Saturday, 13 April 2013

HOLLAND 2012 | AMSTERDAM - GOODBYE AMSTERDAM

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 
صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ

 بِسْـــــــــمِ اَللّهِ الرّحْمن الرّحيم

Entri sebelumnya di SINI.

Akhirnya almost habis dah entry cerita ke Holland aku ni. Days passed by cepat sangat tahu-tahu dah hari nak balik. Rasa macam semalam baru sampai dah dipanggil pulang ke Malaysia. Macam tak puas saja tinggal kat sana nak pusing-pusing sana lagi. I missed the weather the most. Sejuk and windy. Something that you cannot get in Malaysia. Well somehow we still need to pack our luggage and say goodbye to Amsterdam. Malam tu memang kami punggah habis barang-barang. Bilik turned upside down and setiap ceruk ada barang. Not only me, Kak Farah aku pun sama. We wanted to arrange our stuffs kononnya kasi muat-muat. Nak himpit-himpit selagi boleh.






Nah ambil. Bilik bersepah tahap terbaik. Nak asingkan mana untuk luggage mana nak bawa masuk flight. Souvenirs yang penting. Semua kena hantar check in. That night, aku dah ada bad feeling but I did not follow my instinct. Keluar jalan-jalan a day before dah rasa macam nak cari kotak. Sebab aku beli snack and junk food banyak sangat. Semua yang RM belas-belas terjual di Malaysia kat Cold Storage hanya 1EU (RM4.00 approx). Mau tak sakan aku beli. But then aku tak cari pun kotak sebab dah ada plastic besar. I should put all the snacks and the chocolates that I bought into boxes and checked them in. Kalau kena bayar pun aku rasa aku sanggup bayar. But I did not follow my feeling. I just let them be in plastic bags and I brought along into the waiting area. Since then, the worker stopped me and said that, I could not bring in the stuffs. Damn.

Actually, while checking in, pekerja di kaunter ada tulis something belakang tiket aku. Tapi dia tulis dalam bahasa dia mana aku nak faham. Plus dia tak cakap apa-apa pun kat aku. Lagilah aku tak tahu apa-apa. Tetiba kena tahan bila aku tunjuk tiket flight masa nak masuk kapal terbang. How on earth she wanted me to understand and noticed her memo. Up until the very last process for us to be on plane, barulah aku faham dia tulis apa. Itu pun sebab worker tu tahan aku. Luggage aku dah terlebih 11kg. Dahlah aku spent banyak shopping kat dalam airport sebab nak habiskan syilling. 

Semua barang-barang tu aku dah plan nak kasi kat kawan-kawan. Kan aku dah cakap aku ada bad feeling dah tapi selalu tak pernah nak ikut kata hati. What other option that I had. Mana ada option. Redha kena tinggal barang-barang tu semua. Kalau tak aku yang kena tinggal. Haaa jalan kakilah balik Malaysia. I need to leave the chocolates that I bought in Belgium and the snacks. My small luggage weight was 11kg and I needed to reduce the stuffs up until it reached 7kg. Terketar-ketar weh. Semua barang-barang tu dah ada tuan dah. Kalau kata aku check in sekali pun tak apa. Aku rasa tak terketar mana haih nak bayar daripada kena tinggal macam ni. Kak Farah pun tak boleh bawa masuk bag yang dia bawa along with her sebab bag tu tak nampak macam hand luggage. Apa punya alasan. Orang lalu lalang tengok kami berdrama. Ada couple kena tinggalkan juga sikit barang. Itu lagilah. Habis baju kena tinggal. Muka semua dah panic dah geram merah-merah aku tengok tahan sabar.

Geram memang tak terkata. Sebab boleh saja diselamatkan kalau pekerja kaunter let me know earlier. Tapi untuk aku dapat masuk dalam kapal terbang lagi penting. Aku kurangkan ke 8KG and pekerja tu lepaskan aku masuk siap satu round tazkirah. I need to be alert next time. Sampai sekarang aku rasa bodoh benar sebab aku tak tanya apa yang dia tulis kat belakang ticket aku. Kalau aku tanya sure aku checked in dah semua sekali. Benda dah jadi. Pengajaran lah buat aku. Next time jangan jadi macam aku ok. Menangis duit burn limit luggage terlebih jauh lagi better dari menangis tak berlagu kena tinggal barang.

So itulah cerita aku selama ada kat Holland. Thanks to both my parents sebab keluarkan duit untuk aku fly beribu batu menjenguk negara orang. Tak pernah aku terlintas pun yang aku akan jejak kaki kat Europe one day. Aku consider ni as hadiah convo yang MamiZ dan DediS kasi kat aku. Balik ke Malaysia aku akan terus convo. Syukur ada kawan yang tolong uruskan urusan jubah aku. Syukur juga tarikh convo tak clash dengan tarikh aku ada kat sana. Thanks to Kak Farah sebab ajak aku join sekali and because of her aku tak payah fikir hotel mana aku nak stay. Semoga ada rezeki dikesempatan yang lain untuk aku menjelajah bumi ciptaan Allah SWT ini lagi. Belajar menghargai dan bersyukur dengan apa adanya.

15 comments:

  1. huwaaaaaa, nangis kot kena tinggal barang.. food n drinks n svnir semua masuk laugage, noted. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes. syukurlah cheese ke fridge magnet ke semua dah masuk luggage. yang kena tinggal tu snack snack yang ada kat malaysia tapi mahal. jadi sedey jugak lah. naik flight dok terbayang-bayang aje makanan tu semua T.T

      Delete
  2. Alamak, bc entri songsang. Kena gi part 1 dulu ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. rajin menjenguk entry lelama..

      Delete
  3. sy setiap kali naik flight, memang dilema la kalau exceed berat sbb harga nak bayar mahal sngt T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab tanak bayar mahal lah kena buat drama tinggal barang T.T salah communication saja sebenarnya. bukan masalah apa pun. patutnya tak payah tinggal barang..

      Delete
  4. haha baru perasan, sy pun baca entri songsang. nanti sy start ngan part 1 eh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha aduh Hanis.. sah sah tulis goodbye =P ahahaha..

      Delete
  5. aduhai. kesiannya kat awk. sepatutnya pekerja kat kaunter tu inform dulu awal2. at least you can do something. hmm....takpelah, benda dah jadi. redha. moga ada rezeki lain utk awk :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia inform tapi dalam bahasa dia.. mana kita nak faham..
      itulah ada pengajaran.. next time apa apa yang tak faham kena terus tanya..

      Delete
  6. kikikih. ni mmg pkai buang ni . kite pon same kalau pergi mane2 .

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...