Friday, 6 February 2015

TEMPAT MENARIK DI BALIK PULAU | PULAU PINANG - COUNTRYSIDE STABLES PENANG

AKTIVITI MENAIKI KUDA DI BALIK PULAU, PULAU PINANG


TEMPAT MENARIK DI PULAU PINANG | BALIK PULAU : COUNTRYSIDE STABLES PENANG. Belajar berkuda adalah salah satu daripada sukan sunnah yang digalakkan oleh Rasulullah SAW. Aku pernah sekali menunggang kuda ketika jalan-jalan di Batu Feringghi dengan DediS dan MamiZ. MamiZ suggested untuk aku cuba naik kuda. First encounter aku dengan kuda secara dekat. Bukan satu pengalaman yang menarik. Jujur kata aku tak berhasrat nak naik kuda lagi. Mungkin kerana aku adalah seorang 'acrophobia' iaitu cepat benar rasa panic bila berada di satu-satu tempat tinggi atau senang cerita orang yang takut tinggi. 

Tapi kalau korang tak tergolong dalam kelompok manusia seperti aku bolehlah cuba naik kuda. Aku ada seorang kawan yang suka dan rajin visit stable yang ada berdekatan untuk belajar tunggang kuda. Tabik sungguh. Aku memang tak berani. Aku ingat kuda hanyalah untuk orang-orang kaya but now no more. Unless korang nak beli seekor kuda lain ceritalah. Itu memang kena ada duit berkepok-kepok.

COUNTRYSIDE STABLES PENANG, BALIK PULAU, PULAU PINANG


Aku penah menetap di Balik Pulau selama lebih dari 12 tahun. Balik Pulau dah sebati dengan hidup sebelum berpindah ke seberang pulau. Aku pilih untuk kongsikan info tentang Countryside Stables Penang yang terletak di Sungai Burung. Tidak susah untuk ke sini walaupun sedikit tersorok. Turun saja ke pekan Genting dah terpampang signboard untuk ke tempat kuda ini. Jadi ikut saja jangan banyak soal. Kalau tak pun on saja Waze yang canggih itu. Selesai.

Countryside Stables Penang, Balik Pulau, Pulau Pinang

Bayaran masuk / Entrance fee

Adult : RM5Children : RM3Open daily : 3.00 PM - 7.30 PM




Countryside Stables Penang ini dah beroperasi sejak tahun 2012 lagi. Adalah dalam tiga puluh ekor kuda tinggal disini. Macam-macam breed ada. Yang jenis katik pun ada disini. Kita ingatkan anak kuda tapi sebenarnya bukan. Memang kuda spesis rendang tapi ketinggian hampir sama dengan ketinggian aku. Masih masuk dalam kategori yang menakutkan.

Kawasan persekitaran adalah kemas dan luas. Cantik juga pemandangan disini. Iyalah kawasan kampung kan. Unik dan fresh saja rasanya. Ada juga orang yang sedang tunggang kuda. Ada kuda yang sedang dimandikan. Ada yang sedang makan. Bertenang sungguh kuda-kuda semua duduk berehat. Ini first time aku pergi ke stable sebab sebelum ini hanya jumpa kuda tepi laut sahaja. Belum pernah tengok kuda-kuda yang disimpan di stable. 


AKTIVITI-AKTIVITI YANG BOLEH DILAKUKAN DI COUNTRYSIDE STABLES PENANG


Aktiviti-aktiviti yang boleh dilakukan di Countryside Stables Penang :
  1. Joy Ride / Guided Ride : Adult (RM20) Children (RM17)
  2. Riding Lesson : Approx 45 Minutes (RM80)
  3. Experienced Rider : 1 hour within area (RM80)
  4. Outride trail riding for experienced rider : Approx 8 - 10 KM (RM150)
  5. Animal Petting
  6. Animal Feed (RM2) - not deductible from the admission fee
  7. Private Function for 100 pax and below 
  8. Horse Carriage (Wedding & Private Functions)
  9. Wedding Photoshoot (RM350 / hour)











Aku rasa pengalaman kali ini bersama-sama dengan kuda-kuda yang ada disini sedikit sebanyak adalah juga mengubah pendapat aku tentang kuda. Tapi aku masih tak berani nak tunggang kuda. Belum ada keyakinan lagi. Setakat nak pegang nak belai okay ada kemajuan. Tapi aku berani pegang badan saja. Bukan kepalanya. Rasa seram nak pegang kepala kuda. Rasa macam mata kuda tu semua memandang menjeling menusuk kalbu. Kang sekali dia ngap tangan hahaha naya kurang saham hantaran. Sebenarnya tak ada pun. Ada saja kuda yang dibiarkan bebas. Jadi kalau berani hampa semua bolehlah pergi dekat dan main-main cak cak dengan kuda tu semua.

