (bukan jari manis naaa.. ooops) ? 
Ke kaki manis ? 
Or kencing manis ? Okay gurau saja. 

CUPCAKE YANG COMEL DAN SEDAP | CUPCAKE CHIC. Alaaa gigi manis tu adalah sweet tooth dan sweet tooth adalah mereka yang suka makan benda-benda manis ? Angkat tangan sikit. Kalau ada kita geng. Aku memang suka makan benda-benda manis tapi bukan semua jenis. Tekak aku memilih juga. Kalau makanan manis macam gula-gula or kuih-muih yang memang jenis gula tumpah aku tolak awal-awal. Cannot go. But certain things macam cupcakes, cakes and desserts aku memang laju saja nak terkam. Aku dah berkenalan dengan Cupcake Chic sejak tiga tahun lepas lagi. First time cuba terus jatuh cinta. Cupcakes dan frosting yang sedap with decoration yang tak terlalu excessive. Kedai Cupcake Chic yang aku tahu suatu ketika dulu hanyalah di The Curve, Mutiara Damansara. Nak pergi sana selalu memang tidaklah. Kalau panjang kaki ke sana memang aku tak akan lepaskan peluang untuk beli cupcakes from Cupcake Chic.

Sekarang dah ada lebih banyak kedai Cupcake Chic atau kiosk dibuka. Salah satunya adalah di Nu Sentral. Aku pernah nampak satu kiosk di Avenue K juga. Jadi tak perlu pergi jauh untuk dapatkan Cupcake Chic. Alang-alang berada di KL Sentral, lajak sekali ke Nu Sentral.


Last week aku ke KL. Aku teman ayah ada meeting di Kinrara. Aku melencong dan stayed for few nights kat rumah Ciqen. Bila ada escapism macam ni haruslah macam-macam plan dirancang and of of them adalah untuk berjalan-jalan menjelajah Nu Sentral yang baru dibina next to KL Sentral. Belum pernah lagi jejak kesana so inilah masanya nak meronggeng. While roaming around suddenly aku memang ternampak kedai Cupcake Chic tersergam indah di connection link between Nu Sentral dan KL Sentral. Tak susah kalau nak cari. Berjoget aku disitu sebab dah terpanggil-panggil untuk membeli.


Ini kiosk Cupcake Chic yang kecil di Nu Sentral. Kecil seperti kiosk di Avenue K. If korang dari Nu Sentral berjalan menuju escalator KL Sentral mesti ternampak kedai comel ni di sebelah kiri. Berdekatan dengan Secret Recipe dan Aunty Anne's.

PILIHAN CUPCAKE DI CUPCAKE CHIC



So many to choose. Vide varieties and flavors too. Rambang mata dan boleh rabak poket. Pilihan cupcakes ada yang mengikut hari but they have six types yang memang akan ada everyday. Selections cupcakes dibahagikan mengikut category : Classics, Lites, Just For Fun dan Love 'Em. Cupcakes dari group Classics akan ada everyday. Untuk cupcakes lain memang kena rujuk jadual. Kau jangan main-main. Ada jadual tau. Check SINI untuk jadual cupcakes mengikut hari. Bolehlah korang godek-godek dulu before terjah. Nanti datang melepas pula bila yang diingini tak ada. 

FAVOURITE CUPCAKES FROM CUPCAKE CHIC


Suggested flavours dari aku adalah : Back to Basics, Red Velvet, Fatal Attraction, Nutters Gone Bananas, Blackforest, Chocolate Salted Caramel dan Chocofee. Mengikut judgement tekak aku, semua sedap tapi yang aku senaraikan adalah all time favourite.



