SITI.YANG.MENAIP: August 2014

TRIP MENGEJUT 24 JAM TANPA DIRANCANG KE PENANG - PADANG KOTA LAMA, 1926 HERITAGE HOTEL, ROTI CANAI JALAN TRANSFER, PENANG STREET ARTS DAN CHEW JETTY. Bila kau tengah sedang elok lepak santai dirumah, tiba-tiba dapat message dari kawan-kawan KL diorang dah on the way memang gelabah teruk. Inilah yang terjadi hari tu bila kawan-kawan aku bagitau nak ajak aku ke Penang jalan-jalan and diorang dah nak sampai. Aku ingatkan bergurau, betul pula sebenarnya siap suruh aku masak. Memang tak lah dah lewat malas nak masuk dapur. Aku bagitau MamiZ dan DediS nak keluar makan dengan kawan-kawan. Aku call Sass Cafe tempah meja dan set steamboat. Tak payah lepak rumah aku, terus pergi kedai. Lepas tu nak ikut diorang ke Penang. Isk !! Korang jangan buat perangai macam ni ya.. Tak ada angin ribut terus menjelma. Kami jumpa di roundabout Bandar Baharu terus ke Parit Buntar. Syukur buat tempahan dulu, ramai pula orang that night. Dah kenyang kami terus gerak ke pulau. Kami duduk melepak di Padang Kota Lama sambil menyembang macam-macam cerita. Dah hampir pukul 11:00PM kakak-kakak semua rupanya tak book hotel pun. Konon nak walk-in haaa.. Walk-in sangat hampir semua hotel yang kami call penuh. Yang tinggal di Booking.com semua mahal. Lain kali rancang betul-betul jangan terjah saja. Penang ni hari-hari ramai orang. Syukur lepas hampir satu jam akhirnya jumpa hotel. Kami menginap di 1926 Heritage Hotel di Georgetown. Dulu pernah beberapa kali menginap disana ikut MamiZ dan DediS meeting. Sampai terus check-in dan tidur. Kepenatan sangat..


 Muka bahagia masing-masing tidur lena.








Dekat pukul 10:00AM jugalah baru kami check-out. Lambat sikitlah dari yang dirancang masing-masing liat nak bangun. Previous trip dengan Momon dan Mira, aku dah bawa pergi makan roti canai di Jalan Transfer, this time kakak-kakak request benda yang sama juga. Nak cuba roti canai disana. Baiklah mari kita pergi.. Sebenarnya tak sure masih ada roti canai atau tak, tapi pergi jugalah tengok. Memang rezeki diorang, ada lagi rotinya dan pelanggan masih ramai. Siap kena tunggu sekejap baru dapat meja. Lepas tu pergi Armenian Street pula cari Penang Street Arts. Memang itulah aktiviti kalau datang Penang. Disebabkan baru pergi, aku tak adalah excited sangat. Layankan sajalah kakak-kakak kesayangan..






 Pelanggan masih ramai walaupun dah pukul 10:30AM.





 Ais Kepal Armenian Street.






Hari panas terik tak usah nak cerita. Memang berpeluh-peluh.. Gigihlah kami menapak sampai ke Chew Jetty. Sampai tengah hari saja kami meronda, kakak-kakak kena balik ke KL. Singgah Exit Bandar Baharu turunkan aku, MamiZ dan DediS dah tunggu. Senang nak drop di exit, tak banyak kereta. Walaupun sekejap tapi puas hati jugalah dapat pusing beberapa tempat menarik di Penang. Lain kali datang biarlah ada rancangan yang elok, tak adalah berterabur sangat schedule. Kena ada proper planning tak kiralah nak pergi mana sekalipun. I hope they had fun.. Next time datang lagi ya. Happy travelling !!

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com

DISCLAIMER

All posts, images and pages are owned by the author (unless otherwise stated). No reproduction of the materials from this website are to be used in other third-party websites or personal uses without a written consent or permission from the owner.