Selain kuda, ada juga binatang lain seperti keldai dan rusa. Comel sebenarnya keldai oi. Memang cute macam Eeyore kawan Winnie The Pooh. Seratus peratus identical. Aku jakun sikit first time tengok keldai secara dekat.  Orang Penang kata 'perak' bukan negeri Perak ya. 'Perak' ni kira bahasa kampung untuk jakun. Lagi jakun dari jakun. Hampa faham dak ni ? Hahaha. 

CARA UNTUK KE COUNTRYSIDE STABLES PENANG

  • Kalau korang nak datang sini memang aku sarankan naik kenderaan sendiri. Tak ada public transport yang masuk hingga ke dalam kawasan stable ini.
  • Kalau turun di stesen bus yang berdekatan pun aku rasa mahu dekat satu jam kena menapak.
  • Ikut saja signboard 'Pony Ride & Horse Riding' yang sememangnya bersepah di sekitar Balik Pulau untuk sampai ke stable ini. Insyallah tak sesat.

Berbaloi kalau nak bawa anak-anak jalan-jalan kenal alam kenal kuda. Kasi sikit exposure kepada anak-anak. Jangan asyik belajar pegang tab pegang smartphone saja. Mari sini pegang kuda pula hihihi. Amboi pandailah pula aku kasi parenting advice. Gurau saja ya kawan-kawan semua. Yang mana duduk berdekatan bolehlah mai singgah. Aktiviti hujung minggu. 

Countryside Stables Penang
Lot 603 Jalan Hilir Sungai Burung
Kampung Jalan Baru
11000 Balik Pulau
Pulau Pinang

012 4080678 / 012 4871107

Email : w.aikhsan@gmail.com

-SITI YANG MENAIP (SYM)-

Reach me via email at :
sitiyangmenaip@gmail.com

138 comments:

  1. Ehh ada ya kat balik pulau.. tak pernah tau pun.. apapun menarik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tarikan baru di balik pulau hihi..

      Delete
    2. ohh ya ka.. sekarang banyak tempat tarikan baru area sebelah teluk bahang, balik pulau kan.. Escape pun tak pernah sampai lagi.. tengok member2 laa pegi..

      Delete
    3. hehehe escape adus. kena ada kekuatan mental fizikal nak habiskan main game dia.. kena betul2 satu hari suntuk kat dalam tu. menarik tapi orang penakut cem CT ni huhu..

      Delete
    4. Kak Ros pun baru tahu ni.. Tak habis berjalan lagi satu penang.

      Delete
    5. Eyda gayat jugak orangnya.. kan ada kena panjat sini sana.. tapi memang kena ada kekuatan mental dan fizikal kalau nak ke sana..

      Delete
    6. hehehe inilah masanya untuk berjalan satu penang =D

      Delete
    7. a ah before nak naik atas kuda kena panjat benda lain dulu.. hihi..
      kuda tu aje tinggi kita. memang kena bantuan =P

      Delete
  2. err..akak pun takut dgn binatang besar besar mcm nie..nak usap pun pikir 80 kali last2 tak pengang pun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. CT suka sebab kuda macam handsome and gagah hihi.. pegang okay tapi pegang badan. kepala tak berani miaahaha..

      Delete
  3. Tidak dulu nk ambik aktiviti horse riding dkt U, tp jadual sem tu byk yg clash, maka x dpt la bljr naik horse.

    Penang makin maju ye skrg ni. Mcm2 ada. Comel kuda yg kecik tu. Rasa nk gomol2 je..geram tgk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergh kat u ada aktiviti berkuda.. bestnya tapi still CT pun tak berani. takot sebab tinggi kan.. pastu kalo tergolek cem mane hahaha..

      yep makin maju.. uish Kak Sue.. kalo kucing xpe gak hihi..