HARGA CUPCAKES DI CUPCAKE CHIC


Kau nak makan something sedap and good with quality haruslah spend sedikit mahal. Betul tak ? Worry not kawan-kawan. Your money is worth every spend. Lagipun boleh beli banyak-banyak dan kongsi dengan kawan-kawan. Lebih berbaloi beli banyak so that you will get your cupcakes at cheaper prices daripada beli single seketul-seketul. Kalau aku seorang saja nak makan, usually aku beli sekotak saja. Simpan seminggu. Makan sebiji sehari. Dulu MamiZ marah aku suka beli benda-benda kecil cinonet ni tapi harga mencekik. But once dia dah rasa cupcakes ni dia redha sajalah. Sebab memang sedap. Recently pun dia minta aku tapau bawa balik Pulau Pinang sebab aku cakap aku singgah kedai cupcakes ni. See.. Hahaha..

1 Cupcake
RM5.50

1/2 Dozen Cupcakes (6 pieces)
RM30.00

1 Dozen Cupcakes (12 pieces)
RM57.00


RASA CUPCAKES DI CUPCAKE CHIC


Aku tahu ada few other several shops yang super famous menjual cupcakes juga. Aku belum pernah try jadi aku tak tahu nak compare macam mana. Insyallah next time ada kesempatan nak terjah kedai cupcakes lain aku akan cuba compare. As for these cupcakes, aku kalau boleh nak kasi award untuk owner dia. Thanks for creating something scrumptious macam ni. Texture cupcakes tak terlalu lembut dan tak terlalu keras. Just nice. Korang tahu ada certain cupcakes yang guna adunan muffin but they put frosting on top. Itu awal-awal aku reject. Muffin and cupcakes are two different things. But these cupcakes bukan begitu. Each and every bite memang awesome. Macam melampau aku puji, bukan kena bayar pun untuk tulis macam ni, tapi itulah feeling yang ada dalam hati setiap kali makan cupcakes from Cupcake Chic. Frosting yang sedap dan tip top. Macam ada kasar-kasar sikit frosting yang ditepek atas cupcakes. Memang sengaja kot buat macam tu. Manis off course lah. Memang meant to be manis. Perfect combination. 


KEDAI / KIOSK CUPCAKE CHIC


Cupcake Chic @ The Curve
Lot GZF-4, Ground Floor
No. 6, Jalan PJU 7/3, Mutiara Damansara,
47810, Petaling Jaya, Selangor,
Malaysia
Tel/Fax: 03-77337075

Cupcake Chic @ Avenue K
Avenue K, 156 Jalan Ampang,
Klang Valley, 53100, Kuala Lumpur,
Malaysia
Tel: 03-21818757

Di website hanya senaraikan dua alamat saja. Tak update agaknya. Semakin banyak kiosk or outlet Cupcake Chic yang dibuka. Di Nu Sentral juga dah ada. Before this aku beli di The Curve. Betul-betul bertentang dengan IKEA dan sederet dengan Mc Donalds. Di Avenue K yang dekat dengan KLCC tu pun ada juga kiosk kecil di lower ground if I'm not mistaken. Tapi aku sukalah dah buka di Nu Sentral ni. Lebih dekat dan tak perlu aku susah-susah nak ke Damansara or KLCC. On my way back to Pulau Pinang or Bangi, both ways aku boleh singgah dan beli. Park kejap tepi jalan. Lari pi beli sekotak dan chow. Thank you for bringing the shop closer to me. I am a happy kid.

For more information, korang boleh visit their website yang super cool -- Cupcake Chic. Selamat telan air liur while browsing around.

-SITI YANG MENAIP (SYM)-

Reach me via email at :
sitiyangmenaip@gmail.com

77 comments:

  1. Nanti try cupcakes kat wondermilk, sedap juga :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa banyak kali plan nak pi.. tapi asyik tak jadi..
      tapi pernah makan skali kazen beli.. cem kering saja red velvet dia..

      Delete
    2. Yes. Wondermilk nya pun best gak! Berbaloi-baloi! Tapi akak tak pernah beli red velvetnya.

      Delete
    3. x pernah pegi cafe dia.. makan yg kazen beli je.. still prefer cupcake chic.. wondermilk for me is too fancy..

