Thursday, 11 April 2013

HOLLAND 2012 | AMSTERDAM - MADAME TUSSAUDS AMSTERDAM

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 
صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ

 بِسْـــــــــمِ اَللّهِ الرّحْمن الرّحيم

Entri sebelumnya di SINI.

A day before we came back to Malaysia, we visited Madame Tussauds. Terletak di tengah-tengah Amsterdam atau lebih specific di Dam Square. Tak susah nak cari Madame Tussauds sebab lalu saja Dam Square tentu nampak building besar Madam Tussauds. In Madame Tussauds, they displayed the waxworks of the royal families, actors and actresses, sport stars and many more. Keinginan aku nak masuk Madame Tussauds dah lama ada. Sebelum aku ada kesempatan nak datang sini lagi. Dari dulu dok berangan nak masuk tempat ni. Dulu kata kalau kaya nak pi London masuk Madame Tussauds sana tapi izin-Nya aku masuk kat Amsterdam. 

There are several countries in Asia such as Thailand, Hong Kong and China yang ada their very own Madame Tussauds. Malaysia tak ada tapi aku rasa tak payahlah buat membazir saja bawak masuk patung-patung ni ke Malaysia. Bukan ada faedah pun. Dah macam memuja lebih-lebih pula. Aku masuk sebab nak juga ada pengalaman masuk. Boleh gak aku share ada apa dalam tempat ni. So aku tak nak lepaskan peluang untuk masuk and explore. 

I bought the ticket through the Tours & Tickets tour agency so I got the price way cheaper. You can find the Tours & Ticket counter anywhere in Amsterdam. You can also buy the ticket directly at the counter but you need to que the long line. Sebab utama beli ngan Tours & Tickets sebab aku nak murah. Duit aku dah sayup-sayup dah beberapa hari tinggal kat Amsterdam. Esoknya nak balik Malaysia so memang harus duit tinggal ciput. Banyak gak bezanya. Cannot remember the exact price tapi beza around 15-20EU. Untuk aku yang semakin miskin disana, 15-20EU tu adalah sangat berharga. Kalau uols memang pengumpul entrance ticket nak buat kenang-kenangan, kena tabahlah beratur kat entrance Madame Tussauds ni sebab ticket from Tours & Tickets tak cantik mana pun and bukan original ticket from Madame Tussauds. Tapi yang aku suka, masuk guna lorong VIP sebab tak payah beratur panjang. Haaa tak ada kenangan tiket nak simpan pun tak apalah janji masuk.



Anne Frank memang sangat sinonim dengan Holland. Seorang budak perempuan yang sangat terkenal. The first patung yang akan kita nampak bila dah masuk ke Madame Tussauds. I did some research before I went to Amsterdam. I came across the history of Anne Frank. In Amsterdam, they even have the museum for Anne Frank but I did not have the opportunity to go there due to the time constrain. Tapi kang kat bawah aku share macam mana nak ke Anne Frank house. Bolehlah jenguk rumah budak ni time perang. You can search and google more about Anne Frank as her story was amazing.













Other than the celebrities, ada juga waxworks for famous people. Albert Einstein and Monalisa and many more. Ada banyak props boleh guna. They provide kalau nak posing. Enterframe ngan Monalisa pun boleh. Semuanya ikut creativity masing-masing nak posing macam mana.




The best and heartbreaking part. These are all the souvenirs that I bought from the souvenirs shop. I spent almost 80EU here just to buy all of these stuffs. Memang pejam mata ambil and tabahlah membayar. Aku seriously ambil and redha dengan harganya. Sebab lepas ni entah bila nak dapat peluang yang sama lagi. Souvenirs for MamiZ dan DediS. Though the goods are expensive but I did not regret it. Sekali sekala berbelanja sakan macam ni. Kalau rasa rugi memang tak adalah nikmat berjalan-jalan dan travel. Apa-apa pun ikut kemampuan.

HOW TO GO TO THE ANNE FRANK HOUSE / TRAVEL TIPS
  1. Dari Amsterdam Central, it is just a 20 minutes walk sahaja ke Prinsengracht 263-267 kalau korang prefer nak berjalan. Tak jauh pun dari central so alang-alang nak pergi boleh meronda kawasan sekeliling cuci-cuci mata tuh.
  2. Trams 13, 14 and 17 pun menghala ke sana and you guys can take off at station Westermarkt. Dah dekat sangat dah tuh.
  3. Bus 170, 172 and 174 pun will stop nearby tapi aku tak pernah naik service bus kat Amsterdam kecuali pergi country side tours so tak tahu advice apa aku should kasi.
  4. Korang disarankan untuk beli ticket through online or Tours & Tickets counter sebab que memang akan sangat panjang. Memang orang datang Holland ni nak pi jenguk rumah budak ni jadi untuk tak buang masa, baiklah beli siap siap. Nanti click official website aku link kat bawah ni.
ADDITIONAL INFORMATION :

Official Website : The Anne Frank House
Operation Hours : Operation Hours *sebab waktu buka ikut bulan*
Admission Prices : Admission Prices *harga ikut tahun*

Entri seterusnya di SINI.

6 comments:

  1. wah...dah sampai holland dah...bravo...harap boleh sampai sana jugak one day....nice trip;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah rezeki ikut sepupu kerja.. amin amin insyallah one day Sai boleh sampai sana jugak..

      Delete
  2. wah, siap peluk2 ag dgn Edward Cullen.. hehe.. another awesome place to go too.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab dialah lagi tergedik gedik nak masuk.. memang nampak dia setiap inci bergambar..
      sampai orang lain kena tunggu hahaha.. nasiblah. kalau Shad ada peluang pegi yang dekat London lah.. lagi banyak yang terkenal. kat sini tak ramai.. ade ramai retis diorang saja tak kenal. hihi..

      Delete
  3. Replies
    1. best.. rasa nak pergi lagi..
      bilalah nak ada duit lagi..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...