      Delete
  4. wahh siap pegang pegang lagi kudaa tu. seronoknyaaa ct :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. pegang okay aje Nani. kalo suruh naik tobat lahum tamau hahaha..

      Delete
    2. tak nampak CT...yang 2 org lagi tu siapa? Tobat lahum? ahahaha...setahu sis JM Taubat Nasuha je

      Delete
    3. kite pemalu Akak JM.. pinjam la muka kawan tayang jadi model =P hehe..
      tobat lahum tu orang utara nye tobat nasuha hahaha..

      Delete
    4. tobat nasuha??aiyooo..hahahah

      Delete
    5. orang penang kata tobat lahom =P kira serik yang amat dah tanak buat lagi..

      Delete
    6. Ala, nak tengok juga muka Ct... Hihi

      Delete
    7. adalah Kak Ros dalam entry lelain.. hihi takleh tayang selalu =P

      Delete
  5. 'perak' tu akak faham..memang selalu guna pun.samalah kita, takut tinggi tapi akak takut nak naik kuda takut dia tiba-tiba mengaruk tak memasal, kita dahla beginner tak tau apa.kalau dalam filem hindustan takpelah ada hero boleh selamatkan.Huhu..takut!salute untuk orang yang berani dan pandai menunggang kuda.kita tunggang basikal cukuplah...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi nak juga selit hero hindustan tu. itu filem kak oi memanglah boleh. kalo real life tak adanya diorang nak selamatkan bhahaha. pepandai la survive =P eh betul CT pun terbayang cem manelah kalau tetiba dia berdiri ke apa mau terpelanting kita..

      jomla.. tunggang basikal saja =D

      Delete
    2. ada org tu menunggu sang putera berkuda putih kan..kalau sis JM x salah dgr lah hee

      Delete
    3. sis JM berani tunggang kuda tu dengan syarat prince charming kat depan then sis JM peluk dari belakang..fuhh..lomantiknya

      Delete
    4. putera raja bermata biru berkuda putih.. macam putera raja dalam katun frozen atototot.. amboi Akak JM.. jom cari prince charming sorang. then naik kuda tepi laut..

      Delete
    5. haha..kat mana nak cari princce charming tu ye..kalau kuda bolehlah sewa.kalau orang yang jenis sewa ni bukan boleh caya...haha

      Delete
    6. adus tanak la yang disewa.. nak yang boleh buat private property =)

      Delete
    7. Wahhh semua menantikan putera masing- masing yer..

      Delete
    8. hehehe putera datang dalam mimpi =D

      Delete
  6. macam best tunggang kuda..tapi err..kak wana tak berani la..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh geng. kita tengok ajelah orang lain naik =D

      Delete
    2. ala..Wana..kalau x berani tunggang sorang..ajak lah buah hati join sama

      Delete
    3. hihi romentik gitu.. naik kuda sama sama hihi..

      Delete
  7. aww..bestnyee kak siti... best nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow Anis suka ke ? akak suka aje kuda tapi kenot la nak naik hihi..

      Delete
    2. Aniss..jom kita tunggang nak..jgn takut sis JM kan ader :-)

      Delete
    3. hihi Akak JM standby nak sambut Anis tu..

      Delete
    4. nanti kak JM sambut time tergolek..dengan kak JM sekali tergolek..hahahah... xsanggup tunggangnye.. kot dye xsuke kite..habislaaa den.. :P

      Delete
    5. hahaha kuda ni as long as kita pet kepala dia bebaik dia okay. plus.. dia hidu bau kita. then dia mesra. kalau tak silap akak la. so sangat penting kasi dia mesra ngan kita.

      adus janganla tergolek.. dedua naik sekali =P

      Delete
  8. Bestnya... kakak tak digalakkan menunggang kuda sebab boleh impact.. huwaaaaaa but i love kuda so much... pernah berangan kalau kakak kaya, memang nak bela sekor... weeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi bela kuda mahai kakak oi.. tamau lah. baik pi makan hahaha.. kalo bela reti naik tak apa gak.. tak apa kakak.. kita duduk tengok aje orang naik..

      Delete
    2. Sha nak bela sekor? sanggup ke jaga..maintenance tinggi tu :-)

      Delete
    3. kan.. nak kasi makan berkilo2.. nak kasi mandi eeerk x sanggop..