      Delete
  2. Replies
    1. sedap tapi makan sikit2 naa.. kang gula darah semua naik =P

      Delete
  3. Semua cuppies tu comel dan menggoda..Kak wana kalau dapat ke sna nak beli cuppies karot tu..favorite akak tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap ye cake karot ? ramai suka tapi CT tak berapa sangat..
      tapi kalo moist sikit okay kot.. selalu jumpa yang kering..

      Delete
  4. Terujanya tengok..suka jugak makan cupcake..so nanti bolehlah cuba.. ^_^

    ReplyDelete
  5. sis dulu agak berkira bila nak beanjakan duit . tapi sekarang dah x kisah . klu rasa nak mkn ,beli jer . dah tau rasa sedap , of coz berbaloi kan ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. kalau mahal tapi sedap and berbaloi mmg tak kisah nak spend money. tapi manis2 macam ni skali skala sajalah boleh. hari2 boleh hilang kaki..

      Delete
  6. Ooo, baru tau ada juga dekat the cyrve..boleh la akk terjah sana je nanti...cupcake dia semua nampak sedap...nk rasa semua flavor je kalo boleh...

    Tp mahai...hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe dekat aje kan ngan rumah Kak Sue.. dulu slalu la lepak sana.. main main dalam ikea..

      huurm ritu beli 1/2 dozen dia charge rm27 saja.. ada diskaun kot..

      Delete
  7. Da naik harga... dulu kalu x silap rm3.90 satu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya macam sama saja harganya.. sbb akak beli 1/2 dozen dia charge rm27 aje.. ni harga kat web akak amek..

      Delete
  8. Laaa igtkan takde beza sgt muffin dgn cupcake?

    ReplyDelete
    Replies
    1. uish sayang oi.. ade ade..
      muffin dia keras n kasar sket texture dia.. cuppies ni manja ehehe..

      Delete
  9. Comelnya kedai ke booth (?). Harga cupcake memang mahal macam ni ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. booth kot ni.. kiosk kecil saja..
      tahla Farah.. ni harga kat web ritu akak beli xde mahal cemni eheh..

      Delete
  10. apa ni tayangg cupcake sedap sedap? hahahhahah. terliurr oihh :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe nak goda Nani soh pi beli la.. jom ternak lemak sama2..

      Delete
  11. Salam pkenalan...snggah sini n terus folow...

    Fuhh mmg mngancam betul rupa cupcake tu smua kan..tp hati2 sis jgn smpai kena kencing manis ek...heee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal =D

      hihi jangan le bedal semua skali.. makan sikit2 and share hehe.. mmg minta penyakit le tu telan semua ehehe..

      Delete
  12. waa like.. jauhnya kay KL nun.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulaa jauh.. CT beli bila balik sana saja.. or kalau terlalu area2 yg ada jual.. kalo dak mmg malas..

      Delete
  13. PERGHHH,,, TERLIUR SUDAAA...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe jaga jaga jangan sampai meleleh..

      Delete
  14. Alar, kita tak geng...Cik Mimie tak boleh telan benda yang manis-manis ni..awal-awal dah tolak tepi..hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. certain makanan manis saja CT suka.. tak semua..
      kuih pun memilih jugak ehehe..

      Delete
    2. Cik Mimie semua yang manis2...sampai kena tegur dgn abag ipar sebab tiap kali makan dekat kedai mesti air suam je yg Cik Mimie order..haha

      Delete
    3. eeerk pergh smpai order air suam saja tu memang jiwa kental..
      kalo air sejuk okay lagi.. air suam kenot..

      Delete
  15. Lapar pulak tengok cup cake atas tu..adus mak aii,,
    http://afidahazmi88.blogspot.com/


















    ReplyDelete
    Replies
    1. maaak aih panjang nye ehehe..

      hehe lapar tengok cuppies ? huurm kena p beli cepat ni..

      Delete
  16. akak pernah makan sekali.memang worth the price.yup, so true, kadang-kadang diorang ni cheat samakan muffin ngan cupcakes.kan lain..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. sedap kan hihi. skali skala melabur okaylah. jangan selalu. rabak poket ahaha..
      betul. CT penah kena. mmg pangkah kedai tu terus. ada ke patut muffin dia kata cuppies..