      Delete
    4. Macam best je bela kuda. Hihi tapi Ros tak mampu... Cukupla bela ikam dan burung je sekarang ni ;)

      Delete
    5. waaah rajin la jugak membela tu.. hihi. dulu CT ada hamster tapi kena bagi kat kedai pet balik..
      tak boleh nak jaga..

      Delete
  9. kat uum ada gak kuda.. tapi xpernah try ponn. risau kuda xlrat nk tampung keberatan saya hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. bhahaha amboi cakap cem kuda tu besar kucing =P

      Delete
    2. ZF : berat 1 tone ke ahahah..mcm lah berat sgt kan..sis JM tgk slim melim je

      Delete
    3. tula.. gaya dia cem kuda tu lembik hahaha.. skali hayun kaki kita melayang..

      Delete
    4. ZF jangan pilih anak kuda.. Naik bapak kuda ;)

      Delete
    5. kalo CT nak naik kereta kuda.. feeling cinderella =)

      Delete
  10. betul kak siti... jangan bagi anak dok dengan smartfon tabs jer...kena kasi kenal yang mana kuda, yang mana keldai.... :D best aktiviti tengok kuda camnie...btw kak siti, kita selalu rasa kuda maskulin...so sume kuda adalah hensem, xkesah jantan or betina...kehkehkehkeh :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan Aisya kan.. kuda memang hensem. tak terserlah jantan ke betina mesti cem wow gagah gila. so semua masuk geng kuda hensem hahaha..

      Delete
    2. suka tgk bulu mata kudah yg melentik, bontot yang power dan bunyi yang mengancam..Fuh..kuda ku lari gagh berani!!!

      Delete
    3. wut Akak JM ? montot yang power hahaha.. ini paling epik..

      Delete
    4. aww kalah bulu mata che ta uolls..hahah..

      Delete
    5. ooops i tak cakap k hakhak..

      Delete
    6. Ops kak Jm... Siap mention montot ni...hikhik

      Delete
    7. hihihi semua dah out of topic..

      Delete
  11. SALAM.
    JM SINGGAH...
    http://jmbelog.blogspot.com/2015/02/pemenang-3-giveway-topup-rm10-x-1-by.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi singgah singgah heheh..

      Delete
    2. Hai JM..ini JM dari Jari Manis Travel List blog..ehh..rasa seperti ckp ngan diri sendiri pulak...same nickname :-)

      psst : CT jgn confius ye hihihih

      Delete
    3. hihi ini kelakar hahaha.. tak conpius jangan risau.. Akak JM sejak ada gambar baru ni lagi teringat.. terang gitu =D

      Delete
    4. hehehe jangan sampai keliru yaaa..

      Delete
  12. Replies
    1. Ekin...kuda mana da comel lah..kucing boleh lah comei..kuda is GAGAH BERANI hihih

      Delete
    2. macho.. kasi vibe yang ppeergh !! hehehe..

      Delete
  13. Laa awat cheq tak pernah tau pun tmpt ni. Tapi takpala. Baru ja merasa joy ride kat uum khamis haritu. hehe. Best. Free ja sbb under aktiviti department. Kat situ gk ada buat class bg yg nk blajaq. Rm280 utk 8 sesi. Depa ajaq sampai kita boleh tunggang kuda tu sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaah Cik Fafa naik kudaa ka ? hihi best tak ? CT serik hihi.. murah jugak la eh kalo rm280 untuk 8 sesi.. maybe memang tempat untuk belajar kot. sini tak sure ada kelas ke tidak.. tapi kalo coach sekejap2 ade la kot..

      Delete
    2. Untung cik Fafa leh tunggang kuda FRee...rasa nya sis JM mampun tunggang kuda kepang je

      Delete
    3. kuda kepang macam kumpulan zero tu Kak JM.. si melati =P

      Delete
  14. ada wedding photoshoot tu ,tempat tu cantik ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantik. boleh sewa kalau nak buat scene macam cinderella n kereta kuda =)

      Delete
    2. CT..ada kuda warna putih tak..kalau ada leh sis JM buat wedding photoshoot kat sana...maybe 5 thn lagi kot heee

      Delete
    3. ada Akak JM.. boleh aje. siap ada kereta kuda mcam cinderella tu tau. amin amin.. iols nak kad vvip tau.. duduk depan =D

      Delete
    4. Yeayyy tak sabar nak tunggu majlis kak JM ;)

      Delete
    5. yang pasti kita kena demand seat VIP =D

      Delete
  15. oooo, bestnyaa dapat jumpa kuda. Hehe, teringin nak tunggang kuda.. Sbb dulu masa kecik2 pernah naik kuda, tapi turun sebab takut xD Because kuda tu mcm nak campak saya je

    ReplyDelete
    Replies
    1. miahaha samalah kita. naik time kecik2 dulu. serik jugak sebab bila naik memang rasa tak secure. rasa macam nak terbalik aje..

      Delete
  16. dah lama tak naik kuda. bila ntah last. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. peergh Scha selalu naik ke ? tabik tabik hihi..

      Delete
    2. Akak last tunggang kuda umur lapan tahun huhuhu dah tua ni mmg tak berani naik kuda...lagipun kesianlah kat kuda, takut kuda kurus hihihi

      Delete
    3. wah Kak Farrah.. umur lapan tahun dah naik kuda.. CT huurm time sekolah menengah kot time tu.. eh eh Kak Farrah.. kuda semua mok mok gagah perkasa..

      Delete
    4. ahaha..Farrah...baguslah kuda tu kurus baru lagi kencang dia berlari

      Delete
    5. hihi kuda padi tu pun kalo lari laju haih.. katik aje =D

      Delete
    6. @Sis JM - tapi kesian dia kurus...terseksa carry beban overloaded hihihi
      @CT - akak mmg kagum ternganga tengok kuda padi. Kaki pendek pun kencang dia gallops kan,..

      Delete
    7. tapi kuda padi kat sini tak lari.. sakan tengah makan isi perut =P

      Delete
  17. Seronoknyer laa kalau dapat naik kuda nie : )
    cantik tempat nie, bersih. semoga kami dapat berkunjung juga kesini nanti. TQ bagi info ttg tmpt nie. sangat menarik : )
    siapa makcik CT kat sk jln 6 tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok tapi untuk orang penakut macam CT jadilah menakutkan dan tidak seronok hahaha.. nanti datang balik pulau boleh singgah ye..

      hihi cg wahizah..

      Delete
    2. lupa nak tanya..berapa ekor kuda yg ada tu ek

      Delete
    3. cg wahizah ker, kenal sangat : )

      Delete
    4. Akak JM : around 30 kalo tak silap.. campur dengan kuda padi hehe..

      Kak Miesha : hihi iye ke ? hahaha cg wahizah adik bongsu mak =P alamak hahaha..

      Delete
  18. Banyaknya aktiviti leh buat kat situ! Akak suka tengok ponies! Kuda katik tu orang panggil kuda padi kan,...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa yes kuda padi !! Ya Allah time menaip tu hahaha dok try to recall isk apa nama kuda katik tu haih.. yang tu cute. kecik aje tak menakutkan. gemok plak tu haish geram..

      Delete
    2. sis JM ingat ayam ke ada ayam katik :-)

      Delete
    3. hahaha CT tak ingat nama betoi kuda katik tu =P

      Delete
    4. hihi comel comel macam dalam snow white tak =D

      Delete
  19. Tak taw pun Benda ni wujud.. Teruk... Patotlah bila org Tanya kat mana nak jalan kat Penang, tak taw nak jawab.. Adrh! Yang tak berapa nak besaq ni pun tak taw apa adanya.. Hehe.. Teringinlah nak pi try naik kuda...

    Tapi an, kenapa kuda yang sekor tu ja kena tutup mata..?? Yang lain..??? Hurmh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi CT dulu duduk kat balik pulau. lama dah tapi skrang baru ada mende ni. hihi.. sebenarnya banyak tempat nak pi tapi bila orang tanya memang clueless..

      tak nak kasi lalat hinggap. yang lain ade jugak yang bertutup. yang sihat tak tutup lah..