      Delete
  17. Mahal jugak ea harga dia..
    Tapi, bqguslah kalau mahal-mahal org x beli banyak..so kurang risiko diabetes.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa tudia doc mari dah.. hehehe..
      tak tau nape harga kat web cenggitu sebab CT beli xde mahal cemni pun..

      beli sedozen share berenam Kak Shikin..
      xleh bedal sorang.. hehehe..

      Delete
  18. Baru lps makan kek choc cheese.
    Daaapppnyeee....
    Nurse bagi dia makan x abes.. Akak tukang perabih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaip doc !! ahaha.. makan kek choc.. cheese plak tu..
      saja nak goda kami ni..

      Delete
  19. Replies
    1. memang goda nak panggil CN pi beli hehe..

      Delete
  20. cupcake!!!! x boleh..sis JM sedang dalam pantang huhuhhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pantang apanyaaa ni ? hehehe xyah diet laaa da kecik daa.. beli satu dua saja.. hihi..

      Delete
    2. adus pantang nampak parah tu..

      Delete
    3. Kak JM pantang jari terrrr hihihihi

      Delete
  21. SS makan bahulu je... Bahulu pekak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. eleh.. pulun ritu makan steak kedai mahai konon bahulu.. waklu hehehe..

      Delete
    2. kan kan... dia makan lagi mahal

      Delete
    3. tula pasal.. kita makan cuppies saja pun..

      Delete
  22. menggoda, digoda tergoda.....macam best jer...nk gi la nnt bile blik msia :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe habislah.. kang ngidam jauh kat germen tu susah hati akak ehehe..
      maaaarilah balik.. ngeteh sama sama..

      Delete
  23. sedapnya tengok cupcakes tuh.. bila tengok harga, terus hilang perasaan nak merasa.. mahal tuh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe alaa beli la seketul dua. besar tau cuppies nya bukan kecik..

      Delete
  24. melting.. melting.. kite pun tengah usha cupcake gak kat IG skrang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. woaah Akak DP suka cuppies jugak eh..
      amboi siap usha kat IG ehehe.. macam mana nak hantar tu..

      Delete
  25. bestnya . dapat ni memang kejap je habis

    ReplyDelete
    Replies
    1. oit Parihh suka cuppies ke.. hehehe jarang ni..
      selalu perempuan yang suka ehehe..

      Delete
  26. aduhh..teruja betul tengok cupcakes tu..tu baru tengok..CT kalau buat review memang superb, dengan gambar yang cantik..nice!

    ReplyDelete
    Replies
    1. bak kata kawan CT.. ko kalau nak tnjuk biar tunjuk bebetul.. zoom selagi bleh biar org tngk pun jadi tringin hihi..

      Delete
  27. Assalam siti,
    waaaaaaaaaaaaaa
    ada kek 24 karat???????????/
    buat dari emaih kaaaaaaaaaa???he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa gitula kot.. makan ni bleh jadi kaya hihi..

      Delete
  28. Akak pernah pergi yang dekat The Curve, sebelah McD tu. Suka Arabian Night, tapi kurenggg red velvetnya. Masa akak beli tu, rasa cukanya terlalu ketara.

    ReplyDelete
    Replies
    1. woooo red velvet dia among yg CT suka hihi.. cream dia sedap kan.. xyah bnyak2.. just nice dengan kek dia hihi..

      Delete
  29. SITI NI BUAT AKAK KEMPUNAN NAK MKN NI... ADESS

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahahaha.. alamak.. jangan le gitu =P kang ngigau memalam susah i..

      Delete
  30. Comeinya cupcakes tu. Berwarna-warni. Akak memang kurang gemar benda manis-manis ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe skali skala boleh la kak.. tekak ni ngade2.. selalu memang dak mampu..

      Delete
  31. yummm...yummm...
    statment last sekali tang penutup paling I suka...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe jangan lupa minom ayaq masak naa hehe..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...