      Delete
  20. Jemput singgah sini..
    http://drshikinzainal.blogspot.com/2015/02/hadiah-dari-hk-sarawak-germany-entri.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi apekah itu apekah itu ? hihi insyallah nanti CT jenguk k =D

      Delete
  21. nak masuk pun kena bayar nampaknya sis JM mmg tak mampun nk join aktiviti berkuda nih..then wedding photoshoot RM350 per hour ..huhuh..

    tapi paling tak tahan tengok bontot kuda yg SEKSI tuhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi nak masuk sini RM5 aje Akak JM.. kalau nak pegang ke apa tak ada masalah. nak naik kuda aje kena bayar hihi..

      Delete
    2. haa tergoda la tu...aiyokkk... :D

      Delete
    3. ayok ayok.. jangan sampai tido ngigau montot kuda k.. hahaha.

      Delete
  22. Akak pun pernah naik kuda. Tapi tak sampai pun sepuluh minit..hehehe. tapi sekarang ni kalau nak naik kuda pun kena pilih kuda yang sado la. Kut tak dapat nak tampung berat akak ni...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe seramkan bila naik. eh akak semua kuda sado =P boleh punya...
      kudaku lari gagah berani..

      Delete
    2. Gayat tak tau nak habaq la. Rasa macam nak terjun lari ja..hahaha

      Delete
    3. CT naik kat ferringhi tu tak duduk tegak tau Mama..
      peluk badan kuda. bangla yang bawak tu jerit2 dia suruh duduk tegak.. neeehi nehi..

      Delete
  23. haihh...kte nak pegang kuda pun belum ada keberanian lagi..haha...apalah kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe kalo ada kesempatan pegang aje. diorang suka kena belai2 hahaa..

      Delete
    2. manje rupenye kuda nie..hikhik

      Delete
    3. manja kalo terjaga macam ni. kalau jumpa tepi jalan jangan pi berani pegang lak..
      hilang tangan kang..

      Delete
    4. Hehe..ok lah lepas ni wanie nak try belai2 kuda ni...hehe..

      Delete
  24. Assalam siti,
    akak ni dah berkurun cita2 nak bawak Fayyadh horse riding
    tapi nan hadoooooooooooo he3
    next time he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo kat penang tu kat pulau tikus bukan ade ke kak bukak untuk public ?
      ke dia nak vvip aje hehehek.. pi la balik pulau. akak dok pulau dekat aje..

      Delete
  25. wahhh cantik2 kuda tu haa . banyak aktiviti menarik sini . ada duit nanti boleh pergi :) hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi mari mari jalan jalan penang.. masuk rm5 aje Parihh hehehe..

      Delete
  26. best juga jalan penang ni kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe best best.. marilaa pusing pusing =D

      Delete
  27. Cik Mimie tak pernah naik kuda lagi...errr, macam seram pulak..heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi first time naik seram. lepas tu okay kot..

      Delete
  28. wah, bestnya! saya pun teringin nak naik kuda. kat putrajaya ni ada je kot rasanya. kat denai alam pun ada ^^,

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi kalau tengah berminat baik pi belajar Amy. akak tahu yang kat putrajaya aja =D

      Delete
  29. Ct main cak cak tak dengan kuda yg bebas tu. hehe. Bukak petang je ye. Meby kuda tido bngun tengahari. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. pegang pegang la jugak tapi tak adalah bermesra sangat. ahaha kang dia bukak kekuda haaa terpelanting =P

      Delete
  30. 'perak' tu memang utara selalu guna..akak kalau boleh tak nak guna perkataan 'jakun' sbb Jakun tu nama kaum orang asli..kesian mereka..

    menunggang kuda ni terapi yg baik, tapi kena ada instructor....'horse carriage' masa wedding..hmm..romantis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak cemtu ke =O tapi nak guna perkataan ape lagi eh.. kalo 'perak' tak semua orang faham. 'jakun' macam lebih international kalau kat malaysia ehehe..

      kan.. ala ala cinderella gitu ada kereta kuda =D

      Delete
  31. wah macam best je di balik pulau ada tempat yang menarik macam ini.comelnya kuda itu :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aa ah balik pulau makin maju dah.. dulu duduk sana tak ada pun semua2 ni ehehe.. skrang tourist pun dtg jalan smpai balik pulau dah..

      Delete
  32. Ni anak saudara kak ekin masa umr2 tahn dah pndai tuggang kuda ni... dia sendiri minat n berani

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergh kecik2 da terer naik kuda ? tabik spring aahak..
      suka nak pegang2 tu okayla.. naik takot..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...